News here
hirdetés

HÍREK

37 napig éhségsztrájkolt egy férfi a brit Parlament előtt, de a kormánytagok figyelemre se méltatták

Nem számított rá, hogy a miniszterek hagynák őt meghalni. Követelése végül részben teljesülhet egy zöldpárti politikus kezdeményezésének köszönhetően.

Link másolása

hirdetés

"Egy éhségsztrájkot folytató nagybácsi vagyok, akit megrémiszt a klímaváltozással szembeni cselekvés hiánya" - egy ilyen feliratú táblával éhségsztrájkolt több mint öt hétig egy férfi a brit parlament épülete előtt, de hiába, a kormánytagok figyelemre se méltatták.

Angus Rose az akciója kezdetén kijelentette, addig nem fog enni, amíg a brit energiaügyi miniszter, Greg Hands fel nem kéri a kormány tudományos főtanácsadóját, Sir Patrick Vallance-et arra, hogy a politikusoknak és videós közvetítésen keresztül a lakosságnak is tartsa meg azt a klímaváltozásról szóló tájékoztatót, amit Boris Johnson miniszterelnöknek is előadott a tavaly novemberi COP26 klímacsúcs előtt. Hiába ment ki mindennap a Parlament elé 37 napig, a miniszterek fittyet hánytak rá - erre pedig egyáltalán nem számított.

"Mielőtt belekezdtem az éhségsztrájkba, azt gondoltam, nem fogják hagyni, hogy meghaljak"

- mondta a Guardiannek.

Az akció során 17 kilót fogyott, az utolsó napokban már állni se tudott, annyira legyengült, de már a gondolkodás is nehezen ment neki, és a memóriájával is problémák voltak. Több egészségügyi szakértő is azt mondta neki, hogy akik éhezés miatt a testtömegük több mint 16 százalékát elveszítik rövid időn belül, azoknak az egészségi állapota gyorsan romlani kezd, így ő is nagyon nagy kockázatot vállalt az éhségsztrájkjával. Sokan próbálták rávenni arra, hogy hagyja ezt abba, de volt olyan támogató barátja is, aki arra is felkészült, hogy kerekesszékkel kórházba tudja vinni Rose-t, ha összeesik a Parlament előtt.

A férfi végül azért hagyta abba az éhségsztrájkot, mert Caroline Lucas zöldpárti politikus tájékoztatót szervezett a klímaváltozásról a képviselőknek.

Bár Rose nem ezért kampányolt, de azt mondta, ezzel is megelégszik, hiszen az volt a célja, hogy egy ilyen jellegű tájékoztatóra sor kerüljön. Azt állítja, ha nem lenne ez a kezdeményezés, akkor addig kitartott volna, amíg az energiaügyi miniszter nem teljesíti a kérését. Kormányzati források azt mondták a Guardiannek, hogy

hirdetés
a miniszterek azért nem engedtek Rose követelésének, mert úgy gondolják, hogy azzal másokat is hasonlóan kockázatos lépésekre ösztönözhettek volna.

Egyébként a férfi nem egyedül sztrájkolt előtt, egy 40 fős csapat is támogatta célja elérésében. Ők nem éheztették magukat, de a sajtóban és politikusoknál is lobbiztak, és tudósoktól gyűjtöttek támogató leveleket, többen pedig a parlament épülete előtt tüntettek Rose-zal.

"Az emberek egyre kétségbeesettebb módszerekhez nyúlnak, mert a kormány politikája és intézkedései nem állnak összhangban az élhető bolygó fenntartásával. Ez az ország is afelé a világ felé sodródik, amely 2,5-3 fokkal melegebb lesz. Szóval igen, ezek kétségbeesett próbálkozások [az éhségsztrájk - a szerk.], de ezek összhangban vannak a kockázatokkal"

- véli a klímaaktivista.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Gémesi György szerint le kellene mondania a négygyerekes család házát árverésen megvásárló polgármesternek
„A polgármester meg tudta volna védeni a családot” – vélekedett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Link másolása

hirdetés

Mi is írtunk róla, hogy egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, sőt haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására. A helyi lakosok embertelennek és szívtelennek nevezték a település vezetőjének cselekedetét: „Az lenne a dolga, hogy segítsen azokon, akik bajban vannak, erre ő használja ki a szorult helyzetüket”.

A tulajdonos húga szerint a testvére szívbeteg, kímélni próbálják. A család nem tudta fizetni a devizahitelt, emiatt árverezték el a házukat. Az árverés előtt felkeresték a falu polgármesterét, hogy segítséget kérjenek tőle, de azt mondta, semmit sem tehet. Az árverés vége előtt három perccel kínált fel érte három millió forintot, így lett az övé.

Az RTL Híradó beszámolója szerint Brunner Imrét nem sikerült elérni. Annyi kiderült, hogy az elárverezett ház mögötti telket már korábban megvette. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ami történt, az ugyan nem ütközik jogszabályba, de nem méltó egy polgármesterhez.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke szerint:

hirdetés
"Én azt gondolom, polgármester úrnak végig kéne gondolnia polgármesteri szerepét, és szerintem ezek után le kéne mondania, mert ez tisztességtelen volt... A polgármester meg tudta volna védeni a családot, azzal, hogy ha ő veszi meg, akkor maradnak biztonságban, valamilyen feltételrendszer mellett, vagy ha nem pályázik, illetve nem licitál, akkor nem licitál senki, és maradhatnak tovább benne."

A család szerint korábban a végrahajtó nekik azt mondta, ha senki sem jelentkezik, van rá esély, hogy visszafizetve az adósságot a házban maradjanak. Arra azonban nem számítottak, hogy épp a polgármester lesz az, aki miatt el kell hagyniuk az otthonukat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Betiltották a miniszoknyát Lázár János közlekedési központjában, írja a Népszava
Külön rendelkeznek a férfiak és a nők elvárt öltözködéséről.

Link másolása

hirdetés

Bár tombol a nyár, a Lázár János által nemrég alapított Nemzeti Közlekedési Központba most szigorítanak az öltözködési szabályokon - írja a Népszava.

Az új dress code alapján a férfiaknak nem ajánlott a rövid- illetve térdnadrág, az ujjatlan trikó vagy póló viselése. A nőknek pedig a túl rövid szoknyát nem javasolják.

Az nem derül ki, hogy mi számít túl rövidnek.

A HR-osztály indoklása szerint az épület légkondicionált, így elvárható az irodai megjelenés.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videón a Wagner zsoldosok főhadiszállásának romjai, a vezetőjük túlélte az ukrán támadást
Legalább 100 orosz zsoldos meghalt az ukrán média szerint.

Link másolása

hirdetés

Több, egymástól független hírforrás is arról számolt be, hogy az ukrán csapatok súlyos csapást mértek a Wagner-csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában, a luhanszki Popasznától nem messze, Szeverodonyecktől délre.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban kijelentette, hogy

a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra.

További részletekbe nem bocsátkozott, hanem azt javasolta, hogy várják meg az ukrán vezérkar hivatalos közlését. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett, hogy orosz Telegram-csatornák vasárnap adtak hírt a popasznai Wagner-támaszpont elleni ukrán támadásról.

VIDEÓ: A támadás után

Az orosz főhadiszállás olyan területen található, amelyet az oroszok már teljesen ellenőrzésük alatt tartanak.

Az ukrajnai főhadiszállást egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítaniuk az ukránoknak. Az Ukrajinszka Pravda ukrán napilap szerint a Kreml-barát újságíró augusztus 8-án egy Telegram-posztban buktatta le a Wagner főhadiszállás helyét, mikor fotókat közölt az ottani látogatásáról. Bár a posztját később törölték, de a másolatai a közösségi médiában megmaradtak.

Elterjedt a hír, hogy a csoport vezetője, Prigozsin is az áldozatok között van, de ezt még nem erősítették meg.

A vezetőjük:

A Wagner-csoport az orosz elnök nem hivatalos félkatonai szervezete. A katonai tevékenysége mellett például Afrikában maffiaszerűen terjeszkedik, és súlyos pénzügyi operációkat is folytat - írja a BBC. Ezen kívül jelentős aranykészleteket is felügyelnek és segítik finanszírozni az ukrajnai harcokat is.

Szolgáltak már Donbászban, Szíriában, Líbiában és Közép-Afrikában is. Maliban például tavaly többször érte őket a vád, hogy civilekkel kegyetlenkedtek. De többször összekapcsolták őket háborús bűnök elkövetésével is.

A csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz kötik a nyugati hírszerzők. „Putyin séfjének” becézik, mert vendéglátóipari vállalkozása már régóta segíti az orosz elnököt és a fegyveres erőit. A Kreml azonban nem ismeri el a Wagner-csoport létezését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Káosz a MÁV-nál: olyan kocsikba is adnak el jegyet, amik nem is léteznek
Hiába vesznek az utasok Intercity jegyeket, a vonaton sokszor egyáltalán nem található meg az a vagon, amire a jegyük szól.

Link másolása

hirdetés

Egyre gyakrabban panaszkodnak az utasok a közösségi média felületein, hogy hiába vettek Inercity vonatokra jegyet, a vonaton csak régi, légkondi nélküli gyorsvonati kocsit találtak. Ráadásul sokszor a helyjegyük olyan vagonba szólt, ami nem is létezett - vette észre a 444.

Ennek egyik oka, hogy nyáron a megnövekedett forgalom miatt a legtöbb kocsit a Balatont érintő viszonylatokra helyezik át.

A probléma gyökere, hogy a kocsik élettartamának meghosszabbításához szükséges javítások – a fővizsgák – számát pénz hiányában az elmúlt években folyamatosan csökkentik. Vagyis egyre több kocsi áll használaton kívül, javításra várva, akár évekig – nyilatkozta a 444-nek Szalay Áron, a Közlekedő Tömeg Egyesület alapító tagja.

Az IC-kocsik hiányát az IC+ program keretein belül üzembe helyezett kocsikkal tudnák pótolni,

azonban a program félbeszakadt, és 500 helyett mindössze 92 kocsi készült el forráshiány miatt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: