HÍREK
A Rovatból

3,8 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás a módosított otthonfelújítási program tervezete szerint

A legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka.


Módosították az eddig ismert feltételeket, minek következtében a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb vissza nem térítendő támogatáshoz, amennyiben az igénylő keresete alacsony - írja a Hvg.hu.

Esetükben tehát akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást. A tervezet társadalmi egyeztetésére kevesebb mint két hét jut.

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a várhatóan június 3-tól induló Otthonfelújítási Program részletes szabályainak tervezetét. Ám az eddig ismert feltételeket több lényeges ponton módosították. A 108,24 milliárd keretösszegű támogatás révén közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült és életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi ház energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok.

Az eddig ismert, ebben a cikkben részletesen taglalt feltételeken már korábban is puhítottak, a legfontosabb újabb változtatások pedig a következők lesznek:

  • olyanok is hozzájuthatnak a legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka (399 840 forint), és vica versa:
  • hiába lakik valaki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében, ha saját (és adóstársával közös) havi bruttója meghaladja a tavalyi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot –, akkor is csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, vagyis legfeljebb 2,5 millió forintot kap ingyen az államtól;
  • azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet. Ha jól értelmezzük ez azt jelenti, hogy például
az a pályázó, aki jogosult a legmagasabb összegre, akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, a legalacsonyabb támogatási kategóriába esők pedig akár 2,8 millió forintot is kaphatnak, amennyiben elérik a 40 százalékos energiamegtakarítást.

A tervezetből további részletek is kiderülnek:

Például, hogy a támogatásra pályázóknál vizsgálni fogják jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, más néven adósságféket. A mutató célja a túlzott eladósodás kockázatának csökkentése, és azt mutatja meg, hogy a hiteligénylő jövedelmének maximálisan mekkora része fordítható törlesztésre. Ezt az értéket a jegybank határozza meg, jelenleg a nettó jövedelem legfeljebb 50 százaléka lehet a havi törlesztő.

A kivitelezésre csakis olyan vállalkozásokkal lehet szerződni, amelyek rajta vannak (vagy lesznek) az ÉMI Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. nyilvántartott kivitelezői regisztrációs listán. Ennek a feltételeit külön regisztrációs felhívásban fogják közzétenni. A pályázóknak a szerződést követően két éven belül kell befejezniük a beruházást.

Az érintett ingatlanban lehet bejelentve vállalkozás, de az ingatlan csakis lakhatási célt szolgálhat. Ha vállalkozási tevékenységet folytatnak benne – vagy még ha csak bérbe adják –, nem kapnak támogatást a felújítására.

A kedvezményes kölcsönnek nem lesz kezelési költsége, és nullaszázalékos lesz a kamata.

A program idén június 3-án indul, és 2025 év végéig lehet kérelmeket benyújtani. A szerződéskötést legkésőbb 2026. április végéig kell megtenni.

Külön kitétel, hogy ugyanazon pályázó kizárólag egyetlen uniós forrású energiahatékonysági célú lakossági programból kaphat támogatást.

A sikeresen pályázók a következő munkálatokat finanszírozhatják:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal,
  • illetve ezek tetszőleges kombinációja, de
a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Akinek nem sikerül elérnie a legalább 30 százalékos energiamegtakarítási célt, annak a pályázata szabálytalanná válik, és a teljes támogatási összeget visszaveszik tőle. Az cél elérését két, előtte és utána készített Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell igazolni, amit kizárólag regisztrált energetikai szakértők készíthetnek el.

Itt lehet a tervezetet véleményezni, amire május 6-ig van lehetőség.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A hírhedt lombkoronasétányt már az Európai Ügyészség is vizsgálja: „Ez egy frontáttörés”
Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, így nem lettek volna kötelesek eljárni. De a lomb nélküli lombkoronasétány mellett nem tudtak szó nélkül elmenni.


Az Integritás Hatóság (IH) eddigi két évéről írt cikket a Népszava. A lap ugyanakkor azt is megtudta:

Az IH egyik szimbolikus ügye, a nyírmártonfalvi lombkoronasétányé mostanra eljutott egészen az Európai Ügyészségig, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

A hatóságról azt írják, 2022. novemberi megalakulásuk óta 324 bejelentést kaptak. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le. A lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével – az illetékes szervnél, például Gazdasági Versenyhivatalnál –, vagy feljelentéssel végződött.

A lomb nélküli lombkoronasétány esete volt az egyik, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést: a vizsgálat idején az ügy még nem tartott ott, hogy érdemi megállapítást tegyenek. A hatóság így is figyelemmel kíséri a folytatást. Bíró Ferenc, az IH elnöke 2024 tavaszán erről azt mondta, 10 hónapig vizsgálódtak, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette.

Azt már Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, valamit az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja árulta el, hogy a lombkoronasétánnyal már foglalkozik az Európai Ügyészség. Erről azt mondta:

„Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek.”

Ligetit egyébként az IH eddigi eredményeiről kérdezte a lap. Szerint ezek a számok nem rosszak egy újonnan felállított szervezet esetében, és az eljárások arányát reálisnak tartja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter szerint a Fidesz határon túli választókerületek kialakítására készülhet
A TISZA párt alelnöke szerint pánikba esett miattuk a kormánypárt. Úgy tudja, már ősszel átírhatják a választások szabályait.


Miután Magyar Péter bejelentette, vasárnap valóban meg is tartotta az első egy órás élő Youtube-bejelentkezését. A TISZA párt alelnöke többek között arról beszélt, hogy pánikot keltett a Fideszben az EP-választáson elért eredményük, aminek hamarosan látható eredménye is lesz:

Magyarék úgy tudják, hogy a kormánypártban elkezdték tervezni a jelenlegi választókörzetek átrajzolását.

Azt mondta, már ősszel kijöhet ezzel a Fidesz. A kormánypárt után ők is lépnek majd: meg fogják vizsgálni a változtatásokat, és ha indokolt, bíróságon támadják meg őket. Magyar ezután azzal folytatta:

„A Fidesz nem elégszik meg azzal, hogy a 2022-es választásokon egy képviselőt behúzott a határon túli magyarok listás szavazatából, hanem egyéni választói körzeteket akar kialakítani mind Erdélyben, mind a Kárpátalján, mind Felvidéken, mind Délvidéken.”

A meg nem nevezett forrása szerint hét ilyen körzetet hozhatnak létre.

A Telex megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét és a Miniszterelnökséget is, hogy reagáljanak Magyar állításaira. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csak annyit reagált:

„Ostobaságokkal nem foglalkozunk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiállt a kirúgott tanárok mellett, most elutasították a pályázatát a Kölcsey igazgatójának
A hírt az igazgató is megerősítette. Annyit fűzött hozzá: „többet most nem esik jól írnom”.
FM. Kép: Youtube - szmo.hu
2024. július 15.A minisztérium elutasította a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának, Fazekas Csabának a pályázatát – írja a 444.hu. Ezt maga az igazgató is megerősített a lapnak. Fazekas azt válaszolta a megkeresésükre:

„Valóban nem kapott támogatást a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói feladatainak az ellátására benyújtott pályázatom. Ennél többet most nem esik jól írnom.”

Október végén adta be a munkaügyi keresetét az az öt tanár, akiket a tankerületi központ rendkívüli felmentéssel bocsátott el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Az iskola igazgatója az elbocsátások idején a Facebookon írt arról, hogy a tanárok kirúgása súlyosan sértette a diákok tanuláshoz való jogát.

Fazekas később a bíróságon is nyíltan beszélt a problémás eljárás részleteiről. Így például arról, hogy az érintettek előbb tudat arról, hogy kirúgták őket, mint ő, noha igazgatóként ki kellett volna kérnie a tankerületnek az ő véleményét is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: A Fidesz külföldön akar egyéni választókerületeket kialakítani
A TISZA párt alelnöke szerint pánikba esett miattuk a kormánypárt. Úgy tudja, már ősszel átírhatják a választások szabályait.


Miután Magyar Péter bejelentette, vasárnap valóban meg is tartotta az első egy órás élő Youtube-bejelentkezését. A TISZA párt alelnöke többek között arról beszélt, hogy pánikot keltett a Fideszben az EP-választáson elért eredményük, aminek hamarosan látható eredménye is lesz:

Magyarék úgy tudják, hogy a kormánypártban elkezdték tervezni a jelenlegi választókörzetek átrajzolását.

Azt mondta, már ősszel kijöhet ezzel a Fidesz. A kormánypárt után ők is lépnek majd: meg fogják vizsgálni a változtatásokat, és ha indokolt, bíróságon támadják meg őket. Magyar ezután azzal folytatta:

„A Fidesz nem elégszik meg azzal, hogy a 2022-es választásokon egy képviselőt behúzott a határon túli magyarok listás szavazatából, hanem egyéni választói körzeteket akar kialakítani mind Erdélyben, mind a Kárpátalján, mind Felvidéken, mind Délvidéken.”

A meg nem nevezett forrása szerint hét ilyen körzetet hozhatnak létre.

A Telex megkereste a miniszterelnök sajtófőnökét és a Miniszterelnökséget is, hogy reagáljanak Magyar állításaira. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csak annyit reagált:

„Ostobaságokkal nem foglalkozunk.”


Link másolása
KÖVESS MINKET: