Ahol világűrben járt magokat ültettek el – a Veresi Paradicsom üvegházban jártunk
A héten a Veresi Paradicsomhoz hívtak minket, hogy részesei lehessünk az Űrparadicsommag vetésének. Tetszett az ötlet, de titkon leginkább abban a reménykedtünk, hogy némi kóstoló is becsúszik majd, és a saját ízlelőbimbóinkkal bizonyosodhatunk meg róla, hogy valóban náluk teremnek Magyarország legfinomabb üvegházas koktélparadicsomjai.
Az űrmagok a NASA kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta a különleges magokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, és növekednek majd... ha egyáltalán kikelnek.
Mert ezek a magok 23 éve jártak az űrben, így nem kecsegtetnek túl sok jóval. De sose lehet tudni, a természet csodákra képes, és ha valahol, hát a Veresi Paradicsomnál alkalmasak a körülmények arra, hogy életre keljenek ezek a magok.




A Veresi Paradicsom idén elnyerte a Forbes magazin különdíját a Highlights of Hungary díjátadóján, így a megszokottnál is több figyelem irányul most rájuk.
A 2018 végén megnyílt mesterséges megvilágítású üvegházukban hidrokultúrás módszerrel – tiszta termesztésben, fenntartható, környezetbarát módon, biológiai növényvédelemmel – termesztenek prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb és legaromásabb paradicsomát.
A Cukorfalat és Piccolo fajta Brix-értéke, azaz édességi foka 12 – ami a szőlőével vetekszik.
Márkus Zsolt alapító-tulajdonostól megtudtuk, hogy ma már 100%-ban Magyarországon értékesítik a paradicsomokat, és a Michelin-csillagos éttermek mellett a háztartásokban is van igény erre a minőségre.
Talán elsőre furcsán hangozhat, de ezek az üvegházi paradicsomok nem csak extra ízletesek, hanem adott esetben egészségesebbek is, mint a szabadföldi társaik. Ráadásul a technológiának köszönhetően az év minden napján – így a hideg hónapokban is garantálni tudják ezt.
A termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket; a beporzást a poszméh, a kártevők elleni védelmet fürkészdarázs és ragadozó poloska végzi. Klímakomputerrel elemzik és vezérlik a hőmérsékletet, páratartalmat. A töveket organikus kókuszrostpárnába ültetik, így a szabadföldivel ellentétben a földből nem tud káros anyagokat vagy vegyszermaradványokat felszívni a növény. Az öntözővizet is ellenőrzik, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak. Az üvegházban szigorú higiéniai előírásokat kell betartania mindenkinek, aki belép, illetve az egész munkafolyamatra – az ültetéstől kezdve a szedésen át egészen a zöldhulladék takarításáig – szintén szigorú higiéniai előírások vonatkoznak.
A Veresegyház termálkútjaiból kinyert vízzel üzemel a fűtésrendszert, és a technológiának nincs környezetterhelése, mert az elhűtött víz nem a szennyvízhez kerül, hanem visszasajtolják. Az öntözővíz 100%-át összegyűjtik, és tisztítás után újrahasznosítják. Mindkét tevékenység egyedülálló Magyarországon. A csomagolások FSC-sztenderd újrafelhasznált papírból készülnek, idén bevezették a magyar piacra az első műanyagmentes csomagolóanyagot. A cég évente több mint ezer tonna, 50 autóbusznyi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot használ fel a fotoszintézis támogatásához.






Az Űrparadicsommag vetése volt a fő attrakció, de mi végig azt vártuk, hogy mikor kóstolhatunk majd bele a legszebb és legédesebb példányokba. A kutató-demó üvegházban ugyanis csak virágzó palántákkal találkoztunk, és az igazi finomság egy másik üvegházban várt minket.
A látvány, ami elénk tárunk, egy ilyen borongós, esős napon, igazán lenyűgöző volt. A mesterséges fényeknek köszönhetően olyan volt itt bent, mintha ragyogott volna a nap. A palántákon pedig csak úgy roskadoztak a tökéletes szemek. Már csak egy mondatra vártunk: Egyetek róla nyugodtan!
Nem kellett kétszer mondani.
Március elején, zöldellő fürtről, piros paradicsomot falatozni csodálatos élmény. Ráadásul több fajtát is kipróbálhattunk.
Ha az ember kicsit koncentrál, pontosan érzi azt is, hogy mennyire különböző aromákat produkálnak a különböző fajták. És a Piccolo valóban veri édességi szempontból a többit.
Ha pedig valaki az ízeket nem tartja elég meggyőző érvnek, válassza az egészségének megőrzése érdekében a prémium minőséget. Én a magam részéről inkább hetente egyszer eszem borsosabb áron finom és tápláló veresit, mint azokat az ízetlen és műanyag példányokat, amikkel sajnos gyakrabban találkozni a boltok polcain...







