News here
hirdetés

HÍREK

A befagyasztott orosz pénzeket költsék Ukrajna újjáépítésére - mondja az Ukrán Nemzeti Bank elnöke

Kirilo Sevcsenko örül a nyugati pénzügyi szankcióknak, de szerinte még több, még szigorúbb lépésre lenne szükség.

Link másolása

hirdetés

A nyugati szankciók miatt befagyasztott orosz pénzeket Ukrajna újjáépítésére kell felhasználni a háború után - mondta az Ukrán Nemzeti Bank elnöke a BBC-nek.

Kirilo Sevcsenko üdvözölte a már bevezetett pénzügyi szankciókat Oroszország ellen, de szerinte még több, még szigorúbb lépésre lenne szükség. Olyanokra, amelyek az orosz gazdaság minden szegletét megcélozzák. Ő ezeket javasolja:

• A Refinitiv és a Bloomberg kereskedési és pénzügyi adatplatformok szüntessék meg az orosz és fehérorosz ügyfelek hozzáférését,

• az Egyesült Államok és az EU utasítsák a bankokat az orosz bankokkal való levelező kapcsolatok megszakítására,

• a Nemzetközi Fizetések Bankja zárja ki az orosz központi bankot,

hirdetés

• a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ideiglenesen tiltsa ki Oroszországot és Fehéroroszországot a találkozóiról, blokkolja hozzáférésüket "Különleges Lehívási Jogokhoz" (SD), mivel ezek az alapok felhasználhatók az Ukrajna elleni katonai akciók finanszírozására,

• a kínai UnionPay kártyás fizetési rendszer állítsa le az orosz bankok által kibocsátott bankkártyák működését,

• Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Törökország és Vietnám blokkolja az orosz Mir fizetési rendszert

• a Western Union állítsa le a készpénzszállítást orosz és fehérorosz bankok számára.

Sevcsenko azt mondta, bár már most lehet látni a szankciók hatását Oroszország pénzügyi rendszerére, de Ukrajna azt szeretné, ha még több szankciókkal sújtanák.

"Minden nap, amikor a szankciókat halasztják, civilek és gyerekek életébe kerül. Azoknak az ukránoknak az életébe, akik az európai utat választották, és immár nem csak saját hazájukat védik, hanem az egész értékrendszert is, amely a nyugati civilizáció magját képezi"

- figyelmeztett.

Oroszország 630 milliárd dolláros devizatartalékának nagy része külföldön van, ezeket pedig most gyakorlatilag befagyasztották az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és más országokban a bevezetett szankciók miatt. Az ukrán jegybankelnök szerint ezeket a milliárdokat arra lehetne felhasználni, hogy ha vége a háborúnak, újjáépíthessék Ukrajnát. Akkor ugyanis nagyon sok pénzre lesz szüksége az országnak. Sevcsenko szerint multinacionális szervezetek hiteleiből és támogatásaiból, valamint más országok közvetlen segítségéből tudják majd helyrehozni a háborús károkat. Úgy véli azonban, hogy

ezeket a károkat Oroszországnak kellene megfizetni, ezért is javasolja a befagyasztott orosz pénzek felhasználását erre a célra.

Arról is beszélt, hogy bár az ukrán pénzügyi rendszer is kihívásokkal küzd a háború miatt, de az elektronikus fizetések és a bankautomaták továbbra is működnek, és a készpénz-szállítás is biztosított mindenhol, kivéve azokat a helyeket, ahol harcok dúlnak.

"Büszkén állíthatom, hogy az ukrán bankrendszer még a hadiállapot alatt is stabil és likvid marad. Ez egy rendkívül nehéz időszak minden ukrán számára. Az Ukrán Nemzeti Bank mindent megtesz, hogy támogassa az országot, a védelmezőit és az orosz agresszió által érintett lakosságot"

- mondta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Videó: magyarul beszélnek a fronton ukránok, hogy ne értsék őket a rádióadást lehallgató oroszok
„Isten óvja a magyarokat!” – hallható a felvételen. Az amerikaiaktól tanulták el, akik a navahó nyelvet használták a II. világháborúban.

Link másolása

hirdetés

Magyar mondatokkal kommunikálnak egymással katonák a kelet-ukrajnai fronton, hogy az oroszok nehezebben értsék meg őket, ha lehallgatják az ukránok rádióadását – szúrta ki az rtl.hu.

„Háborúban a magyar nyelv használata a legjobb titkosítási módszer. A második világháború alatt az amerikai hadsereg a navahó nyelvet használta rádiókommunikáció védésére. A japánok nem tudták lefordítani”

– írta Facebook-bejegyzésben Viktor Scsadej, korábbi ungvári politikus, aki most részt vesz a harcokban.

Scsadej egy általa feltöltött videóhoz írta ezt, amin az látható, ahogy Fegyir Sándor ungvári egyetemi tanár éppen magyarul rádiózik a fronton.

„Hét harckocsi elindult az irányotokba! Értem, készülünk. Majd a tüzérség kezd dolgozni. Isten óvja a magyarokat!”

– hallható a felvételen.

Scsadej hozzátette, hogy az „amerikai tapasztalatokat a 68-as szárazföldi védelmi zászlóalj kárpátaljai katonái vették át. Ahhoz, hogy lefordítsák, mit mond az ungvári professzor és katona Fegyir Sándor az oroszoknak továbbítaniuk kell Moszkvába az adatokat”.

hirdetés
Az egykor az ungvári polgármesteri székért is elinduló Scsadej szerint ez azért is jó taktika, mert Oroszországban annyi magyar nyelvet tudó ember van, mint Japánban a navahó nyelvet beszélő – ami azért minimum megkérdőjelezhető állítás.

„Sok kárpátaljai magyar van, aki most a fronton védi hazáját. Módszerünket kiterjeszthetjük más alakulatokra (legalábbis a velünk szomszédos egységekben már gondolkoznak rajta)” – írta a bejegyzésben, amit azzal zárt, hogy Fegyir Sándor mindenkinek azt tanácsolja, tanuljon nyelveket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Mentés közben elpusztult a Szajnában úszkáló 800 kilós, 4 méter hosszú fehér delfin
Továbbra sem értik, hogy kerülhetett a Szajnába az állat, amelynek a legközelebbi populációja 3000 km-re, Norvégiától északra található.

Link másolása

hirdetés

A mentőakció közben elpusztult a beluga, ami a múlt héten tűnt fel a Szajnában – írja a BBC.

Noha a fehér delfin a sarkvidéki, hideg és sós tengervízben honos, egy hétig rekedt a Szajnában Franciaországban, mintegy 70 km-re Párizstól észlelték.

Szakemberek azóta fagyasztott heringgel és élő pisztránggal próbálták etetni, de nem jártak sikerrel. Továbbra sem értik, hogy kerülhetett a Szajnába az állat, amelynek a legközelebbi populációja 3000 km-re, Norvégiától északra található. Ugyan ősszel délebbre vonulnak, hogy táplálékhoz jussanak, ilyen messzire nem szoktak vándorolni.

Az állat mentése szerda reggel kezdődött, mintegy nyolcvan ember, köztük rendőrök, búvárok, állatorvosok dolgoztak a mentőakcióban. A kisebb tömeg előtt zajló mentés hat órán át tartott, sikerült is kiemelniük a 800 kilós, közel négy méter hosszú állatot a vízből, ezután akarták a tengerhez vinni, de szállítás közben elpusztult.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Az oroszok át akarják kötni a Krímre Európa legnagyobb atomerőművét – állítják az ukránok
Az oroszok el is kezdték megrongálni a távvezetékeket az Energoatom szerint.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán állami energiavállalat, az Energoatom szerint az oroszok át akarják kötni a zaporizzsjai erőművet a Krímre – írja a Guardian.

Az Energoatom elnöke, Petro Kotin elmondta, hogy ez ugyanakkor nem egy egyszerű folyamat, mert a létesítményt először le kell választani az ukrán hálózatról, majd fokozatosan rákötni a krímire.

Szerinte ennek érdekében az oroszok megrongálják az erőműnek az ukrán energiarendszerhez csatlakozó távvezetékeit. Hozzátette, augusztus 7. és 9. között az oroszok már három vezetéket megrongáltak.

Amint az utolsót is leszedik, az erőmű dízelgenerátorokra áll át, így azok folyamatos, zavartalan működése kiemelt fontosságúvá válik.

A zapporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, Ukrajna 15 reaktorából 6 itt működik, és 4 millió háztartás áramellátását képes biztosítani.

Az erőmű területét az utóbbi hetekben többször is találat érte, amiért Ukrajna és Oroszország egymást vádolta.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Szeptembertől még több helyen kell fizetni a parkolásért Budapesten
A legnagyobb változások a II. és XI. kerületben, valamint Zuglóban és Kőbányán lesznek.

Link másolása

hirdetés

2022. szeptember 5-től lép érvénybe az új parkolási rendszer Budapesten – írja a Napi.hu.

Korábban írtunk róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat döntése értelmében

az eddigi 27 helyett 4 parkolási zóna lesz: valahol 600 forintos óránkénti díjat kell fizetni, máshol este 10 óráig is pénzbe kerül a parkolás.

A lap szerint az új rendszerben több, eddig ingyenes parkoló is fizetőssé válik. A legnagyobb változások a II. és XI. kerületben, valamint Zuglóban és Kőbányán lesznek.

  • a II. kerületben a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca és a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út által határolt területen válik fizetőssé a parkolás. Ezt még jóvá kell hagynia a fővárosi közgyűlésnek.
  • Újbudán a Műegyetem környéke és az Infopark területe júliustól, a Bartók Béla út és a Karolina út környéke pedig augusztustól fizetős, decembertől pedig a Kelenföld vasútállomás és az Őrmező környéke is fizetőssé válik, a P+R parkolót leszámítva.
  • Zuglóban a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út szakasz válik szeptembertől fizetőssé.
  • Kőbányán a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több területen, a Bajcsy-Zsilinszky kórház környékén, az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt területen, valamint a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is fizetőssé válik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: