HÍREK
A Rovatból

30 százalékkal termelékenyebbek a külföldi vendégmunkások, óriási hátrányban a magyar munkaerő

A szakértők szerint a vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt. Közben pedig nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon.

Link másolása

A Telex írt egy alapos cikket a Magyarországra érkező külföldi vendégmunkásokról, akik közül nyilván az ázsiai dolgozók jelenléte tűnik fel leginkább az embereknek.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében összesen 98,5 ezer külföldi állampolgárságú ember állt alkalmazásban Magyarországon, közülük több mint 76 ezren harmadik országbeliek.

A cikk emlékeztet rá, hogy a külföldi dolgozók aránya egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, leginkább annak köszönhetően, hogy közel 14 ezerrel több harmadik országbeli dolgozó érkezett 2022 novembere óta.

Korábban a vendégmunkások leginkább a környező országokból, főként Szerbiából és Ukrajnából érkeztek, az ő számuk azonban megcsappant azóta, hogy az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta az ukrán állampolgárok szabadon közlekedhetnek az EU-ban.

Az elmúlt években a szerbek és ukránok helyét viszont egyre inkább ázsiai munkások veszik át.

A munkaerő-kölcsönzők és közvetítők szerint a vendégmunkások foglalkoztatása a cégeknek lényegesen drágább, mint magyar dolgozókat felvenni.

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting vezetője a lapnak elmondta, hogy a foglalkoztatóknak átlagosan egymillió forint egyszeri díjba kerül, mire egy Fülöp-szigeteki munkás megkezdi a munkát Magyarországon, erre jön még a szállásköltség is.

MTI Fotó: Balázs Attila

Arra a kérdésre, hogy miért kell a világ másik végéből idehozni munkásokat és őket felvenni a magyarok helyett, a munkaerő-kölcsönzők és közvetítők két választ adtak:

nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon, a vendégmunkások egy része pedig sokkal termelékenyebb, mint a magyarok.

A szakértők szerint vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a vendégmunkásoknak nagyon eltérő az élethelyzete, nekik a munkán kívül nincs semmi, ami úgymond elterelné a figyelmüket.

"Ráadásul mivel tudják, hogy pár évig maradnak csak itt, úgy állnak hozzá, hogy abban a pár évben annyi pénzt próbálnak összekeresni és hazaküldeni vagy félrerakni, amennyit csak tudnak, ezért bevállalják, hogy többet túlóráznak vagy betegen is bejönnek dolgozni."

- áll a Telex cikkében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hogy Magyar Péter hol kezdi országjáró körútját
„Elmegyünk a legnagyobb és a legkisebb településekre is. A részletes programmal hamarosan jelentkezünk” - írta a posztban Magyar.

Link másolása

A TISZA párt alelnöke berúgja a kampányt vidéken is, országjáró körútra indul április közepén. Magyar Péter egy Facebook-posztban jelentette be, hogy Békésben indítja a körutat, és azt is elmondta, hol folytatják az országjárást.

"Az országjáró körutat Békés megyében kezdjük április 15. és 17. között. Elmegyünk a legnagyobb és a legkisebb településekre is. A részletes programmal hamarosan jelentkezünk.

Április 18-án Pest megyei és budapesti találkozásokkal folytatjuk. Az április 20-i hetet pedig Baranya megyében kezdjük.

Mindenkit várunk szeretettel, beszélgessünk a hazánk és Európa jövőjéről, a megoldandó problémákról és az új Magyarországról."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Videókon, ahogy az iráni drónok és rakéták elérték Izraelt
Az izraeli hadsereg szerint csak egyetlen rakéta érte el a célját. A többit sikerült megsemmisíteni még a levegőben.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 14.


Link másolása

Órákkal azután, hogy Irán több száz drónt és ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelra, máris tele vannak a közösségi oldalak videókkal a támadásról.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a légtérbe érkező eszközök 99,99 százalékát megsemmisítették, mindössze egyetlen rakéta ért célba egy katonai bázis területén.

Az IDF a légtérbe érkező rakétákról videót is közölt az X-en:

De posztoltak videót arról is, ahogy a légtér megvédése után visszatérnek a bázisra F-35-öseik:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Válaszcsapás jöhet Izraeltől – akár iráni területet is érhet támadás az éjjeli akciójuk miatt
Az Irán támogatta Hezbollah libanoni terrorszervezet és a jemeni húszik rakétákkal és drónokkal támadták a zsidó állam területét. Az izraeli légierő gépei már meg is kezdték az állásaik bombázását.

Link másolása

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah terrorszervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, de ezek nagyságrendje nem haladta meg jelentősen az elmúlt hónapok mértékét. Az izraeli légierő gépei több, a terrorszervezethez köthető célpontot is lebombáztak ma hajnalban.

A jemeni húszik is rakétákkal és drónokkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé.

Az izraeli légierő gépei több épületet is leromboltak Dzsaba községben, amelyek a Hezbollah elitegységéhez, az al-Hadzs Radvan erőkhöz tartoztak.

Halálos áldozatokról egyik esetben sincs hír egyelőre. Izraeli tisztviselők közben arról beszélnek, hogy Irán elleni megtorlás készül, ebben benne lehet, hogy akár a perzsa állam saját területét éri majd támadás.

Több száz drónnal és rakétákkal támadta Irán Izraelt éjjel. A támadóeszközök nem érték el Izraelt, mert a légvédelem az amerikai, a brit és a jordániai légierő segítségével megsemmisítette őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Több száz drónnal és rakétákkal támadta Irán Izraelt éjjel
A támadóeszközök nem érték el Izraelt, mert a légvédelem az amerikai, a brit és a jordániai légierő segítségével megsemmisítette őket.

Link másolása

Több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indítottak Izrael irányába szombat éjjel Iránból. A támadásról először az izraeli 12-es televízió számolt be, és az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette a hírt.

"Irán drónokat indított területéről Izrael területére" - közölte a katonai szóvivő. A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érték el Izraelt.

"Fokozott készültségbe helyezték a Vaskupola légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg figyeli az összes célpontot" - tette hozzá.

Az amerikai hadsereg nem sokkal később elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett.

A 3-5 hullámban elindított kamikaze drónokat főként katonai célpontok ellen szánták. Néhány órával később kiderült, hogy a támadóeszközök nem érték el Izraelt. Az IDF szerint összesen több mint kétszáz iráni drónt és több tucat cirkálórakétát semmisített meg az izraeli légvédelem az amerikai, a brit és a jordániai légierő segítségével.

A támadóeszközök nagy részét még azelőtt lelőtték, hogy Izrael fölé értek volna.

Az izraeli hadsereg közlése szerint csak egy arabok lakta, és egy beduin településen okoztak sérüléseket a kilőtt eszközök lezuhanó törmelékei. Az utóbbi helyszínen egy tízéves kisfiú szenvedett súlyos sérüléseket.

"Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat" - mondta.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárták Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől.

Iráni részről a támadást válasznak szánták Izrael szíriai akciójára, amikor az iráni Forradalmi Gárda damaszkuszi központjára mért precíziós légicsapást, és megölte az gárda egyik magas rangú parancsnokát.

Link másolása
KÖVESS MINKET: