Szenzáció: először állítottak elő húst az űrben, ráadásul állat leölése nélkül
A jövő hamburgere akár az űrben is készülhet, mivel annak alapanyagát, a húst már sikerült előállítani a Földön túl is.
A CNN számolt be róla, hogy egy izraeli cég készített először húst a Nemzetközi Űrállomáson, ráadásul nem is akárhogyan.
Az Aleph Farms egy 3D nyomtatással foglalkozó orosz céggel társult, hogy úgy állítsanak elő marhahúst, hogy ehhez nem kell levágni marhát.
A kutatók először sejteket vettek le egy élő marhából, amelyeket tápanyagokkal láttak el, és olyan környezetben helyezték el, mintha egy marha testében lennének. A sejtek idővel sokszorozódtak, majd egy összefüggő izomszövetet hoztak létre, amelyből később egy hússzeletnek megfelelő húsmennyiség alakult ki.
A sikeres műveletben közreműködött a 3D Bioprinting Solutions cég úgynevezett 3D-s bionyomtatója, amellyel mikrogravitációs körülmények között létre lehet hozni egy kisméretű izomszövetet.
Az izraeli cég sajtóközleménye szerint
ez egy áttörő kutatás, amely bizonyítja, hogy lehetséges a legszélsőségesebb körülmények között hústermékeket előállítani fenntartható módon.
Az űrben készített húst ehetik az űrhajósok a hosszabb távú űrkutatások és -missziók során, de a jövőben akár a Földön élők számára is elérhető lesz. Bár egyelőre még nem árulják ezt a terméket, az Aleph Farms
3-4 éven belül már a boltokban is elérhetővé tenné.