Van élet a vadpörköltön túl!
Nemrég ismét a Család-Barát Magazinban vendégeskedtem a Duna Televízióban. Nagyon jól éreztem magam, rengeteget nevettem. Miller Zoltán és Novodomszky Éva műsorvezetők társaságában csak úgy repült az idő. Sajnos nem sikerült elmondanom, amivel készültem a vadhússal kapcsolatban, de röviden leírom most, hogy miért érdemes vadhúst enni.
A vadak húsa igazi organikus táplálék. Nincs felesleges stressz, nyugalomban élik a mindennapjaikat az állatok, és a legjobb természetes táplálékot fogyasztják, például sarjadó füvet, zöldellő hajtásokat. Megválogatják a gyarapodásukhoz szükséges élelmet. Például az őz válogatós. Olyannyira, hogy csak a legzsengébb rügyeket, füvet, gabonát hajlandóak elfogyasztani.
A vadhúsok kalóriatartalma igen alacsony, közel a haléhoz hasonló (pl. 120 kcal/100 g). Diétába jól beilleszthető. Fehérjetartalma is körülbelül felével több ezeknek a húsoknak, mint a tenyésztett társaiké.
Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban. A pontos adatokért KATTINTS IDE!
50 dkg darált szarvashús
1 dl száraz vörösbor
2 dl paradicsomlé
1 ág apróra vágott rozmaring
3 ek. olívaolaj
só
bors
rozmaring
10 dkg vargánya
20 dkg barna csiperke
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg sajt (pl. edami sajt)
50 dkg zeller
2 tojássárgája
Elkészítés
1 közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, felaprítunk és egy serpenyőbe rakunk. Hozzáadunk 3 ek. olívaolajat és a szarvashúst. Közepes lángon folyamatos kevergetés mellett körülbelül 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított friss, apróra vágott rozmaringot, a vörösbort és a paradicsomlevet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Így pároljuk további 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott barna csiperkét és vargányát. További 5 percig a hússal együtt pirítjuk, majd levesszük és egy tűzálló edény aljába önjük.
A zellert megtisztítjuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Akinek túl intenzív a zeller íze, azok felezzék meg a 50 dkg zellert és vegyesen fele-fele arányban burgonyával együtt főzzék meg. Mikor már megpuhult a zöldség, szűrjük le és krumplitörővel törtjük össze. Keverjünk hozzá két darab tojássárgáját, egy csipet sót és 20 dkg reszelt sajtot.
Simítsuk a tűzálló edényben lévő szarvashús tetejére a sajtos pürét és tegyük sütőbe az egészet körülbelül 45 percre. Melegen tálaljuk. Jól passzol hozzá friss, kevert saláta.
Ajánld másoknak is, ha tetszett!