Egyél és igyál jókat Tunéziában!
Tunézia könnyen elérhető a magyarok számára, hiszen repülővel nagyjából két órába telik az utazás, és remek "All Incusive" ajánlatokat kínálnak a hotelek.
Ha az országban található látványosságokra vagytok kíváncsiak, ITT olvashattok róla bővebben, de ebben a cikkben a gasztronómiát fogjuk boncolgatni.
Abszolút érthető, ha valaki a hotelben töltené a legtöbb idejét, hiszen az az étel és ital benne van az árban, és óriási nemzetközi kínálat van. A sok arab fogás mellett a jól megszokott rántott zöldség, pizza vagy tészta is kerülhet az asztalra.
De ha már Afrikában vagyunk, piacozzunk egyet, és kóstoljuk meg a török kávét, vagy a tenger gyümölcsét autentikus környezetben is.
Kuszkusz és hal
A mi utunk célja többek között az volt, hogy megismerjük a hoteleken túli lehetőségeket, így egy hét alatt, majdnem minden nap, de minimum egyszer étteremben ettünk. Így gyorsan összeállt a kép, hogy milyen ételeket kínálnak a turistáknak.
A előétel mindenhol hasonló volt, olívabogyó, harissa, valamilyen hal olajban, és némi roppanós zöldség. Bizonyos helyeken fasírt, vagy levelestésztába burkolt tojás is érkezett, és többféle saláta vagy mártogatós.
Ahol a turistáknak szeretnének kedvezni, előkerül a cézár saláta is, vagy valamilyen sajt (mozzarella, camembert).
A fűszerek ellenére, nekünk sok esetben sótlan volt az étel, ha újra mennék, biztosan rejtenék a táskámba egy bárhol előkapható sószórót.
Vigyázni kell többek között a csípősséggel is, érdemes előre szólni, ha nem bírjátok a túl pikáns falatokat.
A nagydarab, egész halak mellet a tenger összes gyümölcse is elérhető. De mindig van marha vagy csirke is.
Az éttermek nem kifejezetten olcsók, de az élelmiszerboltokban szépen be lehet vásárolni nasikból, üdítőkből és sós finomságokból pár ezer fontintért.




Tipikus ebéd
Az egyik kedvenc és egyben legtipikusabb ebédmenünket Tuniszban költöttük el a Fondouk El Attarine nevű helyen. Nagyjából 4800 forintra jött ki az egész menü, ami nem olcsó, de az adagok méretéből adódóan elég korrekt ár. És a környezet itt olyan tiszta és rendezett volt, hogy határozottan megérte őket választani.
Tésztás, fűszeres, kicsit csípős leves. Máshol is találkoztunk hasonlóval később.

Csirkés egytálétel tésztával és zöldségekkel. A csirkén kívül a fűszeres lében főtt zöldségek (cukkini, répa, hagyma, burgonya, bab) is előjöttek még később. A tészta különlegessége pedig az volt, hogy bár sós irányba hajlott, egyértelműen kivehető volt a fűszerek közül a fahéj és a szegfűszeg íze.

Ez egy narancsos sütemény volt, ami édes szósszal volt leöntve, és pisztáciával volt megszórva.

A másik desszert puding volt rózsavízzel és szintén pisztáciával.


Harissa a piacról
Ha piacon szeretnétek beszerezni valami szuvenírt, a fűszerek rengetegszer szembejönnek majd. De jól nézzétek meg, hogy kitől és mit vásároltok, mert a fűszer sok helyen halomban áll az utca közepén, mindenféle takarás nélkül.
A harissa elkészítéséhez nincs egy konkrét recept, mivel az összetétele régiónként eltérhet. Chili, fokhagyma, koriander, kömény és paprika jellemzően kerül bele. Létezik belőle paszta és por is, és tényleg mindenhol kapható, kóstolható.


Meleg tea vagy jeges üdítő?
Térjünk át az italokra, mert itt is sok érdekesség van.
A csapvizet semmiképpen se kóstoljátok meg. Kis mértékben is gyomorbajt okozhat, úgyhogy fogat se mossatok vele.
Éppen ezért az éttermekben a jégkockát is érdemes kerülni. Persze egy jó helyen ezt is úgy veszik készen vagy ásványvízből készítik, de nem árt óvatosnak lenni, vagy utánajárni. A forró italokat viszont nyugodtan ki lehet kérni, és érdemes is!
Szomorú hír, hogy bár nem tilos az alkoholfogyasztás, csak külön erre kialakított boltokban és szállodában/éttermekben kapható alkohol (a kisboltban csak mentes sörök vannak). És mindenhol elég drágák. Főleg a nemzetközileg ismert márkák.



Talán a borhoz lehet a legjobb áron hozzájutni.
Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen forró és sivatagos helyen is mennyire komoly kultúrája van a borászkodásnak, de tényleg rengeteg márkájuk van.
Szuvenír gyanánt megvásároltuk a legdrágább borukat, ami nagyjából 7000 forintba került, és egy hordóban érlelt vörös tétel volt. Ez az ár országos szinten a plafon, szóval egy könnyedebb bor pár ezer forintból kijön.




Magyar étterem Tunéziában?
Az egyik legkedvesebb meglepetés egy magyar tulajdonos által üzemeltetett étterem volt Hammamet tengerparti részén.
A konyha mediterrán, a hangulat is abszolút jellemző a környék helyeire, így óriási meglepetésként ért minket, amikor magyarul szólt hozzánk valaki.
Németh Krisztina először nyaralni érkezett Tunéziába, aztán az élet és a szerelem úgy alakította sorsát, hogy mára már ez a hely az otthona.
Nagy boldogság volt az is, hogy itt ettük az egyik legfinomabb ebédet, és hogy nyugodtan vezethet minket végig a konyhán, hiszen itt Tunézia átlag helyeihez viszonyítva sokkal nagyobb rend és tisztaság van.
Ha erre jártok, a Barberousse Beach Club kihagyhatatlan.





Legjobb éttermi élmény
Sok helyen ettünk nagyon hasonló ételeket. Van egy erős középmezőny, ahol bártan lehet különlegesebb éttelt is rendelni, és nem kell félni a gyomorrontástól. Én inkább ezeket az éttermeket ajánlom a kisebb büfék helyett. Hiszen a mi gyomrunk nincs ehhez a konyhához hozzászokva, és csak óvatosan lehet kísérletezni vele.
A legkiemelkedőbb élmény Sousse-tól nem messze, Port El Kantaouinál, a Restaurant Le Mediterranee étterem volt.
Ide is örömmel térnék vissza, és ilyen élményeket kívánok nektek is!



