Soupway: szuperkreatív levesek a Móricznál
A 6-os villamos végállomásától pár percre található Soupway 2012 végén nyitott meg, mostani formáját viszont alig fél éve, tavaly októberben nyerte el. Ekkor vették át ugyanis az üzlet vezetését a jelenlegi tulajdonosok, Zoli és Brigi, akik azelőtt is gyakori vendégek voltak a helyen. Mivel régóta gondolkoztak rajta, hogy belekóstolnak ebbe a szakmába, épp kapóra jött nekik, mikor megtudták: az addigi üzemeltető külföldre költözik és szeretné valakinek átadni levesezőjét.
Rögtön az elején látszott, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket. Mindketten főállásban dolgoznak egy teljesen más területen, így csak hivatalos munkaidejük leteltével tudtak új szerzeményükre koncentrálni. Ennek eredménye az lett, hogy gyakorlatilag napi 15-16 órát töltöttek munkával. Eltökéltségük azonban meghozta gyümölcsét: a választék bővülésének és az intenzív (főleg online) marketingnek köszönhetően a hely hamar népszerű lett.
Zoli egy régi ismerősét, az Indigó Utca zenekar frontembereként is ismert Kovács Pistát kérte fel, hogy vállalja el a szakács pozícióját. Az első hónapok elmondásuk szerint nagyon durvák voltak, Pista heti hat napban, reggeltől délutánig egyedül vitte az üzletet. Szerencsére erős az immunrendszere és egyéb teendőit is sikerült jól összehangolnia, így egyszer sem kellett előre nem tervezetten bezárniuk.
Pár hete jutottak el addig, hogy felvehettek egy második alkalmazottat, Dorkát, így ők ketten most már meg tudják osztani a feladatokat egymás között. Hamarosan pedig, ha minden jól megy, még egy fővel bővül majd a kis csapat.
Nem véletlen, hogy egyenként, ilyen részletességgel kiemeljük a neveket, a Soupwaynél ugyanis nagyon fontos a vendégekkel való közvetlen viszony. Mindenkire barátként tekintenek, a visszatérőkről pontosan megjegyzik, ki mit és hogyan szeret.
Ilyenből pedig nem kevés akad: mint Zoli mondja, nem túlzás azt állítani, hogy tízből heten törzsvendégek lesznek. Külön odafigyelnek a napi rendszerességű facebookos kommunikációra, az összes hozzászólásra személyesen reagálnak, és többször szerveztek már nyereményjátékot is.
A dolgozók között nincs hierarchia, minden alkalommal közösen döntenek arról, mi legyen az aktuális menü és milyen egyéb újításokat vezessenek be. Az ötleteknek csak a kreativitás szab határt, és ebben egyikük sem szűkölködik. Így kerülhetett az étlapra számos olyan kompozíció, aminek már a neve sem mindennapi.
Vegyük például a „pizzalevest”, amely nem más, mint egy darált húsos, paradicsomos raguleves gombával és pirított pizzakenyérrel. Vagy ott van a karácsony környékén hatalmas sikert aratott szaloncukorleves, ami narancsos, tejszínes csokikrémlevest takart zselé hozzáadásával. Zoliéknak és Pistának rengeteg ilyen agymenésük volt és van, amit gyakran teljesen spontán módon, „miért is ne?” alapon valósítanak meg.
Teljes repertoárjukat megbecsülniük is nehéz, de 170 körülire teszik. Ebből a körből egyszerre általában négy- vagy ötféle leves kapható, a menüt folyamatosan, rotációs rendszerben cserélgetik. Többször előfordult már az is, hogy valamit a vendégek követeltek vissza a kínálatba rögtön azután, hogy kikerült onnan.
A levesek mellett a hely specialitásának számítanak még a bagettek, amelyek hasonlóan szellemes nevekkel bírnak. Néhány példa: Babrakadabra (chili con carne, jalapeno és sok sajt), Gombagett (sajtkrém, grillezett gomba, szárított paradicsom, sajt), Tuna turner (majonézes, citromos, olajbogyós tonhalkrém, paradicsom), vagy éppen Flekken-decker (borsos krém, mustáros-fűszeres grillezett tarja, gyöngyhagyma, grillezett paprika és sok-sok sajt).
Mi az egyik legnagyobb kedvencnek számító Csirminátor bagettet kóstoltuk meg, amiben majonéz, pirított bacon, grillezett fűszeres csirkemell, cheddar sajt, jalapeno, friss paradicsom és jégsaláta található. Ráadásul sikerült kifognunk egy különösen „gyilkos” példányt, amibe a szokásosnál is erősebb jalapeno került. Ezzel együtt nagyon ízlett, de úgy fél liter vizet azért le kellett küldenünk utána, hogy magunkhoz térjünk. :)
Ami a leveseket illeti, éltünk a felkínált lehetőséggel és kis poharakban kóstolót kértünk mind a négy aznapi fajtából. Ezt egyébként bárki ingyenesen megteheti, ha elsőre nem tudja eldönteni, melyiket szeretné.
A választék ottjártunkkor metélőhagymás brokkolikrémleves, vadgomba-krémleves, hideg fagylaltos mangóleves és Csirminátor-leves (majonézes, kukoricás, paradicsomos csirkeragu leves) volt – igen, utóbbiból nem csak bagett létezik. Összességében lehetetlen lenne sorrendet felállítani, mindegyiket csak ajánlani tudjuk, illetve ezekből kiindulva megelőlegezzük a bizalmat a repertoár többi tagjának is.
Az árak a kiszolgáláshoz hasonlóan barátiak: egy leves 490 forint, a sima bagettek 720/400 (egész illetve fél), míg a prémium kategóriába tartozók 820/450 forintba kerülnek. A levest és bagettet tartalmazó menük ára 850-1250 forint között mozog. Készpénz mellett bankkártyával, Erzsébet-utalvánnyal és SZÉP kártyával is fizethettek.
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig, 11-20 óráig
A felsoroltakon túl többfajta kávét, üdítőt, salátát és desszertet (például répatortát vagy paleo muffint) is tartanak, így ha nagyon éhesek vagytok, egy teljes főétkezést is gond nélkül lebonyolíthattok.
Bár az üzletben és a bejárat előtt néhány ülőhely is akad, a Soupway főleg a mostanság csúcsra járatott streetfood-hullámot lovagolja meg. Ezt szolgálják az ízléses kinézetű, logóval ellátott poharak, amiből akár helyben, akár menet közben kényelmesen lehet fogyasztani a leveseket. Mi biztosan visszatérünk még. :)
Ha megkóstolnád a leveseket, nyomj egy lájkot!