Szulló Szabina lett az Év Séfje – „Bámulatos precizitás és világszínvonalú minőség” jellemzi éttermét a Gault&Millau étteremkalauz szerint
Közel 10 év kihagyás után visszatért Magyarországra a világ egyik legbefolyásosabb és legmegbízhatóbb étteremkalauza, a legendás Gault&Millau.
„Azzal a megújult küldetéstudattal tértünk vissza, hogy a magyar vendéglátás szereplőinek szövetségeseként támogassuk és ösztönözzük a hazai gasztronómia fejlődését és innovációját. A profi séfek és sommelier-k mellett folyamatosan keressük a feltörekvő tehetségeket is, akik együtt a jövő meghatározó alakjai lehetnek ebben a folyamatban” – hangsúlyozta Harmath Csaba, a kiadvány chief inspectora.
A kalauzok többségétől eltérően a Gault&Millau értékelési szempontrendszere nagyon komplex, de ennek egyszerű oka van. „A gasztronómia elképesztően összetett, sokszereplős terület. Az éttermi élmény a vendégtér atmoszférájától az étkészleten, szervizen, az alapanyagok minőségén át az ízek összhangjáig rengeteg összetevőből áll. Ezt pedig nem lehet egy háromfokú skálával visszaadni” -–mondta el Petr Foukal, a magyar kalauzt is kiadó regionális Gault&Millau vezetője.
A kiadvány kizárólag a 10 vagy annál magasabb pontszámot elért helyeket rangsorolja. A legkiemelkedőbb teljesítményű éttermeket a kalauz a saját jelképével, a szakácssapkákat ábrázoló toque-okkal díjazza, amely világszerte a Gault&Millau értékelési rendszerének ismert szimbóluma. Egy étterem legfeljebb 5 sapkát nyerhet el, ami az abszolút szakmai tökéletességet jelzi.

A Díjazottak
Az Év Séfje Díjat Szulló Szabina, a Bocuse d'Or versenyeken elért fantasztikus nemzetközi sikerekhez is hozzájáruló séf nyerte el. A Stand Étteremmel az idei értékelésben 18 pontot és 4 szakácssapkát ért el, a tesztelők értékelései nyomán bámulatos precizitás és világszínvonalú minőség jellemzi a vendéglátóhelyet. Emellett Széll Tamással közös másik éttermük, a Stand25 Bisztró 14,5 ponttal 2 szakácssapkát szerzett a kalauzban.
Az Év Ifjú Tehetsége címet Csillag Richárd kapta. A séf szakmai és magánéletbeli párjával, Gelencsér Jankával az ország egyik legszebben kidolgozott „termelőtől az asztalra" éttermi koncepcióját alakította ki a fonyódi Lokal at the Lake étteremben és a nagykanizsai Lokalistában. Az idei értékelésben 13 pontos, 2 szakácssapkás minősítést ért el a Lokal at the Lake étterem, a Lokalista pedig a POP éttermek között szerepel.
A Jövő Tehetsége díjat idén Kaszás Kornél vehette át, aki a Babel Budapest új korszakának csillaga. Igazi különutas séf, aki frissességet és előremutatást hozott az ország egyik legjobb éttermének életébe. A Gault&Millau idei értékelésében a Babel Budapest 17 pontot szerzett a 20-ból, ami 4 szakácssapkát jelent és egészen kiemelkedő teljesítményt.
Az Év Sommelier-je elismerésben Kincses Dávid részesült, aki az Arany Kaviár Étterem borlapjáért és párosításaiért felel. Az Arany Kaviár Étterem idén 15,5 ponttal 3 szakácssapkát szerzett az értékelés során. Kincses Dávid még csak a harmincas évei elején jár, és ha ilyen ütemben szerzi meg a további képesítéseit és eredményeit, az ország egyik legjobb sommelier-jévé nőheti ki magát.
Az Év Pop Étterme címet a Panificio il Basilico étterem nyerte el, amely a kiadványban kitüntetett helyet érdemelt ki a tesztelők és a szerkesztőség véleménye alapján. A - saját szavait használva - “kőszegi panelból jött egykori srác” mára sikeres vendéglátóhely-tulajdonos, kovászrajongó pék, pizzamester, nemzetközi pizzaversenyek szereplője és nem utolsósorban a gourmet pizza kategória itthoni népszerűsítője. Úgy ad magából mindenkinek, akár maga a kovász – csak őt a vendégek és a közönség szeretete táplálja tovább.

A kiadvány
Szeptember utolsó hetében kerül országszerte a könyvesboltokba a 2026-os kiadvány, amely Magyarország közel 400 felfedezésre váró éttermét rangsorolja, köztük több mint 150 vidéki éttermet is. A kalauz különlegessége, hogy a klasszikus éttermi értékelések mellett bemutatja a POP kategóriát is. Ezek olyan szélesebb közönség számára is elérhető helyek, melyeket nem pontoznak, mégis kifejezetten figyelemre méltóak és ajánlásra érdemesek. A POP éttermek mellett a kötet tiszteletét teszi több mint száz magyar őstermelő és prémium élelmiszereket előállító manufaktúra előtt, így még teljesebb képet ad a hazai gasztronómia sokszínűségéről.
A kalauz nyomtatott formában országszerte a könyvesboltokban és kiemelt szállodákban érhető el. A könyv tartalma online is megjelenik a Gault&Millau hivatalos weboldalán. Az étteremajánlók magyar és angol nyelven is olvashatók.

Gundel Takács Gábor, Mikes Anna és Keleti Andrea
Wolf András corporate séf és Vérten Róbert executive séf








KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz
Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta
















