Drágul a fagyi is, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért
Az áremelkedés a fagyit sem kíméli, drágulhat a jeges édesség. Ezt a területet is sújtja az alapanyaghiány és a külföldről származó gyümölcspürék drágulása - mondta el a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke az InfoRádiónak.
Erdélyi Balázs úgy véli, hogy
A szakember szerint egy tejes fagylaltnál sokféle hozzávalót kell használni, hogy jó és szép legyen a készítményük. De ehhez felkészült cukrász is kell, aki ismeri a hozzávalókat, és betartja az előírásokat.
Az egyik komoly gondot abban látja, hogy nem csak drágulás várható, hanem sok esetben az is előfordulhat, hogy nem lesz elegendő az alapanyag. Ez pedig a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza. Gond lehet a vajjal, cukorral, tejtermékekkel, vagy a gyümölcsökkel, gyümölcspürékkel is, amiket külföldről szereznének be.
A tavalyi kisebb áremelés után idénre komolyabb drágulást vár, amely területenként és üzletenként is eltérhet.
Erdélyi szerint a minőségi fagyiknál indokolt a 350-450 forint közötti ár, mert az alapanyagok mellett drágult az energia és az élőmunka is.
Forrás: Portfolio