GASZTRO

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.



Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Új séf és új menü: a White Salonban jártunk
A New York-palota ikonikus éttermében mostantól Kiss Krisztián séf kifinomult, mégis játékos fogásai garantálják a felejthetetlen élményt.


Ahol a múlt és a jelen találkozik

A New York-palota Budapest egyik leglátványosabb és legismertebb épülete. Az 1894-ben épült, historizáló stílusú épület ma Anantara New York Palace Budapest Hotelként működik, otthont adva a világhírű New York Kávéháznak és a kifinomult gasztronómiai élményt kínáló White Salon étteremnek.

A White Salon az épület legvilágosabb, leghátsó szárnyában kapott helyet, ahová az impozáns épületen átsétálva juthatunk el.

Páratlanul díszes és elegáns enteriőrrel, aranyozott részletekkel és puha kárpitokkal várja vendégeit.

A kávéházhoz és a szalonhoz egyaránt hozzátartozik az élő zenei kíséret, mely hol lágy zongoraszóval, hol vibráló cigányzenével emeli a gasztronómiai élményt.

Az étterem 2023-ban került be a Magyar Michelin Guide ajánlott éttermeinek sorába, ahol helyüket azóta is büszkén őrzik.

Míg a New York Kávéház a tradíció és a klasszikus kávéházi hangulat megtestesítője, a White Salon a modernebb, kísérletező gasztronómiát képviseli. A White Salon konyhája játékos, izgalmas, és egyaránt merít nemzetközi, valamint magyar elemekből. Mindenképpen megér egy külön látogatást.

Új időszámítás a konyhán: Kiss Krisztián az új executive chef

2025-ben új időszámítás kezdődött a White Salon életében: távozott az eddigi executive chef, és a helyét Kiss Krisztián vette át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a menü továbbra is két séf összehangolt munkájának köszönhető, hiszen Wolf András továbbra is a corporate chef pozíciót tölti be.

Ez az átalakulás lehetőséget adott arra, hogy újra megvizsgáljuk, merre tart most az étterem, és milyen irányt képvisel Budapest gasztronómiai térképén.

Kiss Krisztián séf neve nem ismeretlen az Anantara falai között: itt kezdte pályafutását, tizenkét évvel ezelőtt, tanulóként.

Az évek során nyolc esztendőt töltött a ház különböző konyhai részlegein, így lényegében belülről ismeri az egész szálloda működését, ami egyedülálló előnyt biztosít számára.

Később a Gundel Étterembe igazolt séfhelyettesnek, ahol három évet dolgozott. Komoly napi forgalom (akár 300 fő) és több párhuzamosan futó rendezvény (akár napi 4-5) mellet kellett itt tartani az iramot. Saját bevallása szerint is sokat tanult ezekből az évekből. Emellett pedig privát séfként is aktív volt.

Ma már executive chefként tért vissza a White Salon élére, ahol egyszerre támaszkodik a jól ismert magyar ízekre és a nemzetközi konyhára.

Elegancia, komplexitás és a séf egyedi hangja

A White Salon étlapját összeállítani sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Egyszerre kell megfelelni a szállóvendégek elvárásainak, és azoknak, akik a Michelin-ajánlás miatt érkeznek ide.

Egyszerre kell nemzetközi és magyar ételeket kínálni, elegáns, de mégis közérthető módon. És ehhez jön még hozzá a séf személyes stílusa, amely az étlap frissességét és karakterét adja.

Krisztián úgy állította össze az új kínálatot, hogy a kötelező szállodai sztenderdeket megtartva, azok mellett teret engedett a kreativitásának és az egyéni stílusának. Ennek eredményeként 8–10 olyan új fogás került fel a White Salon étlapjára, ahol szabadon kísérletezhetett.

A séf a magyaros konyhát ismeri és szereti a legjobban, ezért annak technológiáját, alapanyagait és ízeit használja legszívesebben. Ugyanakkor minden ételt úgy kell formálni, hogy vonzó legyen a külföldi vendég számára is.

A menü összeállításánál a bisztró jellegű adagok és a közérthetőség volt a cél.

Nem lett volna célszerű túlgondolt, lekicsinyített fine dining falatokat kínálni, de a szimplán csak házias, nagyadagos ételek sem feltétlenül illenek az elegáns falak közé.

A séf kedvencei

Bivalymozzarella, édesköménnyel, vérnarancssal és pirított focacciával

Ez a fogás egy könnyed, friss saláta, amely a mediterrán ízeket ötvözi. A vérnarancs dresszinggel ízesített édeskömény saláta, az olívabogyó, a pirított fenyőmag és a bébi bazsalikom mind hozzájárulnak a harmonikus ízvilághoz.

A séf a klasszikus, paradicsomos mozzarellán csavart egyet. Így egyszerre lesz ismerős és izgalmas ez a fogás a vendégek számára.

Lazacpisztráng karfiol krémmel, tavaszi zöldségekkel és sáfrányos vajmártással

A roston sült lazacpisztrángot selymes karfiol püré, sáfrányos vajmártás és változatos zöldségek (pagoda karfiol, karfiol, spárga, szójabab, brokkoli) kísérik, melyeket nyersen reszelt karfiolsaláta tesz még izgalmasabbá.

Ez a fogás jól mutatja, hogy bár a White Salon nem fine dining, mégis ad az apróbb részletekre, és egy egyszerű, lazacos ételt is különlegessé tesz.

Szarvasgerinc csicsókával, fehérrépával és zsályás-egres jus-vel

A szarvasgerincet csicsóka püré, forrázott, üvegesre párolt, pattogatott quinoába forgatott új fehérrépa és zsályás egres jus kíséri.

Bár az alapanyagok magyarok, az ízvilág nemzetközi, ami tökéletesen illeszkedik a White Salon koncepciójába. Krisztián úgy gondolja, ez az étel az ázsiai és olasz vendégek számára is érthető és kedvelhető.

A desszertek terén is jelentős változások történtek: korábban több édesség is külső forrásból érkezett, de most a kiemelt desszertek is Krisztián keze munkáját dicsérik.

A kínálatban két desszert különösen izgalmas: a citrom tart és a túrógombóc.

Előbbi a menü nemzetközi arcát mutatja: egy klasszikus, de mégis izgalmas sütemény, amit a világ szinte bármely pontjáról érkező vendég ismer és ezáltal örömmel fogad. Krisztián változata elegáns, friss, letisztult, és tökéletesen illik a nyári szezonhoz.

A túrógombóc ezzel szemben a magyar hagyományokból építkezik: selymes, puha, precízen elkészített fogás, ami egyszerre hozza a komfortot és a kifinomultságot.

Nem túlgondolt, mégis karakteres: remek példája annak, hogyan lehet egy jellegzetesen magyar alapanyagot, mint a túró, izgalmasan és modernül tálalni.

Az újdonságok mellett a klasszikus magyar ételek, mint például a gulyásleves vagy a csirkepaprikás, természetesen továbbra is az étlapon szerepelnek,

hiszen ezek elengedhetetlen részei a magyar gasztronómiának.

Az új menü egyértelműen megmutatja Krisztián saját hangját. A magyaros alapokhoz való hűség, a technológiai precizitás és a nemzetközi közönség számára is vonzó ízvilág egyensúlya teszi igazán izgalmassá ezt az étlapot.

Épp annyira komoly és elegáns amennyire kell, de közben nem veszíti el a játékosságát sem.

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Árnyas menedékek Budapesten: 5 hűsítő hely, ahol megpihenhetsz a nyári forróságban
Hűsítő teraszok, árnyas fák, klasszikus ízek és nyári könnyedség – mutatjuk Budapest legkellemesebb helyeit, ahol a legnagyobb kánikulában is jól fogod érezni magad.


Van az a pont nyáron, amikor már nem elég a napszemüveg, a szalmakalap és a legnagyobb fagyikehely sem – egyszerűen muszáj egy árnyékos helyet találni, ahol egy kicsit megpihenhet az ember. Olyat, ahol elbújhatsz a tűző nap elől, miközben hűsítő italok, jó ételek és kellemes hangulat vár. Szerencsére Budapest tele van ilyen menedékekkel – csak tudni kell, hová érdemes beülni.

Ebben a válogatásban öt olyan árnyas budapesti helyet mutatunk be, ahol a legforróbb napokon is öröm leülni egy kávéra, ebédre vagy csak egy kis pihenésre. A Gundel Étterem elegáns, történelmi kertjében a Városliget zöldje és az élőzene varázsol különleges hangulatot minden pillanatból. A Séf Asztala a Parlament lábánál vár nosztalgikus comfort fooddal és árnyas terasszal. Az Evezős Sörkert a Római-part retró hangulatát idézi meg hekkkel, platánfák alatt, családbarát programokkal fűszerezve. A Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház a gesztenyefák ölelésében, házi süteményekkel, brunch fogásokkal és közösségi programokkal vár a város szélén. A Centrál Grand Café & Bar pedig a belváros egyik legzöldebb teraszán kínál nyugalmat, jeges kávét és a klasszikus kávéházi életérzést – mindezt elegánsan, könnyedén.

Gundel Étterem

A Városliget szívében, a lombos fák árnyékában bújik meg Budapest egyik leghíresebb étterme – a Gundel, ahol a nyári meleg is más hangulatot ölt. A hatalmas gesztenyefák alatt kialakított mesés kerthelyiség tökéletes választás, ha egy árnyékos, nyugodt, mégis elegáns környezetben szeretnél megpihenni. A kert atmoszférája egyszerre időtlen és otthonos: madárcsicsergés, finoman szűrődő napfény, és az a különleges miliő, amit csak egy ilyen patinás hely tud nyújtani.

A Gundel nem csupán egy étterem – történelem, gasztronómia és élmény találkozása egyetlen helyen. 2024-ben ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját, és máig őrzi alapítója, Gundel Károly örökségét: a magyar konyha klasszikusait, amelyek a mai napig meghatározók a hazai vendéglátásban.

A nyári időszakban a Gundel kertje különösen varázslatos: a zöld növényekkel körülölelt, árnyas teraszon a klasszikus fogások mellett, szezonális ételek is helyet kaptak az étlapon – így egy könnyed ebéd vagy egy ünnepi vacsora is ugyanúgy emlékezetes lehet.

A Gundel kertjében nemcsak a gesztenyefák árnyéka, hanem az élőzene is hozzájárul a különleges hangulathoz – lágy dallamok festik alá az étkezést, miközben a vendégek elmerülhetnek a klasszikus ízekben.

Ha pedig ennél is különlegesebb élményre vágysz, akkor a zenés-táncos esték sorozata lehet számodra az igazi felfedezés. Ez az új program minden hónap utolsó szerdáján várja a vendégeket, hogy visszahozza a bálok, a társastánc és az elegáns estek hangulatát. A nyári időszakban ezek az estek természetesen a kertben zajlanak: a vendégek táncra perdülhetnek a fák árnyékában, miközben klasszikus dallamok csendülnek fel. A zenés esték nemcsak a szórakozásról, hanem a közösségépítésről is szólnak – a Gundel mindig is olyan hely volt, ahol emberek és történetek találkoztak. Most pedig újra közösségi térré válik: tánccal, kultúrával, gasztronómiával – és természetesen árnyékkal, ott, ahol leginkább szükség van rá a forró budapesti napokon.

Séf Asztala

A nyári belvárosi forróságban igazi felüdülés egy olyan helyet találni, ahol árnyék is van, csend is van, és még finom ételek is várnak – lehetőleg olyanok, amik a gyerekkor kedvenc ízeit idézik. A Kossuth téren, közvetlenül a Parlament szomszédságában található Séf Asztala éppen ezt kínálja: egy kellemes, nyugodt teraszt a fák alatt, kiváló comfort foodot, és azt a fajta modern, mégis ismerős vendéglátást, amitől tényleg jól érezheted magad.

A Séf Asztalát Wolf András álmodta meg – őt sokan a magyar gasztronómia egyik újítójaként ismerhetik. A koncepció egyszerre egyszerű és zseniális: jól ismert, hazai ihletésű ételek újragondolva, minőségi alapanyagokból, szerethető tálalással. Az étlapon megtalálhatod a gyerekkorod nagy klasszikusait, például a nudlit vagy a túrógombócot, de nem hiányozhat a híres Magyarország alakú rántott hús sem, ami évek óta a hely egyik ikonikus fogása.

A gasztronómia mellett azonban a környezet is legalább ennyire vonzó.

A Séf Asztala terasza kifejezetten árnyékos, a Parlamentre nyíló panorámája pedig tényleg páratlan: itt ülve olyan érzésed lehet, mintha egyszerre fedeznéd fel a várost kívülállóként, és ismernéd minden titkát belülről.

A hely nyugodt, rendezett, nem zsúfolt – és mivel az épület tövében húzódik, a teraszt a kőfal és a lombok szinte természetes mikroklímává alakítják. Külön plusz, hogy a rendelés is kényelmes: digitális kioszkon, pár érintéssel adhatod le, ami nemcsak praktikus, hanem gyors is – különösen, ha ebédidőben, egy sétával vagy munka közben ugranál be. A kínálat sokszínű: friss szendvicsek, gnocchi, házi péksütik, olasz kávék, házi szörpök, és persze az ikonikus nudli minden mennyiségben. Ha valami könnyedet keresel, vagy csak bekapnál valamit két program között, itt biztosan megtalálod a kedvedre valót.

A Séf Asztala különösen ajánlott azoknak, akik egy gyors, mégis minőségi ebédet keresnek a belváros szívében, vagy csak szeretnének leülni egy limonádéval a kezükben, és élvezni azt a különleges budapesti pillanatot, amikor a Parlament tornyai árnyékot vetnek a kockakövekre.

Evezős Sörkert

Ha létezik budapesti hely, ami valóban egyesíti magában a természet közelségét, a barátságos retró életérzést és a megújult gasztronómiai kínálatot, akkor az a Római-parton található Evezős Sörkert.

A Duna mentén megbúvó, hatalmas fákkal és napvitorlákkal árnyékolt vendéglátóhely immár több mint négy évtizede a nyári fővárosi lazulás egyik legnépszerűbb színtere – és minden évben képes megújulni, miközben hű marad a hangulatához.

Az Evezős története 1983-ra nyúlik vissza, amikor még egy egyszerű bádogbódéként indult Farkas Lajos kezei alatt. Azóta persze sokat változott a hely – 2017 óta az Eventrend Holding részeként működik –, de az alapélmény, a platánfák hűvöse, a Duna morajlása, és a könnyed, vendégszerető atmoszféra máig változatlan. A hatalmas lombkoronák alatt kialakított „zöld székesegyház” nemcsak látványban különleges, de a nyári meleg ellen is természetes menedéket nyújt.

A gasztronómiai kínálat is bőven túlnőtt már a klasszikus hekken (bár azt sem érdemes kihagyni). Az étlapon megjelentek az izgalmas, street food ihletésű fogások, amelyek a Római-parti életérzést mai köntösben hozzák: Smash Burger, Sea Dog (fish & chips édes buciban, remoulade mártással), Bundázott Mac & Cheese, Loaded Fries és roppanós grillkukorica is szerepelnek a kínálatban. Ezek nemcsak finomak, hanem mutatósak is – mondhatni, Instagramra születtek. Aki pedig inkább kortyolgatna, az házi limonádék, színes koktélok, frissítő csapolt sörök és kávékülönlegességek közül választhat, miközben a Duna-part nyugalmában gyönyörködik.

De az Evezős több, mint egy jól működő vendéglátóhely: ez egy társasági tér is. Esténként bárzongoristák, zenekarok és kisebb formációk gondoskodnak a hangulatról – gyakran nosztalgikus, retró dallamokkal, amik felidézik a régi balatoni nyarakat. A vendégek aktív résztvevői lehetnek az estéknek, hiszen a zenészek kérésre is játszanak, így minden este kicsit személyes, közös élménnyé válik.

Ráadásul az Evezős családbarát és kutyabarát is: hétvégéken animátorok várják a gyerekeket játszósarokkal és kézműves foglalkozásokkal, míg a négylábú vendégek kutyafagylaltot, friss vizet és hypoallergén jutalomfalatot kapnak. Mindezt modern, mégis természetközeli arculat öleli körbe – színes, kényelmes bútorok, napvitorlák, hangulatos fények, és természetesen a Duna látványa, ami minden pillanatot különlegessé tesz.

Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház

Budakeszi határában, a gesztenyefák árnyékában áll egy épület, amely hosszú időn át a környék közösségi életének központja volt – és most újra azzá válhat. A Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház nemcsak nevében idézi a Római-parti egység jól ismert vendégszeretetét, hanem a hangulatában, az ízeiben és abban a különleges, nyugalmat sugárzó légkörben is, amit már belépéskor megérez az ember.

Az új Cziniel a legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében kapott otthont, a teljes felújítás után pedig nemcsak esztétikailag, de funkcionalitásában is megújult.

A Szanatórium utca 2. szám alatt található, tágas kerthelyiség száz főt is kényelmesen befogad, miközben a hatalmas fák és a kialakított terasz valódi árnyas menedéket nyújtanak a nyári meleg ellen.

A teraszon gyereksarok, kinti fagylaltpult, és minden adott egy hosszú, ráérős délutánhoz – akár családdal, barátokkal vagy egy könyvvel az asztalon.

A Cziniel Budakeszi egyszerre cukrászda, kávéház, brunch-hely és közösségi tér – ahol bármelyik napszakban megtalálod, amit keresel. Már reggel nyolctól várnak a klasszikus és modern reggelikkel, napközben könnyed saláták, meleg fogások, különleges szendvicsek és házi fagylaltok közül választhatsz, délután és este pedig jöhet a kávé, egy szelet sütemény és egy kis megérdemelt pihenés. A vitrinben több mint 50-féle édesség sorakozik – krémesek, torták, francia desszertek, házi pogácsák –, így biztosan találsz olyat, ami épp hozzád illik. Ha mentes finomságokat keresel, azokat is bőven megtalálod: glutén-, cukor-, tejmentes, vegán és paleo sütemények is szerepelnek a kínálatban.

Ha valami igazán laktatóra vágysz, itt akkor sem fogsz csalódni: megkóstolhatod például a Cziniel-féle Bécsi szeletet vagy az újragondolt rakott kelt, hétvégén pedig házias, topfban tálalt menüvel is várnak – gazdag húslevessel, házi grízgaluskával, rántott hússal, krémes burgonyapürével és klasszikus uborkasalátával. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem pont olyan otthonosak, amilyennek egy igazi családi ebédnek lennie kell.

A hely nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a közösségről is: rendszeresek lesznek a gyerekprogramok (például marcipánkézművesség vagy hüllősimogató), élőzenés esték, helyi művészeti kiállítások és ingyenes programok minden korosztálynak – fiataloknak, családoknak, időseknek egyaránt. A cél, hogy a Cziniel Budakeszi újra közösségi központtá váljon, ahol ismerős arcok köszönnek vissza, ahol kialakulhatnak szokások, visszatérő pillanatok – és ahol a vendégélmény valóban személyes.

Centrál Grand Café & Bar

Vannak helyek Budapesten, ahol a város zaja valahogy lelassul, a levegő kellemesebb, a pillanat pedig hosszabbnak tűnik. A Centrál Grand Café & Bar pontosan ilyen: egy valódi belvárosi klasszikus, ahol a kávé, a kultúra, a gasztronómia és a nyári hűsölés találkozik egy árnyas, zöld növényekkel övezett teraszon – a belváros közepén.

A Károlyi Mihály utca 9. szám alatt, a Ferenciek tere közelében található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont Budapest térképén, ahol jó érzés megpihenni a legmelegebb napokon is.

A barátságos, növényekkel körülölelt terasz egy nyüzsgő városi térre nyílik, mégis kellemesen elszeparált és védett – igazi zöld menedék a nyári forróság elől.

A nyári kínálat itt tényleg felfrissít: a jeges kávék, házi limonádék és színes koktélok nemcsak hűsítenek, hanem stílusosan hozzák el neked a nyár hangulatát. A konyha ehhez illően könnyed, mégis izgalmas fogásokat kínál – például megkóstolhatod a grillezett kecskesajtot sült fodros kelkáposztával, friss rukkolával, limelés dresszinggel, koktélparadicsommal és szezámmaggal. Egy igazi nyári tányér, tele frissességgel és színekkel. Ha reggelire vagy brunch-ra ülnél be, ne hagyd ki a Centrál Benedictet vagy a Shakshukát – ezek a fogások francia és közel-keleti ízekkel teszik különlegessé a reggeled. Ha pedig valami igazán látványosra vágysz, a Central Brunch Tower garantáltan feldobja a napod.

A Centrálban gyakran szól élő zene reggelente és esténként is – így akár olvasni, dolgozni, vacsorázni vagy csak elidőzni ülsz be, mindig kellemes háttérdallam kísér majd. A hely hangulata egyszerre klasszikus és modern: belső tere a régi irodalmi kávéházakat idézi, mégis könnyed, barátságos és egyáltalán nem feszélyező – sőt, inkább hívogat, hogy maradj még egy kicsit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Visszatérhet a Wendy's Magyarországra - már keresik a partnereket
A gyorsétteremlánc 2002-ben vonult ki a magyar piacról, most újra terjeszkedne. A cég olyan franchise-partnereket keres, akik tőkeerősek és jól ismerik a hazai üzleti és ingatlanpiaci környezetet.


A Wendy’s újra megnyitná éttermeit Magyarországon, írta meg a Franchising.hu. A világmárka most olyan partnereket keres hazánkban, akik jól ismerik a helyi viszonyokat, van üzleti tapasztalatuk, és szívesen csatlakoznának a márka építéséhez. Fontos számukra az is, hogy a leendő partnerek tisztában legyenek az ingatlanpiaci környezettel, és elegendő tőkével rendelkezzenek a tervek megvalósításához.

A cég a Telex megkeresésére megerősítette a hírt. Azt írták:

„A Wendy's erős világmárkaként elkötelezett célja mellett, hogy 2028-ra 2000 étterme legyen. A növekedés érdekében aktívan keressük franchise-partnereinket, akik új Wendy's éttermeket építenének és üzemeltetnének Magyarországon. Izgatottan várjuk, hogy velünk együtt növekedjenek, és még több fogyasztóhoz juttassuk el együtt a Wendy's híres termékeit Európa-szerte.”

A Wendy’s neve nem ismeretlen itthon, hiszen a gyorsétterem-hálózat korábban hét éttermet működtetett Magyarországon. 2002-ben azonban kivonultak a hazai piacról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Duna-parti gasztroélmények Budapesten – 7 szuper hely, amit ki kell próbálnod nyáron
Lazulj el egy pohár borral a rakparton, ebédelj a hullámok látványára, vagy ülj ki egy hangulatos teraszra a naplementében – ezek a Duna-parti helyek tökéletesen hozzák a nyári életérzést Budapesten.


Ha nyár, akkor Duna! A vízpart közelsége mindig különleges hangulatot ad egy városi sétának, és még jobb, ha közben egy finom ebéd vagy hűsítő ital is belefér. Budapest igazán kivételezett helyzetben van: a Duna mindkét oldalán lehet olyan helyeket találni, ahol a lenyűgöző panoráma mellé gasztronómiai élmények is társulnak. Ebben a válogatásban olyan éttermeket és teraszokat gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a Duna van karnyújtásnyira, hanem a hangulat, a kínálat és a környezet is garantáltan maradásra csábít.

Szállj fel a Spoon The Boat fedélzetére, és élvezd Budapest egyik legismertebb hajóéttermének különleges hangulatát: miközben finom fogásokkal kényeztetnek, a Duna hullámain ringatózva gyönyörködhetsz a város lenyűgöző panorámájában is. Vagy beülhetsz az AGOS elegáns, mégis barátságos étermébe és teraszára a Bem József téren, ahol fine dining fogások várnak. A nemrég megnyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart gyorsan népszerű reggelizőhellyé vált: speciality kávéval és eggs benedicttel indíthatod a napot, közvetlenül a Duna partján. Aki a város szélén keresne nyugalmat, az a Vasmacska Terasz Étterem kikötőjében, Budafokon találhat otthonos pihenőt a Duna partján. A Séf Asztala a belvárosi rohanásban kínál modern magyar fogásokat pár percre a rakparttól. Ha pedig inkább lazább nyári hangulatra vágysz, akkor a Római-part felé vedd az irányt, ahol az Evezős Sörkert fröccsel, finom street food újdonságokkal és zenei programokkal vár. Végül, de nem utolsó sorban ott a P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében, ahol kulturált környezetben, elegáns dunai kilátással élvezheted a szezonális fogásokat.

Spoon The Boat

Ha van hely Budapesten, ahol a Duna nemcsak látvány, hanem életérzés is, az a Spoon The Boat. Ez az elegáns, mégis laza stílusú hajóterasz a pesti oldalon horgonyoz, közvetlenül a Vigadó térnél – pont ott, ahol a város két arca, Buda és Pest, a legszebben tükröződik vissza a vízfelszínről.

A naplementében fürdő városkép innen nézve olyan, mintha egy képeslap elevenedne meg – a Lánchíd, a Budai Vár és a Gellért-hegy sziluettje szinte összeolvad a poharadban gyöngyöző koktél látványával.

És ami még jobb: a Spoon nemcsak a kilátással kényeztet, hanem a konyhával is. A nyári étlap könnyed, friss fogásai között megtalálod a szezon legjobb ízeit – legyen szó egy könnyű halas tányérról, egy kreatív vegetáriánus finomságról vagy egy jól behűtött bor mellé passzoló falatkákról.

Munka után érdemes célba venni a hajót, hiszen a délutánból itt könnyedén estét varázsolhatsz. Szerdától péntekig ugyanis a teraszon elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják, a koktéllapon pedig olyan ínyencségek várnak, mint a Spoonstar Martini, az Aperol Margarita vagy a különleges La Su MGO Gin Tonic.

És ha a hétvége inkább a családi kikapcsolódásé, akkor is érdemes kikötni itt: a háromfogásos ebédmenü után egy ajándék hajókázás vár rátok a Spoon saját pontonjáról indulva – Budapest látványos díszletei között ringatózva. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain Budapest szívében vacsorázhatsz. És valóban, a hely szlogenje nem túlzás: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.

AGOS – Kimpton BEM Budapest

Ha olyan helyet keresel, ahol nemcsak finomat ehetsz, hanem közben egy kis varázslat is körülvesz, akkor az AGOS remek választás.

A Kimpton BEM Budapest szálloda földszintjén található étterem Budán, a II. kerületben, a Bem József téren várja a vendégeket. Az ajtótól csupán néhány lépés a Duna-part, pár perc sétára van a Margit híd, és a Várnegyed is könnyedén elérhető – így tökéletes választás akár egy városi séta előtt vagy után.

Az AGOS nemcsak elhelyezkedésével nyűgöz le, hanem különleges látványvilágával is: a belső tér minden részlete a világhírű holland designer, Marcel Wanders munkája, aki a magyar csodaszarvas legendáját idézi meg a padlótól a plafonig. A motívum visszaköszön a falakon, a szarvasos teremben, a dekorációban és még a hangulatos kerthelyiségben is – így az étkezés itt valóban több mint gasztronómiai élmény: egy vizuális történetmesélés is. A név sem véletlen: az „ágos” egy régi magyar szó, ami ágas-bogas vidéket, erdős tájat jelent – és egykor a szarvast is így nevezték.

A konyha Fehér Attila executive chef irányítása alatt működik, aki a mediterrán, magyar és nemzetközi konyha elemeit ötvözi kreatív módon. Az étlap minden napszakban izgalmas: hétköznapokon 12:00 és 15:00 között Business Lunch menüvel várják a vendégeket, amelyben a klasszikus magyar fogások (például tökfőzelék vagy paradicsomos káposzta húsgombóccal) mellett mediterrán ihletésű ételek is helyet kapnak, mint a bőrén sült aranydurbincs vagy az ossobuco polentával.A vacsoraétlap kifinomult, mégis közérthető – olyan különlegességekkel, mint a Smoky Tuna Carpaccio vagy a két főre szóló Venison Wellington. A desszerteket sem érdemes kihagyni – házi készítésű édességek, amelyek folyamatosan megújulnak a szezonalitás jegyében. Az italkínálatban szerepel borválogatás, koktélok, házi szörpök és klasszikus frissítők.

A hétvégi programok is figyelmet érdemelnek: szombatonként Bottomless Brunch & Beats várja a vendégeket 12:00-tól 16:00-ig. Az esemény különlegessége, hogy nem vasárnap, hanem szombaton rendezik meg – ez önmagában is ritkaság a hasonló kategóriájú helyek között. Korlátlan büfé, Kreinbacher pezsgő, kávé, limonádé és víz jár az élő DJ-szett mellé, a hangulat pedig stílusosan laza, elegánsan kötetlen.

Ha egy kis nyugalomra, különleges ízekre és inspiráló környezetre vágysz, térj be az AGOS-ba – nemcsak finomat eszel majd, hanem egy gondosan megkomponált élmény részese is leszel.

Cafe Brunch Budapest - Rakpart

Ha egy olyan helyet keresel, ahol finom reggelivel vagy brunch-csal indíthatod a napot, miközben a Duna-part nyugalma és a Gellért-hegy látványa vesz körül, akkor az újonnan nyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart tökéletes választás.

A Belgrád rakparton találod, a Szabadság híd és az Erzsébet híd között, közvetlenül a Duna mellett – így akár egy séta közben is könnyedén beugorhatsz ide egy kiadós reggelire vagy egy jó kávéra.

A teraszról lenyűgöző a panoráma: egyszerre láthatod a Gellért-hegyet, a Szabadság-szobrot, a budai Várat, miközben a Duna lassan hömpölyög előtted. A világos, klimatizált belső tér pedig kellemes hangulatot kínál – akkor is, ha csak egy rövid kávészünet erejéig térsz be hozzájuk.

A kínálat kifejezetten a brunch-rajongóknak szól: minden nap 8 és 16 óra között válogathatsz a klasszikus kedvencekből – avokádós pirítós, eggs Benedict, amerikai palacsinta, frissen sült croissant vagy épp New York roll –, de ha valami magyarosabbra vágysz, azt is megtalálod az étlapon. A kenyerek és péksütik saját kézműves pékségükből érkeznek frissen minden reggel, a kávét pedig helyi pörkölő készíti, amit profi baristák varázsolnak a csészébe.

Gondoltak az ételérzékenyekre is: találsz gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opciókat is. A választék bőséges, a hangulat laza és barátságos – akár egyedül, akár barátokkal vagy turistaként térsz be, jól fogod érezni magad. Ha szeretnél a Duna-parton kezdeni egy nyári reggelt, egy jó kávéval és egy kiadós, finom étellel, akkor ez a hely épp neked való.

Vasmacska Terasz Étterem

Ha egy olyan helyet keresel, ahol igazi Duna-parti hangulatban ehetsz egy jót, lazíthatsz a barátokkal vagy megünnepelheted az élet nagy és apróbb pillanatait, akkor irány a Vasmacska Terasz Étterem!

A Budafoki kikötőnél, közvetlenül a Duna partján találod ezt a helyet, ahonnan páratlan kilátás nyílik a folyóra – nyáron ideális kiülős célpont, de a téli hónapokban is meglepően hangulatos.

Ez nem egy újkeletű vendéglátóhely: már az 1920-as években is étterem működött itt, de ma egy teljesen megújult, modern helyszínen élvezheted a klasszikus magyar konyha újragondolt változatait.

A konyha élén Balogh Martin többszörösen díjnyertes séf, aki legutóbb a Szamos Tányérdesszert versenyen nyert első díjat Sofia névre hallgató Erős Pistás bivalysajt tortájával. Az év legjobb magyar desszertjének receptjét még 1 évig a Parlamentben őrzik, ezért kizárólag a Vasmacskában kóstolhatod meg. Az étlap a klasszikus magyaros és halételek – például a balatoni hekk vagy a fehérboros feketekagyló – mellett izgalmas különlegességeket is kínál. Ilyen a sous-vide borjú hátszín chedarral, brokkolis-hagymás burgonyapürével és grill zöldségekkel, valamint az ázsiai ízvilágot idéző zöldséges gyóza, amely valódi nemzetközi gasztroélményt nyújt.

A tágas teraszról közvetlen kilátás nyílik a Dunára, de ha hűvösebb az idő, a klimatizált belső tér is kényelmes és barátságos. A hely kifejezetten család- és kutyabarát, és ha autóval érkezel, saját parkoló is van, de érkezhetsz akár biciklivel vagy hajóval is. A Vasmacska nemcsak hétköznapi étkezésekhez ideális – esküvőket, céges rendezvényeket, baráti bulikat is rendszeresen tartanak itt. Ha valami igazán különleges Duna-parti helyszínt keresel, amit még nem fedezett fel mindenki a városból, akkor ez legyen az új törzshelyed!

Séf Asztala

A Parlament szomszédságában, néhány lépésre a rakparttól bújik meg egy hely, ahol a belváros nyüzsgése háttérbe szorul, és teret enged a nyugalomnak – és persze a jó ízeknek is. A Séf Asztala nem csupán egy étterem, hanem egyfajta gasztronómiai menedék Budapest szívében, ahol a magyar klasszikusokat modern formában, mégis elérhetően tálalják.

Trendi, letisztult teraszuk április közepe óta várja a vendégeket, ahonnan pazar kilátás nyílik a Parlament legszebb oldalára – a Kossuth téri panoráma pedig már önmagában is segít kiszakadni a mindennapokból.

A folyamatosan lüktető városi élet látványa különleges hátteret ad minden egyes falatnak. Itt még egy gyors ebéd vagy kora reggeli kávé is úgy hat, mint egy mini nyaralás.

A hely mögött Wolf András séf áll, aki szenvedélyesen dolgozik azon, hogy a rántott hús, a gulyás vagy a házi nudli ne csak nosztalgiát ébresszen, hanem újra a mindennapjaink részévé váljon – minőségben, stílusban, élményben. Az étlap letisztult, friss és barátságos: kovászos szendvicsek, tartalmas saláták, meleg fogások és finom péksütemények váltogatják egymást.

Legyen szó egy tartalmas reggeliről a Duna közelében, vagy egy gyors, mégis emlékezetes ebédről két megbeszélés között, a Séf Asztala minden helyzetben jó választás. Irodisták, helyiek és turisták egyaránt szívesen térnek be ide – közös bennük, hogy értékelik a minőségi, mégis megfizethető ételeket. Ez a hely egy falatnyi nyugalmat kínál a város szívében, ahol nemcsak az ízek, de a lenyűgöző panoráma is hozzájárul az élményhez.

Evezős Sörkert

A Duna-parti nyárnak megvan a maga hangulata – a víz morajlása, a sült hekk illata és a nevetések összhangja adja. És ha van hely Budapesten, ahol ez az érzés tetten érhető, az az Evezős Sörkert. Már több mint 40 éve a Római-part egyik legikonikusabb találkozóhelye, ahol a nyár mindig pezsgő hangulattal, napfénnyel és közösségi élményekkel telik.

A sörkert története 1983-ban indult, amikor Farkas Lajos egy bádogbódéból álmodott meg egy olyan közösségi helyet, ami mára igazi lokálpatrióta legendává nőtte ki magát.

A színes, barátságos terasz a Duna közvetlen közelében húzódik, platánfák árnyékában – tökéletes helyszín egy hosszú nap lassítására, egy jó hideg üditővel és egy kiadós vacsorával.

Idén az Evezős nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségi élményekről is szól: a gyerekeket animátorok várják kézműves programokkal és bábszínházzal, a felnőttek pedig élőzenés esteken lazíthatnak. A zongoraszó és az ének összeolvad a Duna halk morajlásával – a hangulatról pedig olyan zenekarok gondoskodnak, mint a Cats Trio vagy a Party Dance Band.

Az étlapon a klasszikus hekk és kolbász mellett street food újdonságok is megjelennek: smash burger, mac & cheese, sőt, még rántott kovászos uborka is került a menüre. Az italválaszték is a nyári lazulást szolgálja: csapolt sörök, könnyű borok, jeges limonádék, frissítő koktélok és jó kávék – mindenki talál kedvére valót.

Az Evezős Sörkert több mint egy hely a Római-parton – egy életérzés, ami minden korosztályt magával ragad. Ahol a Duna nemcsak a háttér, hanem a történet része. És ahol minden este egy kicsit olyan, mintha a nyár örökké tartana.

P’Art Kávéház és Bisztró

A P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében közvetlenül a rakparton vár, ahol a kultúra, a design és a gasztronómia természetesen fonódik össze. A hely két arcát ismerheted meg: reggel 10-től a kávézó vár frissítő presszóval, flat white-tal, házi sütikkel és könnyed beszélgetésekkel. Délután négytől nyit a bisztró rész, ahol szezonális fogások, saláták, hal- és húsételek, szendvicsek és alkalmi menük közül válogathatsz – kicsit elegánsabb hangulatban, mégis lazán.

A belső tér letisztult, modern, hatalmas üvegablakokon árad be a fény, miközben a Duna nyugalma és a Müpa kortárs építészete egyszerre hat rád.

És ha igazán nyári hangulatra vágysz, irány a terasz! Ahogy beköszönt a nyár megtelik élettel – limonádék, könnyed ételek, jó beszélgetések és koncert előtti pezsgők váltják egymást az asztalokon. A borlap válogatott hazai tételekkel dolgozik, rozékkal, fehérekkel, pezsgőkkel, de sörök, alkoholmentes frissítők és mindenféle kávé is megtalálható, amit csak megkívánhatsz egy napsütéses délutánon vagy egy hosszú nap végén.

A P’Art Kávéház és Bisztró tökéletes választás, ha egy kis kikapcsolódásra, jó ízekre és inspiráló környezetre vágysz a város szívében. Itt minden adott egy lassabb ebédhez, egy koncert előtti italhoz vagy csak egy nyugodt pillanathoz a Duna mellett – stílusosan, természetesen, jó hangulatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: