News here
hirdetés

GASZTRO

Megvan a lista, hol fagyizhatsz majd féláron május 8-án!

Mindjárt itt a Fagyi napja, amikor országszerte rengeteg helyen akciósan mérik a hűsítő finomságot.

Link másolása

hirdetés

Közeledik a fagyirajongók piros betűs ünnepe, a Magyar Kézműves Fagyi napja. Idén is sok fagylaltozó és cukrászda várja tárt kapukkal május 8-án azokat, akik szívesen ennének néhány gombóccal fél áron a hűs finomságból.

Tavaly közel 500 helyen lehetett fél áron fagyizni, amivel az adatok alapján jó sokan éltek is, ugyanis 120 ezer fagylaltimádó nyalta a kedvezményes gombócokat.fagyi1

A jelenlegi lista:

Adrienn Cukrászda 8156 Kisláng Szent István 63/c 100 Ft / gombóc

Adrienn Cukrászda 8134 Mátyásdomb Fő utca 17 100 Ft / gombóc

Ági Fagyizó 8800 Nagykanizsa Bajcsy Zs. E. 82 féláras fagylalt

hirdetés

ALSÓ Kávézó-Söröző és Fagylaltozó 7275 IGAL Szent István utca 32. 100 Ft / gombóc

Amarena 1094 Budapest Tompa 16 féláras fagylalt

Angelic Cafe & Cakes (volt Süti Bár) 1172 Budapest Ferihegyi út 27 féláras fagylalt

Angyali Cukormentes Cukrászda 2330 Dunaharaszti Fő út 70 féláras fagylalt

Árkád Cukrászda 3100 Salgótarján Rákóczi út 17. 100 Ft / gombóc

Árkád Cukrászda és Kávézó 3100 Salgótarján Fő tér 9. 100 Ft / gombóc

ART Cukrászda 1077 Budapest Wesselényi 30. 100 Ft / gombóc

ART Cukrászda 1067 Budapest Teréz körút 5. 100 Ft / gombóc

Auchan Szeged Snack Pont. 6723 Szeged Zápor út 4 Egyedi gombóc ár

Bafia Ilona Cukrászda 2230 Gyömrő Szent István 40 100 Ft / gombóc

Bagaméri Fagylaltozó 8230 Balatonfüred Kisfaludy utca 2 Egyedi gombóc ár

Bahama Kézműves Fagyizó 4244 Újfehértó Gárdonyi Géza utca 13 100 Ft / gombóc

Belvárosi Fagyizó 4440 Tiszavasvári Kossuth u. 17.szám 100 Ft / gombóc

BOCSKAI CUKRÁSZDA 1113 BUDAPEST BOCSKAI ÚT 31. 100 Ft / gombóc, ISKOLAI OSZTÁLYNAK AJÁNDÉK FAGYI

Bogica cukrászda 3335 Bükkszék Fürdő 29. féláras fagylalt

BOOM Gelato 1082 Budapest Baross utca (Szabó Ervin sétatér) 3. féláras fagylalt

Boróka Fagyizó 1034 Budapest Szentendrei út 13. 100 Ft / gombóc

Boróka Fagyizó 1146 Budapest Stefánia út – Thököly út sarok Stefánia út – Thököly út sarok 100 Ft / gombóc

BOSZORKÁNY CUKRÁSZDA 1188 Budapest Nemes 35. 100 Ft / gombóc

Café Orchidea/Jagyutt Cukrászat 2660 Balassagyarmat Rákóczi út 48. féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

CafeFlorian 1203 Budapest Kossuth Lajos utca 31/a fszt.4 féláras fagylalt

Carpigiani fagyizó 2837 Vértesszőlős Valusek út 63/A féláras fagylalt

Cuki fagyizó 8623 Balatonföldvár Kőröshegyi út 5. Fagyi tölcsérben féláron

Cukorfalat Cukrászda és Kávézó 2310 Szigetszentmiklós Tököli út 60 100 Ft / gombóc

Czibolya Cukrászda 6500 Baja Kossuth Lajos 15 féláras fagylalt

Cziniel cukrászda és kávéház 1031 Budapest Nánási út 55 féláras fagylalt

CSAKAFAGYI fagylaltozó 2051 Biatorbágy Ritsman utca (Ybl Miklós sétány és Rosenbach utca sarka) 52 Egyedi gombóc ár

Csavaros Fagyizo 7630 Pécs Bajcsy-Zsilinszky u 2/1 Centrum áruház Ft200

Csavaros Fagyizó 7632 Pécs Krisztina tér 10 Egyedi gombóc ár, 150

Cserfalvi Cukrászda 1039 Budapest Mátyás király út 18 100 Ft / gombóc

Cserfalvi Cukrászda és Pékség 1037 Budapest Bécsi út 270 100 Ft / gombóc

Csokimáz Cukrászda 4553 Apagy Kossuth 137/a féláras fagylalt

CsoKiss Manufaktúra 2400 Dunaújváros Szórád Márton u (régi skálával szemben) 22 féláras fagylalt

Dalma fagyizó 9700 Szombathely Pázmány Péter krt, a Posta mellett 1-es pavilon 100 Ft / gombóc

Desszert-Szalon 2370 Dabas Szent István út 60. féláras fagylalt

Dinasztia Cukrászda 8600 Siófok Kálmán Imre sétány 2/C féláras fagylalt

Diósgyőri Kisgergely Cukrászda 3534 Miskolc Nagy Lajos király 9 féláras fagylalt

Dolce Inervallo 1064 Budapest Sziv utca 26 Egyedi gombóc ár

Dolce Vita Cukrászda és Kávézó 8000 Székesfehérvár Balatoni 93 100 Ft / gombóc

Don Bosco Cukrászda 1032 Budapest Bécsi út 177 féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Don Bosco Cukrászda II. 1117 Budapest Budaörsi út 117 féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Dömötöri Cukrászda 9400 Sopron Széchenyi tér 13. Egyedi gombóc ár

Dr. Gelato 1111 Budapest Bartók Béla út. 56 féláras fagylalt

Dr. Gelato Pestimre 1188 Budapest Nemes utca (Nemes utca – Kisfaludy utca sarok) 47 100 Ft / gombóc

Édes Sziget 9025 Győr Híd u. 1. féláras fagylalt

Édes-Gyömbér Cukrászda 1046 Budapest Galopp 2 féláras fagylalt

EL GUSTO CAFE & BISTRO 9400 SOPRON VÁRKERÜLET 79. Egyedi gombóc ár

Erzsike Fagyizó 8237 Tihany Pisky sétány 7 féláras fagylalt

Fagyigyár 1203 Budapest Ady Endre u. 60. féláras fagylalt

Fagyizó 2220 Vecsés Anna 13 féláras fagylalt

Fagyizó Mini Cuki Gádor 1222 Budapest Gádor u 128 100 Ft / gombóc

FagyiZó-Na Cukrászda 1108 Budapest Sibrik Miklós-Mádi utca sarok nincs házszám Egyedi gombóc ár, 2 gombóc után harmadik ingyen van!

Fagylaltozó 1223 Budapest Tűzliliom u 41 100 Ft / gombóc

Fagylaltozó Mini-Cuki 1222 Budapest Jókai 4-febr. 100 Ft / gombóc

Fahéj Cukrászda és Pékség 1098 Budapest Lobogó utca 8 Egyedi gombóc ár

Fahéj Cukrászda és Pékség 1027 Budapest Margit krt. 40. Egyedi gombóc ár

Fahéj Cukrászda és Pékség 1123 Budapest Alkotás u. 9. Egyedi gombóc ár

Faller Cukrászda 1164 Budapest Tabódy Ida tér 2 féláras fagylalt

Fitlife Cukormentes Cukrászda 1077 Budapest Király utca 85 féláras fagylalt

Flóri Fagyizó 2510 Dorog Ella köz 1439/11/A hrsz 100 Ft / gombóc

Füzes Cukrászda 1141 Budapest Egressy út 135/b 135/b Egyedi gombóc ár

G&D Kézműves Cukrászda 3100 Salgótarján Sport út 11 féláras fagylalt

G&D Kézműves Cukrászda 3300 Eger Szálloda út Park Hotel 2 féláras fagylalt

Gabi Fagyizó 1039 Budapest Csobánka tér 1. féláras fagylalt

Gábriel Cukrászda 2220 Vecsés Róder Imre u 10 Egyedi gombóc ár

GARA CUKRÁSZDA 4026 DEBRECEN KÁLVIN TÉR 6 100 Ft / gombóc

GARA CURÁSZDA 4025 DEBRECEN PIAC ÚT 15-nov. 100 Ft / gombóc

Gelato Mio Fagylaltozó 3950 Sárospatak Rákóczi út 19. féláras fagylalt

Gelato Mio Fagylaltozó 4440 Tiszavasvári Kossuth út 13. féláras fagylalt

Gelato Mio Fagylatozó 3980 Sátoraljaújhely Rákóczi út 3 féláras fagylalt

Geleta Cukrászda 8638 Balatonlelle Rákóczi út 269. féláras fagylalt

Gombóc Fagyizó 8060 Mór Dózsa György 17 féláras fagylalt

gombóc fagyizó 8253 Révfülöp Füredi utca 26 féláras fagylalt

Gondola Bt 1115 Budapest Bartók Béla út 69-71 féláras fagylalt

GYGO Fagyizó 8800 Nagykanizsa Nagy Lajos u. 1. féláras fagylalt

Gyöngy Cukrászda 6900 Makó Csanád vezér tér 29. féláras fagylalt

Gyöngy cukrászda 3525 Miskolc Ady Endre u. 14/A féláras fagylalt

Gyöngyvirág Fagyizó és Látványpékség 8981 Gellénháza Széchenyi utca 1/A. 100 Ft / gombóc

Halász Cukrászda 3900 Szerencs Zrínyi 4-márc. féláras fagylalt

Hangulat Cukrászda 2746 Jászkarajenő Fő 31 100 Ft / gombóc

Harmos Fagyizó 3300 Eger Ady Endre-Hadnagy utca sarok 1 féláras fagylalt

Hársfa Fagyizó 9167 Bősárkány Petőfi Sándor 79 100 Ft / gombóc

Hatos Rétes 6720 Szeged Klauzál tér 7 féláras fagylalt

Hazai Kézműves finomságok 1094 Budapest Tompa u. 26. féláras fagylalt

Heszperidák Kertje 1164 Budapest Felsőmalom 3/a féláras fagylalt

Heszperidák Kiskertje 1161 Budapest Rákosi út 98 féláras fagylalt

Hét Gombóc Fagylaltozó 2170 Aszód Pesti út 1 féláras fagylalt

Hisztéria Cremeria 1061 Budapest Jókai tér 4.

Hisztéria Cukrászda 2251 Tápiószecső Pesti út 5.

Hisztéria cukrászda – kávézó 2230 Gyömrő Szent István út 28.

Hisztéria Kávézó 1062 Budapest Váci út 1-3. Westend

Hoffer Cukrászda 9400 Sopron Várkerület 86 féláras fagylalt

Hópehely Cukrászda és Fagyilabor 1194 Budapest Ady E. u. 97-99. féláras fagylalt

HÓPIHE (mobil fagyis autó) 6000 Kecskemét környéke Kecskemét 1 féláras fagylalt

HÓPIHE Fagyizó&Falatozó 6000 Kecskemét Batthyány 29 Egyedi gombóc ár

Ildikó Cukrászda 5540 Szarvas Szabadság u. 24 100 Ft / gombóc

Jakó Cukrászda 2400 Dunaújváros Lobogó út 1 100 Ft / gombóc

Jakó Cukrászda 2400 Dunaújváros Vasmű út 5

Jordanics Cukrászda 8360 Keszthely Pethő 7 féláras fagylalt

Juhász cukrászda 5630 Békés Széchenyi tér 2-ápr. 100 Ft / gombóc

K-Ati-ca Fagyizó 1172 Budapest Naplás út 55. féláras fagylalt

Karkó Fagyizó 2890 Tata Építők parkja 4012/15 100 Ft / gombóc

Kati cukràszda 1191 Budapest Üllői út 277/5 féláras fagylalt

Katica Cukrászda 2030 Érd Sóskúti út 19 féláras fagylalt

KatiMami Pékség 2030 Érd Riminyáki út 64. féláras fagylalt

kávéház 3060 pásztó fő utca fő utca 49 féláras fagylalt

KEREKERDŐ CUKRÁSZDA ÉS KÁVÉZÓ 1147 Budapest Öv 177/a féláras fagylalt

Keresztúri Fagyizó 1141 Budapest Pesti út 140 100 Ft / gombóc

Kert Fagyizó 9086 Töltéstava Petőfi Sándor 66 féláras fagylalt

Kèt gombóc fagyizó 1224 Budapest Dózsa György út 62 100 Ft / gombóc

Kis Itália Cukrászda 1139 Budapest Váci út 87 féláras fagylalt

Korona Cukrászda 9300 Csorna Erzsébet Királyné 1 100 Ft / gombóc

KORONA FAGYIZÓ 4700 MÁTÉSZALKA HŐSÖK TERE 7 féláras fagylalt

Korzó Fagyizó 5000 Szolnok Széchenyi körút 127. A Széchenyi lktp piac mögötti sétálóutcán a zöld ház előtt 100 Ft / gombóc, Egyedi gombóc ár

Korzó Fagylaltozó 9700 Szombathely Bejczy István u. 1-3. Sportbolt mellett 100 Ft / gombóc

KOVÁCS CUKRÁSZDA 3900 SZERENCS RÁKÓCZI ÚT 25 Egyedi gombóc ár, 120 Ft

Krém Cukrászda 8000 Székesfehérvár Szabadságharcos u. 40 féláras fagylalt

Kugler Cukrászda 9300 Csorna Laky Döme 8 féláras fagylalt

La Mimosa Tortaszalon 1137 Budapest Radnóti Miklós utca 43 féláras fagylalt

Ladányi Cukrászda 5520 Szeghalom Tildy 3. féláras fagylalt

Ladányi Cukrászda 5510 Dévaványa Árpád 2. féláras fagylalt

Ladányi Cukrászda 5530 Vésztő Kossuth 60. féláras fagylalt

LÉDA CUKRÁSZDA 8624 BALATONSZÁRSZÓ FŐ 2 féláras fagylalt

Ledina Cukrászda és Étterem 7626 Pécs Vadász utca 6/b féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Lefi Cukrászda 1102 Budapest Állomás 16. féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Lido Gelato 1116 Budapest Fehérvári út 116 féláras fagylalt

Lili fagyizó 1188 Budapest Királyhágó út 118 féláras fagylalt

Lilla Fagyizó 4471 Gávavencsellő Petőfi út 1 100 Ft / gombóc

Lord Mignon Cukrászda 1212 Budapest Kossuth Lajos utca 48-50. féláras fagylalt

Mackó Cukrászda és Snack Veszprém 8200 Veszprém Megyeház tér 2 Egyedi gombóc ár, 150 Ft

Mackó Fagyizó 8105 Pétfürdő Liszt F. u 9 GÉPI CSAVAROS LÁGY FAGYI 200FT – ADAG

Mádi Fagyizó 4242 Hajdúhadház Béke utca 39. 100 Ft / gombóc

Mádi Fagyizó 4243 Téglás Kossuth utca. 47. 100 Ft / gombóc

Málna Cukrászda 1015. Budapest, Batthyány u. 15. féláras fagylalt

MAMO GELATO 1092 BUDAPEST Raday utca 24/b féláras fagylalt

Marcipán Cukrászda Kft 5000 Szolnok József Attila út 126 Egyedi gombóc ár

Marcipán Fagyizó 3104 Salgótarján Gorkíj lakótelep nincs házszám 100 Ft / gombóc

Marcsi fagyizó 8800 Nagykanizsa Erzsébet tér 2. féláras fagylalt

Margaréta fagyizó 8636 Balatonszemes Kisfaludy utca 1 féláras fagylalt

Margaretta cukrászda 2000 Szentendre Görög u. 4 féláras fagylalt

Margarita cukrászda és koktélbár 7013 cece szabadság tér 8 féláras fagylalt

MARTON Cukrászda 6800 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY Kistópart utca 3.sz. féláras fagylalt

Megyesi Cukrászda 1157 Budapest Legénybíró 4. 100 Ft / gombóc

Mézesmadzag Cukrászda 7100 Szekszárd Béri Balogh Ádám utca 42 féláras fagylalt

Mini Fagyizó 2765 Farmos Szelei u. 22. féláras fagylalt

Móczár cukrászda Újpest 1042 Budapest József Attila u. 32-34/A féláras fagylalt

Móka-Mokka Fagyizó 1135 Budapest Lehel utca 60. féláras fagylalt

Mokasz Cuki 1091 Budapest Ecseri úti metrópavilonsor 5. pavilon 5. Pavilon féláras fagylalt

Mokka Cukrászda 4400 Nyíregyháza Szarvas utca 39. 100 Ft / gombóc, csak tölcséres fogyasztásra vonatkozik

MR.GELATO SPIRÁL FAGYIZÒ 5000 SZOLNOK SZÉCHENYI KRT 123 féláras fagylalt

Muskátli Cukrászda 6400 Kiskunhalas Kossuth L . 47/a féláras fagylalt

Nándori cukrászda 1092 Budapest Ráday 53. féláras fagylalt

Nasi Cuki 4220 Hajdúböszörmény Hadházi utca 35/A féláras fagylalt

Nasi Fagyizó 1222 Budapest Háros utca 148 Egyedi gombóc ár, Szeretnénk 20 rászoruló családot vendégül látni egy családi fagyizásra.

Nasi Oázis 3950 Sárospatak RÁkóczi 31 féláras fagylalt

Nemes Cukrászda 8000 Kápolnásnyék Fő u. 35. féláras fagylalt

Neptun Presszó 8900 Zalaegerszeg Köztársaság útja 63-67 féláras fagylalt

Nikoletta cukràszda 2051 Biatorbàgy Alkotmány 6 féláras fagylalt

nyamnyam sütibolt és kávézó 1145 Budapest Szugló u. 61-63. 2+1 akció

Orchidea Cukrászda/Jagyutt Cukrászat 2660 Balassagyarmat Bajcsy-Zs. u. 12. féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Ostrom Fagyi-Bár 3300 Eger Bástya utca 46 féláras fagylalt

Osváth Cukrászda 2049 Diósd Balatoni út 3 féláras fagylalt

Öreg Malom Étterem 3412 Bogács Dózsa György 12 100 Ft / gombóc

Palermo Cukrászda 2371 Dabas Szent János út 205. féláras fagylalt

Papp Cukrászda 6900 Makó Kálvin utca 12-aug. 100 Ft / gombóc

Páratlan Cukrászda 2310 Szigetszentmiklós Határ u. Tököli u. találkozása hrsz 3314/2 féláras fagylalt

Pelikán Cukrászda 1147 Budapest Telepes utca 35/b féláras fagylalt

Petra Fagyizó 3170 Szécsény Rákóczi út 93 féláras fagylalt

Picur Cukrászda 1188 Budapest Vasút 48. 100 Ft / gombóc

Pingvin Cukrászda 8647 Balatonmáriafürdő Vilma 12 Egyedi gombóc ár

Pingvin Cukrászda 2600 Vác Naszály út 2 féláras fagylalt

Pingvin Fagyizó 5900 Orosháza Kazinczy köz 1 100 Ft / gombóc

Pingvin Fagyizó 9400 Sopron IV. László király utca 6 Egyedi gombóc ár

Pink Frog fagylaltozò és cukrászda 1222 Budapest Árpád utca 11. 100 Ft / gombóc

Poszpicasso fagylaltozó és cukrászda 7200 Dombóvár Péczely László 31 féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Pöttyös Fagyizó 5650 Mezőberény Kossuth tér 2. féláras fagylalt

Prim Cukrászda 7100 Szekszárd Kölcsey ltp. 21. féláras fagylalt

Prim Cukrászda 7100 Szekszárd Flórián u. 5. féláras fagylalt

Rákóczi Fagyizó 3600 Ózd Vasköz 1. féláras fagylalt

Retró Fagyigyár 8360 Keszthely Jegenye u 6 100 Ft / gombóc

RIVIERA Fagyizó 5100 Jászberény Bercsényi u. 12.sz. 100 Ft / gombóc

Romantika cukrászda 2300 Ráckeve Árpád tér 9 féláras fagylalt

Rózsavölgyi cukrászda 9500 Celldömölk Dr. Géfin Lajos tér 7 féláras fagylalt

Sárai Cukrászda 1132 Budapest Visegrádi utca 51/c 100 Ft / gombóc

Sarokház Cukrászda 7200 Dombóvár Szt, István tér 1 100 Ft / gombóc

sellő bár és fagyizó 8200 veszprém kossuth lajos utca 21 Egyedi gombóc ár

Sorrento Cukrászda 1046 Budapest Járműtelep utca 5 100 Ft / gombóc

Sport cukrászda 1054 Budapest Bank 5 féláras fagylalt

STÉG Fagyizó 8220 Balatonalmádi Véghely Dezső 5. 150 Ft / gombóc

Stop cukrászda 2800 Tatabánya Jázmin 7 féláras fagylalt

Stresszoldó fagyizó 3700 Kazincbarcika Egressy út 2/B Egyedi gombóc ár

Suga Vendéglő Kézműves Fagylaltozó 4244 Újfehértó Bartók Béla utca 2 Egyedi gombóc ár

Sugar! Design Cukrászda 1061 Budapest Paulay Ede 48 féláras fagylalt

SUMMER Fagyizó & Kávézó 8621 Zamárdi Rózsa utca 73 féláras fagylalt

Sweet Kézműves Fagylaltozó 4320 Nagykálló Árpád ut 12-okt. Egyedi gombóc ár

Szamovàr Teázó 2360 Gyál Rákóczi 4 Egyedi gombóc ár

Szilva Fagyizó és Cukrászda 2233 Ecser Rákóczi u. 4. Egyedi gombóc ár

SzilVanilla Cukrászda 2000 Szentendre Attila utca 1 féláras fagylalt

Szin-es Cukrászda 6600 Szentes Bocskai utca 8. 110 Ft/ gombóc

Szurgent kézműves fagylaltozó és cukrászda 1119 Budapest Etele út 30 féláras fagylalt, 100 Ft / gombóc

Tu-Ri Cukrászda 1032 Budapest Szőlő 70 féláras fagylalt

Tücsi-süti cukrászda 2045 Törökbálint Baross Gábor 1. 100 Ft / gombóc

Tünde Fagyizò 6044 Kecskemèt-Hetènyegyhàza Kossuth Lagos 108 100 Ft / gombóc

Valentino Cukrázda 2310 Szigetszentmiklós Bajcsy-zsilinkszy üzletsor Bajcsy-zsilinkszy üzletsor 5 féláras fagylalt

Vegvari Cukrászdák 1173 Budapest Pesti út 40 100 Ft / gombóc

Végvári Cukrászdák 1174 Budapest Baross utca 49 100 Ft / gombóc

Végvári Cukrászdák 1173 Budapest Ferihegyi út 64 100 Ft / gombóc

Végvári Cukrászdák 1174 Budapest Kvasz András 36 100 Ft / gombóc

Viktoria Cukraszda Kavezo 1138 Budapest Vaci ut 134 C 100 Ft / gombóc

Wind cuki 1108 Budapest Újhegyi sétány 14 féláras fagylalt

Zalahalápi Fagyizó és Kávézó 8308 Zalahaláp Petőfi tér 148/2 Hrsz. 100 Ft / gombóc

ZEBRA FAGYIZÓ 2483 Gárdony Szabadság út 40-44 100 Ft / gombóc, 100 Ft / 4 dkg

A helyszínek listája még nem végleges, továbbra is jelentkezhetnek még újabb és újabb cukrászdák és fagyizók. A folyamatosan bővülő listát itt találod.rose


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

hirdetés

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

hirdetés

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO
A Rumour by Rácz Jenő az Év Étterme Díj nyertese
Itt vannak a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. május 17.


Link másolása

hirdetés

Hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a hazai gasztroélet legvártabb és legjelentősebb eseménye minden évben.

Új díjkategória a legjobbak legjobbjainak és az ország top koktélbárjának

Az Év Étterme Díj nyertesének kihirdetése előtt átadták a gála legújabb kategóriáinak győzteseit, köztük az új Dining Guide Restaurant Best Of The Best minősítést is.

„Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategóriát hoz létre a Best Of The Best minősítéssel. A legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységek példamutató minőségét, amelyek az ezt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. A Dining Guide Best of The Best helyezését az adott vendéglátóhely addig tarthatja meg, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az új kategória első díjazottja a Stand Étterem lett, amely az elmúlt három évben az Év Étterme díj győztese volt. A decens megjelenésű, kozmopolita hangulatú csúcsétterem minden elemében kifinomult precizitással, erős „fine” gasztronómiai koncepcióval és világszínvonalú éttermi szervizzel fogadja vendégeit. A Stand nyitása óta finoman kidolgozott és elegánsan megjelenített, a magyar gasztronómia régió alapanyagaira épülő, és a hazai konyhai tradíciók kortárs, modern felfogású tányérjaival, menüsoraival nyűgözi le a külföldi vendégeket és a gasztronómiát értő és érző lokálpatriótákat. Az étterem többek közt a Bocuse d’Or versenyeken elért eredményei miatt is nemzetközi figyelmet kap.  

Az új díjkategória mellett új TOP10-es listát is találunk az idei Étteremkalauzban: „A kiadvány az idei évben külön fejezetben egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődését. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítését hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja”. Az első Dining Guide Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest nyerte el. 

hirdetés

A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Audi - Dining Guide Év Étterme Díj:

Rumour by Rácz Jenő

Különdíjak:

  • Dining Guide Fenntarthatósági Díj / Pajta
  • Dining Guide Az Év Cocktail Bárja / Black Swan Budapest
  • Dining Guide Az Év Cukrász Teljesítménye / Menyhárt Attila (Four Seasons Pastry Chef)
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie
  • Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide-Unicum Riserva Az Év Éttermi Szervize / Déryné
  • Dining Guide-Lanson Az Év Borlapja / Felix Kitchen & Bar
  • Dining Guide Az Év Ifjú Séf Tehetsége / Pallag Dávid (Rutin)
  • Dining Guide Az Év Szakács Teljesítménye / magyar Bocuse d’Or csapat
  • Dining Guide-Unicum Barista Az Év Innovatív Konyhája / Mák Restaurant
  • Dining Guide Az Év Ígéretes Étterme / Szaletly Vendéglő és Kert
  • Dining Guide-Audi Életműdíj / Pintér Katalin
  • Dining Guide-Master Good az Év Séfje / Wolfgang Puck
  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand

TOP10+2 étterem:

Rumour by Rácz Jenő; Platán Gourmet Étterem; Essência Restaurant - Tiago &

Éva; Salt Budapest; Pasztell; Borkonyha Étterem; Babel Budapest; Arany Kaviár; Costes Restaurant; 42 Restaurant & Bar; Costes Downtown; Laurel Budapest

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz az egységek fenntartható gondolkodásmódját, ökológiai szemléletét is figyelemmel követi. Az idei a harmadik alkalom, hogy átadták a Fenntarthatósági Díjat, melyet a felelős gondolkodású családi vállalkozásként működtetett Pajta kapott. 

A Dining Guide a cukrászdák között is kihirdette a legjobbak legjobbját. A Pastry Shop Best Of The Best díjat a Mihályi Patisserie kapta, melyet a Dining Guide 2018 óta négy éven át értékelt az Év Cukrászdája díjjal. Az Év Cukrász Teljesítményéért Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace vezető cukrász séfje vehetett át díjat. Az Év Cukrászdája 2022-ben a Málna The Pastry Shop lett: a Gerbeaud egykori főcukrásza, Kolonics Zoltán és felesége, Ágnes családi vállalkozása egy nagyon komoly, modern felfogású francia stílusú cukrászda, desszert koncepciói nagyon finom, érzékeny összeállítású desszertek, amelyek minősége a magyar mezőnyben magasan a legjobbak közé emeli a Málnát.

A Bocuse d’Or idén tavasszal Budapesten tartott európai döntőjén második helyezést elérő magyar Bocuse csapatot a Dining Guide az Év Szakács Teljesítménye díjjal értékelte. Az Év Ifjú Séftehetsége a Rutin fiatal séfje, Pallag Dávid lett: modern bisztrókonyháról alkotott képe, a jól eltalált ízek, a fogásokon tetten érhető gasztronómiai ösztönössége magabiztosan kiemeli a Rutint az átlag bisztrók mezőnyéből. A Dining Guide-Audi Életműdíjat idén Pintér Katalin kapta, akinek nevéhez olyan legendás vendéglátóhelyek fűződnek, mint a Gerbeaud és az Onyx. A Dining Guide-Master Good Év Séfje az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck, aki a tavalyi évben nyitotta meg első európai éttermét a Matild Palace-ban. A Spago Budapest konyháját a komoly szakmai múlttal rendelkező Szántó István séf vezeti, akinek prezentációjában 2022-ben, az Oscar-gálák történetében először ikonikus magyar ételeket is kóstolhattak a vendégek.

Magas színvonalú teljesítményéért a Dining Guide-Unicum Riserva Év Éttermi Szervize díjat a Déryné vehette át, a Dining Guide-Lanson Év Borlapja nyertese a Felix Kitchen & Bar. A Dining Guide-Unicum Barista Év Innovatív Konyhája díját a Mák Restaurant kapta, az Év Ígéretes Étterme pedig a Szaletly Vendéglő és Kert lett.

Idén is az ex-Michelin igazgató, Fausto Arrighi segítette a TOP10 étterem kiválasztását

A Dining Guide az elmúlt évekhez hasonlóan az idei TOP10-es rangsor felállításában is Fausto Arrighi segítségét kérte. Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektora vezető tanácsadói jelenlétével 6. éve segíti az Étteremkalauz munkáját. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így vele egy olyan nemzetközi értelemben is jól megfogalmazott szaktekintély vesz részt a Dining Guide munkájában, aki jól ismeri a széles értelemben vett magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. 

Herczeg Zoltán elmondta, bár a világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos étterembezárások különösen nehéz helyzetbe hozták, a hazai topéttermek száma mégis növekedett. Hangsúlyozta azt is, hogy éttermi tesztek végeredményeinek alapos vizsgálata és mérlegelése után létrejött listának nem célja, hogy pozíciókat „ajándékozzon”, és természetesen még kevésbé akar „büntetni” teljesítményeket. „A kiadvány célja, hogy az étterembe járó fogyasztók szemszögéből nézve mérje fel a magyarországi éttermek teljesítményét, és ajánlja azokat az olvasóknak” – mondta Herczeg Zoltán. 

Rácz Jenő étterme, a Rumour az Év Étterme 2022-ben

Rácz Jenő séfnek és a Costes Groupot alapító Gerendai Károlynak közös vállalkozása a Rumour étterem. A külföldről hazatérő, hazai televíziós tehetségkutató főzőshow népszerű zsűritagjának első magyarországi étterme, a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító egyedi „chef’s table” koncepcióval várja a vendégeit. A Rumour, a budapesti éttermi élet első, a séf személyére építő, őt a központba helyező étterme, amely nem csak a vendég gasztronómiai érzékeire kíván hatással lenni. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pult köré ültetik, és a vacsorát a séf, a sommelier és az egész éttermi személyzet vezetésével kísérik végig, egyfajta közösségi érzésre építve. Az étterem saját meghatározása szerint gasztroszínháznak nevezi a vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel jeleníti meg. A Rumour ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással. A tesztelések eredményeként és a hazai vendégközösség körében elért, a fine dining éttermi stílus népszerűsítésének eddig nem látott teljesítményét is figyelembe véve 2022-ben az Audi-Dining Guide Étteremkalauz a Rumour By Rácz Jenő éttermet Az Év Étterme Díjjal ismeri el.

A lista következő helyén a tatai Platán Gourmet Étterem található. Pesti István séf az elmúlt években már a Platán étteremben bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztináció, hogy megtalálja a gourmet közönséget. 2021-ben a Platán Tata formációk egy új fine dining koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel bővültek ki, amely egyértelműen egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork koncepcióját elkerülve, inkább a nagyvárosi kozmopolita gondolkodásmódot képviseli. A 10 és 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyaghasználata rendkívül változatos, a választék részét képzik többek között a tengeri halak, a langusztino, a borjú bríz, a galamb. Az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós gasztronómia gondolkodását, világát tükrözi. Tiago Sabarigo séf magyar feleségével, Jenei Évával 2020-ban nyitották meg az V. kerületben közös, portugál-magyar hagyományokra alapozó fine dining éttermüket, az Essência-t. Az étterem konyhai stílusát a tulajdonos/séf portugál ízei mellett a magyar konyha és a hazai alapanyagok egy, csak az Essência Restaurantra jellemző fúziós gondolkodásban hozták létre. Az Essência rusztikusan elegáns belső terének első része erős portugál stílus jegyeket vonultat fel, az étterem belső részét nagyon meghatározza a látványos nyitott konyha koncepció. Az étterem kínálata minden tekintetben egyedi, a csak a séf személyiségére és az érzékeny fúziós szemléletére építő gasztronómia teljesítmény Budapest legjobb fine dining éttermei közé sorolja az Essênciát.

Salt Budapest teljesítményéről az biztosan elmondható, hogy ma is a hazai gasztronómia élmezőnyébe tartozik. A gasztronómiai koncepciót jegyző Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem gondolkodásmódja az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett „nordic" éttermi stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a régiós konyhák klasszikus alapanyagaihoz. A Salt konyhája természetesen a hazai, és Tóth Szilárd szülőhelyének, az Északkelet-Magyarország gasztronómiájának egy a séf látásmódja szerinti bemutatása és annak újraértelmezése. 

A Pasztell az egyetlen hazai étterem, melynek 2 Michelin-csillagos olasz séf a résztulajdonosa. Nicola Portinari 2019-es érkezése minden területen előremozdította az éttermet, az enteriőrtől kezdve a vacsorákhoz használt porcelán tányérokon át Erdei János séf és a konyha olaszországi tréningjéig. A magyar konyhafőnök sűrűn jár Venetóba, ahol ilyenkor a neves étterem konyháján tökéletesíti a Pasztell kínálatát. A séf a szaktudását és a kint tapasztaltakat elegyítve, az olasz és a magyar konyhát szorosan fuzionálva alkot feledhetetlen ízeket és emlékezetes tányérképeket. Az étterem „tányérjai”, a tálalási stílus inkább a „casual fine dining” irányzatnak megfelelően mozdulnak – a Pasztell ízei kiműveltek, néhol finoman nosztalgikusak, máshol pedig jövőbe tekintenek. Az étlap emblematikus elemei a „Made in Hungary” kacsamájétel, a vegán „Föld” elnevezésű tányér és az egyszerűen csak „Paprikás krumplinak” nevezett, az ízlelőbimbókra elementáris erővel ható fúziós koncepció étel.

A 2010 óta működő Budapest belvárosi Borkonyha Étterem 2014 óta őrzi Michelin-csillagát, és ez idő alatt mit sem veszített bisztrós bájából. Az élménynyújtást a pandémia alatt kiteljesítették az étterem kulisszái mögé is betekintést nyújtó élmény voucherekkel is, amelyek azóta is nagy népszerűségnek örvendenek a vendégek körében. Sárközi Ákos executive séf mellett a kezdetektől helyt áll Puskás Csaba séf, aki évek óta magabiztosan viszi az étterem konyháját. A Borkonyha fogásai jól felismerhető stílusjegyekkel bírnak. A kreatív fine dining ételekben felfedezhető Sárközi Ákos képzőművészeti ihletettségű forma- és színhasználata, és az olyan nemes alapanyagok mellett, mint a kaviár, tokhal, szarvasgomba vagy Wagyu-marha, bátran nyúlnak állati belsőségekhez is. Béres Anett cukrászséf mára a Borkonyha meghatározó személyisége, keze alatt épp úgy születnek elvont fine dining desszert koncepciók, mint újragondolt házias magyar édességek, a vargabélestől a hájas tésztán át a tolófánkig. 

Az idei év februárjában közel kétéves leállás után nyitott újra a Babel Budapest. Az étterem konyháját unortodox módon, már nem egy séf, hanem egy konyhai team, a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert irányításával és Daniel Berlin svéd nemzetiségű „chef consultant” segítségével építették újra. Ennek megfelelően az új Babel gondolkodásmódja, az ételek interpretációja a ma divatos irányzat, a „nordic cuisine” stílusjegyeit hordozza magán. Az új Babel étterem ennek ellenére nem folytatása a megelőző időszak inkább kísérletezőnek mondható stílusának. A Babel Budapest jól kidolgozott, biztos elemeket felvonultató, intelligens, finom „pasztell stílusú” ételsorokat kínál, húsos vagy vegán változatban. Az étlap kínálata alapvetően hazai alapanyagokra fókuszál, és egy-két tányér erejéig a közelmúlt hazai gasztronómiájának ismert ételeihez is hozzányúl, természetesen a gondolkodásmódjának megfelelő modern innovatív elképzelések szerint, ilyen a rakott krumpli, a kaszinótojás és az Eszterházy. 

2022-ben a fine dining koncepciót képviselő budapesti étterem, az Arany Kaviár 31 éves múltat tudhat maga mögött. Nyíri Szása és Molnár Attila tulajdonosok vezetése mellett 2009 óta Kanász László felel a konyháért. A 2020-as év teljesen új, tőlük némiképp szokatlan mederbe terelte az elegáns budai intézményt. José Guerrero R&D (research and development – kutató-fejlesztő séf) szakember csatlakozott a csapathoz, aki egészen San Sebastianból, Baszkföldről érkezett az Arany Kaviárba, hogy egy, a hazai éttermi életben eddig nem ismert, teljesen egyedi formabontó éttermi „élménycsomagot” dolgozzon ki. Az elmúlt időszakban a különböző fantázianéven futó tematikus degusztációs menük felépítését a vendégek bizalmára és konyhájuk szaktudására, továbbá az elmúlt 30 év frissített tradícióira alapozzák, az étterem étlap és konkrét menüsor nélkül vezet végig a tíznél is több fogáson. 

Az idei évben kétéves „pihenője” után, 2022 márciusában újra megnyitotta kapuját a Costes Restaurant. A fine dining étterem szakmai munkáját a Rumour étterem séfje, a televíziós műsorokból is megismert Rácz Jenő séf szervezi. A konyha egy degusztációs menü ajánlattal és igény szerint vegetáriánus opcióval várja a vendégeit. Az ételsor alapanyag használata nem ragad le a hazai, regionális élelmiszereknél, bátran nyúl a nagyvilág elismert alapanyagainak szerepeltetéséhez. Az ételek megoldásai jól kiszámíthatóan hozzák a műfajtól elvárt minőségi kritériumokat. Az újranyitó étterem az új séf koncepcióját követve az előző érákhoz viszonyítva, a mai casual stílusú éttermi stílusnak megfelelően, kötetlenebb, lazább hangulattal és gasztronómia értelemben is jól érthető ételekkel operál. 

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar elődjének, a Bisztró42-nek 2020-as megnyitását a 2021 év végén egy teljes átalakítás követte, mellyel egy kozmopolita, casual stílusú belső tér, egy modern hangulatú, minőségi éttermi légkör valósult meg. Az étterem gasztronómiai koncepcióját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozíciókban. A 42 Restaurant új konyhai koncepcióját Barna Ádám eddig megismert, jól beazonosítható kézjegyei jellemzik, de a kortárs gondolkodású séf szakítva eddigi regionális szemléletével, egy nagyon szabad, egyedi gasztronómiai elképzelést mutat. Az étterem kínálata az eddigiektől eltérő, teljesen új stílus, a „Small Plates” elgondolás mentén építi fel magát. A hazai vidéki kisvárosok éttermi gondolkodásmódjától eltérően, bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál. 

Új séffel és teljesen új csapattal folytatódik a belvárosi étterem, a Costes Downtown története Miguel Rocha Vieira executive séf távozásával a Costes-csoporttól. Molnár Márk az új executive séf személyében egy világlátott, nemzetközi éttermekben tapasztalatot szerzett, itthon azonban egyelőre ismeretlen szakember érkezett a Costes Group több egységének élére. Az új séf elképzelései szerint felépített, debütáló koncepció degusztációs menüje szakított a Costes Downtown korábbi hagyományaival, a casual fine dining stílus formájával. Az új Costes Downtown étterem a szerzői konyhákként ismert kortárs bisztrók gasztronómia gondolkodását képviseli. A konyha hangsúlyosan nemzetközi alapokra épít, az ételek fúziós gondolkodás mellett születnek. Az urbánus gondolkodású étterem az alapanyag felhasználásban sem támaszkodik kizárólag a hazai élelmiszerekre. 

A pesti vigalmi negyed folyamatosan újuló, megváltozott miliőjében továbbra is érdekes gourmet célpont a Laurel Budapest. Az étterem konyhai koncepcióját jegyző fiatal séf, Mede Ádám két egymást követő évben, 2020-ban és 2021-ben is kiérdemelte az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz Az Év Ifjú Séftehetsége Díját. A Laurel Budapest ételeinek kínálatát egyszerre jellemzi a hagyományos magyar ételek felé való vonzódás, a konyhatechnolóiájukra és alapanyag használatukra jellemző az ázsiai befolyás, filozófiájukra pedig az új skandináv éttermi kultúrából beszivárgó újhullámos gondolkodás. Az étterem a kezdetektől fogva igényes, a séf új magyar konyháról alkotott víziójának megfelelő koncepcióra épített degusztációs menüvel és az egyik legérdekesebb vegán fine dining kóstoló menü ajánlattal várja a vendégeit. 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
A legegyszerűbb farsangi fánkot nem lehet elrontani
Kezdjétek a legegyszerűbbel: csörögefánkkal!

Link másolása

hirdetés

Már egyszer sütöttem csörögét (forgácsfánk), de nem nyújtottam elég vékonyra, így nem került fel a blogba. Most újra próbálkoztam, szinte késfokvastagságúra sikerült, és nagyon finom lett. Nem vagyunk nagy fánkevők egyébként. Farsangi időszakon kívül eszembe se jut. Akkor is inkább csak sütőporos fánkot vagy túrófánkot készítek.

Most viszont kedvet kaptam több fajtához is. A neten nézelődtem receptek után, sokfélét találtam. Volt, amelyik tett bele rumot, volt amelyik nem.

Rumot a fánkba? – csodálkozott a férjem.

Bizony! Attól lesz jó könnyű! Vagy nem, ha vastagra nyújtják.

Végül is ez egy saját változat lett, de bátran ajánlom mindenkinek.

hirdetés
Hozzávalók:

20 dkg liszt

2 evőkanál porcukor

2 evőkanál tejföl

2 tojássárgája

csipet só

3 dkg vaj

1 evőkanál rum

Elkészítés

A száraz anyagokat összekeverjük, a puha vajat, a tejfölt, a tojássárgáját és a rumot hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk. 15 percet pihentetjük, majd nagyon vékonyra nyújtjuk, rombuszokat vágunk belőle derelyevágóval, a közepébe vágunk egy nyílást, azon áthúzzuk az egyik végét, és forró olajban kisütjük. meghintjük vaníliás cukorral. Általában sárgabaracklekvárral szokták kínálni. Azzal a legfinomabb.

Mivel csak kisméretű gyúródeszkám van, én négy részre osztottam a tésztát, és úgy nyújtottam ki. A leeső darabokat először összegyúrtam, aztán csak úgy dobtam bele az olajba. Így nem mindegyik felelt meg a csörögekészítés elemi szabályainak, de hamarabb elkészültem.

És egy igazán menő fánk profiknak:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
Egy megunhatatlan klasszikus: kapros-túrós lepény
Ha csak gyerekkori emlékeitekben él az íze, irány a piac friss kaporért, és álljatok neki!

Link másolása

hirdetés

Anyukám gyakran készítette, de nem maradt rám a recept. Limaránál találtam meg, és most kaporral kevertem a tölteléket. Fenséges lett! Ezúttal kicsit változtattam az összetevőkön, így leírom a folyamatot.

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg finomliszt

1 teáskanál só

1 evőkanál porcukor

hirdetés

10 dkg margarin

1 tojás

2 evőkanál tejföl

1,5 dkg élesztő

Töltelékhez:

90 dkg túró

20 dkg porcukor

csipet só

3 tojás sárgája

2 evőkanál búzadara

4 tojásfehérje

3 evőkanál vágott, friss kapor

A mázhoz:

1 tojás sárgája

1 evőkanál porcukor

3 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztet, cukrot, sót összekeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint is. Tojással és tejföllel összegyúrjuk. Letakarjuk, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 200 fokra alsó-felső sütésre előmelegítjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a fehérjét előbb jól felverjük habnak.

A tésztát kinyújtjuk, és leterítjük egy nagy gáztepsibe (30x40cm), rákenjük a túrót. Kb. 30 percig sütjük, majd megkenjük a mázzal. Felső sütésre állítjuk, és addig sütjük, amíg hólyagos nem lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: