GASZTRO

Ismerd meg a pálinka történetét: a Pálinka Experience Budapestben jártunk

Az Anantara New York Palace Budapest Hotel egyik élményprogramján vettünk részt, ami egyszerre mutatja be a legfontosabb tudnivalókat erről a hungarikumról. Elmondjuk miket tanultunk és kóstoltunk!


Meséltünk már nektek az Anantara New York Palace Budapest Hotel több, izgalmas szolgáltatásáról is. A New York Kávéház, a Fehér Szalon névre hallgató étterem és az Anantara Spa akár külsős vendégként is látogatható, de most egy olyan élményt mutatunk be, amit csak a hotel vendégei vehetnek igénybe.

A szálloda különböző élménycsomagokat és kirándulásokat kínál az érdeklődőknek. Ezek közül több a gasztronómiához kapcsolódik. És ha híresebb magyar termékekről van szó, akkor természetesen gyorsan előkerül a legspeciálisabb magyar párlatunk is, a pálinka.

Az Ananatara élményprogramja egyszerre mutatja be a legfontosabb tudnivalókat erről a hungarikumról a Pálinka Experience Budapest segítségével, és varázsolja el az ízlelőbimbóinkat az Agárdi Pálinkafőzde prémium termékeivel.

A Pálinka Experience Budapest a mindig nyüzsgő Király utcában található, és egyszerre üzemel múzeumként, üzletként és bárként. Ide érkezünk meg az Anantarából, hogy elmerülhessünk a pálinka világában.

A program első pontjaként egy csinos kis welcome drinket hörpinthetünk fel, hogy már a múzeumi körbevezetésen is hangulatban legyünk.

A múzeumban a pálinka történelme, szabályozása és készítése rendkívül szórakoztató formában elevenedik meg előttünk. Köszönhető ez a szakszerű körbevezetésnek, és az interaktív elemeknek.

Biztos vagyok benne, hogy magyar vendégként is rengeteg újdonságot hallhat itt bárki, de a természetesen angol nyelven is elérhető a program.

Miért olyan különleges a pálinka? Van egy Pálinkatörvényünk, ami ezt szabályozza

A Pálinkatörvény pontosan előírja és szabályozza a pálinka megnevezés használatát, rendelkezik továbbá a pálinka előállítása során alkalmazott különleges eljárásokról, a pálinka forgalomba hozataláról, valamint a Pálinka Nemzeti Tanácsról.

A pálinkatörvény szerint a valódi pálinkának hat feltételnek kell megfelelnie:

-100%-ban gyümölcsből készült párlat, semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat (pl. mézet sem);

-kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga (az importgyümölcs nem felel meg a kívánalmaknak);

-a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták;

-minimum 37,5% v/v alkoholfokos legyen (maximális kikötés 86% v/v alatti kell legyen, vagyis lehet 50% feletti is);

-neve kizárólag pálinka alakban írható (palinca és egyéb névalakok nem felelnek meg az előírásnak);

-a pálinka nevet kizárólag Magyarország használhatja (valamint négy osztrák tartomány jogosult a „barackpálinka” név használatára).

A körbevezetés után a legélvezetesebb rész következik: pálinkakóstolás és csipegetés.

Első körben egy paraszttál érkezik, aminek elemei tökéletesen passzolnak az italokhoz. Szarvas kolbász, vidéki magyar kolbász, sajt, paprika, hegyes erős, paradicsom, körözött és friss házi kenyér is kerül az asztalra.

Majd gondosan összeállított sorban érkeznek az italok.

A Szilva, az Irsai Olivér, a Fekete cseresznye és a Kökény után egy érlelt aszútörköly pálinkával zárjuk a sort, ami Szivar névre hallgat.

Egy ilyen sor után könnyebben meg tudjuk határozni azt, hogy melyik gyümölcs felé húzunk leginkább, vagy mennyire vagyunk nyitottak az igazán karakteres ízekre.

Agárdi Pálinkafőzde

Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye és sok más egészséges gyümölcs illata leng be. Itt készülnek immár 20 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.

Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon főzik pálinkává, a maximális minőségre való törekvés pedig mennyiségi határokat szab:

Az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra.

Törekvésük eredményességét számtalan hazai és nemzetközi elismerés is igazolja. Idén Vértes Tibor pálinkafőzőmester vezetésével, a legeredményesebb magyarként 10. alkalommal nyerte el az Agárdi Pálinkafőzde a megtisztelő "Nemzetgyőztes” címet, a Destillata 2023. versenyen! Ráadásul az értékelt tételek minősítése alapján a legjobbak közé, a "Kiválasztottak körébe" kerültek, a legeredményesebben szereplő "mesterek" közé. 

De a kóstolásnak ezen a ponton még nincs vége.

Egy kis játékra hívnak minket, és elkészíthetjük saját "pálinkás koktélunkat".

Ennek az italnak az alapját a Vilmoskörte pálinka adja, ami meglepőnek tűnhet, de a gyümölcs íze szépen adja ki magát jéggel és tonikkal is.

A különböző díszítésekkel pedig egészen sokáig el lehet babrálni. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ezen a ponton 6 italon már túl is van az ember.

A Pálinka Experience bárjában nagyjából 100 féle pálinka érhető el, így ha ezen a ponton még nem telítődtünk meg, akár tovább is folytathatjuk a kóstolást. Persze ez már nem a kötött program része.

És természetesen nem fogunk üres kézzel távozni. Az Agárdi egy három tételből álló ajándékdobozzal teszi még maradandóbbá az élményt.

További információ: [email protected]

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Osztrák-magyar bisztró felesleges csavarok nélkül: az Idában ebédeltünk
Fehér abrosz, elegáns, nagypolgári enteriőr és azok a klasszikus ételek, amiket gyerekkorunk óta imádunk.


A Várkert Bazár pontosan az a környék, ahol Budapest romantikáját semmi sem zavarja meg. Kívánkozott már ide egy minőségi, magyar étterem, ahol kifejezetten elegáns környezetben lehet tisztességes adag ételektől jóllakni.

Amikor az Idába léptem, azonnal magával ragadott a hangulat. A barátságos enteriőr Hitka András munkáját dicséri. A 8 méteres belmagasság ellenére tényleg nagyon otthonosra sikerült az egész hely. A klasszikus bútorok mellett a gondosan összeválogatott textileken, képeken és kerámiákon felváltva akadt meg a szemem.

A vasárnapi ebédek hangulata itt kedd délben is könnyen előhívható, és a délutáni teraszon borozást vagy a késő esti gyertyafényes vacsorát sem nehéz beleképzelni.
A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.

A tulajdonosok, Pintér Máté (FELIX Kitchen&Bar) és Andrusch Dániel (Róma Ételbár) mindketten elkötelezettek az osztrák és magyar konyhák legjavának bemutatása iránt, és ez minden fogásban visszaköszön.

A borválaszték pedig önmagában is megér egy külön említést. Czinki Tamás, a Felix Master sommelier-je állította össze az itallapot, amely tele van izgalmas magyar és osztrák tételekkel. Különösen figyelemre méltóak a wachaui borok, amelyek alulértékeltségük ellenére valódi különlegességeket rejtenek.

A menü Jantner Tibor séf kreativitását dicséri, aki korábban a turai Botaniq Kastélyban dolgozott head chefként.

Célja, hogy a hagyományos ételeket olyan élménnyé alakítsa, amely technikailag és ízvilágban magasabb szintet képvisel, mint a nagymamák vagy édesanyák otthoni főztje, de mégis ugyanazt az érzelmi hatást nyújtsa.

Pácolt lazac, kovászos uborka, zöldalma - 5.490 Ft
Kacsamájterrine, gyümölcs chutney, pirított briós - 5.990 Ft

Elsőként a Tafelspitz került az asztalomra, amit egyszerűen muszáj volt megkóstolnom.

Az osztrák konyha egyik legismertebb étele nyugodtan tekinthető előételnek, levesnek és főfogásnak is egyben.

A lassan főtt marhahúsleves daragaluskával, zöldségekkel, főtt marhafartővel, spenóttal, almapürével, remoulade mártással, tormával, pirítóssal és sült fokhagymás velőscsonttal együtt kerül az asztalra.

Nálam egy ilyen étel mindig a velőn áll vagy bukik, de az Ida jelesre vizsgázott!

És itt szeretném azt is hangsúlyozni, hogy ha nem az étlap feltérképezése lett volna a cél, akkor ezen a ponton meg is állhattam volna. Egy Tafelspitz desszerttel kiegészítve, tökéletes ünnepi ebéd!

Marhahúsleves, daragaluska, zöldségek, főtt marha fartő, spenót, almapüré, remoulade, torma, velőscsont, pirítós - 11.990 Ft

Ezután jött a kacsacomb, ami ropogósra sült bőrrel, belül pedig vajpuhán érkezett. Ez tipikusan az a fogás, aminek nem sokszor ugrik neki otthon az ember, és amit magyaros étteremben előszeretettel rendelünk ki, egy jó vörösborral.

A meglepetést azonban a krumplis tészta okozta, ami nem tipikusan fehér abroszos étel, mégis lehet úgy készíteni, hogy sokkal többet adjon, mint a menzás verzió.

Az alapja házi tészta volt, ami jól le is lett pirítva, mellé pedig tökéletes kovászos uborka érkezett.

Be merem vallani, hogy ez lett az egyik kedvenc ételem!

Lassan sült kacsacomb, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, pecsenyelé - 9.990 Ft
Krumplis tészta, kovászos uborka - 4.990 Ft

A császármorzsára talán a legkönnyebben ráhúzható, hogy: "ahány ház, annyi szokás".

Van a nagyon morzsás, a kicsit morzsás, a darától mentes, az extrán piskótaszerű. Az Ida verziója valahol középen helyezkedik el.

Szerencsére a körítő emelek közül választanunk sem kell. Egyszerre kapunk porcukrot a tetejére, sárgabaracklekvárt és almapürét is mellé.

Én az elmúlt időszakban több császármorzsát is kóstoltam, és ez lett az abszolút kedvencem. Örültem, hogy nem a szó szoros értelemben morzsát kaptam, de a habkönnyű tészta szépen fel is volt darabolva és jól le is volt pirítva.

De megkockáztatom, hogy a túrógombóc lesz a közönségkedvenc.

Fogalmam sincs, hogy hogyan lehet ennyire puha, de mégsem túl puha, szóval röviden: tökéletes állagú ez a gombóc. A fahéjas tejföl és a ropogós morzsa pedig hibátlan kísérője.

Császármorzsa, sárgabaracklekvár, almapüré - 3.990 Ft
Túrógombóc, fahéjas tejföl - 2.990 Ft

Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna ebéd vagy vacsorameghívást.

A fenséges épületében helyet foglaló étterem nem csak a múltból merít, hanem egy modern, kifinomult gasztroélményt nyújt, amely mind a turisták, mind a budapesti közönség számára maradandó élményt ígér.

idabistro.com

Ybl Miklós tér 6.,

+36 30 741 1401

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Csütörtökön egy jó pizza féláron? - Nápolyi Pizzériák Éjszakája
Mutatjuk a pizzériák listáját, ahol csütörtökön érvényes lesz az 50%-os kedvezmény.


Idén a Nápolyi Pizzériák Éjszakája szeptember 19-én, 18:00-23:00-ig kerül megrendezésre.

Több mint 30 csatlakozó pizzéria süt idén is féláron kínált ünnepi pizzákat

, ezzel népszerűsítve a műfaj szeretetét, még több emberhez eljuttatva azt.

Főszerepben: a világ egyik kedvenc étele

2017-ben az UNESCO szellemi kulturális örökségeként regisztrálták a nápolyi pizza készítését, a világ természetesen szűnni nem akaró lelkesedéssel és tisztelettel tekint rá. Magyarországot az elmúlt 10 évben érte el inkább a tésztakészítés művészete és öröme, majd a feltétezés és sütés sokfélesége. Remekül szereplünk a nemzetközi versenyeken is.

Miért éppen szeptember 19.?

San Gennaro ünnepén (szeptember 19.) egész Nápoly eufóriában úszik, az utcákon a város védőszentjét és az egész éves szerencséjüket ünneplik, tósztokat mondanak, folyamatosan sülnek a pizzák és a szokásosnál is jobban élnek az óvárosi sikátorok. Olaszország megannyi szívmelengető hagyománnyal rendelkezik, a vérmisztériumhoz fűződő tradíció Nápoly egyik fontos ünnepe.

Tavaly szeptember 19-én volt először Nápolyi Pizzériák Éjszakája, ami bebizonyította, hogy létezik összefogás, megmutatta, hogy mennyire nagyszerű pizzások élnek itthon és, hogy a vendégek lelkesedésének és türelmének is nagy ereje van. Idén pedig folytatódik a hagyomány, még több csatlakozó várossal és pizzériával.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2024 menetrendje:

Szeptember 19-én csütörtökön, 18:00-23:00-ig tart az országos pizzafesztivál, az alapelv pedig megint ugyanaz: akik ellátogatnak a kinézett pizzériába/étterembe, fél áron falatozhatnak az ünneplő pizzákból (3-féle pizza/hely). Ehhez egyes helyeken foglalásra is szükség van, mások érkezési sorrendben fogadják a pizzarajongókat.

A www.napiej.hu weboldalon megtekinthető az összes csatlakozó hely és a foglalás menete is. Fontos, hogy az éttermek kapacitása véges, a hosszú kelesztésű tészták világában nincsen rögtönzés, így egyrészt érdemes előre gondolkodni, másrészt, ha már foglaltunk, időben érkezzünk meg, mert kedvenc pizzériánk számol velünk.

Csatlakozó pizzériák Budapesten és Pest megyében:

Amore di Napoli

A Kemencés Pizza

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria (Kistarcsa)

Circo Pizza

Cukorborsó Kertvendéglő (Páty)

Daniele Urban Nápolyi Pizzéria (Diósd)

Drip Pizza (zuglói pop-up helyszínnel)

Donna Mamma Pizza Napoletana

Forni di Napoli (Bazilika és Körút)

Ittali (Vác)

MOTO Pizza Budapest (Madách tér, Rákóczi tér, Bartók Béla út, Oktogon)

Napolizza (Gödöllő)

Olasz Meló

Passata (Szentendre)

Passata 2.0

Pizza Mamma (Dunakeszi)

Pizza O Sole Mio (XVI. kerület és Göd)

Pozzo D’Oro

Salve (IX. kerület, Budapart és HelloBuda)

Tasty Pizzéria

Toro Rosso

A csatlakozó pizzériák országszerte:

A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő

Amo La Pizza, Szolnok

Arany24, Úrhida

Bazsalito, Tatabánya

Ciao Napoli, Komárom

D-bisztró, Mikepércs

Elefántos Étterem és Pizzéria, Pécs

Fórum Pizzéria, Sopron

The Goat, Nagykanizsa

MásTészta, Herend

Mauro Étterem, Székesfehérvár

Pizzeria Dominik Napoletana, Kőszeg

Tánczos Pizzéria és Pálinkaház, Mohács

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Mennyit költöttünk ételre egy nap a SZIN fesztiválon?
Utánajártunk, hogy lehet-e kevesebb, mint 10.000 forintból jól lakni egy nap a fesztiválon, és rövid videónkban bemutatjuk, milyen trükkökkel sikerült keveset költeni. Spoiler: sokat voltunk a fesztivál LIDL üzletében.


Szerdán nyitotta meg kapuit az 56 éves múlttal rendelkező Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A fesztivál négy napon át, augusztus 28-tól 31-ig tart az újszegedi Partfürdő területén. Tíz zenei színpadon, több mint 200 előadó lép fel, valamint a fesztivál Civil Falujában csaknem 40 civil szervezet mutatja be tevékenységét különböző aktivitásokkal, beszélgetésekkel és egyéb programokkal.

A nemzetközi sztárok mellett a magyar könnyűzenei előadók színe-java is fellép: mások mellett 30Y, Dzsúdló, a Follow The Flow, a Margaret Island, Rúzsa Magdi, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Halott Pénz, a Honeybeast, Manuel, a Punnany Massif, a Valmar, Krúbi, Majka, a Wellhello, a Pogány induló, Azahriah, az AWS, a Bagossy Brothers Company, a Beton.Hofi, ByeAlex és a Slepp, a Magna Cum Laude, és Rácz Gergő is.

A SZIN-re kollégánk is ellátogatott, hiszen a legtöbb hazai fesztiválon jelen vagyunk. Vencel fogadott a barátaival, hogy ő kevesebből is megoldja napi étkezést, mint amennyit ők tippelnek.

Azt a kihívást tűzte ki maga elé, hogy 10.000 Ft-nál kevesebbet költ a napi étkezésére.

A bulizás során előbb-utóbb éhes lesz az ember, a bőséges kínálat különböző fogásainak pedig csak az étvágy és a pénztárca szabhat határt. Előre felkészülve megkereste a fesztivál területén belül található Lidl FesztMarketet, amely széleskörű megoldást kínál az étkezésre. A SZIN-en felállított Lidlben zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, felvágottat és rágcsálnivalót is lehet kapni. Emellett pedig vannak előre fűszerezett grilltermékek, amelyeket a bolt grillteraszán meg is lehet süttetni.

Ide belépve bolti árakkal, valamint az éppen aktuális napi akciókkal kínált termékekkel találkozunk.

Ráadásul a Lidl Plus applikációnak köszönhetően a fesztiválra szabott kedvezményre jogosító kuponokkal tovább csökkenthetjük kiadásainkat, így mi is bőven a kitűzött 10.000 forintos ár alatt maradtunk a költésben!

Bevásároltunk náluk és kipróbáltuk a grillteraszukat is! Nézd meg TikTok videónkat róla és próbáld ki te is a LIDL üzletét az augusztus utolsó napjaira időzített SZIN-en:

@szeretlekmagyarorszag.hu A #lidl ♬ Hip Hop Background02 - Cassiopeia

A Lidl programjai az idei SZIN-en

Az áruházlánc izgalmas játékokkal és programokkal kedveskedik a kikapcsolódásra vágyó családok, fiatalok és bulizók számára, akik különböző nyereményjátékokban is megmérettethetik magukat.

Az érdeklődők az áruházlánc HR-aktivitásaival is találkozhatnak, ahol az edukáció és a „töltődés” áll a középpontban. A pályaválasztás, vagy munkahelyváltás előtt állók játékos formában, de mégis edukatív módon sajátíthatják el a tökéletes önéletrajz elkészítésének lépéseit egy TOUCH TV-s játék segítségével, amely után az elkészült CV-t egy QR kóddal le is tudják tölteni.

Az interaktív játék mellett jelen vannak a fesztivál ideje alatt a Lidl toborzásért felelős kollégái is, akik az aktuális nyitott pozíciókról mesélnek és bemutatják a vállalatot. Minden aktivitásban résztvevő a FesztMarketben beváltható ajándékban részesül. A Lidl chill zónában pedig kihelyezett napágyakkal és babzsákokkal várják a buliban elfáradt pihenni vágyókat, ahol a lemerült telefonokat is fel tudják tölteni.

A Lidl mindent megtesz az élelmiszerfelesleg minimalizálásának érdekében is. Ennek a missziónak a keretében az országos élelmiszermentési programmal együttműködésben a megmaradó zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat karitatív partnereiknek ajánlják fel, ezzel havi szinten több tízezer családot segítve.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Egy churros, ami nagyobb, mint gondolnád – teszteltük a BelFrit új édességét
A BelFrit ismét elkényezteti az édesszájúakat: kapható náluk a népszerű churros, ráadásul XXL méretben!


Te is az édes falatok szerelmese vagy? Akkor van egy jó hírünk: a BelFrit ismét előrukkolt egy desszerttel, méghozzá XXL méretben! Ez pedig nem mást, mint a churros, ami nemcsak hatalmas, hanem olyan ropogós és finom, hogy biztosan nem tudsz majd megállni egynél.

Az XXL churros alapja a jól ismert ropogós tészta, ami kívül szép aranybarnára sül, belül viszont olyan puha, hogy minden harapás maga a mennyország. És ha mindez nem lenne elég, a fahéjas porcukorral megszórt verzió egy kis plusz varázst is hoz. Tudod, az a kellemesen édes, fahéjas illat, ami már önmagában elcsábít, mielőtt még beleharapnál.

Persze a legjobb részt még nem is mondtam: mellé kapod a gazdag, sűrű csokiöntetet is, amit szabadon variálhatsz. Csöpögtetheted a churrosra, hogy minden falat csupa csoki legyen, vagy mártogathatod is bele – ahogy neked jobban esik! A fahéj és a csoki párosa valami elképesztően jó ízkombót alkot, amit biztosan nem fogsz egyhamar elfelejteni.

És miért XXL? Mert ha valami ennyire jó, abból sosem elég.

A BelFrit most gondolt azokra, akik egyetlen churrostól nem laknak jól, ígynégy darab óriás churros vár rád egy adagban.

Minden harapásban benne van az az édes kényeztetés, amire titokban mindig is vágytál.

Ha a hétköznapjaidat szeretnéd megédesíteni, vagy csak simán jól esne valami finom a kávéd mellé, ne habozz, próbáld ki a BelFrit újdonságát! Az XXL churros garantáltan mosolyt csal az arcodra, és ha egyszer megkóstolod, biztosan visszatérsz még érte. Ne várj sokáig, ez a finomság nem marad örökké a kínálatban! Az XXL churros megtalálható a BelFrit összes éttermében, (kivéve a szezonálisan nyitvatartó Újbudai Parkszínpadon).


Link másolása
KÖVESS MINKET: