hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

480 ezret vontak le ügyleti kamatként egy hitelmoratóriumot kérő kisgyerekes családtól

A moratóriummal a felgyülemlett ügyleti kamat tartozásnak minősül, így vitte el a spórolt pénzüket.
hirdetés

Sokan, akik éltek a koronavírus-járvány miatt bevezetett hitelmoratóriummal, most szembesülhetnek azzal, hogy ennek milyen pénzügyi következményei vannak.

A minap beszámoltunk róla, hogy egy budapesti nőnek száznegyven százalékos kamatot, vagyis több mint 1,3 millió forintot kell pluszban fizetnie a hitele törlesztéséhez, miután 10 hónapra kérte a moratóriumot.

Most egy újabb érintett mesélt a helyzetéről a Blikknek. Egy kisgyermeket nevelő nőnek a lakástakarék-pénztári megtakarítása bánta a moratórium hónapjait. A gyűjtögetett pénzből csökkentették volna a hitel összegét, de az a beforgatással eltűnt, a hitel viszont megmaradt.

Edit elmondta, hogy azért döntöttek a moratórium mellett, mert ő gyeden van otthon, így csak a fizetése töredékét kapja, miközben a férje továbbra is dolgozik.

hirdetés
"Könnyítésként éltünk a fizetési moratóriummal. Nem bántuk meg, viszont a lakástakarékban spórolt pénzünkkel másképp gazdálkodtunk volna"

- mondta.

A család 2018-ban 22 millió forint hitelt vett fel 25 évre, babaváró hitelből és állami támogatásból előtörlesztettek. Akkor jött a meglepetés számukra, amikor egy, a moratórium ideje alatt lejárt lakástakarékkal akarták csökkenti a hátralévő kölcsönt.

"1,2 millió forint gyűlt össze az állami támogatással együtt. Ebből a bank 480 ezret levont ügyleti kamatként, a maradék ment csak a hitelünkre, a futamidőnk mégis ugyanolyan hosszú maradt. Rögtön felhívtam a bankot, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy előtörlesztésnél először a tartozást vonják le. A moratóriummal a felgyülemlett ügyleti kamat tartozásnak minősül, így vitte el a spórolt pénzünket. Ha tudtuk volna, most biztosan nem nyúlunk a lakástakarékhoz"

- mondta az édesanya.

Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője szerint a házaspár nem bukta el azt az összeget, mert a kamatot így is, úgy is meg kellett volna fizetni, és emiatt később tovább nőtt volna a futamidő. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a bankok az előtörlesztést mindig az ügyleti kamat rendezésére fordítják, és csak a fennmaradó pénzből csökkentik a tőketartozást. Ez akkor különösen fontos, ha nemrég kötötték a hitelszerződést, ilyenkor ugyanis a törlesztőrészlet nagyobb része még a kamat.

Aki ilyenkor akarja csökkenteni a hitelét például lakástakarékkal, akkor először a kamatot fizeti meg belőle - magyarázta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A belügyminisztertől kell engedélyt kérniük a külföldi nyaralásra a rendőröknek és a tűzoltóknak

Eddig elég volt a helyileg illetékes vezetőtől engedélyt kapni, most már más a helyzet. Az engedélyezési eljárás 10-14 napba is telhet.
hirdetés

Míg eddig a helyileg illetékes vezetőtől kellett engedélyt kérni a rendvédelmi dolgozóknak, ha külföldre akartak menni nyaralni, addig most a belügyminiszter engedélyére van ehhez szükség - mondta el a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Salamon Lajos elmondása szerint az úgynevezett szolgálati jegy engedélyezési eljárásra 10-14 napot vesz igénybe. Jelenlegi információk szerint eddig senkitől nem tagadták meg a külföldi nyaralás lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy

a rendőröknél már tapasztalható a pártba való belépés mint felmondási eszköz.

A veszélyhelyzet miatt most ugyanis nem mondhatnak fel, de Salamon szerint nagyon sokan régóta gondolkodnak a leszerelésen. Az Alaptörvény szerint viszont a rendvédelmi szervek tagjai nem lehetnek párttagok, ha az összeférhetetlenségi okot nem szüntetik meg, akkor megszűnik a jogviszonyuk. A rendvédelemben egyébként is folyamatosan csökken az állomány a szakszervezeti elnök szerint, elmondása szerint a beiskolázottak két-három hónap múlva már nem találhatóak a testületeknél.

Salamon szerint tűzoltóknál ez a probléma még nem annyira akut. A munkarendjükből kifolyólag a tűzoltók tudnak többet keresni, míg a rendőröknek nincs erre lehetőségük. Ugyanakkor a tűzoltók is megfelelő bért akarnak, ha ezt megkapnák, azzal a szakszervezet elnöke szerint pedig nagyon sok rendszeren belüli problémát ki lehetne küszöbölni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ausztria már elfogadja a Sinopharmot is, de a Szputnyikot továbbra sem

A WHO engedélyezte a kínai oltóanyag veszélyhelyzeti alkalmazását, ezért elfogadják Ausztriában is.
hirdetés

Vasárnap írtunk róla, hogy Ausztriában csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával beoltottak kaphatják meg a moziba, vendéglátóhelyre vagy hotelekbe való belépéshez szükséges zöld kártyát, akik valamelyik keleti vakcinát kapták, azoknak teszttel kell igazolniuk magukat.

A Telex cikke szerint változott az osztrák kormány álláspontja, hétfőn ugyanis közölte Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter, hogy elismerik a Sinopharm-oltást is, mivel a WHO ajánlotta annak veszélyhelyzeti alkalmazását.

A Szputnyik V-t azonban továbbra sem fogadják el, mert nem rendelkezik sem az EMA, sem a WHO engedélyével.

Akik rendelkeznek az elfogadott oltások valamelyikével, hat hónapon belül átestek a fertőzésen vagy negatív tesztet tudnak felmutatni, azt nem kötelezik karanténra. A magas fertőzöttségi mutatókkal bíró területekről érkezőknek azonban továbbra is van karanténkötelezettség.

Az előzetes hírek szerint a fenti feltételek megléte esetén az alábbi országokból lehet beutazni Ausztriába:

Németország, Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Liechtenstein, Görögország, Írország, Izland, Izrael, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Málta, Monaco, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, San Marino, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Dél-Korea, Csehország, Magyarország, Vatikán, Andorra és Ausztrália.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Eladta az örökös a zsibói Wesselényi-kastélyt

A Szilágy megyei önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését. Az eladó azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.
hirdetés

A Szilágy megyei önkormányzat nem tudta egyelőre érvényesíteni elővásárlási jogát a zsibói Wesselényi-kastély fölött, mert az örökös már korábban eladta a műemléképületet - jelentette be kedden, közösségi oldalán Szilágyi Róbert, az önkormányzat alelnöke, a kastély megvásárlására létrehozott bizottság vezetője.

Szilágyi Róbert hozzátette: az önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a Maszol.ro portálnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna. Szilágyi Róbert kitért arra is, hogy az önkormányzatot március 17-én keresték meg az elővásárlási ajánlattal, és 29-én hivatalosan jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel.

A Szilágy Megyei Tanács április 28-i ülésén nyilvánította ki, hogy élni kíván az elővásárlási jogával. Ekkor el is különítette költségvetésében az épület megvásárlására szánt pénzt, és az üzlet megkötésével egy öttagú tárgyalóbizottságot bízott meg, melynek élére Szilágyi Róbert alelnököt állította.

A portál közlése szerint a 2020 januárjában bejegyzett Kft. üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele 108 349 lej (8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (288 millió forint) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft.-nek.

Janicskó András, a kastély örököse az MTI-nek elmondta: a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Hozzátette: a Kulturális Minisztérium március 12-én jelezte, hogy lemond az elővásárlási jogáról, és a tárca feladata volt értesíteni a megyei és a városi önkormányzatot, amelyeknek 15 napjuk volt arra, hogy éljenek e joggal.

Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról. Hozzátette: az adásvételi szerződést az után kötötték meg, hogy a kastélyvásárlás ügye nem került fel az önkormányzat április 9-i ülésének a napirendjére.

hirdetés

Janicskó András hozzátette: tudomása van arról, hogy a vásárló máris túladott a kastélyon. Hozzátette: azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

„Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket” – levonult az ellenzék Dunaújvárosba, hogy tiltakozzon a milliárdos adóelvonás ellen

A polgármester szerint minden egyes dunaújvárosinak százezer forintjába kerülne, ha létrejön a kormány terve, és megvalósul a különleges gazdasági övezet a térségben.
hirdetés

"Dunaújvárosban sok minden hozott az elmúlt harminc év, itt aztán megtörtént minden, ami megtörténhetett. Egy dolgot soha senki nem tett: senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat" – mondta Pintér Tamás polgármester a Dunaújváros ostrom alatt címmel tartott összellenzéki sajtótájékoztatón a 24.hu cikke szerint.

Az ellenzék az iparűzési adó elvonása miatt tiltakozott: a Telex hétfői cikke szerint ugyanis Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy Dunaújvárosban különleges gazdasági övezetet hozzanak létre az iváncsai és a rácalmási ipari park területén, ahol a város számára jelentős bevételi forrást jelentő cégek működnek.

Ebben az esetben a Fejér Megyei Önkormányzat felelne a befolyó iparűzési adó beszedéséért és elosztásáért. Így többek között a Hankook gumigyár és a most épülő SK Innovation akkumulátorgyár iparűzési adóbevételeiből is kiszorulna a város.

A titkos előterjesztés egyik félmondata utal arra is, hogy adott esetben a térségben megvalósuló ipari beruházások alkalmasak lehetnek a csődközeli ISD Dunaferr munkavállalóinak átvételére is.

"Minden egyes dunaújvárositól százezer forintot vesznek el. Hagyják abba Dunaújváros ostromlását! Itt ellenzéki és kormánypárti emberek is laknak. Mi dunaújvárosiak sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket" – mondta a sajtótájékoztatón a jobbikos polgármester.

A körzet jobbikos egyéni országgyűlési képviselője, Kálló Gergely arról beszélt: nemcsak Dunaújváros lenne a vesztese a kormány döntésének, hanem a környező települések is: Pusztaszabolcs, Perkáta és Ercsi, a körzeten kívül pedig Besenyő is kimaradna a pénz elosztásából.

hirdetés

A sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok vezetői is részt vettek. Karácsony Gergely szerint "a kormány gyűlöli az önkormányzatokat, főleg azokat, amelyek nem a Fideszhez tartoznak”.

Szerinte ez a javaslat sem született volna meg, ha kormánypárti többség van a városban.

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány azt a következtetést vonta le az ellenzék megerősödéséből, hogy "a kormánynak meg kell büntetnie az ellenzéki szavazókat", azonban az "ellenzék mindent visszaad majd", tette hozzá.

A sajtótájékoztatón felszólalt még Gyurcsány Ferenc (DK), Keresztes László Loránt (LMP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa), Orosz Anna (Momentum), valamint Tóth Bertalan (MSZP) is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: