UTAZZ
A Rovatból

10+1 túlélési tipp fesztiválozóknak

Mi legyen a túlélőkészletben? Mit hagyj otthon? Megmondjuk!

Link másolása

Bár az idei fesztiválidényt már sikeresen megnyitottuk, a java még hátra van. Sokan még csak most porolják le padlásra száműzött sátraikat, gyűjtik a belépőre a zsebpénzt, vagy néznek tétlenül az üresen ásító hátizsákukra. A last minute pakolóknak, fesztivál szüzeknek és úgy egyáltalán, minden fesztiválozónak ajánljuk az alábbi listát, hogyan készüljenek a fesztivál olimpiára.

1. Kell egy ház!

De legalábbis egy rendes sátor! Ez a hely lesz az otthonod, esőkor a tető, kánikulában a szaunád… tehát nem árt rendben tartani, s fesztivál előtt ellenőrizni, nem hagytál-e benne tavalyról egy adag hangyavacsorát. Fesztiválra már csak azért is érdemes korán érkezni, hogy jó sátorhelyet foglalj magadnak: lehetőleg árnyékban, könnyen megjegyezhető útvonalon, toi-toitól és színpadtól messze, lejtő és buckamentes terepen. A derekad hálás lesz érte!Befejezõdött a Sziget fesztivál

2. Lopásgátlás

Sátorra a klasszikus kislakatot ajánljuk. Bár a pesszimisták erre csak legyintenek, hogy minek minden alkalommal a zárral bajlódni, ha a tolvajnak csak egy késvágás és máris bent van a sátradban, az évek és a rutin azt igazolja, hogy a zsebtolvajoknak sem éri meg a vesződést a lakattal lezárt sátor, amikor számára egy fesztiválon amúgy is maga a Kánaán kínálkozik nyitott iglukból.

lopas

3. Hasitasi nem kér kódot

A legpraktikusabb fesztiváltáska egy közepes hasitasi, elől keresztbe vetve a mellkasodon. Divatszakértők egyáltalán nem ajánlják, viszont egyrészt kényelmes, hogy tényleg minden kéz alatt van, másrészt, ha elől tartod felcsatolva, nem fenyeget az a veszély sem, hogy egy vidámabb pillanatodban elhagyod valahol.hasitasi

4. Túlélőcsomag

És most a "legyen nálad" lista győztes csapatának tagjai következnek. A fesztivál nem bál, de nem is túlélőshow, így piperében érdemes a minimálissal készülni. Sőt, a drogériákban szinte mindennek van mini verziója, így sok kezet és plusz súlyt spórolhatsz meg magadnak, ha ezekre beruházol kicsiben: fogkrém, tusfürdő, sampon, naptej és kézfertőtlenítő. Emellett nem árt, ha a kistáskádba mindig van egy csík wc papír, vagy egy marék papírzsebkendő. A wc-ből úgyis az első öt percben elfogy, ráadásul mindkettő többfunkciós, nincs olyan, hogy ne jönne jól.papir

5. Házipatika

Nem kell kipakolni a nagymama gyógyszeres szekrényét, de nem árt, ha legalább fájdalomcsillapító, hasfogó és ragtapasz mindig van nálad. Ezeken túl a másnapokon sokat tud segíteni egy kalcium-pezsgőtabletta vagy pár szem szőlőcukor is.tarto

6. Mindig, minden körülmények közt!

Avagy hogyan készülj fel Szent Péter csapásaira. Az időjárás totón nem mindig lehet ötösünk és bár pár nappal a nagy esemény előtt már nagyjából sejthető, fürdőruhára vagy gumicsizmára lesz-e nagyobb szükség, pár ruhadarab igazi jolly jokerként működhet a nappali fullasztó meleg és az éjszakai sarkvidéki szelek esetén is. Ezek kivédésére pedig nagyanyáink kedvenc tanácsával készültünk: öltözködj rétegesen! Pár rövidnadrág és nyári ruha mellé mindig befér egy harisnya és egy pulcsi, a nyűhetetlen tornacipő a legalapabb fesztiválkellék, de itt felkiáltójelezném azt is, hogy papucs(!). Nincs annál kellemetlenebb, mikor a közös zuhanyzóban hajszálakat kerülgetsz a talpaddal vagy minden egyes alkalommal a sátorszomszédodra vársz, hogy megszánjon.XXXI. Magyar Sajtófotó Pályázat 2012

7. Fény az éjszakában

Eltalálni a sátorig, eligazodni a toi-toinál gyötrelmes vállalkozás lehet egy miniatűr zseblámpa nélkül. Bár a legtöbb okostelefonnak már van ilyen funkciója, mi mégis javasoljuk, hogy szerezz be egy miniatűr zseblámpát, akár kulcstartó méretűt. Dupla érvünk is van rá. Egyrészt, a folyamatos világítás nagyon könnyen lemeríti a telefon aksiját, kikapcsolt mobillal pedig viszonylag nehézkes lehet megtalálni a barátaidat, másrészt pedig a toi-toi, egy kellemesen egyensúlyozó test és egy kézben tartott mobil édes hármasa rengeteg veszélyt rejteget magában…ustokos

8. Okostelefon stop

Ha már a mobiloknál tartunk, vadabb vagy ügyetlenebb fesztiválozóink lelkére hatva kérdezzük: tényleg muszáj GPS-t, Instagramot, Twittert használni a bulizás alatt? Ha beéred szerényebb funkciókkal is, érdemes feléleszteni a kapcsolatot régi, ütött-kopott butafonod és közted, így, ha egy váratlan esés vagy stage diving elszakítana titeket egymástól nem lesz olyan fájdalmas az elválás.

telefon

9. Terülj-terülj asztalkám!

Bár a legtöbb fesztivál nem az evésről szól, a túlélés elengedhetetlen kelléke az étel. A gasztro utcák messze illatozó csodáinak nehéz ellenállni - sőt nem is kell – de szerényebb körülmények között is fontos, hogy legyen elég energiád az estére és ne éhgyomorra csorduljon le az első fröccs. Lekörözhetetlen fesztivál étek a zsömle májkrémmel vagy vagdalt hússal, éhes fesztiválozónak maga az ízorgia. A konzerveket pedig szerencsére a legtöbb fesztiválra beengedik, így egy jól összeválogatott konzervsorral nem is lesz sok gondod az ételbeszerzésre.kajatoltottkap

10. Víz, víz, víz!

Nagyon alap, de nem győzzük hangsúlyozni: nappal az előző este miatt, éjszaka a rád váró nappal miatt kortyolgass tiszta vizet. Sokkal könnyebben át lehet vészelni úgy a nehéz reggeleket, ha nem a Szaharával ébredsz a szádban.A szóda és a fröccs a Magyar Értéktárban

+1 Luxuscikkek

Ha sikerült csak a legszükségesebb dolgokat bepakolnod, úgy, hogy a hátizsák, a hálózsák és a sátor elcipeléséhez nincs szükséged fekve nyomó előéletre itt az ideje, hogy telepakold a táskádat csupa feleslegesnek tűnő, ámbár nélkülözhetetlen eszközzel. Opcionálisan ajánljuk a tavalyi év nagy klasszikusát, a gumiból készült lófejet, az örökzöld felfújható gumiállatokat, a szív vagy virág alakú napszemüveget, de nélkülözhetetlen lehet egy rózsaszín plüss nyuszi jelmez, néhány csáp, egy tüllszoknya vagy egy vízipisztoly is.ruha (1)

Te mit tennél a listára?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Drága lesz idén a családi nyaralás, akár 30 ezer is lehet csak a strandbelépő
Van olyan strand, ahol a családi jegy is 23.700 forintra jön ki naponta. Ahol pedig nincs ilyen, ott még drágább lesz bejutnia egy családnak.

Link másolása

<

Drága lesz idén strandolni, egy család számára már a belépő is több tízezres kiadást jelent majd – derül ki a Blikk összeállításából. Azt írják:

Van olyan strand, ahol a családi jegy is 23 700 forintra jön ki naponta. Ahol pedig nincs ilyen összevont kedvezményes belépő és két gyerekjegyet is muszáj venni, a számla közelít a 30 ezer forinthoz.

Budapesten a legnépszerűbb a Palatinus a lap szerint, ahol június 15-től 5000-5500 forint lesz a belépő. Az előszezonban egy családi belépő 11 ezer forint, június közepétől már 13 900 illetve 15 300 forintot kell fizetniük, létszámtól és hétköznaptól, hétvégétől függően.

Kiemelkedik az áraival Hajdúszoboszló, ahol 8500-9000 a felnőtt jegy, a gyerekeknek pedig 5500 illetve 6000 forintot kell fizetni. Egy kétgyermekes családnál ez éppen 30 ezer forint, viszont a jegy érvényes lesz a csúszdaparkra is.

Szegeden a legdrágább a szimpla strandbelépő: a felnőtteknek 8300, a diákoknak 4600 forintot kell fizetniük. A családi jegy 23 700 forint.

Az olcsóbbak közé tartozik a Gyulai Várfürdő, felnőtteknek 4300, diákoknak 3900 forintért. Eger strandja pedig most 3800 forintos napi és 9700 illetve 12 100 forintos családi belépővel látogatható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: