ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Körbejártuk: gáztűzhely vagy villanytűzhely?

Az emberek általában nehezen váltanak, ha az egyiket megszokták, de mielőtt újat vesztek, érdemes átgondolni mindent.


A VGF blog szerzője összefoglal mindent, amit a gáztűzhelyről és a villanytűzhelyről tudni kell. A kényelmi és a gazdaságossági szempontokat is figyelembe vette úgy, hogy az árakról sem feledkezett meg.

Manapság egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a konyhába gáztűzhely vagy elektromos tűzhely legyen beépítve. Biztonsági, komfort- és anyagi szempontok vetélkednek egymással, és nem könnyű a döntés.

Gáztűzhelyek

A korábbi gáztűzhelyeknél csak nagyláng vagy takarékláng volt, és nem volt égésbiztosítójuk sem. Az új gáztűzhelyek teljesítménye már fokozatmentesen állítható a legkisebb és legnagyobb érték között, valamint van égésbiztosítójuk, s így biztonságosak. A sütőjük is komoly fejlődésen ment keresztül, de sajnos még mindig nem teljesen tökéletes.

Sütésnél nem egyenletes a sütőben a hőmérséklet, emiatt nem lesz teljesen tökéletes a sütött élelmiszer, ezért nagyon sok gyártó már elektromos sütővel gyártja a gáztűzhelyeket. A gáztűzhelyek elhelyezésének szabályairól ITT található még több információ.

A korábbi gáztűzhelyeknél csak nagyláng vagy takarékláng volt, és nem volt égésbiztosítójuk sem.

gaztuzhely

Villanytűzhelyek

A gáztűzhely melletti érvek között szerepel, hogy olcsóbb az üzemeltetése, mint az elektromos tűzhelyeké, valamint gyorsabban lehet vele főzni. Sokáig igaz volt ez az érvelés, de ma már egyre kevésbé az. Az elektromos tűzhelyek kezdetben vaslaposak voltak, amelyek nagyon lassan melegedtek fel, nagy volt a hővesz-teségük, viszont sokáig tartották még a hőt kikapcsolás után is. A tapasztalt háziasszonyok ezt a maradék hőt ki tudták használni, és a főzés vége előtt lekapcsolták az áramot.

A villanytűzhelyeknél is óriási a fejlődés, nem csak a gáztűzhelyeknél. Kifejlesztették a kerámialapos tűzhelyeket, melyek lényegesen gyorsabban melegednek fel, mint vaslapos elődeik – viszont kevesebb hőt képesek tárolni. Az energiafelhasználásuk is kisebb, mint a vaslaposoké.

villanytuzhely

Az igazi áttörést az indukciós tűzhelyek jelentették. Míg az előbbi elektromos tűzhelyeknél ellenállás volt a hőfejlesztő, az indukciósoknál mágneses indukció hozza létre a hőfejlődést. Ez az indukció csak olyan edényekben alakul ki, melyek mágnesezhetők. Az indukciós tűhelyeknél nem melegszik fel a főzőlap, mert a hő magában az edényben képződik, emiatt maradék hője sincs. Érdekesség, hogy még a régi, nagyanyáink által használt zománcozott lábasok is mágnesezhetők, így indukciós tűzhelyen használhatók.

Választás

Nézzük most az eredeti kérdést, hogy melyiket érdemesebb használni. A szakmai érvek felsorolása előtt egy emocionális: sokat számít a szubjektív érzés, mert aki megszokta valamelyik tűzhelyt, az leginkább ahhoz ragaszkodik. És akkor most megpróbálok néhány dologra rávilágítani, hogy a hezitálóknak segítsek a döntésben.

Tisztítás

Tisztántarthatóság tekintetében a legrosszabb a gáztűzhely. A magas hőmérsékletű, nyílt lángú égés miatt könnyen odaégnek a szennyeződések, sőt a kifutott étel az égők kiömlőnyílásait szűkítheti, vagy akár teljesen eltömítheti. Ilyenkor megváltozhat a láng színe, ami a tökéletlen égésre utal, Ilyen esetben rengeteg gáz megy veszendőbe, sőt szén-monoxid (alattomos gyilkos) is képződhet. A gáz kiáramlási sebessége is megnövekedhet a kisebb kiömlőnyílás miatt, ami lángleszakadást okozhat.

A gáztűzhelynél jobban tisztítható a vaslapos villanytűzhely, bár itt is magas a lap hőmérséklete, vagyis könnyebben odaég a szennyeződés. A kerámialapos tűzhely tisztántartása viszont nagyon egyszerű, mert a sima felület miatt könnyű a takarítása. Itt csak meg kell várni, amíg lehűl a lap, hogy ne szenvedjünk égési sérüléseket. A legegyszerűbb az indukciós lapokat takarítani, mert nem magas a hőmérsékletük, s a felületük ugyanolyan sima, mint a kerámialaposaké.

gaztuzhely2

Az új gáztűzhelyek teljesítménye már fokozatmentesen állítható a legkisebb és legnagyobb érték között, valamint van égésbiztosítójuk, s így biztonságosak.

Szabályozás

Szabályozhatóság tekintetében ugyanaz a sorrend, mint a tisztántarthatóságnál. A gáztűzhelynél ég oda a legkönnyebben az étel, s a hőmérséklet beállítása nagy tapasztalatot igényel. A vaslapos tűzhelynél már kicsivel jobban lehet beállítani a kívánt hőmérsékletet, de a kerámialapos és indukciós lapoknál ez pofonegyszerű. Ezek a tűzhelyek automatikusan szabályozzák a beállított hőmérsékletet. Az elektromos tűzhelyeknél időbeállítás is lehetséges.

Biztonság

Biztonság szempontjából ugyanaz a sorrend, mint az előző két „versenyszámnál”. Gáztűzhelynél fennáll a tűzveszély, és égési sérüléseket is könnyen lehet szenvedni. A régi, de még mindig üzemelő, égésbiztosítás nélküli tűzhelynél a kifutó étel elolthatja a lángot, s ilyenkor ömölhet a gáz. A vaslapos tűzhelynél a tűzveszély lényegesen kisebb az előzőnél, de égési sérüléseket itt is lehet szerezni. A kerámialaposnál az égési sérülések kockázata a legkisebb. Indukciós tűzhelynél a szinte hideg lap miatt égési sérülés veszélye nem áll fenn. Ennél a tűzhelynél nincs olyan veszély, hogy a kisgyerek tudatlanságból bekapcsolja, mert ha nincs lábas rajta, akkor nem fog beindulni, nem jön létre indukált áram. (Nem igazán mérhető, de bizonyos, hogy a gáztűzhely a lakótér levegőminőségét rontja, mivel annak oxigénjét használja, és cserében égésterméket juttat vissza oda. A szén-monoxid és az egyéb anyagok káros hatása egyszerű fejfájástól a halálos CO-mérgezésig terjedhet. A szerk.)

gaztuzhely1

Gyorsaság

A melegítési időt nézve a gáztűzhely már nem áll az első helyen, ugyanis az indukciós tűzhely kicsivel gyorsabban melegíti fel az ételt. A kerámialapos lassabban melegít, s a leglassabb a vaslapos tűzhely.

Ár

A bekerülési költséget tekintve a gáztűzhely 50 000 Ft-tól kapható, de szükséges hozzá még több dolog. Minimum páraelszívó és légbevezető kell, de vannak gázszolgáltatók, ahol ennél még több minden szükséges, például mágnesszelep a gázvezetékbe, áramlásérzékelő a páraelszívó vezetékébe, reteszelési, valamint légtechnikai bemérési jegyzőkönyv. Mindezek akár 130 000 Ft többletköltséget is jelenthetnek, azaz összesen 180 000 Ft-nál kezdődik a gáztűzhely bekerülése.

A villanytűzhelyek ára 60 000 Ft-nál kezdődik, és a tudásuktól függően akár 250 000 Ft is lehet. Számolni kell azzal, hogy az elektromos hálózatot esetleg bővíteni kell. Ha 1 fázis áll rendelkezésre, akkor szükség van 32 A erősségű kismegszakítóra, 3 fázis esetén pedig 3x16 A kell. Indukciós tűzhelynél elegendő 1 fázisnál 25 A, illetve 3 fázisnál 3x10 A. Sajnos erre nem tudok árat becsülni, mert ez a hálózat kiépítettségétől függ.

villanytuzhely1

Üzemeltetés

Üzemeltetési költség tekintetében a vaslapos tűzhely a legrosszabb, mert az igényli a legtöbb villamos energiát. A vaslapos tűzhely 60-65%-os hatásfokkal üzemel. A befektetett energiának 50-55%-át hasznosítja a gáztűzhely (a használt lábas nagyságától függ, hogy mennyi hő megy ki alóla). A kerámialapos tűzhely a bemenő energia 75-80%-át tudja kihasználni. A legjobb hasznosítása az indukciós tűzhelynek van, mert ez eléri a 95-97%-ot is.

Az energiaárak szolgáltatótól függően változnak: 1 m3 gáz 130-140 Ft, 1 kW villanyáram 40-50 Ft. Ebben az állapotukban nem tudjuk összehasonlítani az árakat, de ha azt vesszük figyelembe, hogy 1 m3 gáz 9,4 kW energiát jelent, akkor a középárakat számolva a gázzal előállított 1 kW 14,36 Ft, a villanyos pedig 45 Ft. Kerekítve 1 kW háromszor annyiba kerül villanynál, mint gáznál.

Az előző hatásfokok középértékével számolva a következő üzemeltetési költségek jönnek ki főzésnél 1 kW hasznosított energiára:

• gáztűzhely – 27,35 Ft,

• vaslapos tűzhely – 72 Ft,

• kerámialapos tűzhely – 58,06 Ft,

• indukciós tűzhely – 46,87 Ft.

Ha csak az üzemeltetési költséget nézzük, akkor a legolcsóbb a gáztűzhely, de ha a bekerülést is, akkor a sokat főzőknek érdemesebb a gáztűzhelyt beépíttetni, de aki kevesebbet főz, annak célszerűbb az indukcióst választania. Aki fél a gázveszélytől, annak egyértelműen az indukciós tűzhelyet kell választania.

Tetszett a cikk? Oszd meg az üzenőfaladon!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk