GASZTRO
A Rovatból

Tradicionális desszertek nyomában: 5 hely, ahol hagyományos ízeket találsz

Kóstolj bele a főváros legfinomabb hagyományos desszertjeibe, melyek generációkon át öröklődtek!


Cziniel Cukrászda és Kávéház

A Cziniel a Római-part közelében, a Nánási úton található, a III. kerületében. Bár nem közvetlenül a Duna-part mentén helyezkedik el, érdemes egy kis kitérőt tenni érte, akár nyáron, akár télen. Vita nélkül a környék egyik legkedveltebb cukrászdája, ahol a modern édességek mellett a hagyományos sütemények is szép számmal megtalálhatóak.

A Cziniel a szelet süteményeken túl is rendkívül változatos: klasszikus tortákat, egyedi formatortákat, édes és sós péksüteményeket, valamint teasüteményeket is kínálnak, sőt mindezeket házhoz is szállítják.

Azok számára pedig, akik egészségtudatosabban szeretnének választani, mentes, vegán és paleo kínálatuk is elérhető. Emellett a cukrászda egy reggelizőhely funkcióját is betölti: tojásételek, szendvicsek és egyéb reggeli finomságok szerepelnek a menüben, valamint természetesen forró italok és frissítők.

De ha csak a klasszikus süteményeket nézzük, akkor is rettentő nehéz választani. Csak hogy párat említsünk: Zserbó, Flódni, Isler, Feketeerdő szelet, Mignon, Sacher, Francia krémes és Dobostorta szelet folyamatosan elérhető, rendkívül jó áron.

A cukrászdában jelenleg felújítás zajlik, de ettől függetlenül zavartalanul látogatható. A felújítás részleteiről és annak végéről a Facebook oldalukon folyamatos tájékoztatnak mindenkit.

Cím: 1033 Budapest, Nánási út 55.

Web: czinielcukraszda.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Gundel Étterem

Ha klasszikus desszertekről beszélünk, akkor nem csak cukrászdákban érdemes keresnünk, hanem akár híres, magyar éttermeinkben is. És ebből a felsorolásból a Gundel kihagyhatatlan!

A Gundel Étterem Budapest egyik legismertebb helyszínén, a Városligetben található, a Fővárosi Állatkert mellett, közel a Széchenyi Fürdőhöz. 2024-ben az étterem fennállásának 130. évfordulóját ünneplik.

Gundel Károly hagyatéka a magyar gasztronómia meghatározó öröksége, amely túlnyúlik az étterem falain. Az általa képviselt konyhai szemlélet ötvözi a hagyományos magyar ételeket a modern, nemzetközi gasztronómia elemeivel. Ezzel egyfajta gasztronómiai hidat épített a magyar és a világkonyha között. Innovatív hozzáállásának köszönhetően

ikonikus fogások születtek itt, mint például a Gundel palacsinta, amely ma is a magyar konyha elválaszthatatlan része.

De a palacsinta mellett a tart formában újragondolta Rákóczi-túróst és a Somlói galuskát is érdemes megkóstolni. Utóbbi itt aszúba áztatott aranymazsolával készül, ami teljesen más szinte emeli ezt a habkönnyű desszertet.

És található az étlapon egy desszertválogatás is, aminek része egy Dobos torta, egy Eszterházy szelet, és egy mini Rákóczi túrós.

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

Web: gundel.hu​

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A rétes (mai formájában) a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít, és egy jó réteses 2024-ben is igazi kincs.

Mi pedig rögtön kettőt is mutatunk nektek!

Első Pesti Rétesház

Az Első Pesti Rétesház egy történelmi, 1812-ben épült műemlék épületben található, az Október 6. utca 22. szám alatt, mindössze néhány perc sétára a belváros központjától. Az épület történelmi atmoszférája, melyet a családi emlékekkel díszített belső tér tesz különlegessé, hűen tükrözi a régi magyar kávéházi kultúra hangulatát.

Az étterem 2007 óta működik családi vállalkozásként, a réteskészítés hagyományainak megőrzését tűzte ki céljául, és ennek megfelelően kínálja a klasszikus, házi készítésű réteseket.

Az étterem különlegessége, hogy itt rendszeresen tartanak rétesbemutatókat, ahol a vendégek megismerkedhetnek a rétes hagyományaival, és részt vehetnek a rétesnyújtás folyamatában is. De ha az ember csak egy átlag hétköznapon téved be hozzájuk, akkor is könnyedén elkaphat egy olyan pillanatot, amikor a pult mögött éppen rétest nyújtanak vagy töltenek a szorgos kezek.

Az alap ízek mellett (például: meggyes, káposztás, mákos, sárgabarackos, barackos-túrós) naponta változó különleges rétesekkel is várják a vendégeket. Ha helyben fogyasztanátok, különböző szószokkal és tejszínhabbal is kérhetitek a réteseteket, de ha elvinnétek, a csodaszép díszdobozok miatt is felejthetetlen lesz az élmény.

De ha nem jártok a környéken, a webshopon keresztül is tudtok rendelni. November 10-ig 20% kedvezmény jár, ha használjátok az "AKINEMLEPEGYSZERRE" kuponkódot!

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 22.

Web: strudelhouse.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Bognár Bogi / Socially
Fotó: Vass Adrienn

Normafa Rétes

A Normafán járva kihagyhatatlan program a rétesezés, ami mintha visszarepítene az időben. Itt az ember tényleg ki tud szakadni a városi zajából és szürkeségéből és a természetben való feltöltődés mellett, még egy klasszikus rétessel is jutalmazhatja magát.

A Normafa Rétes 1978 óta üzemel és bár a bódé azóta felújításra került, viszont törekednek arra, hogy a Normafa értékeit megtartva ugyanolyan érzésekkel térjenek ide vissza a látogatók, mint korábban.

Több tíz éven keresztül Laci bácsi készítette a nagyhírű Normafa Réteseket, de visszavonulásakor megígérték neki, hogy a Síház csapata továbbviszi a hagyományt és azóta is az ő receptúrája alapján készítik a réteseket.

A rétes pedig továbbra is töltelék dús, kívül ropogós és ízletes - pont ahogy meg van írva a nagykönyvben.

Hétköznap az alap ízek nagyjából a következőek: alma, meggy, mák, káposzta, túró, rumos-diós szilva. És természetesen a mák és a túró különböző gyümölcsökkel kombinálva is fel-felbukkan.

Hétvégén és ünnepnapokon további ízekkel is bővül a választék, és ilyenkor kürtőskalács valamint gőzgombóc is elérhető náluk.

Jó időben egy finom gyümölcslé, kávé vagy forró tea mellett élvezni a réteseket a Normafán, igazi bakancslistás élmény!

Cím: 1121 Budapest, Eötvös út 59-61.

Web: normafaretes

Fotó: Normafa Rétes
Fotó: Normafa Rétes
Fotó: Normafa Rétes

Auguszt 1870 - Auguszt József cukrászdája a Fény utcában

Auguszt Elek, az Auguszt-dinasztia alapítója, 1869-ben nyitotta meg első cukrászdáját a Tabánban, a Dózsa György tér helyén. Ma már a 4. generáció, Auguszt József és felesége, Ibolya irányítja a cukrászdát Buda szívében, a Fény utca 8. szám alatt, ahol a családtagok aktívan részt vesznek a hagyományok továbbörökítésében.

Az Auguszt sütemények titka a négy generáció által felhalmozott tudásban és a kiváló alapanyagokban rejlik. A klasszikus édességek készítése során a kézi munka és a részletekre való figyelem kulcsfontosságú.

Az Augusztban annyira sokféle klasszikus sütemény van, hogy bizonyos daraboknak a létezésével sincs feltétlenül tisztában az egyszerű vásárló. Szóval ide belépni és körbenézni már önmagában is egy cukrászati gyorstalpaló.

Ráadásul a szezonalítást is nagyon komolyan veszik.

Amikor mi egy napsütéses, októberi napon náluk jártunk, többek között rengeteg gesztenyés és a diós finomsággal találkoztunk: Diós resztelt, Bécsi kocka, Zserbó, Pozsonyi kifli, Gesztenye golyó, Gesztenyés sablé.

A magyar klasszikusos mellett tehát itt könnyen belefuthatunk hagyományos osztrák vagy éppen francia csemegékbe is. 

Természetesen az Augusztnak is van webshopja, így a finomságok házhoz is rendelhetőek.

Cím: 1024 Budapest, Fény utca 8.

Web: auguszt.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
KVÍZ: Mennyit tudsz a magyar borokról?
Ismerd meg a magyar borok izgalmas világát, és derítsd ki, melyik bor passzol legjobban az ünnepi fogásokhoz – kvízünkkel szórakozva készülhetsz fel a karácsonyi és a szilveszteri koccintásra!


Az ünnepi időszak nemcsak a meghitt pillanatokról és az ajándékokról szól, hanem az ízek és illatok varázsáról is. Egy gondosan kiválasztott bor csodát tehet az ünnepi asztalnál: kiemeli az ételek ízét, megkoronázza a pillanatot, és igazán emlékezetessé varázsolja a közös vacsorát. A borozás sokkal többről szól, mint egy pohár ital elfogyasztása – egyfajta művészet és kultúra, amely összehozza az embereket.

Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy meglepd a vendégeidet egy-egy igazán jól párosított étel-bor kombinációval, vagy szeretnél magabiztosan eligazodni a magyar borok gazdag kínálatában, akkor ez a cikkünk neked szól! Mert valljuk be, néha nem egyszerű eligazodni benne, különösen, ha az ünnepi asztalt szeretnénk tökéletessé tenni vele.

De mi alapján válassz bort? Milyen pohárban szervírozzuk a pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz? És mennyire vagy képben a magyar borvidékek jellegzetes boraival kapcsolatban?

Ezekre a dilemmákra ad választ borismereti kvízünk! Ebben a játékos, mégis informatív kvízben nemcsak a borválasztás alapjait tanulhatod meg, hanem a magyar borvidékek rejtett kincseivel és a borozás íratlan szabályaival is megismerkedhetsz. Segítünk abban, hogy az ünnepi asztalnál igazán profinak tűnj, legyen szó az étel és bor párosításáról, a borok tárolásáról vagy a felszolgálásáról.

Vágj bele a kvízbe, és tudd meg, hogyan varázsolhatod el a vendégeidet!

Kattints a "kezdődhet a játék!" gombra, és válaszd ki a szerinted helyes válaszokat!

Nyiss az ünnepekre! Nincs még meg a karácsonyi menü?

Ha még a karácsonyi menü sem állt össze, ne aggódj! A Nyiss az ünnepekre! oldalon bombabiztos recepteket találsz, például a klasszikus halászléhez és töltött káposztához, de különlegesebb ötleteket is meríthetsz. Mit szólnál például egy tokaji aszús kacsamájhoz fügekrémmel vagy balatoni csukaéremhez rizlingmártásban? A magyar borok nemcsak kísérőként, de alapanyagként is varázslatossá teszik az ételeket.A tökéletes ajándék kiválasztása

Bármilyen ajándékozási vészhelyzetben is jól jön a Nyiss az ünnepekre! oldal, ami az adventi időszakban hasznos tanácsokkal lát el. Ha nehézséget okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, próbáld ki a karácsonyi borgenerátort, ahol néhány kérdés megválaszolásával könnyen megtudhatod, melyik magyar bor illik legjobban az ajándékozotthoz – vagy akár saját magadhoz, hiszen a nagy ünnepi hajtásban te is megérdemelsz egy kis énidőt egy pohár kiváló bor társaságában.A Magyar Bor adventi kalendáriuma

Ha igazi borrajongó vagy, a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi kalendáriuma a Margit híd budai hídfőjénél garantáltan elvarázsol. A 22 magyar borvidék mindegyikét megismerheted, és akár különleges borokat is nyerhetsz az ott található QR-kódok segítségével. Karácsony napján pedig még nagyobb meglepetések várnak!

Idén karácsonykor fókuszáljunk a jó dolgokra, élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt – hiszen ez a legértékesebb! Ha valami balul sülne el, ne keseregjünk, hanem nyissunk az ünnep váratlan fordulataira, és koccintsunk rájuk egy pohár magyar borral!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiosztották az idei Michelin-csillagokat – mutatjuk, melyik éttermek nyerték el a rangos elismerést
Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2024. december 10.



Kihirdették, hogy melyik magyar éttermek nyerték el 2024-ben a MICHELIN Guide elismeréseit.

Idén senki sem veszített csillagot, ami önmagában is fantasztikus eredmény. De lett új Egy Michelin-csillagos hely, és rengeteg ajánlás.

Összesen 78 étterem részesült elismerésben, köztük 2 étterem Két Michelin-csillagot, 8 étterem Egy Michelin-csillagot, valamint 11 hely Bib Gourmand minősítést kapott.
Fotó: Stand Étterem

Két Michelin-csillagos éttermek:

Platán Gourmet (Tata) és Stand Étterem (Budapest)

Egy új étteremmel bővült az Egy Michelin-csillagosok sora, az őriszentpéteri Pajtával (Akács István és Akács Yazmine).

Így idén összesen nyolc Egy Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak.

Egy Michelin-csillagos éttermek:

Babel (Budapest)

Borkonyha (Budapest)

Costes Restaurant (Budapest)

Essência Restaurant (Budapest)

Rumour by Rácz Jenő (Budapest)

Salt (Budapest)

42 Restaurant (Esztergom)

Pajta (Őriszentpéter)

Zöld Michelin-csillagos éttermek:

Új étterem:

Natura Hil (Zebegény) - Szilvási Mihály

És akik megtartották a minősítést:

Graefl Major Kétútköz, Poroszló

Onyx Mühely (Budapest)

Salt (Budapest)

Villa Kabala (Szigliget)

Az év fiatal séfje díj:

VIRTU Restaurant (Budapest) - Lendvai Levente

Az év nyitása:

Iszkor (Mályinka) - Pohner Ádám

Service díj (Service Award):

N28 Wine and Kitchen (Budapest) - Lisztes Ivett

Sommelier díj (Sommelier Award):

42 Restaurant (Esztergom) - Székely Mátyás

Bib Gourmand díjazottak:

Új éttermek:

Iszkor (Mályinka)

Újváros Bisztró (Szarvas)

N28 Wine and Kitchen (Budapest)

Goli (Budapest)

Platán Bisztró (Tata)

És akik megtartották a minősítést:

Macok Bisztró (Eger)

Morzsa (Pécs)

Casa Christa (Balatonszőlős)

Bistro Sparhelt (Balatonfüred)

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

Anyukám Mondta (Encs)

Michelin-ajánlott éttermek, azaz a Selected kategória új éttermei:

Szaletly (Budapest)

KOLLÁZS Brasserie & Bar (Budapest)

Zazie Bistro (Budapest)

Teyföl (Szentendre)

Füge Étterem (Biatorbágy)

Cut & Barrel Salumeria és Vineria (Budapest)

SHO Tihany (Tihany)

VIRTU Restaurant (Budapest)

Alelí (Budapest)

Bilanx Restaurant (Budapest)

A MICHELIN Guide Hungary 2024 teljes kínálata elérhető a MICHELIN Guide weboldalon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Gasztroajándékok, amik leveszik a lábukról az ínyenceket
Adj ízeket, és teremts felejthetetlen ünnepi pillanatokat!


Az ajándékok kiválasztásánál mindig öröm olyasmit találni, ami igazán személyes, és megmozgatja az érzékeket. Ebben a válogatásban ötleteket adunk mindazoknak, akik gasztroélményekkel szeretnének kedveskedni szeretteiknek.

Házi szörp a Folly Arborétumból, a DrinkAir italcsomagjai, a Nespresso exkluzív kávéi, a ChocoMe prémium csokoládéi, Váncsa István legújabb szakácskönyve, a Sárréti ChiliFarm csípős finomságai, vagy a Culinaris gondosan összeállított gourmet válogatásai garantáltan mosolyt csalnak bármely ínyenc arcára.

Folly Arborétum és Borászat

A Folly a Balaton-felvidék egyik igazi gyöngyszeme, ahol a borászat és az arborétum egy márkanév alatt egyesül. Ez a családi vállalkozás nemcsak kiváló borokat, hanem szívvel-lélekkel készült gasztronómiai különlegességeket is kínál. Ha valami igazán egyedit és természetközelit adnál karácsonyra, a Folly kínálatából bátran szemezgess.

Az ajándékcsomagokban elsőrangú borok, házi készítésű szirupok, zamatos teák és a saját cukrászműhelyükben készült, isteni zabkekszek kaptak helyet. A legnépszerűbb csomagok között van az ALL-IN ajándékcsomag, amely hatféle Folly bort kínál, de ha vegyes ízelítőt adnál a Folly élményből, válaszd a Folly Élmény Ajándékcsomagot, amely egy palack bort, egy üveg szörpöt, egy doboz kekszet és két illatos teát tartalmaz.

Az ajándékok gondosan összeállított, díszdobozos kiszerelése az ünnepi hangulatot is garantálja, miközben a Balaton Édenkertjének zamatát és szeretetét csempészi a fa alá.

Nem kell mást tenned, mint ellátogatni a webshopba, és kedvedre válogatni a különleges ajánlatokból.

Folly karácsonyi ajándékcsomagok

Fotó: Folly Arborétum és Borászat
Fotó: Folly Arborétum és Borászat

DrinkAir

A DrinkAir belvárosi üzlete igazi kincsesbánya, ha igazán különleges karácsonyi ajándékot keresel. A választék folyamatosan bővül, itt mindig találsz valami újdonságot. A polcokon sorakoznak a minőségi borok és pezsgők (a Hungária pezsgőtől egészen a Dom Pérignonig), kisüzemi sörből pedig több mint 100 féle van készleten. A sörrajongók például a Mad Scientist, a Brew Your Mind, Monyo és Szent András sörfőzdék újdonságait is megtalálják itt.

De nem csak az italok miatt érdemes betérni: kézműves csokoládék, Gabko chilik, Mayer szörpök, és még Costa Ricai kávé is kapható itt

(amit egy Costa Ricában született, de hazánkban élő, tapasztalt pörkölő készít).

Ha pedig nincs időd válogatni, válaszd a kész ajándékcsomagokat, amelyek minőségi termékekkel töltve várják, hogy továbbadd őket.

Az üzlet este 10-ig nyitva van, így a munka utáni rohanásban is kényelmesen betérhetsz, de online is rendelhetsz, akár házhoz szállítással. Ha bizonytalan vagy, segítőkész csapatuk mindig készen áll, hogy megtaláljátok a tökéletes ajándékot.

drinkair.hu

Nespresso

Idén a Nespresso a világhírű Michelin-csillagos séffel, Jean Imbert-rel együttműködve alkotta meg a "Feledhetetlen Ünnepek" limitált kollekciót, amely egy képzeletbeli utazásra invitálja a kávérajongókat.

A kollekciót inspiráló ízek különböző tájakat és élményeket idéznek meg: a mandulás croissant Párizs hangulatát, a pirított gabonás és fás ízjegyek Latin-Amerika vonatutait, a földimogyoró és szezámmag pedig magát a gasztronómiai utazást jelképezi.

A kávék mellett a kollekció elegáns kiegészítőket is kínál, amelyek önmagukban is stílusos ajándékok lehetnek.

A limitált kiadású Adventi naptár, a különleges csészék, vagy akár a 90%-ban újrahasznosított anyagokból készült utazópohár tökéletes választás, ha egyedi és hasznos ajándékkal szeretnénk meglepni valakit. Az ünnepi kávégépek, mint például az új Vertuo Pop+, prémium megjelenésével egy igazán komoly ajándék lehet a fa alatt.

nespresso.com

Fotó: Nespresso
Fotó: Nespresso

chocoMe

A chocoMe hazánk egyik legismertebb csokoládémárkája, ami nemcsak a minőségi alapanyagai miatt vált világhírűvé, hanem azért is, mert minden egyes tábla mögött szenvedély és aprólékos kézműves munka áll.

A márka 2010 óta gyárt egyedi ízvilágú, díjnyertes csokoládékat, és most egy különleges újdonsággal rukkoltak elő: a bean-to-bar Atelier kollekcióval.

Ez a termékcsalád a kakaóbab termesztésétől a kész tábláig minden lépést kézben tart, és olyan egzotikus vidékekről származó kakaóbabokkal dolgozik, mint Venezuela vagy Madagaszkár. Az ízek is pont olyan különlegesek, mint amilyennek hangzanak: például wasabis szezámmagos étcsokoládé vagy ropogós kókuszt rejtő csokidrazsé.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, ezzel nehéz mellélőni.

De nemcsak az exkluzív táblák, hanem a kóstolószeánszok is tökéletes meglepetések lehetnek. Egy ilyen programon a csokoládékészítés titkait ismerheted meg, és közben ritka ízeket próbálhatsz ki. Elegáns, egyedi és emlékezetes. Pont olyan, amilyennek egy karácsonyi ajándéknak lennie kell!

chocome.hu

Fotó: chocoMe
Fotó: Vass Adrienn

Sárréti ChiliFarm

A Sárréti ChiliFarm egy családi vállalkozás, amely a hazai chili szerelmeseinek készít különleges kézműves szószokat.

Termékeik elképesztően finomak, ráadásul minden csípősségi szintet lefednek, a szelídebb ízektől egészen a merészebb, könnyfakasztó variációkig.

Ezért igazán személyre szabott ajándékká válhatnak, legyen szó akár egy ínyenc családtagról, akár a barátodról, aki mindig azt mondja, hogy semmi nem elég erős neki.

A kínálatában chili szószok mellett találhatóak egyéb csípős finomságok is: chili snackek, füstölt és szárított jalapeno chili, savanyított ropogós jalapeno szeletek, pikáns tökmag, valamint sültkrumpli fűszer só is.

Különösen ajánlott a karácsonyi szószválogatásuk, ami egyszerre ünnepi és praktikus. Az ízlésesen összeállított csomag pedig garantáltan feldobja majd az ünnepi asztalt is, amikor elkezditek a húslevesbe vagy a halászlébe adagolni a szószokat.

chilifarm.hu

Fotó: Sárréti ChiliFarm
Fotó:  Sárréti ChiliFarm

Váncsa István - Olasz lakoma - Az itáliai konyha kincseiből

Váncsa István Olasz lakoma című könyve erősen kiemelkedik a szakácskönyvek mezőnyéből.

Az itáliai konyha kincseiből merítő kötet közel ezer receptet és negyvenhárom gasztroesszét tartalmaz, miközben szellemes stílusban kalauzol az olasz kultúra és történelem kulináris érdekességei között.

Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsait, miért lett Beethoven kedvence a sajtos makaróni, és hogyan készül például a Donizetti-torta.

Váncsa munkái – például a korábbi Lakoma című sorozata – híresek arról, hogy messze túllépnek a hagyományos szakácskönyvek keretein. Az író úgy szövi bele történelmi, irodalmi és filozófiai gondolatait, hogy az olvasó minden egyes oldalon valami új, érdekes és szórakoztató élménnyel gazdagodik. A szerző írásai egyszerre tanítanak, nevettetnek és inspirálnak.

Ez a könyv nem csak azokat bűvöli el, akik szívesen merülnek el az olasz gasztronómiában, hanem azokat is, akik szeretik a jól megírt történeteket és a szellemes szövegeket. Karácsonyi ajándékként azért is ideális, mert egyaránt használható konyhai kézikönyvként és olvasmányként a téli estékhez, miközben a tradicionális olasz ízekkel a napsütötte Itáliát hozza el az otthonunkba.

openbooks.hu

Fotó: OpenBooks - Nagy Ákos

Culinaris

A Culinaris tökéletes választás azoknak, akik exkluzív gasztronómiai ajándékot keresnek karácsonyra. A kínálatban találhatóak különböző termék a világ minden tájáról, a hagyományos magyar kézműves finomságoktól az autentikus nemzetközi specialitásokig. Így szinte biztosan találhatsz itt olyat, ami az ajándékozott ízléséhez passzol.

Az előre összeállított ajándékcsomagok különösen praktikusak és elegánsak: például a Hungarikum ajándékcsomag a hazai ízeket és kézműves termékeket emeli ki mézzel, paprikával, szalámival és pálinkával, míg a Bella Italia csomag egy igazi olasz kulináris utazás a pastától a balzsamecetig.

A Culinaris emellett személyes segítséget is nyújt: az üzletben szakértőik, sommelierek és italspecialisták szívesen adnak tanácsot, hogy az ajándékok tökéletesek legyenek.

Az online rendelési lehetőség pedig még kényelmesebbé teszi az ajándékvadászatot.

culinaris.hu

Fotó: Culinaris

+1 Dubaji csoki

A „dubaji csoki” 2024 egyik szenzációja lett, és mára már több magyar kézműves vállalkozás kínálatában is megtalálható. Ráadásul a különleges ízvilágú csokoládé nemcsak táblás verzióban, hanem fagyikban, tortákban, fánkban és pizzán is megjelent már.

Ráadásul otthon is könnyedén elkészítheted, ha szeretnél egy kis extra varázst tenni a karácsonyi asztalra.

Ha szeretnéd tudni, hogy hol találhatsz dobaji csokis termékeket, olvasd el EZT a cikkünket!

Fotó: JD Cukrászda

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
KVÍZ: Mennyit tudsz a magyar borokról?
Ismerd meg a magyar borok izgalmas világát, és derítsd ki, melyik bor passzol legjobban az ünnepi fogásokhoz – kvízünkkel szórakozva készülhetsz fel a karácsonyi és a szilveszteri koccintásra!


Az ünnepi időszak nemcsak a meghitt pillanatokról és az ajándékokról szól, hanem az ízek és illatok varázsáról is. Egy gondosan kiválasztott bor csodát tehet az ünnepi asztalnál: kiemeli az ételek ízét, megkoronázza a pillanatot, és igazán emlékezetessé varázsolja a közös vacsorát. A borozás sokkal többről szól, mint egy pohár ital elfogyasztása – egyfajta művészet és kultúra, amely összehozza az embereket.

Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy meglepd a vendégeidet egy-egy igazán jól párosított étel-bor kombinációval, vagy szeretnél magabiztosan eligazodni a magyar borok gazdag kínálatában, akkor ez a cikkünk neked szól! Mert valljuk be, néha nem egyszerű eligazodni benne, különösen, ha az ünnepi asztalt szeretnénk tökéletessé tenni vele.

De mi alapján válassz bort? Milyen pohárban szervírozzuk a pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz? És mennyire vagy képben a magyar borvidékek jellegzetes boraival kapcsolatban?

Ezekre a dilemmákra ad választ borismereti kvízünk! Ebben a játékos, mégis informatív kvízben nemcsak a borválasztás alapjait tanulhatod meg, hanem a magyar borvidékek rejtett kincseivel és a borozás íratlan szabályaival is megismerkedhetsz. Segítünk abban, hogy az ünnepi asztalnál igazán profinak tűnj, legyen szó az étel és bor párosításáról, a borok tárolásáról vagy a felszolgálásáról.

Vágj bele a kvízbe, és tudd meg, hogyan varázsolhatod el a vendégeidet!

Kattints a "kezdődhet a játék!" gombra, és válaszd ki a szerinted helyes válaszokat!

Nyiss az ünnepekre! Nincs még meg a karácsonyi menü?

Ha még a karácsonyi menü sem állt össze, ne aggódj! A Nyiss az ünnepekre! oldalon bombabiztos recepteket találsz, például a klasszikus halászléhez és töltött káposztához, de különlegesebb ötleteket is meríthetsz. Mit szólnál például egy tokaji aszús kacsamájhoz fügekrémmel vagy balatoni csukaéremhez rizlingmártásban? A magyar borok nemcsak kísérőként, de alapanyagként is varázslatossá teszik az ételeket.A tökéletes ajándék kiválasztása

Bármilyen ajándékozási vészhelyzetben is jól jön a Nyiss az ünnepekre! oldal, ami az adventi időszakban hasznos tanácsokkal lát el. Ha nehézséget okoz a megfelelő ajándék kiválasztása, próbáld ki a karácsonyi borgenerátort, ahol néhány kérdés megválaszolásával könnyen megtudhatod, melyik magyar bor illik legjobban az ajándékozotthoz – vagy akár saját magadhoz, hiszen a nagy ünnepi hajtásban te is megérdemelsz egy kis énidőt egy pohár kiváló bor társaságában.A Magyar Bor adventi kalendáriuma

Ha igazi borrajongó vagy, a Magyar Bormarketing Ügynökség adventi kalendáriuma a Margit híd budai hídfőjénél garantáltan elvarázsol. A 22 magyar borvidék mindegyikét megismerheted, és akár különleges borokat is nyerhetsz az ott található QR-kódok segítségével. Karácsony napján pedig még nagyobb meglepetések várnak!

Idén karácsonykor fókuszáljunk a jó dolgokra, élvezzük a családdal és barátokkal töltött időt – hiszen ez a legértékesebb! Ha valami balul sülne el, ne keseregjünk, hanem nyissunk az ünnep váratlan fordulataira, és koccintsunk rájuk egy pohár magyar borral!


Link másolása
KÖVESS MINKET: