Budapest top 5 krémeslelőhelye
Rengeteg toplista kering az interneten a város legjobb burgereiről, pizzáiról, fagylaltjairól és a többi slágerételről. Na de mi a helyzet a kultikus kedvenccel, az örök klasszikus krémessel? A süteménnyel, amit lehetetlen szépen, kulturáltan elfogyasztani a krém és a tészta textúrájának ordító különbsége miatt?
Hol találunk olyan habos, könnyű, ropogós tésztájú darabokat, amelyektől félájultan pihegünk? Nos, mint kiderült, megtörni látszik a teljesen egyforma zselatinos krémesek egyed- és rémuralma. Magyarország és Budapest is nagyszerűen bizonyít. Felkutattunk pár fővárosi helyet, és elmondjuk, hol kaphatók a mi kedvenceink.
1. Nika
Az Astoria közelében lévő, eszméletlenül vagány enteriőrrel rendelkező Nika étterem abszolút francia stílusjegyekkel közelíti meg a krémes kérdést. Cukrászuk legendás süteményei hamar befúródtak a köztudatba, és a krémessel is szépen elhíresültek. Pontosabban krémesekkel. Pisztáciás, zöld csodájuk nemcsak elképesztően gyönyörű, de izgalmas és brutálisan finom. Totálisan különbözik a megszokott verzióktól. Esős vasárnap esték, kád forró vízben ázás után, szolid jazz-zene mellé erősen javallott fogyasztása.
A másik nagyágyújuk, egy megszokottabbnak tűnő mille feuille, azaz a krémes francia megfelelője (bár sokak szerint elítélendő krémesnek hívni), de jelen esetben gyümölcsberakással érkezik, ami fantasztikusan mutat. Ez a gyönyörűség is legalább annyira finom, mint amennyire jól néz ki. A friss gyümölcsök és a vanília kombója tökéletes, komoly addikciót okozhat fogyasztása.
2. Ruszwurm
Az 1827-ben, a várban nyitott cukrászda a város egyik leghíresebb krémesét készíti. Főleg ennek köszönhető, hogy még a mai napig létezik. Polgári hangulata, az 1848-as forradalmat is átélt berendezései lehengerlő miliőt alkotnak. A Ruszwurm-krémes egy történelmi sütemény. Ezt a fajta krémest kizárólag itt készítik, a klasszikus krémestől eltérően tojásfehérje helyett tejszínnel lazítják, amitől a krém valamivel nehezebb és kevésbé levegős lesz.
3. Nándori Cukrászda
A Ráday utca elején igazi klasszikus édességeket kóstolhattok már 1957 óta. Ha szeretitek a hagyományos készítésű süteményeket, és fontos számotokra, hogy ellenőrzött minőségű alapanyagból készüljenek, akkor ez az ideális hely számotokra. A sima krémesen kívül franciakrémest, sőt krémestortát is találtok a pultban. Nekünk a torta a kedvencünk, de a többi is kitűnő választás.
4. Zila Kávéház
A belvárostól elég messze esik a Zila, de érdemes az étlap miatt kimenni Pestszentlőrincre a szintén nagy múlttal rendelkező étterembe. A korabeli udvarházakat idéző épületben akár csak egy kávét is érdemes elfogyasztani, hiszen kevés hasonló hangulatú helyet találhatunk a városban. Az itt kapható krémesek szigorúan hagyományos recept alapján készülnek. Csak a valódi krémesnek nevezhető krémest árulnak, tehát tojást, tejet és vaníliát tartalmaz a krém, és eszükbe sem jutna pudingból főzni! A tradicionális tésztalapot pedig vaj hozzáadásával készítik.
5. Baross cukrászda
A hely különlegessége, hogy paleolit sütiket árulnak, tehát többek között cukor és gabonamentesek. Ennek ellenére ugyan olyan finomak, mint hagyományos társaik. Ugyan hivatalosan ez nem számít krémesnek, mert nem búzaliszttel és hagyományos cukorral készül, mindenképpen érdemes megkóstolni.
Ha szereted a krémest, nyomj egy lájkot!