Ismerd meg a pálinka történetét: a Pálinka Experience Budapestben jártunk
Meséltünk már nektek az Anantara New York Palace Budapest Hotel több, izgalmas szolgáltatásáról is. A New York Kávéház, a Fehér Szalon névre hallgató étterem és az Anantara Spa akár külsős vendégként is látogatható, de most egy olyan élményt mutatunk be, amit csak a hotel vendégei vehetnek igénybe.
A szálloda különböző élménycsomagokat és kirándulásokat kínál az érdeklődőknek. Ezek közül több a gasztronómiához kapcsolódik. És ha híresebb magyar termékekről van szó, akkor természetesen gyorsan előkerül a legspeciálisabb magyar párlatunk is, a pálinka.
A Pálinka Experience Budapest a mindig nyüzsgő Király utcában található, és egyszerre üzemel múzeumként, üzletként és bárként. Ide érkezünk meg az Anantarából, hogy elmerülhessünk a pálinka világában.
A program első pontjaként egy csinos kis welcome drinket hörpinthetünk fel, hogy már a múzeumi körbevezetésen is hangulatban legyünk.
Biztos vagyok benne, hogy magyar vendégként is rengeteg újdonságot hallhat itt bárki, de a természetesen angol nyelven is elérhető a program.
Miért olyan különleges a pálinka? Van egy Pálinkatörvényünk, ami ezt szabályozza
A Pálinkatörvény pontosan előírja és szabályozza a pálinka megnevezés használatát, rendelkezik továbbá a pálinka előállítása során alkalmazott különleges eljárásokról, a pálinka forgalomba hozataláról, valamint a Pálinka Nemzeti Tanácsról.
A pálinkatörvény szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:
-100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem);
-kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak);
-a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták;
-minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen (maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is);
-neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak);
-a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).
Első körben egy paraszttál érkezik, aminek elemei tökéletesen passzolnak az italokhoz. Szarvas kolbász, vidéki magyar kolbász, sajt, paprika, hegyes erős, paradicsom, körözött és friss házi kenyér is kerül az asztalra.
Majd gondosan összeállított sorban érkeznek az italok.
Egy ilyen sor után könnyebben meg tudjuk határozni azt, hogy melyik gyümölcs felé húzunk leginkább, vagy mennyire vagyunk nyitottak az igazán karakteres ízekre.
Agárdi Pálinkafőzde
Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye és sok más egészséges gyümölcs illata leng be. Itt készülnek immár 20 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.
Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon főzik pálinkává, a maximális minőségre való törekvés pedig mennyiségi határokat szab:
Az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra.
Törekvésük eredményességét számtalan hazai és nemzetközi elismerés is igazolja. Idén Vértes Tibor pálinkafőzőmester vezetésével, a legeredményesebb magyarként 10. alkalommal nyerte el az Agárdi Pálinkafőzde a megtisztelő "Nemzetgyőztes” címet, a Destillata 2023. versenyen! Ráadásul az értékelt tételek minősítése alapján a legjobbak közé, a "Kiválasztottak körébe" kerültek, a legeredményesebben szereplő "mesterek" közé.
De a kóstolásnak ezen a ponton még nincs vége.
Ennek az italnak az alapját a Vilmoskörte pálinka adja, ami meglepőnek tűnhet, de a gyümölcs íze szépen adja ki magát jéggel és tonikkal is.
A különböző díszítésekkel pedig egészen sokáig el lehet babrálni. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ezen a ponton 6 italon már túl is van az ember.
A Pálinka Experience bárjában nagyjából 100 féle pálinka érhető el, így ha ezen a ponton még nem telítődtünk meg, akár tovább is folytathatjuk a kóstolást. Persze ez már nem a kötött program része.
És természetesen nem fogunk üres kézzel távozni. Az Agárdi egy három tételből álló ajándékdobozzal teszi még maradandóbbá az élményt.
További információ: [email protected]