GASZTRO
A Rovatból

Itt eheted a legjobb rántotthúsokat Magyarországon

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idei kiadásában külön figyelmet kapott a vasárnapi ebédek ikonikus főszereplője, rántotthús. Mutatjuk, hogy hova érdemes menni, ha nem otthon ebédelünk!


Nevezzük bundásnak vagy rántottnak, fogyasszuk papírtálcáról vagy porcelántányérról, hazánk egyik legnagyobb kedvence a rántott hús! Kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – valahogy így kezdődik egy tökéletes falat rántott hús ízének leírása.

A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választjuk, és a klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel.

Az idei Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállítása során a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapott, és a legjobb rántott húst kínáló helyekről a kalauz toplistát is készített.

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint itt kaphatjuk a legjobb rántott húst:

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs - Brasserie&Bar.

A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül.

A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon.

A gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni.

Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap

összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

Buja Disznó(k)

Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol

az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul.

A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.

Déryné

Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet,

de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat.

Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.

Hableány – Badacsony

A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem egy borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona.

Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát.

A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.

Kistücsök Food & Room – Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja.

A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években.

Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője. A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon

a klasszikus magyar és a közép- európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el.

A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedőek a szarvas, a borjú és a bárány fogások.

Sauska 48 – Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa.

A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit.

Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

Spago Budapest

A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy

az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is;

így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.

Stand25 (cordon bleu)

A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi.

A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg.

A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a gulyás, a brassói szűzpecsenye, a mangalica cordon bleu, a desszertek közül a somlói galuska és a túrógombóc.

MoszkvaTér (kijevi csirkemell)

Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér. Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált és a piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul.

A konyha alapkoncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt.

Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csikemell, a hússal töltött piráski és

a marha sztroganoff.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kutyabarát helyek Budapesten: 4 szuper terasz, ahová a kedvenceddel is betérhetsz
Friss limonádé, árnyékos teraszok és nyugodt zöld környezet – ezek a budapesti helyek tökéletesek egy közös nyári pihenéshez.


Kevés dolog esik jobban nyáron, mint egy hosszú séta után beülni valahová a kutyáddal – legyen szó egy hideg limonádéról vagy egy jó ebédről. És mennyivel könnyebb úgy leülni, hogy nem kell azon izgulnod, vajon szívesen látják-e a négylábú társadat is. Szerencsére Budapesten egyre több hely van, ahol nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják a kutyákat is: friss víz, árnyékos terasz, kedves vendéglátás – sőt, néhol még kutyafagyi is jár.

A Városliget Café & Restaurant a park szívében, a Csónakázótó partján kínál békés menedéket – itt a madárcsicsergés, az élő gitárzene és a nyári koktélok garantálják a nyugalmat, miközben kutyusod is vendégként van jelen. A Centrál Grand Café & Bar elegáns belvárosi brunch-helyszín, ahol a századfordulós irodalmi kávéház hangulata friss reggelikkel és különleges kávékülönlegességekkel találkozik – és ahol a kutyáknak is kijár egy kis figyelem. A Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely egy barátságos, növényekkel teli terasz a Római-part közelében, ahol a klasszikus sütemények és reggelik mellé kutyabarát hangulat társul, így egy rövid kitérővel is megéri beugrani. Végül ott az Evezős Sörkert, a Római-part ikonikus nyári közösségi tere, ahol a hekk, a zene és a Duna-parti szellő mellett hypoallergén jutifalat és kutyafagyi is várja a négylábúakat.

Ha olyan helyet keresel, ahol tényleg együtt pihenhettek – olvass tovább!

Evezős Sörkert – Árnyas menedék a Római-parton

Ha szívesen sétáltok nagyokat a Római-parton, vagy a kutyád imád a Dunában pancsolni, akkor van egy hely, ahol a közös kalandok után mindketten megpihenhettek: irány az Evezős Sörkert! Több mint 40 éve a környék egyik legismertebb találkozóhelye, ahol a hatalmas platánfák árnyékában, a Duna-parti szellőben kortyolhatsz bele a nyári esték hangulatába. Az egykor bádogbódéként induló sörkertet Farkas Lajos álmodta meg még 1983-ban, azóta pedig igazi közösségi térré nőtte ki magát, ahol a gasztronómia, a zene és a baráti beszélgetések adják a program lelkét.

A hangulatos, színes terasz hívogatóan vár mindenkit – és tényleg mindenkit, mert a kutyák is külön figyelmet kapnak.

A négylábú vendégek friss vizet, hypoallergén jutifalatot és kifejezetten számukra készült fagyit kapnak, miközben gazdáik elmerülhetnek a hűsítő italok, a finom street food fogások (mint a smash burger, a mac&cheese vagy a rántott kovászos uborka), és a nyári életérzés örömeiben.

Az Evezős nem csak a felnőtteké és a kutyáké: a gyerekeket animátorok várják kreatív programokkal, a nagyobbakat pedig élő zenés estek – például a Cats Trio vagy a Party Dance Band fellépései – szórakoztatják.

Akár egy spontán sörözésre ugrotok be, akár egy hosszabb családi délutánt vagy baráti vacsorát terveztek, itt nem kell sietni – csak hátradőlni, kortyolni, és élvezni a nyarat. A kutyád sem fog panaszkodni!

Városliget Café & Restaurant – Kutyabarát oázis a főváros szívében

Ha a Városliget a kedvenc úticélotok a közös sétára, futkározásra vagy csak egy kis levegőzésre, akkor van egy jó hírünk: a Városliget Café & Restaurant nemcsak téged, de kutyusodat is szeretettel várja! A park szívében, a Műjégpálya impozáns épületében működő étterem tökéletes megálló, ha megpihennétek egy kör után – és közben finomat ennétek, innátok vagy csak élveznétek a Liget csendes nyugalmát.

A tágas, árnyékos teraszon friss víz és barátságos mosoly jár a négylábú vendégeknek, míg te frissítő limonádék, ínycsiklandó fogások vagy egy jegeskávé társaságában töltődhetsz fel.

A szezonális étlap különleges koktélokat kínál, mint az Ananász Spritz vagy a Melone Daiquiri, a limonádék között pedig olyan különlegességeket találsz, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy a gyömbéres-uborkás kombináció. És ha valami édesre vágysz, ott a pisztácia affogato vagy egy hűsítő fagyikehely.

Szerdától vasárnapig élő gitárzene gondoskodik az aláfestésről a teraszon, vasárnaponként pedig a gyerekek sem maradnak élmények nélkül: animátorok várják őket kézműves programokkal és játszósarokkal a Tavirózsa teremben. A gyerekbarát ételeknek köszönhetően az egész család jól érezheti magát – kutyástul.

Legyen szó egy gyors fagyizásról, egy családi ebédről, vagy egy romantikus vacsoráról a park szélén: itt minden adott egy tökéletes nyári pihenőhöz. És a legjobb az egészben? Négylábú társadat sem kell otthon hagynod.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely – Édes pillanatok két (vagy négy) lábon

A Római-parti séták egyik legjobb kitérője a Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely, ahol nemcsak a sütemények illata hívogat, de a kutyádat is örömmel látják.

Ez a barátságos, családias hangulatú hely igazi közösségi tér, ahol két- és négylábú vendégek egyaránt otthon érezhetik magukat.

A Nánási úton található cukrászda idén nyáron egy még hangulatosabb, természetközelibb szabadtéri térrel bővült: stílusos bútorok, árnyas napernyők és gondosan válogatott növények gondoskodnak a pihentető atmoszféráról.

Akár reggeliznétek egy jót, akár délutáni sütizésre vágytok, a Cziniel remek választás. A klasszikus magyar sütemények mellett – mint a dobostorta, a zserbó vagy az isler – francia krémes, Sacher szelet, sőt mentes, vegán és paleo finomságok is várnak. A kínálat naponta frissül, a pult tele van teasüteményekkel, tortaszeletekkel és sós falatokkal, de smoothie-k, szendvicsek, tojásos fogások és forró italok is színesítik a reggelizőélményt.

Bár a Római-parti sétányról egy kis kitérőt igényel, a Cziniel élménye bőven megéri: egy szelet süti, egy csésze kávé és a madárcsicsergés mellett nyugodtan megpihenhettek a megújult teraszon, kiskedvencetek társaságában.

Ráadásul a napokban Budakeszin, a korábbi legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében megnyílt új egységüknek köszönhetően már két helyen is kutyabarát terekkel és kerthelyiséggel várnak benneteket.

A nyári napokon pedig nincs is jobb, mint egy laza brunch a barátokkal, vagy egy kis közös idő a családdal ebben a békés, árnyas helyen.

Centrál Grand Café & Bar – Elegáns megálló a belváros szívében

A Centrál Grand Café & Bar igazi belvárosi klasszikus, ahol nemcsak a kávé és a kultúra találkozik, hanem a kutyabarát szemlélet is természetes része a mindennapoknak.

A Ferenciek tere közelében, a Károlyi Mihály utcában található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont a város szívében, ahol a kutyád is vendégként élvezheti a pillanatot.

A barátságos, növényekkel övezett terasz egy nyüzsgő városi térre néz, mégis kellemesen elszeparált – tökéletes pihenő egy kutyasétáltatás után. A négylábú vendégeket friss vízzel és szeretetteljes figyelemmel fogadják, miközben a gazdik hátradőlhetnek egy jeges kávé, egy különleges cappuccino vagy egy hűsítő limonádé mellett. A kínálatban nemcsak kiváló reggelik és brunch fogások szerepelnek, hanem igazi gasztroélmények is: a Centrál Benedict vagy a Shakshuka egy kis francia és közel-keleti ízt csempésznek a reggelekbe, a Central Brunch Tower pedig látványos tálalásával varázsolja különlegessé a közös étkezéseket.

A desszertpult is megér egy misét: a levendulás krémes, a Centrál képviselőfánk, vagy a rózsavizes „Léda könnye” minden édesszájú vendég szívét megdobogtatja. A különleges ízesítésű kávék – mint a pisztáciás fehércsokoládés vagy a Creme Brulee cappuccino – pedig tovább fokozzák az élményt.

A Centrál nemcsak egy étterem, hanem élmény: élő zene kíséri a reggeleket és estéket, legyen szó nyugodt olvasásról, egy üzleti megbeszélésről vagy egy romantikus vacsoráról. És a legjobb az egészben? Mindezt a kutyád is veled élvezheti.

Akár a városligeti fák alatt pihennél meg, akár a városban vagy a Duna-parti szellőben üldögélnél, jó tudni, hogy egyre több helyen gondolnak kiskedvencedre is. Hiszen a közös élmények nemcsak a gazdit, hanem a kutyust is boldoggá teszik – és nincs is jobb, mint együtt élvezni a nyár legszebb pillanatait.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: