News here
hirdetés

HÍREK

5 nap alatt több mint 3,6 millió forintot ajánlott fel az Átrium közönsége a független színháznak

Az Átrium csütörtökön közölte, hogy a következő hetekben az utolsó előadásokat láthatják a nézők, ugyanis nem tudják tovább fenntartani a színházat.

Link másolása

hirdetés

Június 27. és július 1. között 3.635.942 forint érkezett felajánlásként az Átriumhoz egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, székkeresztelőként - osztotta meg Facebook-oldalán a független színház.

Az Átrium, amelynek alkotói között szerepel többek között Alföldi Róbert, Ember Márk, Hernádi Judit és Stohl András is, csütörtökön jelentette be, hogy a következő hetekben az utolsó előadásokat láthatják a nézők, ugyanis nem tudják tovább tartani a színházat.

Öt nap alatt a nézők több mint 3,6 millió forintot gyűjtöttek össze a színháznak. A felajánlásokhoz pedig olyan üzenetek érkeztek, hogy "Sok kicsi sokra megy - Mentsük meg az Átriumot!"; "Remélem nem szűnik meg az Átrium. Nyugdíjasként most ennyivel tudok hozzájárulni"; "Az Átriumnak léteznie kell!"; "Tartsatok ki!".

"KÖSZÖNJÜK minden adományozónknak, Nizzától Angyalföldig, Halimbától Tapolcáig, Kőbányától Csepelig, Győrtől Sóskútig, Óbudától Neuwiedig, Nagykanizsától Esztergomig, Gyöngyöstől a II. kerületig! Az összeget természetesen az Átrium munkatársainak munkabérének kifizetésére fordítjuk" - írják a posztban.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Mészáros Lőrinc kanadalló- és tűzhelygyártó cége lehet a tűzifarendelet egyik nagy nyertese
A milliárdos cége korábban hatalmas összegű támogatást kapott a fejlesztésre, kapacitásbővítésre.
Nyitókép forrása: Echotv - szmo.hu
2022. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

Mészáros Lőrinc és az Opus Global tulajdonában van Magyarország egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésűtűzhely-gyártó cége – írja a Magyar Narancs.

A rezsicsökkentés módosításának bejelentése után megnőtt az igény a kályhák iránt, amit a kormány is ösztönöz.

Többek között az iskoláknál is felvetették a fatüzelésre való átállás lehetőségét. A miniszterelnök is beszélt arról, hogy kályha- és kazánprogramot indít a kormány – emlékeztet a lap.

A Wamsler SE kazánokat, kandallókat és fatüzelésű tűzhelyeket is gyártó salgótarjáni címen bejegyzett cég a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként jött létre. Több váltás után került a Phylaxia csoporthoz, majd az Opimus Group része lett és így vált 2017-ben Mészáros Lőrinc tulajdonává. Ekkor kapta az Opus Global nevet.

Abban az évben támogatási szerződést írt alá a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy gyártó és innovációs központ létrehozására, több mint 1,7 milliárd forint értékben. A Magyar Narancs beszámolója szerint a várt profit eddig elmaradt, a nulla forint adófizetési kötelezettség mellett is 370 milliótól 1,9 milliárd forintig terjedő veszteséget termelt a cég.

De most a rezsirendelet nyomán megváltozhat a helyzet, hiszen máris sok megrendelést kaptak. A honlapjuk szerint a készleteik megcsappantak, és telefonos tájékozódást javasolnak mintaboltjaik felkeresése előtt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Akár 450 százalékkal is drágább lehet ősztől egy fontos gyógyszer
A piaci verseny hiánya miatt, valamint a támogatási rendszer átalakítása miatt jelentősen drágulhatnak hamarosan a vérhígítók.
Fotó: pixabay.com - szmo.hu
2022. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

Egy új, hatósági eljárás bevezetése lehet az oka, hogy a heparint tartalmazó készítményeknél akár 450 százalékos drágulás is bekövetkezhet októbertől. Ráadásul a jelentős drágulás miatt többen kiszorulhatnak az ellátásból - értesült a Napi.hu.

Az augusztus 1-én elindított hatósági eljárás keretében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként, így a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A portál úgy értesül, hogy a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15.600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Ráadásul arról, hogy kinek milyen heparintartalmú készítményt kell használnia, arról nem a beteg, hanem az orvosa dönthet. Nagyban múlik például a páciens testsúlyától, ezért a későbbiekben egy 70 kg testsúlyú betegnek jelentősen többet kell majd fizetnie, mint például egy 50 kilós betegnek, ami által sérülnek a betegjogok is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A szokásos lehűlés jön, de lesz-e megint vihar augusztus 20-án?
A szakemberek szerint van rá esély, hogy a hidegfront bezavarhat az ünnepi események megrendezésébe.

Link másolása

hirdetés

Az előrejelzések szerint idén is bejön a régi megfigyelés: jön a lehűlés augusztus 20-a körül. Bár komoly viharra nem számítanak a szakemberek, azért úgy látják, lehet olyan széllökés, ami veszélyeztetheti az ünnepi este tűzijátékát - írja az RTL.hu.

A szakemberek szerint idén augusztus 19-én csapadékkal és viharos széllel hidegfront érkezik és véget vet a hét közepi forró időnek. Az utána következő napokban mérsékelten meleg levegő áramlik fölénk.

Az időváltozást hozó front nagy eséllyel villámlással, intenzív csapadékkal jön. A zivatar után pedig 5-8, de akár több fokkal is lehűl a levegő. A hidegfront mögött azonban megerősödik a szél, és a mostani számítások szerint erős, egyes térségekben, főleg a Győr-Szeged szélcsatornában akár viharos szél is fújhat.

Így van rá esély, hogy a széllökések erőssége miatt lefújhatják a tűzijátékot.

A portál figyelmeztet rá, hogy az ilyen hosszútávú előrejelzés még nem tud pontos adatokat adni, akár napokkal is csúszhatnak az időjárási események.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Új Covid-vakcinát gyártott a Moderna, Rusvai Miklós szerint negyedik dózisnak érdemes ezt megvárni
Több cég oltóanyaga is már engedélyezési fázisban van, az új szer már az omikron ellen is védelmet nyújt.

Link másolása

hirdetés

A Moderna megállapodott az Európai Unióval abban, hogy a jelenleg érvényben lévő szerződésben szereplő mennyiségeket az omikron vírusvariánst is tartalmazó (bivalens) vakcinából fogja szállítani, melynek hatósági értékelése folyamatban van.

A bivalens oltásoktól erősebb, szélesebb körű és tartósabb védettség kialakítását várják a szakemberek.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója elmondta: „Az Európai Bizottság és a Moderna szoros partnerségben küzdenek a COVID-19 járvány ellen. Ez a megállapodás hangsúlyozza az Európai Bizottság bizalmát a cégünk mRNS-platformjában és a következő generációs, kétkomponensű védőoltásokban. A megállapodásban részt vevő európai uniós tagállamoknak így lehetőségük lesz az omikron vírusvariánst tartalmazó emlékeztető oltásjelölt alkalmazására, és védelmet biztosítani állampolgáraiknak a COVID-19 ellen még a téli vírusszezon előtt.”

A Moderna több kétkomponensű védőoltást is fejleszt a globális járványhelyzet kezelésére.

Az mRNA-1273.214 bivalens emlékeztető vakcinajelölt a vuhani törzs mellett a BA.1 omikron-alvariánst tartalmazza, és pozitív eredményeket mutatott az aggodalmat okozó variánsok, például az omikron ellen.

A második kétkomponensű emlékeztető vakcinajelölt az mRNA 1273.222 pedig az eredetihez képest az omicron BA.4/5 törzseit is tartalmazza. Mindkét védőoltásjelölt 25 µg-ot tartalmaz a jelenleg engedélyezett és elérhető emlékeztető oltásból (mRNA-1273) és 25 µg-ot az omikron-specifikus alvariánsból.

hirdetés

A Moderna COVID-19 elleni védőoltásának magyarországi forgalmazója a Medison Pharma Hungary Kft. – írja a cég a közleményében.

Idehaza arra figyelmezetnek, hogy nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az emelkedés miatt pedig célszerű lenne a beltéren újra maszkot viselni.

Rusvai Miklós szerint a szennyvízadatok alapján még egy darabig nőni fog az esetszám. De szerinte nem fog „berobbanni” a járvány, inkább csökkenés lesz a következő hetekben. Majd őszre várható a nagyobb fertőzési szám

– mondta el az ATV-nek.

Most a tömegrendezvények miatt lett több a beteg, szeptembertől pedig az iskolák indulása és a szabadságból visszatérő felnőttek miatt lehet több fertőzött.

Ha valaki már kapott három oltást, akkor neki nem szükséges most újra oltást kérnie. Ezek már elégségesek lehetnek.

A negyediket majd az új vakcina megjelenésekor, ősszel érdemes igényelni

– javasolta a szakember.

A szervezet nem felejti el az oltást, még akkor sem, ha már korábban kaptuk meg a vakcinát. Öt nap után indul be az immunválasz a szervezetben, addig pedig nátha-szerű tüneteket okozhat a koronavírus – magyarázta Rusvai.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: