Egész napos reggelivel, élő zenével és látványos desszertekkel vár a legendás Centrál Kávéház
2022. április 11-én egy felújítást követően nyitott újra a Centrál Kávéház, és a kétéves évfordulót most egy új étlappal ünnepelték, aminek jópár kiemelt fogásába mi is belekóstolhattunk.
Minden időben tökéletes választás
Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. De a Centrálban minden alkalommal az a benyomásom van, hogy remekül megfelelnek a városlakók és turisták változatos igényeinek, minden napszakban.
Először is megvan náluk az az élő történelmet sugárzó hangulat, amivel kitűnnek az éttermek sokaságából. Ez a külföldinek izgalmas látnivaló, nekünk meg a múltunk ismerős darabja.
De közben mégsem kell senkinek sem feszengenie, vagy öltönybe bújnia, ha beugrana egy kávéra vagy egy koktélra. Olyan, mintha egy kedves rokon nappalijába érkeznénk meg. És ha már a napindító és estzáró italoknál tartunk, itt tényleg minden napszakban zajlik az élet.
Ráadásul az időjárás sem foghat ki rajtuk.




Gazdag múltú kávéház
A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt.
A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt.
A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör.
A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.





Minden, mi szem-szájnak ingere
A Centrálban eddig is kivételesen hosszú étlap és itallap várta a vendégeket, de a kóstoló közben határozottan úgy tűnt, hogy ismét emeltek a téten.
Kezdjük a reggeli fogásokkal. Az alap, hogy többféle kávé közül választhatunk, de kellemes meglepetés, hogy a matcha is négyféle verzióban van az itallapon, és akár préslevekkel vagy shotokkal is kezdhetünk.
A reggeli vagy brunch szerelmeseinek azonnal van is egy jó hírem:
A kínálatban pedig tényleg minden klasszikus ott van a bécsi virslitől, a töltött bundáskenyérig. Ha pedig kedvedre való az az Eggs Benedict, itt 7 különböző variációban is megtalálod!
Ha nem tojásételre vágysz, de nem is feltétlenül meleg ebédre, akkor is üdítően sokszínű lehetőségeid vannak:
A Bivaly Burrata már egy áprilisi napon is az olasz nyarat idézte meg. A Centrál Bruschetta a tetejét díszítő parmezán tojással tűnt ki. A Club Szendvics pedig csak egyszerűen tökéletes.
Számomra ezektől a falatoktól lett igazán izgalmas az étlap.




Ebédre vagy vacsorára választhatunk a street foodosabb vonalról rántott csirkét vagy hamburgert. De olyan masszív és tradicionális elemek is étlapon vannak, mint például a burgundi marharagu.
Persze maradt a bécsi, a paprikás meg a gulyás is. Mondhatjuk, hogy főként a turisták miatt, de ha őszinte akarok lenni, szerintem én is többször vágytam már egy ilyen komfort ételre az ismeretlen helyett.


Bár mostanra rengeteg dolgot ajánlottam nektek, a Centrálban ugyancsak vétek lenne kihagyni a finom italokat és az extra látványos desszerteket.
A koktéllap tele van remek klasszikusokkal, amikkel éjjel, élő zongoraszó mellett koccintani egészen egyedi élmény. A desszertek pedig még az eddigieknél is látványosabbak.
Az ízek erőteljesek, de harmonikusak. Nehéz lenne egyet kiemelni közülük.
És ez nem csak a desszertekre vonatkozik, de külön öröm, hogy
Szóval ha kinézel valamit magadnak, a látványban sem fogsz csalódni.




A remek hangulatért és a finomságokért egy szépen összeszokott csapat felel, de mindenképpen ki kell emelnem Ványik Ádám séfet és Takács Judit patisserie séfet. Nem lehet egyszerű feladat megőrizni a gyökereket és közben izgalmas újdonságokat kreálni, de a pazar étlap azt bizonyítja, hogy nem is lehetetlen.
A Centrál Kávéház bakancslistás hely, és nem csak egy alkalommal. Látni kell az ébredő város szemével. Látni kell délután, amikor teára vagy kávéra hív a teraszon. És látni kell este is, amikor hangos nevetések törnek fel a bárpult mellett.
Klassz, hogy a pezsgő társasági élet 1887 óta virágzik itt.
Fotó és szöveg: Vass Adrienn
Cím: Károlyi utca 9.
Nyitvatartás:
Vasárnap-Kedd: 9:00 - 20:00
Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00
A Kávéház Facebook-oldala
