News here

HÍREK

170 ezer aláírásnál tart az ellenzéki összefogás és a Kutyapárt aláírásgyűjtése

Minden párt biztos benne, hogy meglesz a szükséges számú szignó, Márki-Zay Péter pedig ellenzéki árnyékkormány felállításáról is beszélt.

Link másolása

Újra sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok vezető politikusai péntek délelőtt – igaz, az eseményről ismét hiányzott Jakab Péter, a Jobbik elnöke, és Gyurcsány Ferenc sem volt jelen.

A tájékoztató alapvetően megint az ellenzék népszavazási kezdeményezésének állása köré szerveződött. Elmondták, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló voksolás kezdeményezését eddig 170 ezren írták alá. (A kérdések szavazólapra kerüléséhez 250 ezer aláírásra van szükség, azt a pártok a parlamenti választásokkal és a kormány gyermekvédelminek mondott, homofób tartalmú népszavazásával együtt akarják megtartani.)

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője elmondta, hogy még a Fidesz propagandistáinak is izzasztó, miért egy kínai kommunista egyetemet importálnak ahelyett, hogy magyaroknak teremtsenek lakhatást.

Ha választanunk kell a keleti elköteleződés és a nyugati bérek között, a Nyugat mellett teszi le a voksot az ellenzék

– tette hozzá.

Az LMP részéről Ungár Péter kijelentette, a lakhatáson kívül az is probléma a Fudannal, hogy az ország még jobban eladósodik egy külföldi hatalommal szemben. „2010-ben azzal az ígérettel indult Orbán kormánya, hogy harcolni fog az államadósság ellen, azonban a Fudan adósságot jelent” – tette hozzá a párt képviselője.

Ungár és Vadai Ágnes, a DK alelnöke is biztos abban, hogy napokon belül meglesz a szükséges mennyiségű aláírás. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt megismételte korábbi álláspontját, nem olyan országot szeretne, amiben „kínai-kommunista migránsegyetem” lesz, sokkal inkább olyat, ahol Diákváros épül.

A sajtótájékoztató közben kisebb lökdösődés alakult ki, egy idősebb férfi trágár kifejezéseket kiabált Márki-Zay felé. A miniszterelnök-jelölt szerint a hasonló emberek képviselik a Fidesz országát, azonban ők a szeretet országát képviselik, ami nem kelet, hanem nyugat felé tart.

„Azzal a szakértelemmel, amivel az ellenzéki árnyékkormány felállított egy programot, az ország felemelhető, valódi polgári ország lehet, ahol mindenki megengedheti magának a jólétet”

– tette hozzá Márki-Zay Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Benzinhiány: „Cseppről cseppre” változó térképen követhetjük nyomon, hol tudunk még tankolni
A Totalcar élő hírfolyamban és interaktív térképen is közli az információkat.

Link másolása

Miután az országban napok óta kritikus üzemanyaghiány van, az autósok különböző fórumokon és csoportokban próbálják egymással megosztani a híreket, és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

A Totalcar portál számos üzenetet kap olvasóitól a különböző kutakon tapasztalható állapotokról, így most úgy döntöttek, csinálnak ebből egy élő hírfolyamot, és egy folyamatosan változó térképet. Itt percről percre, illetve ahogy ők írják: cseppről cseppre nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag az autónkba.

A térkép EZEN A LINKEN érhető el.

A lap az aktuális állapotról szóló rövid beszámolókat a [email protected] címen várja. Hozzáteszik, a rengeteg beérkező információ és a források nehéz ellenőrizhetősége miatt a tévedés jogát fenntartják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Dúró Dóra kiakadt Novák Katalinon, szerinte „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt
A Mi Hazánk képviselőjének nem tetszett, hogy a köztársasági elnök hivatalában fogadta a Háttér Társaság képviselőit. Mi több, Zelenszkijjel találkozott Kijevben!

Link másolása

Keményen nekiment Novák Katalinnak Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője. A Blikk beszámolója szerint Dúró azt mondta, hogy szerinte a köztársasági elnök „beteg gondolkodású szervezetek” mellé állt.

Dúró, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is, napirend előtti felszólalásában

azt kifogásolta, hogy Novák Katalin hivatalában fogadta az egyik LMBTQ közösség, a Háttér Társaság képviselőit.

A Mi Hazánk politikusa szerint a köztársasági elnök jobban tette volna, ha nem a normális családmodell ellen lép fel hivatala tekintélyével, és mint mondta, e „beteg gondolkodású szervezetek” mellé áll, helyette kiállásával támogatnia kellett volna a szívhang-törvényt.

Dúró

azt is nehezményezte, hogy Novák Katalin nemrég Ukrajnába utazott, és ott találkozott a szerinte magyarellenes Volodimir Zelenszkijjel, és együtt fotózkodott a munkácsi Turul szobrot eltávolító területi kormányzóval.

Ez utóbbi lépés azonban láthatóan a Fidesz-szavazók körében is okozott némi zavart, sok kommentelő is keményen nekiesett Nováknak, amiért elfogadta Zelenszkij meghívását.

Dúró Dóra felszólalására Vitályos Eszter, a BM miniszterhelyettese válaszolt a kormány részéről. A politikus azt mondta, hogy a köztársasági elnök önálló hatalmi ág, nem a kormány alkalmazottja, így ő nem is érezte tisztségének, hogy kommentálja Novák Katalin lépéseit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megszólalt a MOL-igazgató: „Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus”
Bacsa György elmondása szerint a teljes hálózat egynegyede teljesen leürült.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy az Ásványolaj Szövetség szerint kijavították a százhalombattai finomító hibáját. Ezt az MTI híre szerint most Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is megerősítette, de a képet árnyalta is.

Mint elmondta: a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák.

Ehhez pedig az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett. Bacsa György hozzátette, a Mol teljes kapacitása nem elég a magyar piaci igények kielégítéséhez, ehhez mintegy 30 százalék import is kell, és a jelenlegi kereslet mellett a logisztikai túlterheltség feloldásához arra is szükség van, hogy a többi kiskereskedelmi és nagykereskedelmi partner aktivitása is erősödjön.

Az elmúlt héten a benzin kereslete kétszerese, a dízelé másfélszerese volt a tavalyinak, a napi kiskereskedelmi kiszállítási igény 30 százalékkal meghaladta a teljes logisztikai napi kapacitást, miközben az import jelentősen visszaesett.

„Jelenleg azzal küzdünk, hogy nem érjük utol magunkat, ma már szinte az összes kutunkat érinti az, hogy valamelyik termék leürül. Körülbelül 70 kutunk, a teljes hálózat egynegyede, pedig teljesen leürült”

– mondta el az igazgató.

Bacsa György Porfoliónak is elküldött közleményében arról is ír: „A Mol mindent tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon”. Közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött – de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – tette hozzá.

A Telex információi szerint kedden délben 401 benzinkútnál legalább egyfajta üzemanyag hiánycikk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videó: több száz méteres kocsisor vár üzemanyagra a monori benzinkút előtt
Mindkét irányból hosszú sorban próbálták megközelíteni az autósok a benzinkutat.

Link másolása

Kedd reggel a 4-es főúton, a Monor és Monorierdő közt található Mol benzinkútnál hatalmas sor alakult ki, amelyről a 24 közölt egy olvasói videót.

Látszik, hogy a főúton mindkét irányból hosszú sorban próbálták megközelíteni az autósok a benzinkutat, és az biztos, hogy a saját oldalán legalább háromszáz méteres autóoszlop alakulhatott ki. A töltőállomás felé vezető kanyarodó sávot egy megkülönbözető jelzésű jármű, vélhetően a polgárőrség autója zárta, egyben irányította is a forgalmat.

Mi is megírtuk, hogy a Mol szerint beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, az autósok pedig felvásárolták a drágább típusokat is. Azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, de ott is gyorsabban merülnek ki így a készletek.

A Mol kijelentette, hogy a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak, és a terveknek megfelelően haladnak.

A cég honlapján az áll, hogy csúcsüzemben napi 165 ezer hordó kapacitású százhalombattai telephely egy ideje csak 50-55 százalékon működik.

A Totalcar portál számos üzenetet kap olvasóitól a különböző kutakon tapasztalható állapotokról, így most úgy döntöttek, csinálnak ebből egy élő hírfolyamot, és egy folyamatosan változó térképet. Itt percről percre, illetve ahogy ők írják: cseppről cseppre nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag az autónkba.

A térkép EZEN A LINKEN érhető el.


Link másolása
KÖVESS MINKET: