GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf



Bassi ezek után ismerteti a tökéletes bolognai spagettit eredményező, mégis kevesek által ismert recept lépéseit:

1. Pirítsuk meg a kiválasztott zöldségeket (sárgarépa, szárzeller - szerk.) extra szűz olívaolajon.

2. Adjuk hozzá a húst. A hagyományos receptben marha-disznó keveréket használnak, de ízlés szerint lehet csak marha is.

3. Addig pirítsuk, amíg a hús egyenletesen barna nem lesz. Ez az egyik legfontosabb lépés.

4. Engedjük fel borral a serpenyő aljára ragadt pörzsanyagot, mely a hús pirítása közben rakódott le.

5. Végül ízlés szerint fűszerezzük, és adjuk hozzá a paradicsompürét és némi vizet. A készülő ragut óvatosan forraljuk néhány órán keresztül.

Léteznek ugyanakkor tipikus hibák is, amiket sokan elkövetnek a spagetti elkészítése közben.

A szakács szerint a két legjellemzőbb tévedés, hogy sokan olajat adnak a tészta főzővizéhez, majd a már készre főzött tésztát végül vízzel átöblítik.

Bassi szerint ha megfelelő minőségű tésztát választottunk, akkor csak kevés keményítő szabadul fel a főzés során, ez pedig megakadályozza a tészta összetapadását.

Szintén a keményítővel van összefüggésben, hogy miért nem érdemes az elkészült tésztát vízzel átöblíteni. Bassi szerint ugyanis ilyenkor a víz lemossa azt a vékony keményítő-réteget, ami elősegíti a tészta és a mártás megfelelő összeragadását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Új séf és új menü: a White Salonban jártunk
A New York-palota ikonikus éttermében mostantól Kiss Krisztián séf kifinomult, mégis játékos fogásai garantálják a felejthetetlen élményt.


Ahol a múlt és a jelen találkozik

A New York-palota Budapest egyik leglátványosabb és legismertebb épülete. Az 1894-ben épült, historizáló stílusú épület ma Anantara New York Palace Budapest Hotelként működik, otthont adva a világhírű New York Kávéháznak és a kifinomult gasztronómiai élményt kínáló White Salon étteremnek.

A White Salon az épület legvilágosabb, leghátsó szárnyában kapott helyet, ahová az impozáns épületen átsétálva juthatunk el.

Páratlanul díszes és elegáns enteriőrrel, aranyozott részletekkel és puha kárpitokkal várja vendégeit.

A kávéházhoz és a szalonhoz egyaránt hozzátartozik az élő zenei kíséret, mely hol lágy zongoraszóval, hol vibráló cigányzenével emeli a gasztronómiai élményt.

Az étterem 2023-ban került be a Magyar Michelin Guide ajánlott éttermeinek sorába, ahol helyüket azóta is büszkén őrzik.

Míg a New York Kávéház a tradíció és a klasszikus kávéházi hangulat megtestesítője, a White Salon a modernebb, kísérletező gasztronómiát képviseli. A White Salon konyhája játékos, izgalmas, és egyaránt merít nemzetközi, valamint magyar elemekből. Mindenképpen megér egy külön látogatást.

Új időszámítás a konyhán: Kiss Krisztián az új executive chef

2025-ben új időszámítás kezdődött a White Salon életében: távozott az eddigi executive chef, és a helyét Kiss Krisztián vette át. Fontos azonban megjegyezni, hogy a menü továbbra is két séf összehangolt munkájának köszönhető, hiszen Wolf András továbbra is a corporate chef pozíciót tölti be.

Ez az átalakulás lehetőséget adott arra, hogy újra megvizsgáljuk, merre tart most az étterem, és milyen irányt képvisel Budapest gasztronómiai térképén.

Kiss Krisztián séf neve nem ismeretlen az Anantara falai között: itt kezdte pályafutását, tizenkét évvel ezelőtt, tanulóként.

Az évek során nyolc esztendőt töltött a ház különböző konyhai részlegein, így lényegében belülről ismeri az egész szálloda működését, ami egyedülálló előnyt biztosít számára.

Később a Gundel Étterembe igazolt séfhelyettesnek, ahol három évet dolgozott. Komoly napi forgalom (akár 300 fő) és több párhuzamosan futó rendezvény (akár napi 4-5) mellet kellett itt tartani az iramot. Saját bevallása szerint is sokat tanult ezekből az évekből. Emellett pedig privát séfként is aktív volt.

Ma már executive chefként tért vissza a White Salon élére, ahol egyszerre támaszkodik a jól ismert magyar ízekre és a nemzetközi konyhára.

Elegancia, komplexitás és a séf egyedi hangja

A White Salon étlapját összeállítani sokkal összetettebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Egyszerre kell megfelelni a szállóvendégek elvárásainak, és azoknak, akik a Michelin-ajánlás miatt érkeznek ide.

Egyszerre kell nemzetközi és magyar ételeket kínálni, elegáns, de mégis közérthető módon. És ehhez jön még hozzá a séf személyes stílusa, amely az étlap frissességét és karakterét adja.

Krisztián úgy állította össze az új kínálatot, hogy a kötelező szállodai sztenderdeket megtartva, azok mellett teret engedett a kreativitásának és az egyéni stílusának. Ennek eredményeként 8–10 olyan új fogás került fel a White Salon étlapjára, ahol szabadon kísérletezhetett.

A séf a magyaros konyhát ismeri és szereti a legjobban, ezért annak technológiáját, alapanyagait és ízeit használja legszívesebben. Ugyanakkor minden ételt úgy kell formálni, hogy vonzó legyen a külföldi vendég számára is.

A menü összeállításánál a bisztró jellegű adagok és a közérthetőség volt a cél.

Nem lett volna célszerű túlgondolt, lekicsinyített fine dining falatokat kínálni, de a szimplán csak házias, nagyadagos ételek sem feltétlenül illenek az elegáns falak közé.

A séf kedvencei

Bivalymozzarella, édesköménnyel, vérnarancssal és pirított focacciával

Ez a fogás egy könnyed, friss saláta, amely a mediterrán ízeket ötvözi. A vérnarancs dresszinggel ízesített édeskömény saláta, az olívabogyó, a pirított fenyőmag és a bébi bazsalikom mind hozzájárulnak a harmonikus ízvilághoz.

A séf a klasszikus, paradicsomos mozzarellán csavart egyet. Így egyszerre lesz ismerős és izgalmas ez a fogás a vendégek számára.

Lazacpisztráng karfiol krémmel, tavaszi zöldségekkel és sáfrányos vajmártással

A roston sült lazacpisztrángot selymes karfiol püré, sáfrányos vajmártás és változatos zöldségek (pagoda karfiol, karfiol, spárga, szójabab, brokkoli) kísérik, melyeket nyersen reszelt karfiolsaláta tesz még izgalmasabbá.

Ez a fogás jól mutatja, hogy bár a White Salon nem fine dining, mégis ad az apróbb részletekre, és egy egyszerű, lazacos ételt is különlegessé tesz.

Szarvasgerinc csicsókával, fehérrépával és zsályás-egres jus-vel

A szarvasgerincet csicsóka püré, forrázott, üvegesre párolt, pattogatott quinoába forgatott új fehérrépa és zsályás egres jus kíséri.

Bár az alapanyagok magyarok, az ízvilág nemzetközi, ami tökéletesen illeszkedik a White Salon koncepciójába. Krisztián úgy gondolja, ez az étel az ázsiai és olasz vendégek számára is érthető és kedvelhető.

A desszertek terén is jelentős változások történtek: korábban több édesség is külső forrásból érkezett, de most a kiemelt desszertek is Krisztián keze munkáját dicsérik.

A kínálatban két desszert különösen izgalmas: a citrom tart és a túrógombóc.

Előbbi a menü nemzetközi arcát mutatja: egy klasszikus, de mégis izgalmas sütemény, amit a világ szinte bármely pontjáról érkező vendég ismer és ezáltal örömmel fogad. Krisztián változata elegáns, friss, letisztult, és tökéletesen illik a nyári szezonhoz.

A túrógombóc ezzel szemben a magyar hagyományokból építkezik: selymes, puha, precízen elkészített fogás, ami egyszerre hozza a komfortot és a kifinomultságot.

Nem túlgondolt, mégis karakteres: remek példája annak, hogyan lehet egy jellegzetesen magyar alapanyagot, mint a túró, izgalmasan és modernül tálalni.

Az újdonságok mellett a klasszikus magyar ételek, mint például a gulyásleves vagy a csirkepaprikás, természetesen továbbra is az étlapon szerepelnek,

hiszen ezek elengedhetetlen részei a magyar gasztronómiának.

Az új menü egyértelműen megmutatja Krisztián saját hangját. A magyaros alapokhoz való hűség, a technológiai precizitás és a nemzetközi közönség számára is vonzó ízvilág egyensúlya teszi igazán izgalmassá ezt az étlapot.

Épp annyira komoly és elegáns amennyire kell, de közben nem veszíti el a játékosságát sem.

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Árnyas menedékek Budapesten: 5 hűsítő hely, ahol megpihenhetsz a nyári forróságban
Hűsítő teraszok, árnyas fák, klasszikus ízek és nyári könnyedség – mutatjuk Budapest legkellemesebb helyeit, ahol a legnagyobb kánikulában is jól fogod érezni magad.


Van az a pont nyáron, amikor már nem elég a napszemüveg, a szalmakalap és a legnagyobb fagyikehely sem – egyszerűen muszáj egy árnyékos helyet találni, ahol egy kicsit megpihenhet az ember. Olyat, ahol elbújhatsz a tűző nap elől, miközben hűsítő italok, jó ételek és kellemes hangulat vár. Szerencsére Budapest tele van ilyen menedékekkel – csak tudni kell, hová érdemes beülni.

Ebben a válogatásban öt olyan árnyas budapesti helyet mutatunk be, ahol a legforróbb napokon is öröm leülni egy kávéra, ebédre vagy csak egy kis pihenésre. A Gundel Étterem elegáns, történelmi kertjében a Városliget zöldje és az élőzene varázsol különleges hangulatot minden pillanatból. A Séf Asztala a Parlament lábánál vár nosztalgikus comfort fooddal és árnyas terasszal. Az Evezős Sörkert a Római-part retró hangulatát idézi meg hekkkel, platánfák alatt, családbarát programokkal fűszerezve. A Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház a gesztenyefák ölelésében, házi süteményekkel, brunch fogásokkal és közösségi programokkal vár a város szélén. A Centrál Grand Café & Bar pedig a belváros egyik legzöldebb teraszán kínál nyugalmat, jeges kávét és a klasszikus kávéházi életérzést – mindezt elegánsan, könnyedén.

Gundel Étterem

A Városliget szívében, a lombos fák árnyékában bújik meg Budapest egyik leghíresebb étterme – a Gundel, ahol a nyári meleg is más hangulatot ölt. A hatalmas gesztenyefák alatt kialakított mesés kerthelyiség tökéletes választás, ha egy árnyékos, nyugodt, mégis elegáns környezetben szeretnél megpihenni. A kert atmoszférája egyszerre időtlen és otthonos: madárcsicsergés, finoman szűrődő napfény, és az a különleges miliő, amit csak egy ilyen patinás hely tud nyújtani.

A Gundel nem csupán egy étterem – történelem, gasztronómia és élmény találkozása egyetlen helyen. 2024-ben ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját, és máig őrzi alapítója, Gundel Károly örökségét: a magyar konyha klasszikusait, amelyek a mai napig meghatározók a hazai vendéglátásban.

A nyári időszakban a Gundel kertje különösen varázslatos: a zöld növényekkel körülölelt, árnyas teraszon a klasszikus fogások mellett, szezonális ételek is helyet kaptak az étlapon – így egy könnyed ebéd vagy egy ünnepi vacsora is ugyanúgy emlékezetes lehet.

A Gundel kertjében nemcsak a gesztenyefák árnyéka, hanem az élőzene is hozzájárul a különleges hangulathoz – lágy dallamok festik alá az étkezést, miközben a vendégek elmerülhetnek a klasszikus ízekben.

Ha pedig ennél is különlegesebb élményre vágysz, akkor a zenés-táncos esték sorozata lehet számodra az igazi felfedezés. Ez az új program minden hónap utolsó szerdáján várja a vendégeket, hogy visszahozza a bálok, a társastánc és az elegáns estek hangulatát. A nyári időszakban ezek az estek természetesen a kertben zajlanak: a vendégek táncra perdülhetnek a fák árnyékában, miközben klasszikus dallamok csendülnek fel. A zenés esték nemcsak a szórakozásról, hanem a közösségépítésről is szólnak – a Gundel mindig is olyan hely volt, ahol emberek és történetek találkoztak. Most pedig újra közösségi térré válik: tánccal, kultúrával, gasztronómiával – és természetesen árnyékkal, ott, ahol leginkább szükség van rá a forró budapesti napokon.

Séf Asztala

A nyári belvárosi forróságban igazi felüdülés egy olyan helyet találni, ahol árnyék is van, csend is van, és még finom ételek is várnak – lehetőleg olyanok, amik a gyerekkor kedvenc ízeit idézik. A Kossuth téren, közvetlenül a Parlament szomszédságában található Séf Asztala éppen ezt kínálja: egy kellemes, nyugodt teraszt a fák alatt, kiváló comfort foodot, és azt a fajta modern, mégis ismerős vendéglátást, amitől tényleg jól érezheted magad.

A Séf Asztalát Wolf András álmodta meg – őt sokan a magyar gasztronómia egyik újítójaként ismerhetik. A koncepció egyszerre egyszerű és zseniális: jól ismert, hazai ihletésű ételek újragondolva, minőségi alapanyagokból, szerethető tálalással. Az étlapon megtalálhatod a gyerekkorod nagy klasszikusait, például a nudlit vagy a túrógombócot, de nem hiányozhat a híres Magyarország alakú rántott hús sem, ami évek óta a hely egyik ikonikus fogása.

A gasztronómia mellett azonban a környezet is legalább ennyire vonzó.

A Séf Asztala terasza kifejezetten árnyékos, a Parlamentre nyíló panorámája pedig tényleg páratlan: itt ülve olyan érzésed lehet, mintha egyszerre fedeznéd fel a várost kívülállóként, és ismernéd minden titkát belülről.

A hely nyugodt, rendezett, nem zsúfolt – és mivel az épület tövében húzódik, a teraszt a kőfal és a lombok szinte természetes mikroklímává alakítják. Külön plusz, hogy a rendelés is kényelmes: digitális kioszkon, pár érintéssel adhatod le, ami nemcsak praktikus, hanem gyors is – különösen, ha ebédidőben, egy sétával vagy munka közben ugranál be. A kínálat sokszínű: friss szendvicsek, gnocchi, házi péksütik, olasz kávék, házi szörpök, és persze az ikonikus nudli minden mennyiségben. Ha valami könnyedet keresel, vagy csak bekapnál valamit két program között, itt biztosan megtalálod a kedvedre valót.

A Séf Asztala különösen ajánlott azoknak, akik egy gyors, mégis minőségi ebédet keresnek a belváros szívében, vagy csak szeretnének leülni egy limonádéval a kezükben, és élvezni azt a különleges budapesti pillanatot, amikor a Parlament tornyai árnyékot vetnek a kockakövekre.

Evezős Sörkert

Ha létezik budapesti hely, ami valóban egyesíti magában a természet közelségét, a barátságos retró életérzést és a megújult gasztronómiai kínálatot, akkor az a Római-parton található Evezős Sörkert.

A Duna mentén megbúvó, hatalmas fákkal és napvitorlákkal árnyékolt vendéglátóhely immár több mint négy évtizede a nyári fővárosi lazulás egyik legnépszerűbb színtere – és minden évben képes megújulni, miközben hű marad a hangulatához.

Az Evezős története 1983-ra nyúlik vissza, amikor még egy egyszerű bádogbódéként indult Farkas Lajos kezei alatt. Azóta persze sokat változott a hely – 2017 óta az Eventrend Holding részeként működik –, de az alapélmény, a platánfák hűvöse, a Duna morajlása, és a könnyed, vendégszerető atmoszféra máig változatlan. A hatalmas lombkoronák alatt kialakított „zöld székesegyház” nemcsak látványban különleges, de a nyári meleg ellen is természetes menedéket nyújt.

A gasztronómiai kínálat is bőven túlnőtt már a klasszikus hekken (bár azt sem érdemes kihagyni). Az étlapon megjelentek az izgalmas, street food ihletésű fogások, amelyek a Római-parti életérzést mai köntösben hozzák: Smash Burger, Sea Dog (fish & chips édes buciban, remoulade mártással), Bundázott Mac & Cheese, Loaded Fries és roppanós grillkukorica is szerepelnek a kínálatban. Ezek nemcsak finomak, hanem mutatósak is – mondhatni, Instagramra születtek. Aki pedig inkább kortyolgatna, az házi limonádék, színes koktélok, frissítő csapolt sörök és kávékülönlegességek közül választhat, miközben a Duna-part nyugalmában gyönyörködik.

De az Evezős több, mint egy jól működő vendéglátóhely: ez egy társasági tér is. Esténként bárzongoristák, zenekarok és kisebb formációk gondoskodnak a hangulatról – gyakran nosztalgikus, retró dallamokkal, amik felidézik a régi balatoni nyarakat. A vendégek aktív résztvevői lehetnek az estéknek, hiszen a zenészek kérésre is játszanak, így minden este kicsit személyes, közös élménnyé válik.

Ráadásul az Evezős családbarát és kutyabarát is: hétvégéken animátorok várják a gyerekeket játszósarokkal és kézműves foglalkozásokkal, míg a négylábú vendégek kutyafagylaltot, friss vizet és hypoallergén jutalomfalatot kapnak. Mindezt modern, mégis természetközeli arculat öleli körbe – színes, kényelmes bútorok, napvitorlák, hangulatos fények, és természetesen a Duna látványa, ami minden pillanatot különlegessé tesz.

Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház

Budakeszi határában, a gesztenyefák árnyékában áll egy épület, amely hosszú időn át a környék közösségi életének központja volt – és most újra azzá válhat. A Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház nemcsak nevében idézi a Római-parti egység jól ismert vendégszeretetét, hanem a hangulatában, az ízeiben és abban a különleges, nyugalmat sugárzó légkörben is, amit már belépéskor megérez az ember.

Az új Cziniel a legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében kapott otthont, a teljes felújítás után pedig nemcsak esztétikailag, de funkcionalitásában is megújult.

A Szanatórium utca 2. szám alatt található, tágas kerthelyiség száz főt is kényelmesen befogad, miközben a hatalmas fák és a kialakított terasz valódi árnyas menedéket nyújtanak a nyári meleg ellen.

A teraszon gyereksarok, kinti fagylaltpult, és minden adott egy hosszú, ráérős délutánhoz – akár családdal, barátokkal vagy egy könyvvel az asztalon.

A Cziniel Budakeszi egyszerre cukrászda, kávéház, brunch-hely és közösségi tér – ahol bármelyik napszakban megtalálod, amit keresel. Már reggel nyolctól várnak a klasszikus és modern reggelikkel, napközben könnyed saláták, meleg fogások, különleges szendvicsek és házi fagylaltok közül választhatsz, délután és este pedig jöhet a kávé, egy szelet sütemény és egy kis megérdemelt pihenés. A vitrinben több mint 50-féle édesség sorakozik – krémesek, torták, francia desszertek, házi pogácsák –, így biztosan találsz olyat, ami épp hozzád illik. Ha mentes finomságokat keresel, azokat is bőven megtalálod: glutén-, cukor-, tejmentes, vegán és paleo sütemények is szerepelnek a kínálatban.

Ha valami igazán laktatóra vágysz, itt akkor sem fogsz csalódni: megkóstolhatod például a Cziniel-féle Bécsi szeletet vagy az újragondolt rakott kelt, hétvégén pedig házias, topfban tálalt menüvel is várnak – gazdag húslevessel, házi grízgaluskával, rántott hússal, krémes burgonyapürével és klasszikus uborkasalátával. Ezek az ételek nemcsak finomak, hanem pont olyan otthonosak, amilyennek egy igazi családi ebédnek lennie kell.

A hely nemcsak a gasztronómiáról szól, hanem a közösségről is: rendszeresek lesznek a gyerekprogramok (például marcipánkézművesség vagy hüllősimogató), élőzenés esték, helyi művészeti kiállítások és ingyenes programok minden korosztálynak – fiataloknak, családoknak, időseknek egyaránt. A cél, hogy a Cziniel Budakeszi újra közösségi központtá váljon, ahol ismerős arcok köszönnek vissza, ahol kialakulhatnak szokások, visszatérő pillanatok – és ahol a vendégélmény valóban személyes.

Centrál Grand Café & Bar

Vannak helyek Budapesten, ahol a város zaja valahogy lelassul, a levegő kellemesebb, a pillanat pedig hosszabbnak tűnik. A Centrál Grand Café & Bar pontosan ilyen: egy valódi belvárosi klasszikus, ahol a kávé, a kultúra, a gasztronómia és a nyári hűsölés találkozik egy árnyas, zöld növényekkel övezett teraszon – a belváros közepén.

A Károlyi Mihály utca 9. szám alatt, a Ferenciek tere közelében található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont Budapest térképén, ahol jó érzés megpihenni a legmelegebb napokon is.

A barátságos, növényekkel körülölelt terasz egy nyüzsgő városi térre nyílik, mégis kellemesen elszeparált és védett – igazi zöld menedék a nyári forróság elől.

A nyári kínálat itt tényleg felfrissít: a jeges kávék, házi limonádék és színes koktélok nemcsak hűsítenek, hanem stílusosan hozzák el neked a nyár hangulatát. A konyha ehhez illően könnyed, mégis izgalmas fogásokat kínál – például megkóstolhatod a grillezett kecskesajtot sült fodros kelkáposztával, friss rukkolával, limelés dresszinggel, koktélparadicsommal és szezámmaggal. Egy igazi nyári tányér, tele frissességgel és színekkel. Ha reggelire vagy brunch-ra ülnél be, ne hagyd ki a Centrál Benedictet vagy a Shakshukát – ezek a fogások francia és közel-keleti ízekkel teszik különlegessé a reggeled. Ha pedig valami igazán látványosra vágysz, a Central Brunch Tower garantáltan feldobja a napod.

A Centrálban gyakran szól élő zene reggelente és esténként is – így akár olvasni, dolgozni, vacsorázni vagy csak elidőzni ülsz be, mindig kellemes háttérdallam kísér majd. A hely hangulata egyszerre klasszikus és modern: belső tere a régi irodalmi kávéházakat idézi, mégis könnyed, barátságos és egyáltalán nem feszélyező – sőt, inkább hívogat, hogy maradj még egy kicsit.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Visszatérhet a Wendy's Magyarországra - már keresik a partnereket
A gyorsétteremlánc 2002-ben vonult ki a magyar piacról, most újra terjeszkedne. A cég olyan franchise-partnereket keres, akik tőkeerősek és jól ismerik a hazai üzleti és ingatlanpiaci környezetet.


A Wendy’s újra megnyitná éttermeit Magyarországon, írta meg a Franchising.hu. A világmárka most olyan partnereket keres hazánkban, akik jól ismerik a helyi viszonyokat, van üzleti tapasztalatuk, és szívesen csatlakoznának a márka építéséhez. Fontos számukra az is, hogy a leendő partnerek tisztában legyenek az ingatlanpiaci környezettel, és elegendő tőkével rendelkezzenek a tervek megvalósításához.

A cég a Telex megkeresésére megerősítette a hírt. Azt írták:

„A Wendy's erős világmárkaként elkötelezett célja mellett, hogy 2028-ra 2000 étterme legyen. A növekedés érdekében aktívan keressük franchise-partnereinket, akik új Wendy's éttermeket építenének és üzemeltetnének Magyarországon. Izgatottan várjuk, hogy velünk együtt növekedjenek, és még több fogyasztóhoz juttassuk el együtt a Wendy's híres termékeit Európa-szerte.”

A Wendy’s neve nem ismeretlen itthon, hiszen a gyorsétterem-hálózat korábban hét éttermet működtetett Magyarországon. 2002-ben azonban kivonultak a hazai piacról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ahol a csirkemájból is műalkotás születik: két Michelin-csillagos csoda Tatán
A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.


A tatai Öreg-tó festői partján, az Esterházy-kastély szomszédságában, egy egykor az uradalmi cselédek lakhelyéül szolgáló patinás épületben találjuk a Platán Gourmet éttermet.

A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.

Az étterem lelke és motorja Pesti István séf, akinek neve szorosan összefonódott a hazai gasztronómia élvonalával. Budapesten született, és a Gundel Vendéglátóipari Technikumban sajátította el a szakma alapjait. Pályafutása során több neves budapesti étteremben is dolgozott: a Tanti étteremmel 2015-ban szerzett Michelin-csillagot. Még ugyanebben az évben érkezett Tatára, ahol a Platán-csoport séfjeként azon kezdett el dolgozni, hogy megmutathassa: a gasztronómia vidéken is éppolyan magas színvonalon művelhető, mint a fővárosban. 2020-ban az ő víziója alapján vált ketté a komplexum a Platán bisztróra és a fine dining egységre, a Platán Gourmet-ra.

Munkáját azóta is számos rangos elismerés kíséri: a 2022-es két Michelin-csillag mellett 2023-ban a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Életműdíjjal is kitüntette, elismerve elkötelezettségét a vidéki vendéglátás iránt.

A 2025-ös év is rendkívül sikeresen indult a Platán Gourmet számára. Továbbra is büszkén viselik a két csillagot, ami önmagában is hatalmas eredmény.

Az év első felében a Dining Guide TOP10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet lett.

Ezek az elismerések egyértelműen megerősítik a Platán Gourmet pozícióját a hazai gasztronómia csúcsán, és bizonyítják, hogy Pesti István és csapata töretlenül halad a megkezdett úton, folyamatosan megújulva és a legmagasabb minőséget nyújtva a vendégeknek.

Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Történelmi környezet, modern luxus és átgondolt vendéglátás

Tata körülbelül egy órányira fekszik Budapesttől, így egy kényelmes egész napos kikapcsolódásnak is ideális helyszín. De a vacsora már önmagában is elég tartalmas élmény, és végeztével könnyedén vissza is juthat az ember a fővárosba. Aki viszont teljes kikapcsolódásra vágyik, vagy a vacsora után nem szeretne azonnal visszautazni, a komplexumhoz tartozó, Platán Udvarházban kényelmesen meg is szállhat.

Az étterem egy gyönyörű, felújított, egykori uradalmi épületben kapott helyet, melynek belső terét Varró Zoltán belsőépítész álmodta meg.

A dizájn elegáns és díszes, hangsúlyozza a hely történelmi múltját.

A vacsora alatt a vendégek több teremet is bejárnak, ami ad egy kis extra játékosságot a vacsoraélményhez. Az érkezés után egy világos, tóra néző üdvözlőszalonban fogadnak, ahol az első falatokat kínálják. Innen vezet az út a fő étkezés helyszínére, ami lehet a Zöld Szalon, ahol a nyitott konyha teszi lehetővé, hogy bepillantsunk a séfek munkájába, vagy a Kék Szalon, amely intimebb, elvonulósabb élményt kínál. Az étteremben csak pár asztal várja a vendégeket, hogy a lehető legszemélyesebb és legexkluzívabb legyen az élmény. A klasszikus, elegáns felszolgálás és a fine diningra jellemző, mégis laza atmoszférája egyedülálló hangulatot teremt.

Az átgondolt vendéglátás egyik kiemelkedő része, hogy a Platán Gourmet a borpárosítás mellett különösen figyel az alkoholmentes italpárosításra is.

Hiszen tudják, hogy sok vendég érkezik autóval Budapestről, vagy egyszerűen csak nem szeretne alkoholt fogyasztani, de mégis egy teljes értékű, komplex ízélményre vágyik.

Nádházi Norbert sommelier és csapata óriási munkát fektet abba, hogy ezek a juice-ok (házilag fermentált gyümölcs- és zöldséglevek, kombuchák) ne csupán kísérőitalok legyenek, hanem jól harmonizáljanak az ételekkel, kiegészítve és kiemelve azok ízeit.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Pesti István konyhaművészete

Pesti István konyhaművészete a magyar alapok tiszteletére épül. Ezek adják az ételek lelkét és karakterét. Ezt a hagyományos vonalat bátran ötvözi francia technikákkal és ázsiai inspirációkkal.

Így egy egyedi, fúziós ízvilág jön létre, ahol az alapanyagok minősége és tisztelete áll a középpontban.

A séf rendkívül fontosnak tartja a folyamatos megújulást, ezért is változik a menü folyamatosa, hétről-hétre. De ha éppen nincs teljes menüváltás, akkor is folyamatos a finomhangolás vagy az alapanyagcsere. Nagyjából egy hónappal ezelőtt mi még tokhalat és zöldalmát találtunk a menüben, aminek helyén most kagyló és cseresznye áll. Ez a dinamizmus biztosítja, hogy a vendégek minden látogatáskor új felfedezéseket tegyenek.

A Platán egyik alappillére a saját kertészet és a helyi termelőkkel való együttműködés.

Az idény legfrissebb alapanyagai közvetlenül a kertből érkeznek a tányérra, sokszor változatlanul, konzerválás nélkül feldolgozva, hogy az étel a lehető legtisztábban adja vissza a természet ízeit.

A menüben gyakran feltűnnek a tradicionális magyar ételekre épülő kreatív variációk is. Pesti István képes a megszokott ízeket és ételeket (mint például a halászlé) modern, meglepő módon prezentálni, miközben a francia technikai precizitást és az ázsiai fűszerezés finomságát is beépíti. Többek között ez az ízvilágok és technikák mesteri ötvözete teszi a konyháját igazán egyedivé.

És az ételek tálalásában és prezentálásában is utánozhatatlan a Platán Gourmet.

Van úgy, hogy két falat között egy kis füsttel kínálnak meg. De váratlan meglepetés az is, ahogyan a consommé előtted nyeri el végleges formáját egy belga kávéfőző segítségével.
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A Platán Gourmet egy 12 fogásos degusztációs menüvel várja a vendégeket.

Ahogy egy mozifilm előtt is szeretünk megnézni egy trailert, ami ízelítőt ad, de nem lövi le az összes poént, úgy hiszem, hogy egy degusztációs menü esetében is ez a legjobb megközelítés. Épp ezért nem szeretném túl részletesen elemezni az összes fogást, vagy túl sokat elárulni róluk, hiszen azzal elvenném a felfedezés varázsát.

Hogy mégis bemutassam, mire számíthatsz Pesti István konyhájában, egyetlen fogást emelek ki, amely tökéletesen példázza, milyen sokféle, olyakor váratlan dologból tud meríteni a séf.

A csirkemáj például nem tűnik a legvalószínűbb elemnek egy Michelin-csillagos étterem étlapján, itt mégis háromféleképpen elkészítve jelenik meg egy fogáson belül.

A Csirkemáj

Ez a fogás három külön komponensre oszlik, de egy egységes gondolati ívet követ: a csirkemájat különböző textúrákban és hőmérsékleteken mutatja be, számos édes-savanyú kiegészítővel, elsősorban a kápia paprika és a körte köré építve.

1.1: Gőzölt pástétom, körte szósszal és mikro zöldekkel - A csirkemáj itt klasszikus módon pástétomként jelenik meg, de gőzölve, ami lágyabb textúrát eredményez. A körte szósz szűrt körtelé, gyömbér, körteecet, fehér soya, moscovado cukor és zselatin hozzáadásával készül. Egy komplex, fűszeres-umamis-savanykás-édeskés ízvilágot ad, ami tökéletes egyensúlyt teremt a máj krémességéhez. A saját kertészetből származó mikro saláta bokréta frissességet, textúrát és nem utolsósorban vizuális élményt visz a tányérra.

1.2: Leveles tészta csiga sült kápia-hagyma "lekvárral" és édes chili keverékkel töltve - A klasszikus leveles tésztát édes-pikáns töltelék gazdagítja. A csigára formázás játékosságot csempész a tálalásba, a ropogós textúra pedig jól illeszkedik a lágy májas kompozíciókhoz.

1.3: Brick tészta tölcsér kápia paprika-körte chutney-val, csirkemáj fagylalttal és reszelt tormával - Ez a rész extrém játék a hőmérséklettel, textúrával és aromákkal. A nagyon vékony, ropogós brick tésztából készült tölcsérbe kápia-körte chutney és hideg, sós májfagylalt kerül, reszelt tormával megbolondítva. A hideg fagyi, az édes-savanyú chutney, a ropogós tészta és a csípős torma egyszerre dolgozik, izgalmas kontrasztokat teremtve a szájban.

Ez a trió egyszerre mutatja meg a csirkemáj három arcát: a lágy és klasszikus pástétomot, a street food-os leveles tészta csigát, valamint az újhullámos és játékos fagylaltot tölcsérben.

Közös nevezőjük a körte, paprika és az édes-savanyú jegyek, mindez nagyon szép stílusban és változatos prezentációban.

Ennek az ételnek a bonyolultsága és kreativitása jól tükrözi, milyen meglepetések várnak még a vacsora során.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A 2025-ös tavaszi-nyári degusztációs menü:

Snack

Házi kenyér vajjal

Amuse bouche

Pisztráng – fehér spárga & eper

Csirkemáj – kápia & körte

Kacsa consommé

Kagyló – füstölt kaviár & karalábé

Harcsa – halászlé & újburgonya

Wagyu – kacsamáj & bríz

Rebarbara – sóska & cseresznye

Mandula – tejföl & szagos müge

Petit fours

Degusztációs menü - 87 000 Ft

Borpárosítás - 45 000 Ft

Juice párosítás - 27 500 Ft

Kinek szól a Platán Gourmet élmény? Fine dining tévhitek és emberközeli luxus

Sokan még ma is fenntartásokkal kezelik a fine diningot. Gyakran hallani, hogy az apró adagoktól nem lehet jól lakni, vagy hogy feszengve, szigorú etikettet követve kell végigülni a többórás vacsorát. Mintha a fehér abrosz és a szorosra húzott nyakkendő lenne a műfaj szinonimája. A valóság azonban, különösen a Platán Gourmet esetében, nem is állhatna távolabb ettől.

Ez az élmény nem a feszengésről szól, hanem az igazán mély és tartalmas gasztronómiai felfedezésről, ami mindenki számára izgalmas lehet, aki nyitott az újdonságokra és a minőségre.

Bár a klasszikus, fehér abroszos terítés megjelenik az üdvözlő szalonban, a vacsora leghosszabb és legintenzívebb része egy olyan teremben zajlik, ahol a pince adottságaiból adódóan egy kifejezetten intim és barátságos hangulat uralkodik. A személyzet nem csupán egyszerűen prezentálja az ételeket; készséggel válaszolnak bármilyen kérdésre, és a kedves, szívélyes viccelődéstől sem riadnak vissza.

Nem kell félni attól, hogy "rosszat" kérdez vagy mond az ember, hiszen kifejezetten nyitottak arra, hogy a vendég is bevonódjon a vacsorába.

A nyitott látványkonyha miatt folyamatosan követhetjük a szakácsok munkáját, ami még izgalmasabbá teszi az estét.

A tányérokon a hozzánk érkező fogások is rendkívül kreatív tálalásban érkeznek, és folyamatosan van valami, amit az ember felfedezhet, amiben elmerülhet, és ami újabb és újabb kérdéseket vet fel.

A lenyűgöző tálalás és a csodálatos italpárosítások mellett annyi íz és textúra találkozik az ember szájában, hogy az élmény még napokig hatása alatt tart.

Ami pedig az adagokat illeti: ha valaki végigeszi a teljes, több fogásos menüsort, teljesen kizárt, hogy ne lakjon jól.

Ráadásul ennyi komplex íz és változatos textúra után az ízlelőbimbók és az agy is megfelelően "tele lesz", gazdagodva és elfáradva a sok impulzustól.

A több órás vacsora rengeteg élménnyel gazdagít, és egyértelműen bizonyítja: hiába van két Michelin-csillagos magasságban a Platán Gourmet, az ottlét emberközeli és szeretetteljes.

Cím: 2890 Tata, Kastély tér 6.

Nyitvatartás:

Szerda-szombat: 18:00-24:00

Vasárnap-kedd: zárva

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: