GASZTRO
A Rovatból

Egész napos reggelivel, élő zenével és látványos desszertekkel vár a legendás Centrál Kávéház

A Centrál múltja és jelene is a pezsgő társasági élet, és a minőségi vendéglátás kombinációja.


2022. április 11-én egy felújítást követően nyitott újra a Centrál Kávéház, és a kétéves évfordulót most egy új étlappal ünnepelték, aminek jópár kiemelt fogásába mi is belekóstolhattunk.

Minden időben tökéletes választás

Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. De a Centrálban minden alkalommal az a benyomásom van, hogy remekül megfelelnek a városlakók és turisták változatos igényeinek, minden napszakban.

Először is megvan náluk az az élő történelmet sugárzó hangulat, amivel kitűnnek az éttermek sokaságából. Ez a külföldinek izgalmas látnivaló, nekünk meg a múltunk ismerős darabja.

A kávé mellé felszolgált irodalmi idézetek, a dekorációként használt írógépek és könyvek, az élő zene, a megannyi apró utalás tartalommal tölti meg a helyet.

De közben mégsem kell senkinek sem feszengenie, vagy öltönybe bújnia, ha beugrana egy kávéra vagy egy koktélra. Olyan, mintha egy kedves rokon nappalijába érkeznénk meg. És ha már a napindító és estzáró italoknál tartunk, itt tényleg minden napszakban zajlik az élet.

Ráadásul az időjárás sem foghat ki rajtuk.

Egy esős napon jelenthet menedéket a tágas belső tér, de szikrázó napsütésben ellenállhatatlan választás lesz a terasz, vagy a nyitott ablak melletti asztalok bármelyike.

Gazdag múltú kávéház

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt.

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt.

A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

Csirkés, avokádós, sült hagymás Club Szendvics: toast kenyér, saláta, paradicsom, majonéz, parmezán, avokádó, csirkemell, sült hagyma, bacon, coleslaw saláta 
Lágy bivaly burrata rukkola ágyon, pirított shalottahagyma, színes koktél paradicsom, olívaolaj, tejszínes bazsalikom hab, bazsalikom chips 
Centrál Bruschetta: toast, paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, parmezán tojás, sült bazsalikom, feketeerdei sonka, balzsamecet 
Baba Ganoush Benedict: english muffin, rukkola, füstölt padlizsánkrém tahinivel, buggyantott tojás, hollandi mártás 

Minden, mi szem-szájnak ingere

A Centrálban eddig is kivételesen hosszú étlap és itallap várta a vendégeket, de a kóstoló közben határozottan úgy tűnt, hogy ismét emeltek a téten.

Kezdjük a reggeli fogásokkal. Az alap, hogy többféle kávé közül választhatunk, de kellemes meglepetés, hogy a matcha is négyféle verzióban van az itallapon, és akár préslevekkel vagy shotokkal is kezdhetünk.

A reggeli vagy brunch szerelmeseinek azonnal van is egy jó hírem:

A Centrálban egész nap lehet reggelizni. Nem délig, nem háromig, hanem egész nap!

A kínálatban pedig tényleg minden klasszikus ott van a bécsi virslitől, a töltött bundáskenyérig. Ha pedig kedvedre való az az Eggs Benedict, itt 7 különböző variációban is megtalálod!

Ha nem tojásételre vágysz, de nem is feltétlenül meleg ebédre, akkor is üdítően sokszínű lehetőségeid vannak:

A Bivaly Burrata már egy áprilisi napon is az olasz nyarat idézte meg. A Centrál Bruschetta a tetejét díszítő parmezán tojással tűnt ki. A Club Szendvics pedig csak egyszerűen tökéletes.

Számomra ezektől a falatoktól lett igazán izgalmas az étlap.

Mert így tényleg azt érzi az ember, hogy nem csak a nagyétkezésekre vannak felkészülve, hanem a délutáni beszélgetések, az esti iszogatások kísérői is tudatosan be vannak építve a menübe.

Grand Burger: magyar marha, füstölt lilahagyma lekvár, bacon chips, paradicsom, saláta, hasábburgonya, cheddar sajtszósz 
Rántott csirkemell csíkok, rántott csirke comb filé, zahtar fűszerkeverékkel, füstölt paprikás steak burgonya, snidlinges tejföl 
Burgundi marharagu: marha lapocka, vöröshagyma, sárgarépa, csiperkegomba, vörösbor, burgonyapüré 
Édes chilis sült karfiol: rántott karfiol rózsák, édes chilis szószba forgatva, szezámmaggal szórva, korianderes lime-os paszternák pürével, friss póréhagyma 

Ebédre vagy vacsorára választhatunk a street foodosabb vonalról rántott csirkét vagy hamburgert. De olyan masszív és tradicionális elemek is étlapon vannak, mint például a burgundi marharagu.

Szeretném külön kiemelni a húsmentes vonal kreativitását is. A paszternákpürén érkező édes-chilis rántott karfiol az egyik legnagyobb meglepetés volt.

Persze maradt a bécsi, a paprikás meg a gulyás is. Mondhatjuk, hogy főként a turisták miatt, de ha őszinte akarok lenni, szerintem én is többször vágytam már egy ilyen komfort ételre az ismeretlen helyett.

Bár mostanra rengeteg dolgot ajánlottam nektek, a Centrálban ugyancsak vétek lenne kihagyni a finom italokat és az extra látványos desszerteket.

A koktéllap tele van remek klasszikusokkal, amikkel éjjel, élő zongoraszó mellett koccintani egészen egyedi élmény. A desszertek pedig még az eddigieknél is látványosabbak.

A tiramisura érkező forró kávénál, vagy az aranyozott csokiöntetnél ösztönösem nyúl az ember a telefonjához, hogy megörökítse a pillanatot.

Az ízek erőteljesek, de harmonikusak. Nehéz lenne egyet kiemelni közülük.

És ez nem csak a desszertekre vonatkozik, de külön öröm, hogy

a képes étlapon látható kedvcsináló fotók a valóságot tükrözik.

Szóval ha kinézel valamit magadnak, a látványban sem fogsz csalódni.

Klasszikus madártej liofilizált málnaszórással 
Pisztáciás tiramisu forró kávéval 
Mákosguba flambírozott barackvelővel 
Csokoládé trilógia aranyozott öntettel 

A remek hangulatért és a finomságokért egy szépen összeszokott csapat felel, de mindenképpen ki kell emelnem Ványik Ádám séfet és Takács Judit patisserie séfet. Nem lehet egyszerű feladat megőrizni a gyökereket és közben izgalmas újdonságokat kreálni, de a pazar étlap azt bizonyítja, hogy nem is lehetetlen.

A Centrál Kávéház bakancslistás hely, és nem csak egy alkalommal. Látni kell az ébredő város szemével. Látni kell délután, amikor teára vagy kávéra hív a teraszon. És látni kell este is, amikor hangos nevetések törnek fel a bárpult mellett.

Klassz, hogy a pezsgő társasági élet 1887 óta virágzik itt.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Cím: Károlyi utca 9.

Nyitvatartás:

Vasárnap-Kedd: 9:00 - 20:00

Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00

A Kávéház Facebook-oldala

centralgrandcafe.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Betiltják a műhús gyártását és forgalmazását Magyarországon
A döntés célja a lehetséges egészségügyi és környezeti kockázatok kizárása. Magyarország ezzel Olaszország példáját követi.


A magyar kormány hamarosan törvénybe iktatja a laboratóriumban előállított hús, vagyis a műhús teljes tilalmát. Az Agrárminisztérium már tavaly nyáron közzétette a terveit a tiltásról, de csak most nyújtották be a parlamentnek a jogszabálytervezetet, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezett, és Nagy István agrárminiszter is támogat, vette észre a Telex.

Ha a törvényt elfogadják, Magyarországon tilos lesz műhúst előállítani és forgalomba hozni. Kivételt csak az orvosi és állatorvosi célú felhasználás jelentene. A tiltás egyik fő indoka, hogy az élelmiszerek közvetlenül beépülnek az emberi szervezetbe, ezért a kormány szerint fontos kizárni minden lehetséges negatív hatást.

A törvényjavaslat szerint

„a hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik. E kihívásokra még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal.”

Ezért döntöttek úgy, hogy a műhús általános tiltása szükséges.

Az Agrárminisztérium korábban már kifejezte aggályait a műhússal kapcsolatban. Véleményük szerint nem biztos, hogy biztonságos fogyasztani, és negatív hatással lehet a vidéki gazdálkodásra, a környezetre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségeket is növelheti.

A lap megjegyzi, hogy Európában Olaszország volt az első ország, ahol már 2023-ban betiltották a mesterséges hús gyártását és árusítását. Magyarország ezzel a lépéssel követné az olasz példát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
A Simon’s Burger megállíthatatlan: márciusban New Yorkban nyitnak üzletet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Simon’s Burger: nemcsak hazai terjeszkedésük folytatódik, de a magyar sikermárka megveti a lábát az Egyesült Államokban is.


A Simon's étterem tulajdonosai – Tóth Máté és öccse, Simon – bejelentették, hogy márciusban New York szívében, a Union Square-en nyitják meg első amerikai éttermüket.

Egyelőre a Smashy nevű almárkájuk debütál a tengerentúlon, de ha az üzlet sikeresnek bizonyul, az előkészítheti a Simon’s Burger nemzetközi terjeszkedését is.

Az ambiciózus projekt több százmillió forintos beruházást igényel, amelyet teljes mértékben saját forrásból finanszíroznak, befektető bevonása nélkül.

A nagy bejelentés a Forbes Under 30 Summiton történt, ahol elmondták, hogy bár ennyi pénzből akár nyolc-tíz éttermet is nyithattak volna Párizsban vagy Bécsben, gyerekkori álmukat követve mégis New York mellett döntöttek. A testvérek elmondása szerint sokan őrültségnek tartják a lépésüket, de az ösztöneik eddig is jól vezették őket, és hisznek abban, hogy a Smashy koncepció Amerikában is megállja a helyét. A magyarországi sikereik adták a pénzügyi alapot a terjeszkedéshez:

2023-ban közel egymilliárd forintos árbevételt értek el, amelyet 2024-ben több mint háromszorosára, 3,3 milliárd forintra növeltek.

Miközben gőzerővel készülnek az amerikai piac meghódítására, itthon sem lassítanak. A napokban nyitották meg eddigi legnagyobb és legmodernebb Simon’s Burger éttermüket Budapest szívében, a Deák Ferenc téren. Az új helyszín nemcsak méreteiben kiemelkedő, hanem a legmodernebb konyhatechnológiával is fel van szerelve, így ikonikus hamburgereik gyorsabban és precízebben készülhetnek el. A vendégek kényelmét pedig egy emeletes játszóház is szolgálja, ahol a gyerekek szórakozhatnak, miközben a szülők nyugodtan élvezhetik az étkezést.

Az új üzlet nyitása hatalmas érdeklődést váltott ki: a megnyitó napján rekordmennyiségű ember gyűlt össze, a sor egészen a Fashion Streetig kígyózott.

A Simon testvérek számára ez egy újabb visszaigazolás, hogy a márkájuk iránti lelkesedés töretlen, és készen állnak arra, hogy ezt a sikert az Atlanti-óceán túloldalán is megismételjék.

Az amerikai nyitás költségei még nem láthatók pontosan, de a testvérek ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is családi vállalkozásként működjenek, és nem terveznek külső befektetőket bevonni. „A mi kereteink elég tágak” – mondja Máté, aki szerint a Smashy amerikai piacra lépése egy logikus következő lépés a márka fejlődésében.

A Simon’s Burger sikertörténete tehát tovább íródik – és most már nemcsak Magyarországon, hanem a világ egyik legnagyobb gasztronómiai központjában is bizonyíthatnak.

(Forrás: Forbes)

Ajánljuk

GASZTRO
A legjobb ebédmenük Budapest szívében
Akár egy üzleti megbeszéléshez, akár egy laza, baráti ebédhez keresel helyet, válogatásunkban garantáltan megtalálod a tökéleteset.


Budapesten számos étterem kínál változatos és ínycsiklandó ebédmenüt. Mi most 5 kedvencünket gyűjtöttük egy csokorba.

A DNB Budapestben a lenyűgöző dunai panoráma mellett élvezhetjük a friss, szezonális alapanyagokból készült fogásokat, míg a Bilanxban a fine dining és a laza hangulat keveredik, garantálva egy minőségi, ám mégis kötetlen étkezést. Az N28 Wine & Kitchen naponta változó menüje a komfortos ételek mellett tele van izgalmas meglepetésekkel. Az ARAZ étteremben a hétköznapi és hétvégi ebédmenük egyaránt bőséges és változatos, míg a SZÉK Restaurant & Bar erdélyi ízekkel és megfizethető árakkal várja a vendégeket.

DNB Budapest

Ha egy üzleti ebédhez vagy egy könnyed, mégis kifinomult étkezéshez páratlan panorámát keresel, a DNB Budapest tökéletes választás. A Marriott Hotelben található étterem hatalmas üvegablakain keresztül lenyűgöző kilátás nyílik a Dunára és a város ikonikus nevezetességeire.

A DNB konyhája a Duna menti országok gasztronómiai hagyományait idézi meg, a legfrissebb szezonális, helyi alapanyagokkal és egy csipetnyi kreativitással.

A business lunch menüjüket nemrég a River View Menü váltotta fel, ami nem csak ebéd, hanem vacsoraidőben is elérhető. Így az üzleti találkozók mellett akár egy színház előtti, gyors és elegáns vacsorára is alkalmas.

Az ételek havonta változnak, így mindig az aktuális szezon legjobb alapanyagaiból készülnek.

Az ajánlat hétfőtől szombatig 12:00 és 15:00, valamint 17:00 és 19:00 között érhető el. A kétfogásos menü 7 500 Ft, a háromfogásos menü 8 900 Ft.

A menü mellé szűrt víz, kávé vagy tea is jár, valamint az étterem 3 órás ingyenes parkolást biztosít a vendégeknek.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

A Marriott épületének utánozhatatlan hangulata van. Az alsó szint  (ahol az étterem is található) egy tágas, egybefüggő tér, tele fénnyel és meleg színekkel. Egyszerűen jó itt lenni.

A légkör elegáns, de nem feszengős, a személyzet pedig profi és figyelmes. Az adagok bőségesek, az ízek hibátlanul eltaláltak, a tálalás harmonikus. A desszert külön kiemelkedik: nemcsak látványában, hanem ízében is emlékezetes.

Cím: 1052, Duna korzó

www.dnbbudapest.com

Bilanx

A Bilanx friss színt hozott Budapest gasztronómiai térképére. Az éttermet Jobbágy Balázs és Horváth Péter alapította tavaly tavasszal. Péter, a séf Michelin-csillagos nyugat-európai éttermekben szerzett tapasztalatát kamatoztatja a konyhában, míg Balázs a vendéglátás üzleti oldalát erősíti. A fókusz a tökéletes alapanyagokon és a precíz konyhatechnológián van, de az élmény laza és kötetlen marad. Ez a koncepció hozta meg számukra a Michelin-ajánlást is, amelyet kevesebb mint egy évvel a nyitás után érdemeltek ki.

A Bilanxban nincs fehér abrosz vagy ezüst evőeszköz, de van kompromisszumok nélküli gasztronómia, letisztult, mégis játékos fogásokkal.

Az étlapot a minimál, de lényegre törő stílus jellemzi: kevesebb összetevő, erőteljes ízek, tökéletes kivitelezés.

A koncepció egyszerű: három fogás, laktató adagok, és minden tányéron ott van a fine diningra jellemző kreativitás is. 2 hideg előétel, 3 meleg főétel és 2 desszert közül tudunk itt választani, 9900 forintért.

Mielőtt az első fogás érkezne, egy szelet friss kovászos kenyér és szardellás vaj alapozza meg az élményt. Az italválasztékban pedig izgalmas moktélok is szerepelnek (például körte fahéjjal, citrommal és gyömbérrel, egy kis grenadin sziruppal megbolondítva), aminek tényleg nehéz ellenállni.

Ha egy laza, mégis csúcsminőségű ebédre vágysz a belvárosban, ahol a fine dining minden előnyét élvezheted felesleges formalitások nélkül, a Bilanx tökéletes választás.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Szinte hihetetlen, hogy Budapesten ilyen minőségű és ennyire különleges ebédet lehet kapni. A fine dining általában „vacsora műfaj”, ezért üdítő élmény, amikor délben is elérhető, méghozzá kedvező áron. A belső design, az étlap és az ételek tálalása pedig pont annyi játékosságot visz az élménybe, hogy a vendég felszabadultan élvezhesse az étkezést, minden feszengés nélkül.

Cím: 1051, Mérleg utca 10.

bilanxbudapest.hu

N28 Wine and Kitchen

Ha egy kifinomult, de mégis barátságos hangulatú helyet keresel az ebédedhez, az N28 Wine & Kitchen tökéletes választás.

Az étterem Michelin Bib Gourmand ajánlással büszkélkedhet, amely a kiváló ár-érték arányú éttermeket ismeri el, emellett 2024-ben Az Év Szervize díjat is elnyerte.

A borétteremként is működő N28 főként szezonális alapanyagokra épít, és hazai kistermelőktől szerzi be az összetevőket. A séf, Nagy Szabolcs, „merészen hagyományőrzőnek” vallja magát: egyszerre tiszteli a klasszikus magyar ízeket és épít be innovatív elemeket az ételekbe.

Az N28 ebédmenüje naponta változik, így mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek az ételek. A menüt hétfőtől szombatig 12:00 és 15:00 között lehet rendelni, és az alábbi koncepció szerint épül fel: 2 előétel vagy leves, 3-4 különböző főétel és 2 desszert közül lehet választani. A kétfogásos menü 6 450 Ft, a háromfogásos menü 6 950 Ft.

Ha szereted a meglepetéseket és a kifogástalan minőségű ebédeket, az N28 Wine & Kitchen napi menüje garantáltan jó választás!

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Az N28-nak még az ebédmenüje sem „megúszós”. Bár találhatóak kifejezetten komfort ételek is a kínálatban, szinte mindig van valamilyen belsőség vagy kevésbé populáris alapanyag. A pacal, velő és máj gyakran szerepelnek az étlapon. Emellett a szerviz valóban csillagos ötös: szívélyes, kedves és humoros körítést ad az ebédhez.

Cím: 1065, Nagymező utca 28.

n28.hu

ARAZ Étterem

Az ARAZ nemcsak a la carte kínálatáról ismert, hanem a déli menüjéről is, amely hétköznap és hétvégén egyaránt elérhető. A menü hetente változik, mindig szezonális alapanyagokra építve.

Ha egy gyors, de minőségi ebédet keresel, hétfőtől péntekig 12:00 és 14:30 között az ARAZ remek választás. A kétfogásos menü mindössze 3 290 Ft, a háromfogásos pedig 4 590 Ft.

2 leves, 4 főétel és 2-3 desszert közül választhatnak a vendégek.

Ez a rugalmasság biztosítja, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, legyen szó egy klasszikus magyar fogásról vagy egy könnyedebb, modern kreációról.

További pozitívum, hogy ha hétvégén is élveznéd az ARAZ kínálatát, akkor a kibővített déli menüvel várnak szombaton és vasárnap 12:00 és 14:30 között.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Az ARAZ az egyik legbarátságosabb szállodai étterem, ahol az ebédmenü időről-időre tele van meglepetésekkel. A Barka Áron séf több kreatív ötletét is megvalósítja ilyenkor. A magyaros ízek mellett a világ minden tájáról merít ihletet, így például egy francia leves, egy ázsiai főétel és egy spanyol desszert remekül megfér egymás mellett.

Cím: 1074, Dohány u. 42-44.

araz.hu

SZÉK Restaurant & Bar

A SZÉK Restaurant & Bar igazi erdélyi ízutazást kínál Budapest szívében, ahol a hagyományos székely konyha modern tálalásban jelenik meg.

Az étterem célja, hogy a magyar vendégek és a külföldi turisták egyaránt megismerjék az autentikus székely ízeket, legyen szó zakuszkáról, csorbalevesről vagy miccsről.

Az ételekhez pedig gondosan válogatott erdélyi borokat és csapolt Csíki sört kínálnak.

A déli menü a hagyományos magyaros konyha legjavát hozza. Hetente változó választék áll rendelkezésre, amelyből kétféle leves, három főétel és két desszert közöl lehet választani. Az árak pedig kifejezetten barátságosak: 2 fogás 2.700 Ft, 3 fogás 3.250 Ft.

És még a menühöz kínált italok is jó áron rendelhetőek: házi szörp 550 Ft, kávé 490 Ft.

A diákoknak még kedvezőbb ajánlat jár: egy háromfogásos menü mindössze 1.950 Ft.

A SZÉK ebédmenüje tehát tökéletes választás egy gyors, mégis tartalmas és minőségi ebédhez, amely a klasszikus ízeket modern kivitelezéssel ötvözi.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

A Székben tényleg villámgyorsan pörög az ebédmenü. Ez egy elegánsabb étteremben ritka kincs. Az árak döbbenetesen jók, a személyzet pedig szuperkedves.

Cím: 1061, Andrássy út 41.

szekrestaurant.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk a magyar csokit, ami tavasszal az űrbe megy
A magyar csokoládégyártás történelmet ír: a Stühmer egyik ikonikus édessége, a Korfu szelet különleges változata, a Stühmer Pillanat Korfu az űrbe készül!


A Stühmer, Magyarország egyik legpatinásabb csokoládémárkája most egy történelmi pillanat részese lesz: egy különleges édessége, a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe utazik. A NASA jóváhagyásával Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa viszi magával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy egy magyar édesség is képviselje hazánkat a csillagok között.

Egy merész ötlettől a világűrig

A Stühmer és a HUNOR-program együttműködése egy kreatív márkatervezési napon kezdődött, amikor felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha egy magyar csokoládé eljutna az űrbe. A gondolat nem maradt puszta fantázia: az ötletgazdák gyorsan kapcsolatba léptek a magyar űrmisszió szervezőivel, és megkezdődött a közös munka.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a NASA rendkívül szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeinek is meg kellett felelni.

Az űrben nemcsak az számít, hogy egy termék finom legyen, hanem az is, hogy bírja a súlytalanság körülményeit, a nyomáskülönbséget és a hőmérsékleti ingadozásokat.

A Stühmer csapata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett kísérletezni, hogy megtalálják a tökéletes összetételt.

A fejlesztés végére egy olyan csokoládé született, amely küllemében és ízében is hű marad a klasszikus Korfu szelethez, de már alkalmas arra, hogy az űrben is fogyasztható legyen.

Megkóstoltuk az űrbe tartó magyar csokit

Először a hagyományos Korfu szelettel kezdtük a kóstolást, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Ez egy klasszikus retró édesség: nagyon édes, krémes, habos állagú belsővel, amelyet vékony étcsokoládé-bevonat borít. Az ízvilágot a kakaós, vaníliás és mézes jegyek határozzák meg.

Ezután következett az űrbe készülő Stühmer Pillanat Korfu, ami gyakorlatilag egy bonbon.

A két termék között alig van érzékelhető különbség. A legnagyobb eltérés a bevonatban van, amely a Stühmer Pillanat Korfu esetében kicsit vastagabb. Ez az a módosítás, amelyet az űrbeli körülmények indokoltak.

A belső ugyanaz a puha, könnyed, habos krém, és a jól ismert ízvilág is megmaradt. Aki szereti a nosztalgikus, klasszikus csokoládékat, annak ez az élmény biztosan tetszeni fog.

Stühmer Pillanat Korfu
Korfu szelettel és Stühmer Pillanat Korfu egymás mellett

Hogyan kerül magyar csokoládé az űrbe?

Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban készül az Axiom-4 misszióra, amely során nemcsak tudományos kísérleteket végez majd, hanem személyes tárgyakat és egy kis hazai ízt is magával vihet az űrbe. Az ételek mindig fontos szerepet játszanak az űrhajósok életében, hiszen a Földtől távol minden olyan dolog, ami az otthonra emlékeztet, különösen nagy értéket képvisel.

A magyar űrmisszió szakemberei számára is fontos volt, hogy egy hazai élelmiszert is beválogassanak az ISS-re kerülő csomagba. Az édességválasztás nem véletlen: a csokoládé könnyen fogyasztható az űrben, ráadásul az édes íz sokak számára megnyugtató és energizáló hatású is lehet a hosszú küldetés során.

Nemcsak az űrben, hamarosan itthon is kapható!

Bár a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe indul, a jó hír, hogy nemsokára mi is megkóstolhatjuk itt, a Földön! Az új csokoládé először a Stühmer szaküzleteiben lesz elérhető, darabos és nagyobb, zacskós kiszerelésben.

Érdemes figyelni a márka oldalait, mert biztosan hírt adnak majd róla, ha már kaphatóak az új csokoládék (a klasszikus Korfu szelet most is elérhető).

Ezen kívül érdemes a HUNOR - Magyar Űrhajós Program oldalát is követni, hiszen a sajtótájékoztatón csak annyit árultak el, hogy "valószínűleg tavasszal" juthat el a következő magyar kutatóűrhajós a világűrbe, de a pontos dátumot még homály fedi.

Ez a történet nem csupán egy csokoládéról szól – hanem arról is, hogy a magyar kreativitás és innováció valóban határtalan. A Stühmer Pillanat Korfu egy darabka Magyarország lesz az űrben, és ha már a csillagok közé is eljutott, mindenképpen érdemes kipróbálni itt, a Földön is!

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Juhos Norbert – a HUNOR-program Mission Managere, Mazurka Éva – a Stühmer minőségirányítási vezetője, Szende Attila – a Stühmer marketingigazgatója, Csóll Péter – a Stühmer tulajdonos-ügyvezetője, Farkas Bertalan – Magyarország első űrhajósa.

Link másolása
KÖVESS MINKET: