hirdetés

Hazavihetjük-e saját dobozban az ételt az étteremből? Igen, de ez ennél sokkal bonyolultabb...

Szajki-Vörös Adél, fotók: - szmo.hu
2019. szeptember 10.


hirdetés

A NÉBIH levele szerint

a felelősség az élelmiszer-vállalkozásoké, így jogukban áll eldönteni, hogy vállalják-e

azt az esetleges kockázatot, ami a vásárló által biztosított, ismeretlen higiéniai állapotú saját csomagolóanyagba történő élelmiszer átadásból adódik.

"Amennyiben a vásárló által hozott saját doboz, vagy más csomagoló eszköz használatát az élelmiszer-vállalkozó vállalja, gondoskodnia kell arról, hogy ezek a csomagolóanyagok közvetlenül vagy közvetett módon ne jelenthessenek szennyező forrást sem a berendezésekre (mérleg, pult), sem a forgalmazott élelmiszerekre."

#tojás #turo #paprika #paradicsom#ételhordó #doboz #cuki

11 Likes, 0 Comments - Krizsik Andrea Trainer (@krizsikandi) on Instagram: "#tojás #turo #paprika #paradicsom#ételhordó #doboz #cuki"

Ennek megvalósítására a jogszabályok nem adnak részletes utasítást, kizárólag a célt határozzák meg - tudhattuk meg a levélből - , miszerint az élelmiszert óvni kell bármilyen szennyeződéstől a teljes élelmiszerláncban. "Mivel a nagyobb vállalkozások szigorú belső rend szerint működnek, elképzelhető, hogy a saját szabályozásukba nem illeszthető bele a vásárló által magával hozott csomagolóanyag használata."

Kérdés, hogy egy-egy adott étteremben a vevő valóban a saját szabályozás falaiba ütközik-e, vagy egyszerűen csak kényelmetlennek érzi az üzemeltető/kiszolgáló a saját dobozt.

Több éttermet is megkérdeztünk a kérdésről, volt, aki elzárkózott a válaszadástól, volt, amelyik konkrétan érintett volt, hiszen a panaszok egy részében elhangzott a neve. Az Egyelek+Modern étkezde étteremvezetője, Zatykó Károly szívesen válaszolt a kérdéseinkre. Mint kiderült, nem olyan fekete-fehér a történet, ahogy az a panaszokból kiderült, ugyanis az étteremvezető szerint

akkor utasították vissza az otthonról hozott dobozokba való szervírozást, amikor azok zsírosak és látványosan koszosak voltak.

Az étterem egyébként egyáltalán nem zárkózik el sem a zero waste-szemlélettől, sem az otthonról hozott dobozoktól. "Házilag készült limonádénkat gyorsan lebomló szívószállal szolgáljuk fel - mondta az étteremvezető -, az is remek megoldás lenne, ha az elviteles dobozokból is hozzáférhető lenne ilyen lebomló fajta, nemcsak a műanyag. Egyébként olyan is volt már, ha nagyon erőszakos volt az illető, kitálaltuk neki az ételt, és saját magának elcsomagolhatta." Ezzel megkerülték azt, hogy a vevő általi "gyanús" dobozba ők maguk, az ő kanalukkal merjék az ételt.

READY STOCK FOOD PAIL UK M dan L #tokokemasanlampung #paperbowllampung #papercuplampung #tokoplastiklampung #mangkukplastiklampung #piringplastiklampung #tokoduslampung #cetakduslampung #cetakkemasanlampung #paperlunchbox #takeawaybox #boxputih #paperbox #foodgrade

1 Likes, 0 Comments - packagingmart.lpg (@packagingmart) on Instagram: "READY STOCK FOOD PAIL UK M dan L #tokokemasanlampung #paperbowllampung #papercuplampung..."

Az éttermek által adott elviteles doboz kérdése komoly probléma, ugyanis a legelterjedtebb fajta a vékony, fehér, műanyag doboz, illetve a hungarocell ételszállító doboz, amely anyagát tekintve polisztirol, azaz szintén műanyag. Létezik azonban egy alternatívája a műanyag elviteles doboznak: a papír elviteles. Egy ötcsillagos budapesti belvárosi szálloda étterem-vezetőjével beszélgetve megtudhattuk, hogy ezek a - műanyagnál sokkal decensebb külsejű - papír dobozok már egy ideje használatosak, és trendinek számítanak a szállodaiparban. Kérdés, hogy beszivárognak-e a kifőzdék/kisebb éttermek pultjai mögé is.

ʷᵉʳᵇᵘᶰᵍ | ᵍᵉʷᶤᶰᶰˢᵖᶤᵉˡ Im Alltag kann man gut Verpackung meiden, indem man beispielsweise sein eigenes Essen unterwegs dabei hat. Das Tolle daran ist, dass man nicht nur etwas für die Umwelt tut, sondern auch für den Geldbeutel.? Mitgebrachtes Essen ist meist günstiger als unterwegs Gekauftes. Deswegen kommt meine @lets.earth Box oft zum Einsatz. Die Box hat ein großes Fassungsvermögen und ist leicht. Die Box kann man sich mit 2 optionalen Trennwänden flexibel einteilen. Die häufigste Frage die ich bekomme: "Ist die Brotzeitbox dicht?" - Ja, das ist sie! Suppen habe ich in der Box auch schon transportiert.? . Du kannst eine Box von @lets.earth gewinnen und dir eine Farbe aussuchen (siehe 2. Bild). Wie?? 1. Folge @lets.earth und @biniwiniii 2. Kommentiere welche Farbe du gerne hättest und warum du die Farbe auswählt 3. Markiere wenn du möchtest eine*n Freund*in 4. Daumen drücken? Ausgelost wird am 22.09.19 um 21 Uhr! Viel Glück!❤ . Disclaimer: Instagram trägt keine Verantwortung für das Gewinnspiel und steht auch sonst in keiner Verbindung zu diesem Gewinnspiel. . . . #plastikfrei #zerowastetips #verlosung #plasticfreeoceans #nachhaltig #bentobox #gewinnspiel #zerowastevegan #zerowastefood #zerowaste #greenblogger #nachhaltigkeit #nachhaltigerleben #bentoboxlunch #nachhaltigeprodukte #plastikfreier #plasticfree #letsearth #nachhaltigkeitimalltag #nachhaltigessen #zerowastegermany

483 Likes, 157 Comments - Bine?Nachhaltigkeit?Vegan (@biniwiniii) on Instagram: "ʷᵉʳᵇᵘᶰᵍ | ᵍᵉʷᶤᶰᶰˢᵖᶤᵉˡ Im Alltag kann man gut Verpackung meiden, indem man beispielsweise sein..."

Egy népszerű vidéki kis étteremben is utánajártunk, ott hogy mennek a dolgok. A Pest megyei étterem felszolgálója lelkesen mesélt a témáról: "Még örülünk is neki, ha ételhordót vagy saját dobozt hoznak a vevők - mondta a Zsófi nevű kiszolgáló. - Rendszeresen kérik saját ételhordóba az ebédet a vendégek, mi pedig támogatjuk ezt, mert tudjuk, hogy minden nap rengeteg műanyagot adunk ki az egyszer használatos habtálcákkal, ami a kukában végzi. Eddig egy visszajelzésünk sem volt, hogy az étellel gond lett volna."

Mindezek után azon gondolkodtam, vajon mennyire naiv vagy utópisztikus gondolat lenne, ha nem a vásárló egyedüli felelőssége lenne az elviteles étel hulladékmentes megoldása. Írtam egy újabb levelet a NÉBIH-nek.

"Mennyire szempont ennek a problémának a megoldásában a hulladékmentesség? Tudom, hogy az önök elsődleges feladata az élelmiszerbiztonság, ez egy paradox helyzet - írtam. - Gondolkodnak megoldáson azzal kapcsolatban, hogy miként lehet megoldani, hogy mindenki jól járjon - az étterem is biztonságban érezze magát, illetve sikerüljön az étterem és a vevő együttműködéséből megszületnie egy pozitív, zero waste-szellemében működő megoldásnak? Például a saját dobozoknak ki lehetne helyezni adott esetben valamiféle fertőtlenítőt - hiszen sok étteremben van a helyiségben kézöblítésre alkalmas csap pl. - amivel ha áttörlik-leöblítik a dobozukat, megszabadítják azt a kórokozóktól, így jelentősen csökkenne a kockázat. Mennyire szempont ennek a problémának a megoldásában a hulladékmentesség?"

After a very very short night I got on the car with my buddy @chris.luehrmann to drive to Austria for bis best friends wedding. At first i was just joining the ride to spend some relaxing days walking and working surrounded by mountains and trees but after a traditional German dinner with Schnitzel and some beer and even more schnapps the bride and groom invited me to their special day too ? So stay curious how the next days and especially the wedding on Thursday is going to be...could be legen....dary. ? --- #heresmyfood #schnitzel #aufmeinemteller #recommendedfood #foodgirl #travellingfoodie #reiseblogger_de #foodtravelling #foodys #foodbloggerlife #greatfoods #restaurantfood #restaurantstyle #foodaholics #foodiegirl #girlstravelling #foodlover? #hungrypeople #eatingtogether #lifeisfood #eattogether

12 Likes, 1 Comments - Tanja Knittel (@das_knittelchen) on Instagram: "After a very very short night I got on the car with my buddy @chris.luehrmann to drive to Austria..."

Ezúttal több napot kellett várnom a válaszra. Ezt írták: "A megoldás megtalálása alapvetően a vendéglátó vállalkozók feladata. A vonatkozó európai uniós és hazai jogszabályokat, valamint a Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai gyakorlata Útmutató (GHP) ajánlásait figyelembe véve, minden létesítménynek önállóan kell kidolgoznia a biztonságos ételkészítés-, és kiszolgálás szabályait. Maga a zero waste témája egyébként a Nébih számára is kiemelten fontos."

New item time again! 500ml & 600ml food tray with lids,100% compostable as well. #bioplastic #sugarcanepulp #bagassepulp #ecodisposables #greenpackaging #greenlife #foodpackaging #foodtray #ecotray #foodtruck #restaurant

9 Likes, 0 Comments - #Dora Yang (@dora_biodegradable_bagasse) on Instagram: "New item time again! 500ml & 600ml food tray with lids,100% compostable as well. #bioplastic..."

A NÉBIH-nek ugyanis immár három éve működik Maradék nélkül névre hallgató programja, melynek részeként nemrég készült egy négy, az élelmiszerpazarlás mérséklését segítő ágazati útmutató). Külön anyagban foglalkoznak a vendéglátás területével, amelynek tartalma a vendéglátás GHP-ba is bekerült.

Mint kiderült, valóban naiv volt az elképzelésem, legalábbis részben. A fogyasztók által használt edények, eszközök mosogatására egy VM rendelet tartalmaz előírásokat.

"A fertőtlenítőszeres mosogatásnak vannak szabályai (alkalmazott szer megfelelősége, koncentrációja, behatási idő, alkalmazási hőmérséklet), amelyeket a mikrobiológiai hatékonyság érdekében be kell tartani - írta a NÉBIH válaszlevelében. - A rendelet betartását azonban a vásárlókon nem lehet számon kérni.

Kihelyezett fertőtlenítőszeres megoldás esetében az anyagi kérdések mellett környezetvédelmi, és balesetvédelmi-, egészségügyi kérdéseket is érdemes figyelembe venni, pl. víz melegítéséhez energia, vízfelhasználás mértéke, szennyvízelhelyezés-, ártalmatlanítás kérdése, szermaradék környezetbe kerülése-, ártalmatlanítása, nem megfelelő szerkoncentráció alkalmazása, egyéni túlérzékenység esetén a felmerülő egészségügyi költségek, stb."

It's easy to get your lunch packed when you cook a bit extra every time you make a meal. Last night I did Caramelised baby Leeks with lots of garlic and Roasted Pumpkin so they got tossed together. Yesterday's lunch was the Broccoli Buckwheat. Tonight I did simple steamed veg and quickly sautéed spinach and Hemp Seeds tossed through. So in the lunchbox went the Buckwheat salad - with tonight's fresh Broccoli, Pumpkin and Garlicky Leeks, I quick grated Beetroot over Spinach, sticks of Cucumber and quickly steamed Cauliflower #quickandeasy You're already cooking, so just do a bit extra ... and the flavours develop in that time too. #foodprep #lunchbox #plantbased #goodness #healthy #easydone #belindaskitchn

0 Likes, 0 Comments - Belinda (@belindaskitchn) on Instagram: "It's easy to get your lunch packed when you cook a bit extra every time you make a meal. Last night..."

A stb. kulcsszó: túl sok szegmensű a probléma ahhoz, hogy a vásárlók egyedül próbálják megoldani, és ahhoz is, hogy az éttermek egyszerűen vállalják a felelősséget. Próbálkozni ettől függetlenül mindig érdemes.

A témához kapcsolódó fontosabb jogszabályokról a NÉBIH-től megtudtuk, hogy az Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényből lehet tájékozódni, illetve a 178/2002/EK rendeletből – az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról, valamint Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokról és tárgyakról, illetve a 80/590/EGK és a 89/109/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 1935/2004/EK rendelet is ezt a problémakört szabályozza. Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról az említett Európai Uniós szabályozási oldalért felel.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyertya-gyasz-halal-pexels.jpg

24 óra különbséggel halt bele egy apa és lánya a koronavírusba Angliában

A 33 éves nő három nappal a kórházba kerülése után hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Hatalmas tragédia ért egy angliai családot: apa és lánya is meghalt, alig 24 óra különbséggel. Mindketten a koronavírus áldozatai lettek - írta meg a The Sun.

Sudhir Sharma a londoni Heathrow repülőtéren dolgozott, de a hatóságok szerint nem ott fertőződhetett meg, mert január 7-én dolgozott utoljára.

A The Sun úgy tudja,

a 61 éves férfinek olyan egészségügyi problémái voltak, amelyek miatt időnként egy ideig nem tudott dolgozni menni. Végül szerdán halt bele a koronavírus-fertőzésbe.

A férfi lánya, Pooja Sharma másnap, csütörtökön hunyt el. A 33 éves nő Sussex keleti részén dolgozott egy kórházban gyógyszerészként. A brit bulvárlap szerint

hirdetés

három nappal a halála előtt került kórházba, sajnos az orvosi segítség sem mentette meg az életét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tesco_bejarat.jpg

Hangosbemondóval küldik ki a 65 év felettieket a Tescókból

Többször is figyelmeztetik a vásárlókat a cserére.
Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.

A kijárási korlátozás szombattól életbe is lépett, így az is, hogy a 65 év felettiek csak délelőtt 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, drogériákban, patikákban.

Az Index felkereste a Tescót, hogy mik az első tapasztalataik, hogyan oldják meg, hogy csak a kijelölt időben tartózkodjon 65 év feletti az üzleteikben.

"A 18 év alattiak alkoholvásárlási tilalmának betartásához hasonlóan működik ez a folyamat is. Amennyiben a vásárló valószínűsíthetően nem tartozik a megfelelő korcsoportba, a személy- és vagyonőr (illetve, ahol ez nem biztosított, a műszak- és áruházvezető) kollégáink udvariasan megkérik az érintett vásárlót, hogy igazolja az életkorát. Amennyiben a vásárló ennek nem tesz eleget, kollégánk udvariasan felszólítja a távozásra, és felhívja figyelmét a jogszabályban foglaltakra" - válaszolta a sajtosztály a lap megkeresésére.

hirdetés

Azt is elmondták, hogy 9 óra és 12 óra előtt is hangosbemondós figyelmeztetik az embereket a vásárlócserére.

"A hangosbemondón 8:20-kor, 8:30-kor és 8:40-kor is adunk általános tájékoztatást. Emellett 8:45-kor a hangosbemondókon keresztül (ahol nincs hangosbemondó, ezek jellemzően a Tesco expressz boltok, ott ez élőerővel történik meg) is megkérjük az áruházaink eladóterében tartózkodó 65 év alattiakat, hogy fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret. Ugyanezt 11:45-kor is megtesszük, amikor az eladótérben tartózkodó 65 év felettieket kérjük meg udvariasan, hogy a saját biztonságuk érdekében 12-ig fejezzék be a vásárlást, és hagyják el az eladóteret" - írták az Indexnek.

A lap információi szerint egyébként a három órás idősáv túl hosszú, elég lenne két óra is a 65 év felettiek számára, hiszen a túl szélesre szabott idősáv a többi vásárló bevásárlását nehezíti meg. De maga a sávos megoldás hétvégéken például nem is lenne indokolt a lap információi

szerint, csupán a hétköznapokon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vilagszerte-40-millio-halott.jpg

Egy év alatt 40 millió embert ölne meg a koronavírus világszerte, ha nem védekeznénk ellene

Az Imperial College elméleti modellje szerint fontos, hogy az országok időben döntsenek kijárási korlátozásokról, karanténokról vagy határlezárásokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Az Imperial College London egyetem érdekes elméleti modellt állított fel a koronavírus-járvány elemzésére - írja az Index.

Modelljük szerint, ha semmilyen korlátozás nem lépett volna életbe, akkor egy év alatt 7 milliárd fertőzést és 40 millió halálesetet írhatnánk a koronavírus számlájára.

A modellben az is szerepel, hogy ha félmillió emberenként 1 halott esetén életbe lépnek az intézkedések, akkor 97 százalékkal csökkenthető a halálos áldozatok száma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
vedofelszereles-kina-mti-foto-koszticsak-szilard-ck.jpg

Fotókon, ahogy a 27 tonna védőfelszerelés megérkezett Kínából

Vasárnap pedig további két repülőgép 3 millió 270 ezer maszkot hoz Budapestre.
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Szijjártó Péter az utóbbi napokban többször is elmondta, hogy a koronavírus elleni védekezésben hosszú távra kell berendezkedni. "Az egészségügyi területen a védekezés egyik legfontosabb feladata, hogy legyen elég védőfelszerelés" - hangsúlyozta a miniszter a pénteken megjelent Facebook-posztjában.

Magyarországra Kínából, Törökországból és Üzbegisztánból is érkeznek védőfelszerelések a következő időkben a külügyminiszter szerint. Ám több szállítmány már meg is érkezett. Március 24-én Kínából érkezett egy repülőgép, fedélzetén több mint 3 millió maszkkal, 100 ezer teszttel és 86 lélegeztetőgéppel. Ezt a szállítmányt Orbán Viktor fogadta a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szombaton három repülőgéppel 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett Magyarországra Kínából.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!