hirdetés

HÍREK

1,33 millió forintot kell pluszban fizetnie egy budapesti nőnek, aki élt a hitelmoratóriummal

A bank azt közölte, hogy teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly év végén a kormány a covid-járvány miatt a családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában, fél évvel, 2021. július elsejéig meghosszabbította.

Aki élt a lehetőséggel, nemsokára szembesülni fog azzal, hogy ez milyen pluszt jelent majd számára.

Egy 30 éves, budapesti nőnek hatalmas plusz összeget számolt ki a bank. Beszámolója szerint száznegyven százalékos kamatot kell fizetnie - írja a Blikk.

Szekeres Dorka

nem egész egy éve kérte a hiteltörlesztés felfüggesztését, de most 1 millió forintra 140 százalékos kamatot kellene fizetnie.

A lap megjegyzi, hogy mindez törvényes, és nem csak a nekik nyilatkozó Dorka, hanem több más ügyfél is szembesülhet azzal, hogy a tartozása megnőtt a járvány alatt.

hirdetés

"Egy 50 négyzetméteres, nyolcadik kerület panellakásra vettem fel a 18 milliós hitelt két éve. A havi törlesztőm 95 ezer forint, a járvány azonban az én életemet is felforgatta, ezért kértem a moratóriumot.

Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokba kerül majd"

– mondta a nő a lapnak, akinek most 1,33 millió forintja bánja ezt a döntését.

A covid-járvány elején döntött úgy a kormány, hogy lehetővé teszik a hitelfizetések késleltetését. A bankok a moratórium idejére is kamatot számolnak fel, így jöhetett ki Dorkának is ez az összeg 10 hónap után. De mivel a havi törlesztő részlet nem emelkedhet, így a törlesztési idő lett több 14 hónappal, ami 1,33 millió forint az ő esetében.

A lap kérdésére a bank azt közölte, hogy "teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg". A részleteket azonban a banktitokra hivatkozva nem árulták el.

A Bankmonitor pénzügyi elemzője szerint a nő esetében az lehetett a gond, hogy a hitelét nemrég vette fel, és ilyenkor még a törlesztés nagyobb részét a kamat teszi ki. Akinek már csak néhány év van hátra a hitelből, valószínűleg kisebb plusz teherre számíthat.

"Nagyon sokan szembesülnek majd hasonló helyzettel, ugyanis a lakáshitelesek fele kérte a moratóriumot. De ez még mindig jobb, mintha a bank felmondja a fizetni nem tudók szerződését és egy összegben követeli vissza a kölcsönt"

– mondta a szakértő.

2020-ban a mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a fizetés átmeneti felfüggesztését - jegyezte meg a lap.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„3 órányi oxigén maradt” - a kórházi ágyból könyörög segítségért egy koronavírusos indiai politikus

A pártszóvivő szerint úgy fognak meghalni az emberek a kórházakban oxigén nélkül, mint a partra vetett halak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

A kórházi ágyon levegő után kapkodva kéri egy indiai politikus az ország és Harijána állam kormányát, hogy működjenek együtt és oldják meg a kórházak oxigénellátását, írja az NDTV. A koronavírusos Saurabh Bharadwaj, az AAP (Hétköznapi Emberek Pártja) szóvivője azt mondja:

már csak három órára elegendő orvosi oxigén maradt abban a kórházban, ahol őt is kezelik.

Az ágyban fekvő férfi arról is beszél a másfél perces videóban, hogy ha leveszi az oxigénmaszkot, akkor úgy kapkod a levegőért, ahogy egy úszni nem tudó ember a medencében. Saurabh Bharadwaj hangsúlyozza, hogy

rengeteg ember fekszik hozzá hasonló állapotban az intenzív osztályokon. Ha nem jut ezeknek a súlyos állapotban lévő betegeknek elég oxigén, akkor úgy fognak meghalni, ahogy a partra vetett halak.

Manish Sisodia miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy a delhi kórházak akut oxigénhiánnyal küzdenek. Közben Narendra Modi miniszterelnök arra utasította a kabinet tagjait, hogy gondoskodjanak a kórházak zökkenőmentes oxigénellátásáról.

hirdetés

Indiában az egyre kritikusabbra forduló koronavírus-járvány naponta százezreket fertőz meg. Eközben az államok folyamatosan hadakoznak egymással és a központi kormányzattal az oxigén-utánpótlás és a gyógyszerhiány miatt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Egy család mind a négy tagja belehalt a koronavírusba Százhalombattán

Először az édesanya hunyt el, majd a két gyerek, végül az édesapa is. Őket gyászolja most az egész város.
Fotó: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Egy egész család halt meg a koronavírus okozta fertőzés következtében Százhalombattán - derült ki Vezér Mihály polgármester Facebook-posztjából.

"Marika nénit, az édesanyát, Gábort, a fiukat, Gyöngyit, a lányukat, Gábor bácsit, az édesapát gyászolja most az egész város!" - írja Vezér, aki részvétét nyilvánította ki a Varga család szeretteinek.

A posztból az is kiderül, hogy elsőként az édesanya betegedett meg, majd került kórházba, ezt követően a két gyerekük, végül az édesapa. Az utóbbinál volt a legtöbb remény, hogy felgyógyul, ám végül ő is belehalt a fertőzésbe.

A polgármester egyúttal az oltás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, mert mint mondja, a megelőzés, a szabályok betartása és a védőoltás felvétele az az eszköz, amivel felvehetjük a harcot a járvánnyal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Telex: Nem lehet meghosszabbítani a lejárt védettségi igazolványokat

Egy információs számon közölték ezt a lap szerint. Írásos válaszban azonban ezt még egyelőre nem erősítették meg.
Címkép: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Március közepétől kapják meg a védettségi igazolványokat azok, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy beoltották őket. Azoknak, akik átestek a fertőzésen, a kártyán szerepel egy dátum is, hogy meddig érvényes az igazolvány. Ez abban az esetben, ha valaki regisztrált fertőzött volt, tehát a fertőzöttsége szerepel a hivatalos állami egészségügyi nyilvántartásban, az EESZT-ben, 6 hónapot jelent. Akinél viszont utólagosan elvégzett ellenanyag-vizsgálat bizonyítja be, hogy átesett a koronavírus-fertőzésen, az 4 hónapra kapta meg a védettségi igazolványt.

A beoltottak védettségi igazolványán azonban nem szerepel érvényességi idő, csak az a dátum, amikor megkapták az első oltást. Tehát, nekik lényegében mindegy, mikor használják fel a kártyát.

Eddig nem igazán volt arról információ, hogy mégis mit lehet kezdeni a védettségi igazolvánnyal, Orbán Viktor azonban a péntek reggeli rádóinterjújában elárulta, mihez lesz majd szükség erre a kártyára. A kormányfő azt mondta: 4 millió beoltottnál azok számára jön el a lazítások újabb köre, akik már rendelkeznek az igazolvánnyal. Megnyílnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a mozik, az edzőtermek, fitnesztermek, az uszodák, a jégpályák, a játszóházak, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a könyvtárak, a sportesemények, illetve kinyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek belső helyiségei. Ezeket pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.

A Telex most arról ír, hogy sokaknak hamarosan lejár a védettségi igazolványa.

hirdetés
"Logikus lenne, hogy azok védettségi igazolványát, akiknek még igazoltan magas az ellenanyagszintjük (...), meghosszabbítsák a lejáratot követően. Erre azonban nincs lehetőség"

- írja a lap.

A cikk szerzője azt írja, bár írásos kérdésére még nem válaszolt a kormányzati koronavírus-információ, az egyik információs számon ügyfélként sikerült megtudnia, hogy

a lejárt határidejű védettségi igazolvány nem hosszabbítható meg.

A lap szerint ez azért is különös, "mert az igazolt fertőzötteknél akkor is a gyógyulás időpontjától indul a 6 hónap, ha utána akár még hónapokkal később is készült, és szerepel az EESZT-ben olyan molekuláris és szerológiai lelet, ami szerint az IgG-ellenanyagszint pozitív volt".

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az is kérdés, önmagában az ellenanyagszint jelez-e védettséget.

Azt is hozzáteszik, hogy "amíg a védettségi igazolványról szóló hivatalos szabályozás szerint az EESZT-ben nem szereplő volt covidosoknak éppen ez az – egyébként 11 ezer forintba kerülő – ellenanyag-vizsgálat az út az igazolvány megszerzéséhez, érthetetlen, hogy a hivatalos állami nyilvántartásban is szereplő ellenanyagszint alapján miért nem lehet a lejárt vagy hamarosan lejáró igazolványok érvényességét meghosszabbítani".

"Azt persze elméletben bárki megteheti, aki korábban igazolt fertőzött volt, hogy a védettségi igazolványa lejárta után kifizeti az ominózus 11 ezer forintot az ellenanyag-vizsgálatra, és további 3000 forint megfizetésével kér egy új védettségi igazolványt"

- írja a Telex.

Azt is hozzáteszik, ezt a koronavírus információs telefonszámon is megerősítették, amikor ügyfélként megkérdezték, hogy ezt az egyébként nem igazoltan fertőzötteknek kitalált megoldást választhatják-e a fertőzésen igazoltan átesettek is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást a mai naptól

Az országos tisztifőorvos szerint erre fogják felhasználni a hétvégén érkező 600 ezer kínai vakcinát is.
SZMO/MTI - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte. Elmondta, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat, így szombattól nyitnak a teraszok, de

a vendéglátóhelyek belső helyiségeiben csak a mosdóhasználat idejéig lehet tartózkodni, akkor is maszkban.

Megerősítette azt is, 11 órára módosul szombattól a kijárási tilalom kezdete.

György István, az oltási munkacsoport vezetője ezután közölte: megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, amit az elmúlt két napban sikeresen teszteltek. Mostantól minden, még nem beoltott, de regisztrációval rendelkező ember tud az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Aktuálisan jövő hét hétfőre, keddre és szerdára, kifejezetten kórházi oltópontokon, Sinopharm-vakcinával történő oltásra lehet időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér lakossági portálján, az www.eeszt.gov.hu címen.

Az államtitkár elmondta: az időpontfoglaló oldalon a regisztráltak egy-két perc alatt le tudják foglalni maguknak az oltás időpontját, a belépéshez csak a TAJ-számot és a születési dátumot kell megadni. A rendszerben ki lehet választani, mely napon, hány órakor, melyik település mely kórházi oltópontján szeretné valaki megkapni az oltást.

Az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt és oltás előtti nap emlékeztető emailt küldenek, a foglalás visszaigazolása pedig kinyomtatható. György István felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalás már nem módosítható.

hirdetés

Kiemelte: az érvényesen regisztráltak - vagyis, akiknek a regisztrációkor megadott adatait már ellenőrizték - valamennyi kórházi oltópontra tudnak maguknak időpontot foglalni, de a helyszín kiválasztásakor ajánlott figyelembe venni, hogy egy hónap múlva a második oltást ugyanazon az oltóponton fogják beadni, amelyiken az elsőt.

Az államtitkár azt kérte, aki időpontot foglalt magának, az jelenjen is meg az oltáson. Akinek "közbejön valami" és nem tud elmenni, továbbra is jogosult az oltásra egy későbbi időpontban.

Szólt arról is, hogy a hétvégén egy nagyobb szállítmány, 600 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, ennek felét a kórházi oltópontokon használják fel, a másik felét pedig a háziorvosok adják majd be. Hozzátette: előfordulhat, hogy a következő napokban a háziorvos is oltásra hívja a regisztráltakat, ezért azt kérte, aki már foglalt magának időpontot, az jelezze ezt a háziorvosnak, aki így fel tudja kínálni másnak is a vakcinát.

Kérte, senki ne tegyen olyat, hogy a háziorvosnál és a kórházi oltóponton is fenntart magának időpontot, mert ez oda vezethet, hogy nem jut oltás valakinek, aki vár rá.

Bármennyire jól haladunk is, még mindig több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra

- jegyezte meg.

György István szerint az időpontfoglaló rendszer hatalmas terhet vesz le a háziorvosok, asszisztensek és adminisztrátorok válláról, mert eddig az oltások beadása mellett a kórházi oltópontokra is nagyrészt ők irányították a praxisukhoz tartozó regisztráltakat.

A követhető héten nagyot tudunk lépni az átoltottságban, ami legyengíti a járványt és visszahozza a normális életünket - emelte ki. Hozzátette: az Európai Unióban továbbra is az egyik legsikeresebb oltási programot hajtja végre Magyarország.

Az államtitkár arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon és éljen az időpontfoglalás lehetőségével, valamint, hogy mérlegelje, érdemes-e a kockázatot vállalni, hogy későbbre halasztják az oltást. Minden Magyarországon engedélyezett és elérhető vakcina hatásos - szögezte le.

Müller Cecília pedig kijelentette, hogy

"az oltás további gyorsítási érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól".

Az országos tisztifőorvos hozzátette, erre fogják felhasználni a most érkező 600 ezer kínai vakcinát is.

Müller Cecília arról is beszélt, úgy látja, "szépen csökken" az aktív fertőzöttek száma, de nem alacsony, a járványnak nincs vége, "a védelmi intézkedésekről nem szabad megfeledkeznünk". Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy minden fennálló intézkedés továbbra is komolyan betartandó.

"Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés"

- fogalmazott.

A nyitással kapcsolatban Müller Cecília azt mondta:

"ez a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető".

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára is.

Egy újságírói kérdésre válaszolt, ami arról szólt, miért csak Pfizerrel olthatók a 16 és 18 év közöttiek? Müller Cecília azt válaszolta, hogy a vakcinák leirata határozza meg az alkalmazhatóság feltételeit, és a hazánkban és Európában jelenleg használt vakcinák közül csak a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év közötti fiataloknak is beadhassák, de tudnak számos más egyéb vakcináról, amelyeket már klinikai hármas fázisban tesztelnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: