GASZTRO

A tajvani konyha Budapesten is hódít - a 101 Neóban jártunk

A 2014-es Ramenka neve ismerősen cseng? Most feketében született újjá.

Link másolása

Van most a Kazinczy utcában egy új hely, a 101 Neo, ami valahogy mégis ismerősnek tűnik.

10 évvel ezelőtt ezen a helyen nyitott meg Budapest első ramenezője, a Ramenka.

A tulajdonos Lu Boen volt, aki az óriási siker ellenére egyszer csak eladta a helyet, majd pár évre el is hagyta az országot. De 2020-ban visszatért Budapestre, és ismét nagyot robbantott.

2 üzlettársával, Keve Mártonnal és Muha Mátéval megnyitották a Széll Kálmán téren a 101 Bistrot, ami az autentikus ázsiai ízekre vágyó budapestiek egyik szentélye lett. Majd tavaly ősszel Újlipótvárosba is beköltöztek a 101 Tigrissel.

És lehetne annál meseszerűbb fordulat kitalálni, minthogy a harmadik egység a régi üzlet helyén, a Kazinczy utca 9-ben nyíljon meg? Aligha.

A 101 Neo pont annyira hasonlít a Ramenkára mint amennyiben különbözik is tőle. A nyitott konyha, a nagy, közös asztal, a rönkökből faragott székek megmaradtak, de a natúr és világos színvilág éjfeketére váltott.

Bár bizonyos esetekben a fekete nyomasztó is tud lenni, ebben a formában sokkal inkább laza, de elegáns hangulatot áraszt.

A fafelületeket nem mellesleg egy japán, égetéses technikával (Shou Sugi Ban) változtatták át. Ez azon túl, hogy tényleg marha menőn néz ki, még hasznos is, hiszen ily módon tartósítja a fát.

A tajvani konyha az olvasztótégely

Az ázsiai gasztronómiai Magyarországra hosszú éveken keresztül főként egy lebutított, saját szájízünkhöz igazított formában jutott csak el.

A kínai büfék nem csak Budapestet, hanem az egész országot ellepték, de az ottani kínálatból mégsem tudhattunk meg túl sokat az igazi, ázsiai ízekről, ételekről.

És bár Budapest az elmúlt években ebből a szempontból is jobban felzárkózott és színesebb lett, az autentikus ázsiai ételeket kínáló helyek még mindig inkább a vastagabb pénztárcájú városlakókhoz, és a külföldi turistákhoz szólnak.

Ez egyrészt abból adódik, hogy az ázsiai alapanyagok nehezen vagy drágán szerezhetőek csak be itthonról. Másrészt bizonyos ázsiai országok tradicionális ételei rendkívül távol állnak a mi gasztronómiánktól, ily módon sokkal lassabban épülnek be a választásaink közé.

És itt jön képbe a 101 Neo alapját is adó tajvani konyha, amire a többféle kínai régió (de főként a déli tartományok) konyhája mellett a Japán megszállás is hatással volt.

Ráadásul gasztronómiáját tekintve még attól függően is jelentős különbségek vannak, hogy a vízpart melletti részről, vagy a sziget belsejéről beszélünk-e.

Ez a sokszínű konyha megfelelő alap ahhoz, hogy többféleképpen is el lehessen játszani az ételekkel, és hogy az európai alapanyagokat is bele lehessen vonni minden probléma nélkül.

És ezen a ponton merült fel bennem, hogy akkor fúziós konyháról beszélünk-e, de Keve Márton séf, a hely egyik tulajdonosa helyretette a dolgokat:

"Én nem szeretem fúziósnak mondani, mert alapvetően nem abból indulunk ki, hogy belekeverjük szójaszószt a pörköltbe. Inkább azt mondom, hogy ez egy innovatív dolog, ami próbál helyi alapanyagokra építkezni. Technológiák terén nálunk tök autentikus csomó minden.

Sokszor azt csináljuk, hogyha van mondjuk egy helyi alapanyag, akkor ráeresztünk egy kínai technológiát. Ez naponta megtörténik. Tehát például nem ügyeskedünk azon, hogy beszerezzük az import gyümölcsöket, zöldségeket, hanem inkább kiütjük valami mással, ami mondjuk helyben fellelhető. Ha nincsen taró, akkor használunk helyette krumplit. Ez ritka esetekben úgy is működik, hogy mondjuk van egy magyar technológia, amit ázsiában is használt alapanyagokkal csinálunk meg."

A 101-hez tartozó egységek mind a tajvani konyhából indulnak ki, mégis különbözőek.

A 101 Bistro volt az alapkő. Itt a mostanában népszerű "small plate" koncepció a hangsúlyos. Beül az ember, és kényelmesen megebédel, vagy hosszasan vacsorázik, közben pedig kóstol minél többféle ételt. A 101 Tigris ehhez képest egy sokkal gyorsabb és lazább dolog. Ez gyakorlatilag egy tésztaház, ahol fontos szempont volt, hogy a magyarok számára könnyen értelmezhető, jó ár-érték arányú hely szülessen meg.

A 101 Neoban pedig ötvöződik a 101 Tigris gyorsasága és közérthetősége, a 101 Bistro hangulatával, és pár ikonikussá vált fogásával. Tehát nem csak levest vagy tésztát találunk az étlapon, hanem rizses ételt vagy baot is.

De Marci szavaival élve:

"Hogyha azt mondjuk, hogy a Bistro az elsőszülött fiú, akkor a Tigris az biztos egy húgocska, a Neo pedig a kisöcsi."

Leves vagy bao?

Mielőtt rátérnék az általam kóstolt menü bemutatására, meg kell jegyeznem, hogy a 101 talán egyik legnagyobb vállalása, hogy a tésztát mindegyik egységbe saját maguknak készítik. Azaz pontosabban a Tigrisben készül, és onnan kerül a többi helyre is.

Az alapot magyar liszt adja, és vízen kívül semmi egyebet nem használnak hozzá. Egy hidraulikus présen többször átnyomják a tésztát, így semmi egyéb nem szükséges a tökéletes állag eléréséhez.

Én a Zabtejes misos tonkotsu & gombás levesben tettem magamévá, és valóban tökéletes és brutálisan laktató benne, de az alaplé, ha lehet ilyet mondani még izgalmasabb.

Ez a leves gyakorlatilag a japán tonkotsu (hosszan főzött, szuper kollagénes sertésleves) vegán változata. A krémességet ebben az esetben pirított zab, miso és sült élesztő adja.

Ebbe a lébe kerül aztán a ház rámen tészta, fafül gomba, pirított, savanyított shiitake, burgonyakeményítőben kirántott laskagomba, koriander, babcsíra és pörkölt újhagyma olaj.

Persze a húsimádóknak ott van a Borsos fekete tésztaleves & Steak és a Világos csirkés tésztaleves is. De én azt mondom, hogy ha csak egy kicsit is nyitottak vagytok az újra, és kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan lehet pusztán növényi alapanyagokból kirobbanóan ízleteset létrehozni, akkor próbáljátok ki ezt a zabtejes csodát.

Zabtejes misos tonkotsu & gombás tésztaleves - 3990 Ft

Viszont a csodás leves sem tudta felülírni a bao iránti szerelmemet. És a 101 baoban tényleg nagyon erős.

Én egy tépet kacsásat választottam (ismét), de rántott csirkés és sertés császáros is kapható.

Ezek a apró felhők elég becsapósak, mert könnyedén eltelítenek, főleg ha némi extrával is kiegészítjük őket.

Rendkívül izgalmas kiegészítője lehet a házi aranykimcsi, a fermentált karalábé, a gőzölt bok choy, de marinált tojás is.

És a bao édesen is jó. Ezt bizonyítja a Neo tonka babos és vaníliamártásos desszertje.

Érdekes, hogy nekem a többféle ázsiai ország képe után ennél az ételnél egy hütte hangulata is beugrott. A baoban lévő édes babtöltelék pedig talán elsőre furcsa lehet valakinek, de remek példa arra, hogy az általunk ismert és szeretett alapanyagoknak milyen izgalmas, más oldaluk is van.

Összességében a 101 Neo remek élmény volt. A teljesen feketében úszó design bevonz, a jó étel pedig megtart. Ajánlom azoknak, akik kicsit lazább és jobbáras verzióban próbálnák ki a 101 Bistro életérzést.

Cím: 1075, Kazinczy u. 9.

facebook.com/101neo

Tépett kacsa, hoisin & uborka - 2990 Ft
Tonka babaos bao & vaníliamártás - 1990 Ft

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Családi ebéd a Zsolnay Kávéházban
Ismerős ízek, és óriási adagok.

Link másolása

Sohasem fogom elfelejteni azokat az időket, amikor a vasárnapi ebéd még kötelező program volt nálunk. Gyerekként ezt nem mindig éltem meg pozitívumként, hiszen pontban délben az asztalnál kellett ülni akkor is, ha fontos játszanivalóm lett volna még, de az ételek íze örökre belém ivódott.

A húsleves, a rántott hús és az elmaradhatatlan desszert ünnepivé tette a vasárnapot. A Zsolnay Kávéház pedig ezeket az emlékeket idézi meg új, "Családi ebéd" menüjével.

A Radisson Blu Béke Hotelben található Zsolnay Kávéház tökéletes helyszín bármilyen ünnepi alkalomra. Az utcáról betérve azonnal a télikert elegáns belső terében találjuk magunkat, ahol az ikonikus Haranghy üvegkupola is található.

A következő csinos részlet pedig rögtön a terítékkel függ össze, hiszen Zsolnay porcelánban tálalják az ebédet.

Ismerős ízek, óriási adagok

A családi ebéd csak vasárnap érhető el, és minimum két fő szükséges a foglaláshoz. Ebből kifolyólag ez egy romantikus randevúnak is éppúgy beillik.

Mi hárman érkeztünk, és mikor elénk került az első fogás, elégedetten konstatáltuk, hogy itt ma bizony degeszre esszük magunkat. Hiszen akkora adag érkezett, mintha tényleg valamelyikünk nagymamája tálalt volna.

Az első fogás természetesen a klasszikus húsleves. Azaz pontosabban: ököruszályleves házi cérnametélttel.

Na ez az az étel, amit otthon, 1-2 főre nehezen reprodukál az ember. Érezni lehetett az ízén, hogy nagy adag készült belőle, és jópár órát főtt, mielőtt elénk került. A házi tészta pedig rengeteget dobott rajta.

A második fogás: csontos rántott csirke újburgonyával, kapros-tejfölös uborkasalátával.

Csak nézzetek rá ezekre a képekre. Nincs az a nagyétkű férfi, aki itt éhen maradna. De a mennyiség nem ment a minőség rovására:

A panír friss és ropogós volt, a burgonya tökéletesen volt lepirítva, és az uborkasaláta remek kiegészítője volt a menünek.

A fix menüsor italokat nem tartalmaz, így mi színes, gyümölcsös limonádékat választottunk, de a mellettünk lévő asztalnál például borral koccintottak.

Ezen a ponton természetesen már csak a szemünk kívánta az édeset, de a francia krémes pont elfér még a desszertgyomorban.

Amikor megérkezett a 6 db sütemény, ismét néztünk egy nagyot, de abszolút nem bántuk, hogy a végén még el is tudtunk csomagoltatni fejenként egy kockát.

És ha már a süteményeknél tartunk. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de egyszerűen nem bírom magamban tartani, hogy a Zsolnayban mennyire étvágygerjesztő a süteményes pult.

Dugig ettem magam az ebéddel, mégis hosszú percekig pihentettem még a szememet ezeken a csodákon.

A Zsolnay Kávéház Családi ebédje az egyik leg ár-érték arányosabb menü, amivel az utóbbi időben találkoztam.

Az ára 8 900 Ft / fő. És ez az összeg már szervizdíjjal együtt értendő.

Ha vásárolni szeretnétek ilyen utalványt, ITT megtehetitek, és minden további információt is megtaláltok.

Én teljes mellszélességgel amellett vagyok, hogy tegyünk újra ünnepivé a vasárnapi ebédeket. És ha a Zsolnayban tesszük ezt, akkor a mosogatás súlya is lekerül a vállunkról.

Zsolnay Kávéház

1067, Teréz krt. 43.

www.zsolnaycafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk