Óvatosan a karácsonyi maradék ételekkel!
A karácsonyi ünnep része a nagy családi lakmározás. Ilyenkor jóval többet és többfélét főztök, így sokféle és a szokottnál nagyobb mennyiségű étel, fogás vár sorára a hűtőben, kamrában. A maradékok pedig akár napokig biztosítják, hogy ne kelljen a tűzhely mellett tölteni az ünnepet. De vajon jó-e, ha nem frissen készült étel adunk a családnak?
Melyik étel mit bír ki? Hány napig tartható el? Mire figyeljetek újramelegítéskor? Adunk pár jó tanácsot, hogy az új évet jó gyomorral kezdjétek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai az ételek eltartásához:
Fogyasszátok körültekintően a megmaradt ételeket! Ne pazaroljatok, de legyetek óvatosak! Nézzetek körül, mi maradt meg az ünnepi ebédből, az ajándékba/kóstolóba kapott süteményből vagy a rokonok által hozott finomságokból. Gondoljátok át, mit tudtok kezdeni velük, melyek fogyaszthatóak biztonságosan, és melyek nem.
• A hűtést nem igénylő ételek, mint pl. bejgli, pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzitek kiszáradásukat. A megszáradt kenyérből csinálhattok zsemlemorzsát, száraz kifliből pl. mákos gubát, de
felhasználhatjátok ezeket fasírthoz, sültek töltelékéhez is, vagy kenyérpudinghoz, felfújtakhoz.
• A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben. 2-3 napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket!
• A savanyú, káposztás (töltött káposzta), paradicsomos ételek tovább eltarthatóak.
• Az ünnepkör népszerű ételei közé tartoznak a halból készült fogások, melyek különösen romlandóak. Fogyasszátok őket frissen, ne tároljátok. Ha mégis megmaradt belőle, időben gondoljatok lefagyasztásukra! A halászlé jól fagyasztható, ilyen formában biztonságosan tárolható, helyes kiolvasztás és átforralás után pedig biztonságosan fogyasztható.
• A majonézzel készült saláták, nyers tojással készült ételek, megmaradt hidegtálak különösen veszélyesek lehetnek. Ezeket ne fogyasszátok el több napi tárolás után. Annak ellenére sem biztonságos fogyasztásuk, hogy esetleg még nem észleltek elváltozást szagukban, ízükben és állagukban.
• Ha bármely étel romlás jeleit mutatja, színe, szaga eltérő a megszokottól, semmiképp se fogyasszátok el!
• A megmaradt étel alapos átforrósítás után elfogyasztható, ha érzékszervileg kifogástalan, 2-3
napnál nem régebbi és hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten volt tárolva.
• Megmaradt ételből újat alkotni, abba beledolgozni, felhasználni igen veszélyes művelet. Csak kivételes esetben és csak forrón készülő ételekhez használjatok fel a maradékot! Veszélyes lehet pl. a maradék sült hús felhasználása salátákba, mert itt nem történik hőkezelés.Mielőtt megennétek, alaposan forrósítsátok át!
• A langyos, szobahőmérsékleten tárolt étel fogyasztása veszélyes lehet, hiszen ezen a mikrobák könnyen el tudnak szaporodni. Ha a készételt tároláskor nem fedjitek le, baktériumok kerülhetnek bele és ott a nem kellő hőfokon végzett tárolás hatására elszaporodhatnak. Ha az ilyen ételt nem forrósítjátok át, egyes mikrobák túlélhetnek és megbetegedést okozhatnak. Ha az étel belső hőmérséklete eléri a 75°C-ot az élelmiszer eredetű megbetegedést okozó legtöbb mikroba elpusztul, így általában nincs ok az aggodalomra.
• A mikrohullámú sütő kényelmes módja az étel melegítésének, ám vannak veszélyei is. Az ételt pontszerűen melegíti fel és maradnak ún. nevezett hideg pontok is, ahol a mikrobák túlélhetnek. A mikrohullámú sütőben is jól forrósítsátok fel az ételt és utána hagyjátok benne pár percig állni, hogy az teljes egészében átvegye a hőmérsékletet.
• Beteg embernek, kisgyermeknek ne adjatok ételmaradékot! Az emberek baktériumokkal szembeni ellenálló képessége különböző. Ugyanattól az ételtől egyik ember megbetegszik a másik viszont nem. A kisgyermekek és a beteg emberek különösen érzékenyek, ők olyan ételtől is megbetegedhetnek, melytől az egészséges ember nem.
Forrás: nebih.gov.hu
Ha fontos volt az információ, nyomj egy lájkot!