Dorothea Bistro: titkos búvóhely Szentendrén
Apró, varrógéplábú asztalok, igen gazdag kínálat, kellemes hangulat és udvarias kiszolgálás vár benneteket a szentendrei Dorothea Bistro Caféban. A Seattle-ből idetelepült Ryan Hoyt-ot több mint 10 évvel ezelőtt rabul ejtette az eldugott kis utca. Első látásra beleszeretett ebbe a mindössze 27 m2-es kuckóba, és igazi kis búvóhelyet álmodott a városka egy romantikus sarkába.
Hiába először jártunk itt, úgy üdvözöltek, mintha törzsvendégek lennénk. Sok vendéglátó nehezen találja meg a közös hangot a vendéggel, nem érzi, mikor túl sok vagy éppen túl kevés. A Dorotheában valahogy az első pillanattól kezdve teljesen természetesen és olajozottan működött minden.
Olyan érzésünk volt, mintha csak átugrottunk volna az egyik barátunkhoz enni és inni egy jót.
A hely hangulatához a barátságos berendezés is hozzájárul. A belső részben található puha párnás sarokpadok, a rusztikus famennyezet mellőznek minden mesterséges elemet. Jó időben a teraszon is üldögélhettek, ami vidám falfestményeivel és képeivel szintén garantálja a jó hangulatot.
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
A Dorotheában rendszeresen koncerteket és kisebb összejöveteleket, lánybúcsúkat, üzleti megbeszéléseket is szoktak rendezni. Rendszeres fellépő Balogh Zsófia bárénekesnő, de Máhr Richárd, Bolba Éva és Szili Róbert a Hot Jazz Band-ből, Mark Van Gabe és Patonay is szórakoztatta már a vendégeket.
Az ital- és étlapon sok a mókás nevű fogás - de amennyire viccesek a nevek, olyan komolyan veszik az ízeket.
Feltétlenül kóstoljátok meg Pelikán elvtárs limonádéját vagy a szó szerint százféle különleges koktél közül a Moszkvai Szamarat - de a Narancsos tic-tacban sem fogtok csalódni!
Az italválaszték persze nem áll meg a koktéloknál: nyolcvanféle kitűnő bort és mintegy ötvenféle pálinkát kóstolhattok.
A vega és vegán ételekre specializálódott kávézó kínálata - megtartva a vega vonalat - közben kiegészült a soul fooddal is. Ennek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a Dorotheában a húsevők sem maradnak éhen - sőt, hiányérzetük sem lesz. Nekünk egyből megakadt a szemünk a Dorothea Kóstolótálon, amely különféle sajtokat, házi készítésű krémeket (joghurtos padlizsán, oliva, paradicsom és medvehagymás paszták) zöldség és pita/pirítós köretet, illetve sonkát és szalámit tartalmaz.
Fotó: Facebook
A soul food fogalma az 1960-as években jelent meg, az afroamerikai kultúra gasztro-különlegességeit sorakoztatja fel. Kialakulása egészen az transzatlanti rabszolga-kereskedelem (15. század) idejére vezethető vissza, amikor Európából és Afrikából olyan élelmiszerek érkeztek az amerikai kontinensre, mint a rizs, cirok (más néven Guinea kukorica) vagy az okra. Ezek a hozzávalók tették ki a szolgaságban élő afrikaiak mindennapi táplálékának nagy részét. A rabszolgatartók természetesen minél olcsóbban akarták kihozni a munkások étkeztetését, így a betelepített rabok az ültetvényeken termő növényekből (tarlórépa, cékla, pitypang) bővítették a kínálatot.
Később továbbfejlesztették a recepteket a leveles kel, kerti zsázsa, fehér mustár, fehér zászpa nevű növényekkel. Természetesen állati eredetű hozzávalók is kerültek a fazékba, kezdetben azonban csak az olcsóbb alkotórészek (például disznózsír, disznóláb, disznófül, és pacal). Az idő előrehaladtával gazdagodott és minőségében is fejlődött a soul food konyhája. Mivel a rabszolgáknak tilos volt írni és olvasni tanulni, a legtöbb recept szájról-szájra terjedt. A legelső ilyen ételeket tartalmazó szakácskönyv 1881-ben jelent meg, Abby Fisher alkotása.
A kóstolótál mellé kértünk még egy Cheddar sajtos grillszendvicset pirított lilahagymával. Ha igazán jó, arányaiban teljesen mértékben eltalált szendvicset akartok kóstolni, ez legyen az! A szakács bőkezűen bánik a hozzávalókkal, majd a grillben egymással összeolvasztva igen gusztusosan tálalja.
Természetesen a desszert sem maradhatott ki. A házi készítésű málnás brownie és a citromtorta mellett döntöttünk. Őszintén szólva kicsit szkeptikusan álltunk az utóbbihoz, de pozitívan csalódtunk: az omlós piskóta és mindenféle aromát nélkülöző krém feltette az i-re a pontot. A brownie-t pedig szerintünk sem elrontani, sem nem szeretni nem lehet (bár lehet, elfogultak vagyunk :) ). Akárhogy is, az biztos, hogy
a Dorotheában a házi készítésű sütemények egyszerűen mennyeiek!
Házi serpenyőgombás ravioli: a kiadós fogás után kizárt, hogy éhesek maradjatok. Az ízletesen fűszerezett, serpenyőben megpirított gomba és a kellő keménységűre főzött ravioli tökéletes párosítás.
Flaming Lamborghini: hogy igazán hangulatba jöjjetek! Az Y-pohárban felszolgált ital titka a hibátlan rétegezés. Alulra grenadine szirup kerül, ezt a Sambuca (ánizs alapú likőr), majd a brandy, a Galliano (vaníliás ízű gyógynövénylikőr), végül pedig a rum követi. Fogyasztás előtt meggyújtják, és fahéjat szórnak rá, amitől a láng szikrákat szór.
Ha ezek után még szomjaznátok:
Házi Áfonya Puncs a rossz időkre
Gyömbéres Limonádé
Aperol Spitz
A teljes élményhez még egy kávékör hiányzott. A hely nevében nem véletlenül szerepel a Café kifejezés: repertoárja teában és kávéban sem szerény. Az alapkínálat mellett különböző ínyencségek is szerepelnek az itallapon.
Ha nem mozogtok otthonosan a kávé világában, nyugodtan kérjétek a pincérek segítségét! Könnyen előfordulhat, hogy nem csak választ, hanem egy, a ti igényeitekre átírt feketét kaptok.
Mivel az idő közben átváltott hűvösre, mi a Coffee Kahlúa mellett döntöttünk. A Kahlúa tulajdonképpen egy rum alapú kávélikőr, amit itt még egy kis tejjel, tejszínnel, vaníliával és cukorral bolondítottak meg.
Fotó: Facebook
hétfő–péntek: 9:00–23:00
szombat–vasárnap: 11:00–23:00
Cím: Szentendre, Jankó János u. 4.
e-mail: [email protected]
Asztalfoglalás: +36 20 297 5432
Ha elsőre nem találjátok meg, ne adjátok fel, keressétek tovább! Álljatok a Fő téren háttal a Dunának, és sétáljatok be a bal kezetek felé eső első kis utcácskába.
Ha kedvet kaptál, hogy benézz a Dorotheába, nyomj egy lájkot!