News here
hirdetés

HÍREK

25 százalékkal drágult a kenyér – 15 éve nem látott mértékű az infláció

A mértéktelen infláció miatt több termék ára is eget verően magas lesz.
Forrás: RTL.hu, fotó: Pixabay/fancycrave1 - szmo.hu
2022. március 09.


Link másolása

hirdetés

A KSH adatai szerint az elmúlt időszakban az élelmiszer és az üzemanyag ára emelkedett a legnagyobbat. Átlagosan 8,3 százalékkal emelkedtek tavaly februárhoz képest a fogyasztói árak a KSH legfrissebb tájékoztatása szerint.

Utoljára 2007-ben volt ennyire magas az infláció Magyarországon.

Az élelmiszerek ára megdöbbentő mértékkel, összességében 11,3 százalékkal, nőttek meg. Így változott néhány termék ára 2021. februárjához képest:

Margarin: 25,8%

Kenyér: 25%

Száraztészta: 22,1%

hirdetés

Cukor: 3,8%

Szalámi, szárazkolbász, sonka: 2,5%

Sertéshús: 1,3%

Ez kihatott a bútorokra is: a konyhabútorok 16,2, a szobabútorok 15 százalékkal drágultak meg. Az otthonok karbantartása 17,4 százalékkal kerül többe.

18,7 százalékkal fizetünk többet az üzemanyagért az utóbbi egy évben. Az autószerelők pedig 12,2 százalékkal dolgoznak drágábban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A pécsi tűzben mindene odaveszett a vétlen szomszédnak, akinek két kutyája is eltűnt
Az RTL Híradónak nyilatkozott a férfi, akinek szomszédjából indult a csütörtök esti, Pécs külvárosában tomboló tűz.

Link másolása

hirdetés

Nem sérült meg senki abban a tűzben, amelyik csütörtök délután lobbant fel és terjedt tovább Pécs külvárosában. Hét épület károsodott, három ház teljesen leégett, három gázpalack felrobbant a Mecsekoldalban.

„Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni” - írta az eset után nem sokkal a pécsi tüzet okozó férfi a közösségi oldalán.

RTL Híradónak nyilatkozott az a férfi, akinek szomszédjából indult tűz.

Azt mondta, a szomszédja, aki vállalta a felelősséget a tűzért, már korábban is magára gyújtotta a házat. 15 évvel ezelőtt ő értesítette a tűzoltókat, és így maradhatott életben.

Kárász Zsolt elmondása szerint a szomszédja ezúttal szemetet égetett, ami a nagy szárazság miatt azonnal továbbterjedt. Az erkélyről látta a lángokat, és figyelmeztette a szomszédjait, valamint próbálta menteni három kutyáját, akik közül kettőnek nyoma veszett.

A férfinek, aki 1998 óta élt a házban, mindene odaveszett a tűzben. Átmenetileg egy közeli házba fogadták be. Pécs polgármestere, Péterffy Attila is a helyszínen járt, aki közölte, hogy igyekeznek segíteni a tűz károsultjain.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: orosz katonai járműveket láttak a zaporizzsjai atomerőmű egyik csarnokában
Az orosz altábornagy szerint csak objektumvédelmet ellátó egységek állomásoznak az erőmű területén, miközben újabb orosz katonai járműveket azonosítottak.

Link másolása

hirdetés

Már korábban beszámoltunk róla, hogy Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, a mai napon, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint. Hozzátette, hogy az erőműben bekövetkezett katasztrófával Moszkvát fogják majd vádolni.

Most a CNN értesülései alapján új felvétel került fel az internetre, amelyen orosz katonai járművek láthatóak az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű egyik reaktorához kapcsolódó turbinacsarnokban, ahol a fokozott lövöldözés miatt nukleáris katasztrófától tartanak.

A videó ITT tekinthető meg.

Konasenkov csütörtökön hangsúlyozta, hogy az orosz erőknek nincsenek nehézfegyvereik sem az üzem területén, sem a környező területeken, csak objektumvédelmet ellátó egységek állomásoznak ott.

Ennek ellenére a CNN által hitelesített videón jól kivehető az orosz katonai tevékenység. A délkeleti Enerhodar városában található atomerőmű nyugati oldalán, a hat turbinaterem egyike látható. Minden turbinacsarnok egy-egy atomreaktornak otthont adó nagy épülethez kapcsolódik.

hirdetés
A járművek, amelyek orosz katonai teherautóknak tűnnek, az épület nyugati szélén állomásoznak, alig több mint 130 méterre a reaktortól.

A videón legalább öt jármű - az egyiket egyértelműen a háborút támogató "Z" szimbólummal jelölték meg - látható, a közelben pedig legalább két sátorszerű építmény, illetve több raklap is áll. Utóbbiakról nem világos, hogy az orosz katonai egységhez, vagy az atomerőmű működtetéséhez tartoznak-e.

Ellentmondásosak az információk, miszerint Kijev többször is azzal vádolta az orosz erőket, hogy nehézfegyverzetet tárolnak a komplexumon belül, és azt fedezékként használják támadások indításához. Moszkva eközben azt állítja, hogy az ukrán csapatok célba vették a létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely Európa legnagyobb atomerőműve, március óta orosz ellenőrzés alatt áll. A komplexumot ért támadások aggodalmat keltettek a nukleáris katasztrófa veszélye miatt, ezért az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete és a világ vezetői azt követelték, hogy egy misszió látogasson el a helyszínre és mérje fel a károkat.

A nukleáris szakértők azonban igyekeznek eloszlatni a riadalmat, és elmagyarázták, hogy a fő veszély az erőműhöz magához áll a legközelebb, amely nem indokolja az egész Európára kiterjedő riasztást.

Eközben António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a nyugati Lviv városában tartott beszédében hangsúlyozta, hogy sürgősen megállapodásra van szükség „Zaporizzsja tisztán polgári infrastruktúrává való visszaállítása és a terület biztonságának garantálása érdekében”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lesz a kínai akkumulátorgyár, amiből Mészáros cégének is jut majd megbízás
Ez derül ki egy csütörtök este közzétett Magyar Közlönyből. A kormányrendelet arra is kitér, hogy mekkora megbízást fog kapni egy Mészáros Lőrinchez kapcsolódó cég.

Link másolása

hirdetés

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a CATL kínai akkugyártó debreceni akkumulátorgyárának kialakítását – derül a csütörtök este közzétett Magyar Közlönyből.

A németországi üzem után ez lesz a második európai telepe a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cégének, a Contemporary Amperex Technology Co., Limited-nek (CATL), aki összesen 7,34 milliárd eurót fektet be a 100 gigawattóra (GWh) kapacitású debreceni gyár építésébe.

Az infrastuktúra-fejlesztésbe nem csak a cég, de a a kormány is jelentős összeget invesztál: öt éven keresztül közel 88 milliárd forintot fektet be és már idén 6,8 milliárd forintot fordítanának erre a célra. Az új üzem várhatóan 9 ezer új munkahelyet teremt Magyarországon.

A 88 milliárd forintos költségvetési forrásból a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Titász Zrt-nek is jut közel 16,68 milliárd forint, mely összegért az elosztó hálózati fejlesztéseit kell megépíteniük

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Egyhavi mélypontján a forint, 408,6-ig esett délelőtt az euróárfolyam
Délelőtt tíz után rövid idő alatt 408,6-ig esett a forint az euróval szemben, ami július 14. óta a leggyengébb árfolyamot jelenti.

Link másolása

hirdetés

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve. Fél hétkor az euró árfolyama 406,57 forint volt, szemben a csütörtök esti 405,49 forinttal.

A svájci frank jegyzése 420,19 forintról 420,79 forintra nőtt, a dolláré pedig 401,97 forintról 403,55 forintra emelkedett.

Az euró jegyzése a csütörtök esti 1,0089 dollárról 1,0076 dollárra csökkent reggelre.

Délelőtt tíz után rövid idő alatt 408,6-ig esett a forint az euróval szemben, ami július 14. óta a leggyengébb árfolyamot jelenti

- írta a portfolio.hu.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: