Ezek most Magyarország legjobb vidéki éttermei
A Dining Guide idén is kiválasztotta a legjobb tíz vidéki éttermet. Azt, hogy folyamatosan egyre magasabb minőséget képviselnek a fővároson kívüli vendéglátóhelyek, bizonyítja, hogy tavaly már a Michelin Guide-ban is szerepeltek.
1. Platán Gourmet Étterem

A Dining Guide az idei év legjobb éttermének járó Év Étterme-díjat a Platán Gourmet-nak ítélte.
Pesti István séf a Tatai-tó partján, festői környezetben valósította meg fine dining koncepcióját. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata változatos, az étlap a séf fúziós látásmódját követi, konyhája nehezen kategorizálható.
2. 42 Restaurant

Az Esztergom sétálóutcájában található 42 Restaurant belső tere modern kialakítású, a berendezés és az éttermi eszközök luxusminőséget képviselnek. Barna Ádám séf konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében, a degusztációs menüben megtalálhatók a kortárs világkonyha ételei.
A séf szakmai teljesítményét a Dining Guide tesztelői idén az Év Innovatív Konyhája-díjjal jutalmazták.
3. Platán Bisztró

A Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine-bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A koncepció a Platán csoport vezető séfjéhez, Pesti Istvánhoz köthető, a konyhát Mogyorós Donát séf irányítja. Az étlapon minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételek szerepelnek. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.
4. Anyukám Mondta

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs által vezetett encsi olasz-magyar étterem a magas minőségű alapanyagokról, a perfekcionista konyhai filózófiáról, és a helyhez igazodó étlapról híres. A kínálatot a hagyományos, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.
5. Clarisse Étterem

A felújított turai kastélyban működik a Clarisse luxusétterem, amelynek koncepciója a fenntartható, felelősségteljes gasztronómia. A „fine dining” degusztációs menü kínálata a térség alapanyagaira, helyben termesztett és vadon termő növényeire, és a környék erdeiben élő vadak húsára épül.
6. Sauska 48

Bicsár Attila séf Villányban, a Sauska 48-ban alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyhát”. Az étterem a vidéki magyar konyha kortárs irányzatába illeszkedik. Az étlap kínálata igyekszik követni a szezonális alapanyagkínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit.
7. Mór24

A balatonfüredi Mór24 szezonális kínálata, "small plates" és "foodsharing" koncepciója, valamint az ételek minősége kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízesítésével.
8. Kistücsök Food&Room

A legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök tavaly egészült ki Food&Room koncepcióval. Az úgynevezett séfszobában látványkonyhán, a vendégek közelében készülnek az ételek. A Kistücsök környékbeli alapanyagokkal és modern technológiákkal készülő magyar fogásairól híres évtizedek óta.
9. Csopaki Resti by Laurel

A Csopaki Resti by Laurel, az ország egyik legkisebb bisztróétterme, és nevéhez hűen a vasútállomáson található. A tíz férőhelyes lakásétterem hangulatú hely a bisztrókonyha és a fine dining fúzióját valósítja meg hatfogásos, degusztációs menüjével.
10. Botanica

A dánszentmikósi Hotel Botanica fine dining jegyeket mutató éttermében négyfogásos, gourmet degusztációs menüt kínálnak, amiben ötvözik a kortárs vidéki konyhák és a fine dining elemeit.
+1. Az Év Szerethető Étterme: Casa Christa

A Balaton északi partján, Balatonszőlős felett található a Casa Christa birtok, ahol trattoria stílusú étteremmel várják a vendégeket. Az étlap letisztult kínálata alapvetően a hazai alapanyagokra épít, de a nemzetközi gasztronómia hatásai is tetten érhetők.