GASZTRO
A Rovatból

VinCE Budapest Wine Show

A VinCE Budapesten minden a jó borokról és élvezetekről szól. 3 nap, rengeteg felejthetetlen élmény.


A február 28-ai hétvégén ismét részt vehettünk a VinCE Magazin által immár ötödszörre megrendezésre kerülő rendezvényen, amelyről bizton állíthatjuk, hogy Magyarország legnívósabb borrendezvénye.

A 3 nap alatt rengeteg különleges bort és pezsgőt bontottak fel, amelyeket a szakma legnevesebb képviselői prezentáltak az egybegyűlteknek. Mi a vasárnapi napon jártunk kint a rendezvényen, ahol két különleges programon is részt vettünk.

Mivel aznap este tartották az Oscar-díjak átadóját, stílusosan a délelőtt folyamán az 'Oscar Gala Masterclasson' kezdtük a napot. Ezen a masterclasson 6 bort kóstolhattunk meg, amelyek mind sztárokhoz - filmcsillagokhoz, sportolókhoz - köthetőek. Sőt, ők maguk is részt vesznek a borok elkészítésében.

oscar A borok balról jobbra, felső sor: Sofia Blanc de Blancs Coppola pezsgő méthode traditionelle, Sanoma, Kalifornia; Corazón Loco Blanco, Bodeges Iniesta, 2013, Castilla, Spanyolország; Jolie Pitt & Perrin Provence Rosé, 2013, Franciaország; alsó sor: The King of Rock 'n Roll, Elvis Wines, 2011, Kalifornia; When We Dance, Il Palagio, 2012, Toscana, Olaszország; Fernando Alonso Selección Especial, Calzadilla, 2007, La Mancha, Spanyolország

Ezek a borok szintén különlegességek, azon túl, hogy készítőiket mindenki ismeri a televízióból, mozikból, a borok (sajnos) hazai kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. A borok kóstolásánál segítségünkre volt Elizabeth Gabay MW, R. Kárpáti Péter színművész, Horti Gábor sportriporter és Romsics László borszakértő (AIWS).

Ön szerint kik a Master of Wine-ok?

Kielmayer Krisztián: Ők a világ bornagykövetei, akiket leginkább a globális látásmódjuk emel ki a borral foglalkozó szakemberek közül. Naprakészen tudják, hogy mi zajlik a világban. Mindegy, hogy borászként, kereskedőként vagy éppen újságíróként dolgozik egy MW, egyik fontos feladata, hogy vigye a borok, egyes borvidékek hírnevét a világban – ugyanakkor hiba lenne prófétáknak tekinteni őket. Nemcsak hatalmas elméleti tudásanyag birtokában vannak, hanem azt képesek is a gyakorlatban alkalmazni. Az átfogó ismeretanyag hozzásegítik őket, hogy az egyes borokat globális összefüggésekben lássák és értékeljék. Ahogy a cím megszerzéséhez szükséges vizsgán is, az elméleti tudás segíti őket a gyakorlati munkában, azaz egy adott bor objektív értékelésében. Persze ettől még nagyon sok olyan szakember van, aki nem MW, és mégis rendelkezik ezzel a tudással és képességgel.

(Forrás: BorBoy blog)

R. Kárpáti Péter bevezetőjében elmondta, hogy mindig is nagyra becsülte a borkészítőket, és hogy ő ezt egy szakrális mesterségnek, remekműnek tartja. Felolvasott egy humoreszket is a magyar "borkultúráról", amely megadta a borkostó jó alaphangulatát.

A gyönyörű Sofia Coppola 2009-es évjáratú pezsgőjével kezdtünk, amely a szakemberek szerint egy üde, jó savú, könnyen fogyasztható pezsgő, apró buborékokkal a közepes árkategóriából. A Coppola család butikpincészete a Rubicon nevet viseli.

Az "őrült szív" nevű Iniesta bor egy kiváló ár-érték arányú (3-4 euró) könnyed fehér - most ez következett. Aki a friss, gyümölcsös borokat kedveli, annak nagyon jó választás. Iniesta előszeretettel nevez el borokat feleségéről és gyermekeiről is. A bor kapcsán Horti Gábor beszélt a sportolók és a bor kapcsolatáról. Szerinte külföldön a sportolók nagyon odafigyelnek a karrierjükre és mellette építik a jövőjüket, sokan látnak fantáziát a borokban. Ez a magyar sportolókra még sajnos nem jellemző.

A harmadik borról Elizabeth Gabay beszélt, aki éppen most tette át székhelyét Franciaországba, hol a Jolie-Pitt házaspár borospincéje is található, a Château Miraval. A 20 eurós rozét a Wine Spectator beválasztotta a TOP 100 bora közé. Felmerült a kérdés, hogy a sztárok neve jelent-e ilyen sokat vagy a bor tényleg ennyire jó? De nyitva is hagytuk. Mindenesetre a borhoz nem könnyű hozzájutni, a borhoz a VinCE-re is egy olyan borkereskedőtől került, aki luxusjachtokra árusít borokat.

A soron következő bor egy kakukktojás volt, mert ez az egyetlen, amelynek névadója nem vesz részt a borok elkészítésében. Egy nagy Elvis rajongó hozta létre a pincészetet, akinek a szakértők szerint nem teljesen sikerült átültetni a borba rajongása tárgyát, a bor nem lett olyan dinamikus, újító, mint a zenész. Ennek ellenére a bor jól elkészített, kissé édeskés, könnyen fogyasztható. Az ára 15-20 euró körül mozog.

Ezek után Sting 'When We Dance' című száma csendült fel, amelyhez a vele megegyező nevű bort töltötték a poharainkba. Ez volt talán az legjobb pillanata a borkóstolónak. Sting feleségével, Trudy-val közösen viszi a toszkánai organikus pincészetet, ahol a boron kívül olívaolajat és házi lekvárokat is értékesítenek. Itt készítik ezt a nagyszerű bort is, amely egy jól elkészített, friss, cseresznyés, könnyen fogyasztható bor. Romsics László szerint "ez egy olyan bor, amit most kell elfogyasztani, és most okoz örömet".

A sort pedig Fernando Alonso borával zártuk, amely a borsor legkomplexebb bora volt. Alonso nem folyik bele olyan részletesen a borok készítésébe, mint Sting, de természetesen ő is rajta tartja a szemét. A borban minden szőlőfajtát érezni, magasabb (jobb szerkezetű) tanninnal rendelkezik.

A masterclass végeztével volt időnk körbenézni a VinCE Budapest 160 kiállítója között, akik közel 1000 tételt mutattak be. A nagy borexpókhoz képest ez a szám nem túl kiemelkedő, azonban csak azok a pincészetek állíthatnak ki, akik a VinCE magazin valamelyik tesztjén négy- vagy ötcsillagos minősítést szereztek. Így garantálva a látogatóknak a magas színvonalat. A borok mellett természetesen párlatokat és gourmet-termékeket is kóstolhattunk.

_DSC0799

_DSC0805

_DSC0809

_DSC0814

Mi az a VinCE Budapest?

Ahogy a név is jelenti, a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE=Central Europe). A rendezvényen 160 kiállító állít ki, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait.
A borok mellett a pálinkák is jelentős szerepet kapnak, a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Egyéb gourmet-termékek – sajtok, olívaolajak, különleges kolbászok és sok más – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen. 
A kiállítás mellett ültetett borkóstolókon – mesterkurzusokon – és interaktív workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők, naprakész információt és hatékony segítséget kaphatnak a borászatok.

Kiknek szól?

Mindazoknak, akik értékelik a kiváló minőségű borokat, akik pedig ennél fogva minden termékben a különleges minőséget keresik, legyen az péksütemény vagy ásványvíz. A VinCE páratlan élményt kínál az értő borszeretőknek.
Ugyanakkor kihagyhatatlan rendezvény a szakma minden szereplőjének.

– A sommelier találkozhat a borásszal, vele együtt kóstolhat, az így szerzett „sztorikat” pedig hasznosíthatja majd vendégei asztalánál.

– Az éttermek tulajdonosai a legjobbak közül válogathatnak, az egész borlapjukat könnyedén összeállítják egy helyen.

– A borról tanulóknak ez maga a tudás fellegvára.

– A borászok étteremtulajdonosoknak, sommelier-knek, érdeklődő borszeretőknek mutathatják meg boraikat.

– A kereskedők egy helyen találhatják a legjobb minőségű hazai borokat, különös tekintettel az újdonságokra.

– A borimádók számára pedig ez maga a paradicsom, ahonnan nem akarnak majd hazamenni!

(Forrás: VinCE Budapest weboldala)

_DSC0770

_DSC0772

_DSC0781

_DSC0783

Akik a borkóstolás mellett a szerencséjüket is próbára szerették volna tenni, az alsó szinten található borkaszinóban ezt is megtehették. De nem a hagyományos játékokra kell ám gondolnunk. Borruletten és édességpókeren játszhattak. Az én figyelmemet a borok mellett most inkább az édességpóker keltette fel. A játéknál kitettek négyféle édességet, amelyből minden játékos kapott kóstolót. A feladat, hogy ki kell találni az édességeket és a megfelelő sorrendbe kitenni a kártyákat. Izgalmas játék volt, finomságokkal fűszerezve.

1780742_10152198160453213_951707450_n

1959762_10152198159963213_830336504_n A borkaszinós fotók a VinCE Budapest Facebook oldaláról.

Este pedig egy Magyarországon ritkaságnak számító eseményen, a Kazinczy Boraukción vettünk részt. A borok árverése külföldön már teljesen elfogadott, sőt nagy aukciósházakban, mint például a Shoteby's-ben rendszeresen kerülnek kalapács alá különleges tételek. Az itthoni boraukció gondolata 2013 nyarán fogalmazódott meg Kazinczi Zsuzsi fejében, amikor felkérték egy 3000 tételből álló pince rendszerezésére. Ekkor merült fel az ötlet, hogy számos értékes hazai bor van, amely gyűjtők vagy akár a különlegességekre fogékony hétköznapi fogyasztók számára is érdekes lehet.

Ez volt a második eseményük, ahol 240 tételt kínáltak a licitálóknak, amelyek között magyar és francia borok találhatóak. Az aukció neve a kezdeményezők különleges nevéből könnyen jött, azonban az arisztokratikus 'y' végződést választották az eseményhez. Szerintem nagyon találó. Az angolszász aukciós formát használják, azaz van egy meghatározott becsérték, amelyet az egész világon elérhető árakból kalkulálnak. Ebből számítják a kikiáltási árat, amelyről a licit indul az aukciós limitekkel, amelynél a licitlépcső az ártól függően változik.

Az aukció során természetesen kóstoltunk is, a borsor a személyes kedvencekből alakult ki, amely a magyar borpiacon megtalálható jó ár-érték arányú tételekből állt. Itt is egy pezsgővel kezdünk, méghozzá egy Ferrari-val. A pezsgő teltebb, gyümölcsös aromájú darab, igazán élvezetes.

1979635_269900949840297_1033980538_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A második tétel egy Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo DOC 2011 - trebbiano volt. A pincészetet 1978-ban alapították San Martinóban, mi pedig egy friss, gyümölcsös tételt kóstolhattunk tőlünk a 2011-es évből. Zöldessárga színű italban a szakértők az írisz jegyeit vélték felfedezni.

1979729_269900943173631_1017477346_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Magyar vizekre evezve Tóth István 2006-os Bikavér Válogatása következett, amely annak ellenére, hogy 8 éves bor, még teljesen egyben van. Színében kicsit áttetsző, még pár év múlva fog a hordó teljesen beleilleszkedni. 3000 Ft/palack áron kapható.

1653934_269820963181629_782676915_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ismét francia bor következett. E. Guigaltól, aki 1924-ben, 14 évesen érkezett a borvidékre és 1946-ban alapította meg a pincészetét. A bor 1,5 évet töltött tölgyfahordóban, színében átlátszatlan, fűszeresség és piros bogyós gyümölcsök jellemzik.

1979723_269820989848293_45625040_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A következő magyar bor készítője, Török Csaba a jelenlétével is megtisztelte az eseményt, így még különlegesebb élmény volt megkóstolni a borát, a 2HA pincészet 2011-es Tabunellóját. Csaba nem készült borásznak, eredetileg "csupán" lovagolni szeretett volna a Badacsonyban, de a borok és készítésük elvarázsolta őt.

2HA-Courage

Végezetül pedig egy 9 literes Gere Kopárt bontottak fel 2003-ból. Az képen az egyik szervező, Szokolai Máté lábánál láthatjuk a palackot, amely jól illusztrálja a méretét.

gere kopar (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ez a két program csak egy kis ízelítő volt, még rengeteg élvezetes előadást szerveztek a VinCE magazin kiváló szakembere, mint például a Moët & Chandon champagne kóstolója vagy a 10 Master of Wine kedvenc boraiból álló kóstoló. 3 nap, rengeteg tartalmas előadás, kiváló emberek, borok, pezsgők, párlatok és ételek. Ez az amiről a VinCE Budapest szól. Mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik ezek iránt, szívből ajánljuk a rendezvényt, hiszen jövőre is lesz VinCE! Már most jegyezzük fel és szorítsunk helyet a naptárunkba!

Ha Te is szereted a bort, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Adventi vásári árak: paprikás krumpli, lecsókolbász, székelykáposzta, húsos ragu és kolbászos lecsó olcsón, minden más drágán
Ha egy pultnál találsz egy szuper, fixáras fogást, ami még ízlik is, akkor jó eséllyel két hét múlva is ugyanazt az ételt találod majd ott. A standok ugyanis a vásár időtartama alatt nem váltogatják az 1600 forintos menüt.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. november 15.



Pénteken nyitott Budapest két legnagyobb karácsonyi vására, a 15. Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas.

A nyitónapon mi is körbenéztünk, leellenőriztük a beígért árakat, és megnéztük, hogyan vizsgáznak az újítások.

Óriási kínálat és változatos árak

A vásárok legfontosabb ígérete idén is a fixáras, 1600 forintos étel volt, melyet minden nagykonyhának kötelezően kínálnia kell. A jó hír az, hogy a standok tartják az ígéretet, és tényleg elérhető ez a tétel.

A Bazilikánál például találkozhatunk paprikás krumplival, lecsókolbásszal (kenyérrel és mustárral), valamint székelykáposztával is ennyiért. A Vörösmarty téren pedig pirított lecsókolbász hagymás burgonyával, sajttal töltött rántott palacsinta hasábbal, zöldséges húsos ragu és kolbászos lecsó is szerepel a 1600 forintos listán.

Ha egy pultnál találsz egy szuper, fixáras fogást, ami még ízlik is, akkor jó eséllyel két hét múlva is ugyanazt az ételt találod majd ott. A standok ugyanis a vásár időtartama alatt nem váltogatják az 1600 forintos menüt, hanem a szervezők elmondása szerint egy kiválasztott ételt visznek végig a zárásig.

A 1600 forintos menük mellett továbbra is érvényes a forralt bor (1500 Ft), a sima lángos (2400 Ft) és a sajtos-tejfölös lángos (3200 Ft) maximalizált ára.

Azonban nem kell meglepődni, ha egy fűszeres, extra összetevőkkel turbózott forralt bort 2300 forintért találunk kiírva, hiszen 1500 forintra csak az alap verziókat szabályozták.

Ugyanez igaz a lángosra is: egy dubaji lángos 4900 forintba, egy a lazacos lángos pedig 7250 forintba kerül a Bazilika előtt.

Fixáras menü ide vagy oda, a látogatói visszajelzések alapján továbbra is erős kritika éri a vásárokat az árak miatt. Nehéz megmondani, hogy pontosan mi számít soknak vagy elfogadhatónak, de tény, hogy több étel ára már valóban a prémium kategóriát idézi.

Aki például marhaoldalast vagy lazacot választana, annak 7500 forinttal kell számolnia, ami kétségtelenül húzós ár, még a karácsonyi vásárok kontextusában is.

Persze ezek mellett rengeteg más étel és ital is található kinn. Hoztunk még pár példát ezekre is.

Főételek és sós fogások

Találkoztunk többek között marhapörkölttel kovászos kenyérrel 6760 forintért, bajor csülökkel vagy csülökkel Pékné módra 6240 forintért, székelykáposztával kacsazsíron sült lilakáposztával 6200 forintért, illetve brassói apró pecsenyével 5720 forintért.

A street foodos vonalon a pulled pork szendvics 5100 Ft, a smash burger 4900 Ft, a fish and chips és a kalamári + tintahal és chips is 5990 Ft, míg a gulyásleves cipóban 4880 Ft.

A legolcsóbbak között szerepel a tócsni 2750 forintért, de egy kiadós csirkepörkölt már 5700 forint, a pacalpörkölt pedig 6800 forint.

Édességek és forró italok

A vásárokban édességfronton továbbra is a kürtőskalács dominál: a klasszikus 2800 Ft, a töltött változat 4500 Ft, míg más helyszíneken egy extrább kalács ára 4400 Ft is lehet. Egy fél kilós bejgli ára 6700 Ft, egy rétes 1900 Ft, a sült gesztenye pedig 2800 Ft / 10 dkg áron fut.

A forró csoki 1700 Ft, a rummal készített változat 2900 Ft, a puncs rummal 2850 Ft, míg a gyerekpuncs 1600 Ft. Más pultoknál a forró tea 990 Ft /3 dl, a pálinka + puncs pedig 3300 Ft.

További árakat képválogatásunkban is találtok:

A kényelmi újítás érkezik, csak késik

Bár az ígéret szerint bevezetésre kerül a helyszíni QR-kódos, online ételrendelés, ez a rendszer a nyitás napján még nem volt elérhető. A szervezőktől kapott információk szerint a kiépítés folyamatban van, és remélhetőleg a jövő hét folyamán elindul. De csak a Bazilikánál és főleg a nagyobb pultoknál.

Az idei vásárban továbbra is főként bankkártyával lehet fizetni, de egyes kézművesek a készpénzt is elfogadják.

Akinek nincsen bankkártyája, az a vásárban ki tud váltani egy HelloPay-kártyát. A kártyán maradt összeg pedig a vásárban vissza is váltható.

Szintén újdonság, hogy idén az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas egységes, közös márkanevű tálat, étkészletet és szalvétát használ. A kiadott poharak sajnos nem visszaválthatóak, de legalább nem is műanyagból készülnek.

A hétvégi tematika

A tematikus kínálat már az első hétvégén elindul, méghozzá a Márton-napi hagyományok jegyében: az első tematikus gasztrohétvégén a libaételeké a főszerep. A Bazilikánál és a Vörösmartyn is érdemes megkóstolni az ünnep klasszikus ízeit, melyek között 2000 - 2500 Ft közötti különleges fogások is várják majd a szolidabb árakra vadászókat.

A Városháza park karácsonyi vására

Míg az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas egy céghez tartozik, addig Budapest saját karácsonyi vására külön működik a Városháza parkban.

Ez a vásár is pénteken nyitott meg, és jelenleg itt található a belváros egyetlen jégpályája, ami valószínűleg idén is sokakat vonz majd.

Természetesen itt is vannak árusok, és bár rájuk nem érvényesek a másik két vásár egységes szabályai, nagy árkülönbségeket nem tapasztaltunk. A kereskedők látják, hogy hol milyen árszint alakult ki, és láthatóan igazodnak az általános trendekhez.

Itt 2500 forintért láttunk sima lángost, a sajtos-tejfölös pedig szintén 3500 forint volt, ugyanúgy, mint a másik két vásárban. Több helyen is 1500 forintért árulták a forralt bort, tehát úgy tűnik, ehhez az árhoz is sokan tartják magukat akkor is, ha nem kötelező.

A legolcsóbb ital 2 dl forró tea volt 600 forintért. Ugyanakkor megjelentek drágább tételek is, például a prémium vad sült kolbász kenyérrel és mustárral 6700 forintért. Az egyik nagy kürtőskalácsosnál pedig a klasszikus kürtős kalács 3900 forintba került, míg a nutellás verzió 7000 forintba, ami már kifejezetten magas árnak számít.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ahol Ady és a koktélművészet találkozik – fedezd fel a New York-palota irodalmi bárját, a The Poet Bart
Az Anantara New York Palace Budapest Hotel The Poet Barja az irodalom és az elegancia találkozásának helyszíne – ahol a líra nemcsak a könyvekben, hanem a poharakban is életre kel.


Budapest szívében, az Erzsébet körút patinás épületei között magasodik az Anantara New York Palace Budapest Hotel, amely nemcsak a város egyik legfényűzőbb szállodája, hanem a kulturális örökség egyik ékköve is.

Az épület története egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai New York Biztosító Társaság megbízásából Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján felépült ez az impozáns palota. A ház 2006-ban született újjá, amikor a teljes restaurálás során a 19. századi pompát sikerült ötvözni a modern luxus minden igényével. Mindezt olyan világhírű belsőépítészek irányításával, mint Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám.

A palota legismertebb része kétségkívül a New York Kávéház, de aki a kávéillatú, zsibongó térből egy meghittebb, intimebb világba vágyik, annak csak néhány lépcsőt kell tennie felfelé: itt várja a The Poet Bar.

Ahol az irodalom találkozik a koktélművészettel

A The Poet Bar nem csupán a kifinomult italok és elegáns környezet miatt különleges. A bár nevével és hangulatával is a legendás Nyugat folyóirat előtt tiszteleg, amely egykor az épület felső emeletein működött. Az írók, költők és gondolkodók szelleme pedig ma is ott lebeg a falak között, s az Anantara Hotel tudatosan ápolja ezt az örökséget.

A hotel az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozza az irodalmi karaktert, amely az épület minden részletében felfedezhető. A The Poet Barban ez nemcsak hangulatban, hanem konkrét gesztusokban is megnyilvánul:

a bár egyik pontján egy könyvespolc áll, amelyen olyan művek sorakoznak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a magyar irodalomhoz vagy az épület múltjához.

Több szerző, akinek kötete ott kapott helyet, meg is megfordult e falak között.

Ez a különleges, irodalmi atmoszféra teszi a The Poet Bart egyedülállóvá a fővárosban, hisz aligha találni még egy olyan helyet Budapesten, ahol az irodalom ilyen természetesen és elegánsan fonódik össze a koktélkultúrával.

A polcokon sorakozó kötetek mellett a bár koktéllapja is az irodalmat idézi meg. Két ital különösen kiemelkedik ebből a tematikából: az egyik a magyar irodalom egy ikonikus darabját, a másik pedig egy legendáját értelmez újra, folyékony formában.

The Black Piano – Ady Endre verse a pohárban

A The Black Piano egy elegáns, mély tónusú koktél, amely Ady Endre „A fekete zongora” című versének drámai hangulatát idézi.

A sötét, karakteres italban a magyar whisky, az Unicum és a friss kávé testes aromái fonódnak össze, amelyeket a vanília szirup íze lágyít.

Az eredmény egy gazdag, telt ízvilág, amelyben a komor, mégis harmóniát kereső tónusok uralkodnak: épp úgy, mint Ady költészetében.

Ady Endre: A fekete zongora (részlet)

Fejem zúgása, szemem könnye,

Tornázó vágyaim tora,

Ez mind, mind: ez a zongora.

Boros, bolond szivemnek vére

Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Falling Poem – azaz a legendás "hulló versek"

A bár másik ikonikus itala a Falling Poem, vagyis a Hulló Vers, amely egy játékos, mégis mély irodalmi hagyományt elevenít fel.

A legenda szerint a múlt század elején a kevésbé ismert írókat az épület emeletére száműzték, míg a tekintélyesebb szerzők a földszinten foglaltak helyet. Ha egy feltörekvő író az emelet ablakából ledobta kéziratát, és az lent elnyerte a többiek tetszését, meghívást kapott a társasághoz – egy italra, egy beszélgetésre, talán a hírnév felé vezető első lépésként.

Ezt a történetet idézi meg a Falling Poem, amelynek ízvilága fűszeres és gyümölcsös:

a szilvapálinka, a tokaji aszú és az őszibarack harmóniáját a fahéj melege és a lime könnyedsége egészíti ki.

Egy ital, amely egyszerre friss és mély, inspiráló és játékos.

Ha valaki a bárban rendel egy Falling Poemet, egy apró meglepetésben is része lehet: minden vendég kap a koktél mellé tollat és papírt. Aki kedvet érez, írhat egy verset vagy rövid szöveget, és ha az elnyeri a bárpultos tetszését, egy pohár pezsgővel jutalmazzák az alkotót.

A hotel ezeket az írásokat évek óta gyűjti. Ki tudja, talán egyszer még kiállítást is rendeznek belőlük.

A The Poet Barban a luxus és a kultúra találkozik.

Egy hely, ahol a kortárs utazó egy pillanatra elcsendesedhet, és átadhatja magát annak a különleges hangulatnak, amit csak Budapest legnemesebb épületei tudnak megidézni.

The Poet Bar – Anantara New York Palace Budapest Hotel

1073, Erzsébet krt. 9.

Nyitvatartás: 18:00 - 1:00

+36 (1) 886 6167

[email protected]


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk