A Rovatból

2019 az ellenállás éve lesz - jelentette be az ellenzék a Sándor Palotánál

'Új ellenzék született, mindegy, hogy ki milyen zászlóval érkezett." - mondták. Januárra országos, általános, fájdalmas sztrájkot ígértek, azt, hogy megáll az ország.

Link másolása

Donáth Anna, a Momentum alelnök, akit az egyik első tüntetésről elvittek a rendőrök, azzal kezdte, elképesztő látni, hogy karácsony előtt 2 nappal ennyi ember itt van. "Lesz miről beszélnünk karácsonykor az asztalok mellett. Közös sikereink vannak, Szombathelytől Egerig, Pécstől Nyíregyházáig tüntetnek nap, mint nap az emberek. Ilyet nagyon régen nem látott ez az ország. De közös sikerünk az is, hogy Európa-szerte együtt hangoztatják az 5 pontot azok a magyarok, akiknek el kellett vándorolniuk az országból." Elismételtette a tömeggel:

"Követeljük a rabszolgatörvény eltörlését, a rendőri túlórák eltörlését, a közigazgatási bíróságok megszüntetését, Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, és a független közmédiát."

Szerinte összekovácsolódott a közösség, mert megszervezték magukat. "100 ezer háztartása visszük el az 5 pontot az ünnepek alatt" - ígérte. És azt, ami most elkezdődött, csak a kezdet.

"2019 az ellenállás éve lesz" - mondta.

"Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá!" - fejezte be.

Ezután a szocialista Bárány Balázs következett, aki azt mondta, amikor az Echo Tv-ben beolvasta az 5 pontot, egyet elfelejtett: "Áder takarodj!"

"Azt mondják, soros-bérencek, törő-zúzó szar lumpen proletárok vagyunk, pedig nekünk csak elegünk van. Elegünk van abból, hogy egy maroknyi kivénhedt despota el akarja venni a hazánkat." - fogalmazott.

Azt mondta, tanultak az elmúlt 8 évből, és az elmúlt 2 hétből. "Változunk, ha kell, bemegyünk a tévébe, akkor is, ha nem akarják, ha kell, köztetek vonulunk a 100. sorban, ha kell, az első sorban, mert új ellenzék született, és jobb, ha az áruló kormány hozzászokik, hogy mostantól így néz ki az ellenzéki politizálás. Parlamenti pártok, parlamenten kívüli pártok, szakszervezetek, diákok, kismamák, nagymamák, és mindenki, akinek elege van abból, hogy szarba se vesznek minket a saját hazánkban. Harcoljatok a jogaitokért, a méltóságotokért, és ne felejtsétek, januárban folytatjuk" - mondta.

"Lebénítjuk az utakat, lezárjuk a gyárakat, felhagyunk a szolgálással. Ha léptek, veletek lépünk" - ígérte a hallgatók nevében Lipusz Balázs a Hallgatói Szakszervezettől. Azt mondta, nem marad más, általános sztrájkba kezdenek.

"Szabadság, jogok és méltóság és szabadidő nélkül nem lehet élni" - mondta a liberális Bősz Anett. "Addig megyünk, míg le nem váltjuk azt a kormányt, amelyik életbe léptette a rabszolgatörvényt."

Magyar György a Mindenki Magyarországért Mozgalom nevében arról beszélt, a parlament nem hozhatott volna semmilyen jogszabályt aznap, amikor a túlóratörvényt megszavazták. "Mocskos Fidesz" - zúgta rá válaszul a tömeg. "Aki a demokráciában alszik, nagyon könnyen diktatúrában ébred" - idézte Goethe-t. "Ébresztő!" - válaszolták az emberek.

"Velem szemben a nemzet egysége áll, jobbtól balig mindenki itt van, hogy megüzenje, ebből a hatalomból nem kér többet" - mondta a LMP-s Csárdi Antal. "Azért jöttünk, hogy kiköveteljük a tiszteletet a dolgozóknak." Így fejezte be:

"Döntsük meg ezt a rendszert, mert ez a rendszer a nemzet ellensége!"

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének elnöke azt mondta, őrült jó, hogy ennyien vannak. Visszaemlékezett arra, amikor egyedül tüntettek. Akkor megkérdezték őket, mi értelme ennek. "Majd eljön a pillanat, amikor nem százan, hanem százezren leszünk. És ez kell!" - válaszolta. Majd így folytatta:

"Januárban álljon meg az ország!"

A Jobbik alelnöke, Gyüre Csaba arról beszélt, 1986-ban Orbánnal és Kövérrel ment át a Lánchídon, ahol ma, és ők demokráciát követeltek, vele együtt. "Most pedig ők lettek demokrácia legnagyobb ellenségei, az árulók." Szerinte amikor a dolgozók és a multik érdeke ütközik, ők nem a dolgozók mellé állnak. Akkor is kimutatták ezt, amikor cserbenhagyták a devizahiteleseket, és a bankok oldalára álltak. "De milyen országot építenek? Akarunk olyan országot, ahol egypártrendszer van, ahol a média a Fidesz kezében van, ahol csak a Mészáros Lőrincek kezében van a vagyon? Nem akarunk! Nem akarunk rabszolgák lenni a saját hazánkban! Innen is üzenjük, elegünk volt!"

Szűcs Zoltán Gábor, MTA TK kutató, korábbi MTA-s tüntetések szónoka azt mondta, az Akadémia ügye nem egy külön ügy. Szabadnak lenne szerinte azt jelenti, hogy nem vagyunk más ember kényének-kedvének kiszolgáltatva. Ezért szól ugyanarról a rabszolgatörvény, mint az MTA elleni támadás. "Nem attól szolgaság, hogy mostantól mindenkit kizsigerelnek, hanem attól, hogy bármikor bárkivel megtehetik. Ugyanígy lettek szolgák az akadémiai kutatók is, akik miniszteri kegyként kapják fizetésüket. A szolgaság minden formájában csak szolgaság. Megalázó, félelemmel teli, szabad emberhez nem méltó élet. Ha szabadon akarunk élni, együtt, vállvetve kell küzdenünk!"

Szél Bernadett független képviselő szerint rövid a 2 perces felszólalási idő, de nem baj, mert a mai helyzetet amúgy sem szavakkal, hanem tettekkel lehet megoldani.

"Ők az erőből, a tettekből értenek. A hatalmuk addig tart, amíg az oszd meg és uralkodj működik az országban. De ennek véget kell érnie."

"Nem tudom, miért vannak meglepve, hogy morajlik a város és az ország. Tartson tovább a morajlás, hogy értsék, az ő idejük lejárt."

Hadházy Ákos, szintén független képviselő azt mondta, az MTVA-ban be fogják olvasni az 5 pontot, és meg is fog valósulni, csak "érezniük kell a törődést." A végsőkig elmennek a szabad sajtóért, az európai ügyészségért, a független bíróságokért. Ezért nem volt színjáték, ami történt. Hogy Soros-ügynökök lennének, akik migránsokat akarnak betelepíteni? "Erre csak azt lehet mondani, a lónak a faszát" - fogalmazott a politikus, ami hamar népszerű jelszó lett a tüntetők körében.

Kiss László, a Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért vezetője szerint a nővérek többsége már külföldön van. Ők tudják, mit jelent túlórázni. Azt mondta Áder János, kifizetik a túlórát, de erre nincs garancia, ahogy a béremelésükre sem. Elegük van a hazugságokból. "Állítsuk meg az országot!" - mondta.

A párbeszédes Szabó Tímea sorra üdvözölte a vidéki és külföldi városokat, ahol tüntettek a héten. Szerinte Áder csak Orbán Viktor gerinctelen bábja. "Bajszos szar" - skandálták a tüntetők.

Törley Katalin, Tanítanék Mozgalomtól a sztrájkról beszélt. "Tanárok 10 ezrei évek óta túlóráznak ingyen, a technikai dolgozók éhbérért güriznek, a gyerekeink rabszolgasorban vannak, összeroskadnak a terhek alatt. Családok ezrei menekítik ki a gyerekeiket az oktatásból, és akik megtehetik, az országból is. De a legelesettebbek nem tudnak menekülni." - fogalmazott. "Orbán Viktor kormánya könnyen rúgott bele a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiba, és még kiszolgáltatottabbá tette a legkiszolgáltabbakat. Eközben pár család felosztotta maga közt az ország vagyonát. Hiába tüntettünk."

"Olyan eszköz kell, ami fájni fog a hatalmon lévőknek. És ez legyen a sztrájk. Ami nagyon nehéz és fájdalmas a munkavállalóknak is, de minél többen támogatjuk, annál jobban fog fájni a hatalomnak. Legyen általános, országos, fájdalmas sztrájk, és legyen szolidaritás!"

"Szevasztok, ellenállók." - kezdte az MSZP-s Varju László. "Nem tudtak annyira megverni, hogy ne jöjjek. Én bányász voltam 10 éven át, tudom, mit jelent a túlóra, de a munkásnak, a bányásznak, a munkásnak nem túlóra kell, hanem tisztességes fizetés. Elég volt! Ha Orbán Viktor békét akar ebben az országban, mondjon le!" - követelte.

Az akadémikusok Stádium 28 köre üzenetet küldött, szerintük a túlóratörvény elhibázott, és szolidárisak a tüntetőkkel.

A beszédek végén mindegyik felszólaló felment a színpadra, odalent pedig a tömeg azt skandálta: "Orbán, takarodj!" Majd elénekelték a himnuszt. A tömeg zöme hazaindult, pár száz ember maradt. Néhányan wc-papírral dobálták meg a rendőröket, mások petárdákat, füstbombákat gyújtottak.

Az Index élő közvetítése

A 24.hu élő közvetítése:

A hvg.hu élő adása:

A 444.hu élő közvetítése

Az atv élő közvetítése

A Mérce élő közvetítése

Koncz Márton fotói

Az összellenzéki demonstráció korábbi eseményeiről ITT OLVASHATTOK.

A tüntetésről szokatlan módon az orosz nemzetközi hírügynökség, a Ruptly is élőben tudósít. Ők rendszerint a világ legforróbb pontjairól jelentkeznek be. Közvetítésüket ITT LÁTHATJÁTOK.

Előtte a Kétfarkú Kutyapárt rendezett Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet, amelynek vége lett fél kilenc körül, és a résztvevők szintén a Kossuth téren már gyülekezőkhöz csatlakoztak. Erről IDE KATTINTVA olvashattok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megrázó fotók: gázolt a metró a Blaha Lujza téren
A rendőrség tájékoztatása szerint a metró egy nőt gázolt el, akit kórházba szállították. A mentésről a Katasztrófavédelem osztott meg képeket.

Link másolása

Súlyos baleset történt csütörtökön Budapesten, a Blaha Lujza téren. A metró megállójában az egyik szerelvény elgázolt egy embert. A sérültet kiemelték a sínek közül és átadták a mentőknek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a metró egy nőt gázolt el, akit kórházba szállították.

„Elgázolt egy embert a 2-es metró Budapesten, a Blaha Lujza téri állomásnál, a Déli pályaudvar felé vezető oldalon. Az érintett szakaszt áramtalanították, majd a műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók a sérült embert hordágyon a peronszintre emelték és átadták a mentőszolgálat munkatársainak” – írta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán.

A mentésről fotókat is megosztottak:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Gyilkosság történhetett Szentesen, a 40 év körüli nőt leszúrhatták az utcán
A tragédia környékét teljesen lezárták a nagy erőkkel kivonuló rendőrök, még keresőkutyákat is bevetettek a tettes megtalálásához.

Link másolása

Holtan találtak egy nőt csütörtökön délután Szentesen, a rendőrség vizsgálja a történteket - közölte a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

Csütörtökön délután érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére arról, hogy egy női holttestet találtak az egyik szentesi utcán. Az eset körülményeit vizsgálják.

Sajtóinformációk szerint a 40 év körüli nőt leszúrták. A környéket ellepték és lezárták a rendőrök, keresőkutyákat is bevetettek a tettes megtalálására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
„Engem tartanak a szentesi emberölés áldozatának” – Megszólalt a nő, akit állítólag meggyilkoltak a saját háza előtt
A bírósági végrehajtó éppen az irodájában dolgozott, amikor a rendőrök helyszíneltek az épület előtt. Csak akkor döbbent meg, mikor többen is telefonon szóltak neki, hogy címlapra került.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy gyilkosság történt Szentesen. A Tények információja szerint a háza előtt ölhették meg a bírósági végrehajtóként dolgozó nőt.

Most azonban megszólalt a nő, akiről azt állították, hogy meghalt - írja a Blikk.

A lap kérdésére a rendőrség közölte, hogy csütörtökön holttestet találtak Szentesen, de az állítólagos gyilkosság tényét nem erősítették meg.

A lapnak sikerült beszélnie az állítólagos áldozattal, aki összetört a neve körül felmerült rémhírek miatt.

"Megdöbbenve értesültem az esetről, hogy engem tartanak a szentesi emberölés áldozatának. Az esetből annyi a valós, hogy azelőtt a társasház előtt történt a gyilkosság, ahol az én irodám van. Délután négyig dolgoztam, ki se mentem az utcára, csak láttam, hogy a rendőrök helyszínelnek, majd megdöbbenve tapasztaltam, hogy rokonaim, barátaim keresnek telefonon, hogy címlapokra kerültem.

Nem tudom, hogy ki és, hogyan hozta össze, hogy az irodám előtti esettel engem összekevertek, de nagyapám mondása jutott az eszembe: akinek életében halálát keltik, az sokáig fog élni" - mondta el Dr. Szénászki Tünde.

Arról, hogy ki az áldozat, és mi történt, jelenleg nem tudni. A rendőrség a nyomozásra való tekintettel nem árult el részleteket. A Blikk azonban úgy értesült, hogy nyomon vannak és "nagy valószínűséggel még az éjszaka kézre keríthetik az elkövetőt" - írták.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Súlyos áramütés ért egy középiskolás fiút az egri pályaudvaron, életveszélyes állapotban mentőhelikopterrel vitték kórházba
A mentésről és a helyszínről fotók is készültek. A beszámolók szerint a fiatal nagyon komoly égési sérüléseket szenvedett, miután felmászott egy vagon tetejére.

Link másolása

Megdöbbentő balesetről számolt be az Agria Tv Bt a közösségi oldalán. Mint írják:

"Felmászott egy vagon tetejére és áramütést szenvedett egy 19 éves fiatalember Egerben a rendező pályaudvaron. A fiút életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították kórházba".

A portál úgy tudja, hogy három végzős középiskolás fotót akart készíteni magukról úgy, hogy egy vagon van a háttérben. Ekkor az egyik hirtelen úgy döntött, hogy benéz az ott álló vagonba.

"Felmászott és nagyfeszültség megrázta, majd leesett a szerelvényről. Társai azonnal segítséget hívtak, a diszpécserrel egyeztettek, mit csináljanak. A fiúk - akiket nagyon megrendített az eset - kamerán kívül elmondták: amikor barátjukhoz mentek, ő eszméleténél volt, beszéltek is vele".

A tűzoltók hozták ki a sérült fiatal, majd átadták a mentőknek, akik helikopterrel szállították a Honvéd kórházba.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a fiatal súlyos égési sérüléseket szenvedett, a helyszínen stabilizálták az állapotát és sürgősségi osztályra szállították.


Link másolása
KÖVESS MINKET: