UTAZZ
A Rovatból

8 spórolási tipp a nyaralásra

Hogyan találhatsz olcsóbban szállást vagy repjegyet, hogyan kaphatsz a pénzedért a lehető legtöbbet?

Link másolása

1. Airbnb

Ez az alkalmazás változtatott talán a legtöbbet az elmúlt években a szállásfoglalási szokásokon. A lényege, hogy bárki a saját lakását, szobáját adhatja bérbe a világhálón keresztül. Nagy előnye, hogy a tulajjal személyes kapcsolat is kialakuhat, olyan helyi tippeket adhat, amiket egészen biztos nem olvashatsz az útikönyvekben. És mindez általában sokkal olcsóbb is, mintha hotelben szállnál meg. A szállásokat a vendégek értékelik és pontozzák, ami sokat segíthet a választásban.

Az Airbnb elérhető egy könnyen kezelhető mobilos applikációval, de webes verzió is létezik, magyarul. Persze egy kis angoltudás nem árt, hiszen a szállásadóddal valószínűleg ez lesz a közös nyelv.

Az alkalmazás segíthet az itthoni szálláskeresésben is, Budapesten rengeteg kiadó lakás van, de ha csak a Balatonra ruccannál le, akkor is érdemes körülnézni.

airbnb

2. Útikönyv helyett mobilappok

Az útkönyvek drágák és sokszor nehezek is. Ráadásul az információik könnyen elavulhatnak, becsukhat egy étterem, kinyithat egy új klub. Azonban manapság már szinte minden nagyobb városhoz készültek mobilos applikációk friss infókkal. A legtöbb ilyen appnak van idegenvezető funkciója is. Elég egy fülhallgató, meg a mobilod, és máris végigkalauzol a program az általad kiválasztott útvonalakon.

Az appok egy része ingyenes, de a fizetős verziók sem kerülnek többe 1000 Ft-nál. Érdemes az adott helyről szóló applikációt még itthon letölteni, és aztán offline módban használni külföldön, nehogy az adatforgalom ára okozzon galibát.

mtrip-tour-operator

3. Foglalj minél hamarabb

Sok utazási iroda kedvezményeket ad azoknak, akik már a tél végén vagy március-április környékén lefoglalják a nyaralásukat. Ezzel az árfolyammozgásból adódó kockázatokat is minimalizálhatod.

Érdemes kimenni ilyenkor az Utazás kiállításra is, ugyanis oda általában speciális kedvezményekkel, akciókkal készülnek az irodák, 10-20-30 százalékot is engedve az árból.

4. Last Minute

Van, aki mindent az utolsó pillanatra halaszt, így nyaralást is akkor tervez. Ha ebbe a típusba tartozol, akkor sem kell kétségbe esned, a legtöbb utazási iroda kínál "last minute" utakat, hiszen mindig van egy-két kimaradó hely.

Ilyenkor persze neked kell alkalmazkodnod például az indulási időponthoz, vagy ahhoz, hol is lesz végül a szállás. Viszont akár tízezreket is megspórolhatsz.

5. Válassz fapadost

A hagyományos légitársaságoknál jóval olcsóbban találsz repülőjegyeket, ha a fapadosok kínálatában keresgélsz. Itt is sokat számít, mikor foglalod le az utat, mert a gép telítettségétől függően a repülőjegy-árak emelkedhetnek.

A különleges akciókat is érdemes nyomon követni. A Wizz Air Hitelkártyával például minden vásárlásoddal pontokat gyűjthetsz, amelyek ugyanennyi forintot érnek. Ezeket a forintokat aztán beszámíthatod a repülőjegy árába, sőt fizetheted belőle a poggyász díjat vagy egyéb Wizz Air szolgáltatásokat is. Sőt, most 20.000 forintot érő pontot rögtön rá is tesznek a frissen kiváltott hitelkártyádra.

wizz3 Fotó: Wizz Air Hungary Facebook oldala

6. Indulj reggel, érkezz este

A repülős utaknál egyáltalán nem mindegy, mikor indul és mikor érkezik a gép. Főleg a közelebbi úticéloknál jelenthet egy egész plusz napot a korai indulás. Ha ügyes vagy, akár két napi szálláspénzt is megtakaríthatsz.

Bár mindezt a repülőjegyeket árusító cégek is tudják, és ezért általában a reggeli áraik kicsit borsosabbak, még mindig sokkal jobban jársz, ha nem kell kifizetned egy, vagy két plusz éjszakára szállást.

7. Használj kedvezményes kártyákat!

A legtöbb nagyváros kínál egy vagy több napra szóló kedvezménykártyát, amivel nem csak a tömegközlekedés olcsóbb, hanem kedvezményesen vehetsz belépőket, kedvezményesen fizethetsz be városnéző túrákra, kedvezménnyel vásárolhatsz különböző boltokban vagy kikerülheted a hosszú sorokat. Ilyen például a Barcelona Card, a London Pass vagy a Budapest Kártya is.

Persze az, hogy ténylegesen mennyit spórolsz meg így, nagyban függ attól, milyen programot tervezel, például útba ejted-e a múzeumokat, és attól is, melyik közlekedési zónában van a szállásod.

city cards

8. Kerüld a turistamenüket

Keresd mindig azt, amit a helyiek szeretnek. Minden városnak van "kirakat"-része, amit elsősorban a turistáknak találtak ki, és ezeken a részeken persze úgy is áraznak. Érdemes kideríteni, hol esznek szívesen a helyben élők, ez nemcsak olcsóbb, hanem valószínűleg sokkal több kalandot is tartogat.

Az éttermek mellett feltérképezheted a helyi piacokat is, és itt megint nem a turistáknak szánt látványpiacokra gondolunk, hanem az igaziakra. Az ilyen helyeken sokkal közelebb kerülhetsz a helyi ízekhez, méghozzá úgy, hogy spórolsz is.

Szerinted milyen az ideális nyaralás?

Segíts te is azzal, hogy válaszolsz a kérdéseinkre IDE KATTINTVA

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Panoráma, nyugalom, romantikus környezet – a szállás, amire minden pár vágyik
Ez várja a vendégeket Zalakaros egyetlen felnőttbarát szálláshelyén, ahol lehetetlen rosszul érezni magunkat.

Link másolása

A város nyüzsgéséből kiszakadva igazán jól tud esni egy kis vidéki kikapcsolódás. De hova menjen az ember, ahol garantált nyugalom és pihenés várja, mindenféle zavaró tényezőtől mentesen? A 2021-ben nyílt Love & Dream Élményvilla pont egy ilyen hely Zala megyében. Most azt is eláruljuk, miben nyújt mást, mint a többi szálláshely.

Jacuzzi és szauna a lakosztályban

A háromféle lakosztály különböző felszereltségű, de mindegyikre jellemző a letisztult, romantikus és meghitt hangulat. Mindegyik lakosztály pezsgőfürdős káddal felszerelt, de olyat is találunk, amelyben infraszauna és egy hatalmas körágy is található. Mindez annak az intim, romantikus élménynek kedvez, amit minden hétköznapokból menekülő idelátogató megérdemel.

Felnőttbarát

Ez a szó csupán annyit takar, hogy 16 évesnél idősebb vendégeket várnak, valamint, hogy a lakosztályok is kétszemélyesek. A medencében senki nem fröcsköl, az udvaron sem hallani reggel a gyerekek hangját – és ezt pont így álmodták meg, hogy minden vendég egy igazán üdítő pár napot tölthessen el itt.

Éjjel-nappal használható medence

A villa kertjében egy csodás feszített víztükrű medencében lehet kikapcsolni, amit bármely napszakban igénybe lehet venni, ugyanúgy, ahogy a kültéri jacuzzit is. A medence tavasztól őszig, a jacuzzi pedig egész évben üzemel.

Festői panoráma a Zalai dombságra

Nemcsak az előbb említett medencéből és a körülötte lévő napozóteraszról, de a szobák többségéből is csodálatos kilátás nyílik Zalakarosra és környezetére. Itt szóba sem jöhet a hotelek, szállodák zsúfoltsága: a nyugodt, csendes időtöltésre vágyók kellemesen elidőzhetnek a kilátásban gyönyörködve.

A Love & Dream Élményvilla minden lakosztálya konyhával is felszerelt, de aki nem szeretne főzni, az a közelben lévő Hunguest Hotel Freyában tud svédasztalos reggelit és vacsorát igényelni. Továbbá számos kiváló étterem is található a környéken, ahonnan akár rendelni is lehet.

Ha pedig kiélveztük a Villa nyújtotta élményeket, irány a Zalakarosi Fürdő, és a közeli kirándulóhelyek: a Zalakarosi Parkerdő és kilátó, a Kis-Balaton vagy a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum.

További részletek a Love & Dream Élményvilláról: https://ldvilla.hu/

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
5000 Ft lesz a belépő az üveghídra, ami az első fotókon nem is tűnik annyira üvegnek
Az üveghídra 5000 forint lesz a belépő, ám a zártkörű átadóünnepségen csak a kiválasztottak vehetnek részt, a legtöbb helyi lakos csak másnap próbálhatja ki a 4,098 milliárd forintos támogatásból megvalósult építményt.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2024. május 27.


Link másolása

A Zempléni Kalandpark Facebook-posztja szerint 2024. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján, ünnepélyes keretek között átadásra kerül a Nemzeti Összetartozás Hídja.

Az üveghídra 5000 forint lesz a belépő, ám a zártkörű átadóünnepségen csak a kiválasztottak vehetnek részt, a legtöbb helyi lakos csak másnap próbálhatja ki a 4,098 milliárd forintos támogatásból megvalósult építményt.

A posztból kiderül továbbá, hogy a sátoraljaújhelyi és sárospataki lakosok az átadás másnapján ingyenesen kipróbálhatják a hidat lakcímkártya felmutatásával, míg mindenki más csak június 6-ától léphet rá 5000 forintért a majdnem rekorder függőhídra.

A híd ugyanis 80 méter magas és 700 méter hosszú, amivel eredetileg világrekordot állított volna 2021-ben, az építkezés megkezdésekor. Azóta azonban a csehek két év alatt, 3 milliárd forintból felépítették a Sky Bridge 721-et, egy 120 centi széles, 721 méter hosszú függőhidat, amelyen egyszerre ötszáz ember is áthaladhat, ezzel megelőzve minket minden szempontból.

A helyi polgármester korábban arról beszélt, hogy évente nagyjából félmillió vendégre számítanak, ám a beruházásnak sok helyi lakos egyáltalán nem örül - írta korábban a Népszava.

A Szárhegy, Májuskút, Szőlő és más, a tervezett híd alatt lévő utcák közel harminc lakója perközösséget is alakított, mondván, hogy a hatóságok az engedélyezésnél nem vették figyelembe, hogy a híd házakkal teli völgy fölé épül, ráadásul a terület egy része a Natura 2000-es természetvédelmi programmal védett. A közigazgatási bíróság viszont elutasította a lakók keresetét, azzal érvelve, hogy a többségi települési érdek felülírja az ő kisebbségi álláspontjukat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: