GASZTRO
A Rovatból

A legszebb hortobágyi palacsinta csak egy érv a sok közül, amiért el kell menned a Zazie-ba

Az új városrész megérdemelt már egy törzshelygyanús bisztrót. Bíró Dániel menüje még vonzóbbá teszi a Kopaszi-gát környékét.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. november 14.



A legtöbb étterem törzshely szeretne lenni. Olyan találkozóhely, ahova örömmel, és gyakran járnak vissza az emberek. Ahol a reggeli, ebéd vagy vacsora után igazi beszélgetések is folynak. Ahol nappal előkerülnek a laptopok, határidőnaplók, és inges férfiak vitatják meg a stratégiát. Ahol estére lelazul mindenki, és a borospoharak koccanása mellett vidám beszélgetések folynak.

Minden étterem azt szeretné, hogy élénk társasági élet folyjon a falai között, de a Zazie egyedi adottságaival valóban alkalmas is erre.

A Lágymányosi-öböl környéke az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Megépült az új városrész, a BudaPart, és annak monumentális, központi eleme, a MOL Campus.

Így elsősorban az új lakókat, a környéken dolgozó, több mint 10.000 irodistát, és a toronyból nyíló, páratlan kilátás miatt érkező turistákat szolgálja majd ki a földszinten nyílt Zazie Bistro&Bar.

A 130 férőhelyes étterem rendkívül tágas, és óriási ablakainak köszönhetően a külvilág és a belső tér határai szinte elmosódnak.

Ha a Campus belsejéből közelítjük meg, először egy lazább, közösségi tér hangulatát keltő részben találjuk magunkat. Az itt található pultnál akár egy reggeli péksüteményt vagy kávét is felmarkolhatunk elviteles formában, de dolgozni is beülhetünk a méretes fa asztalok mellé. Aztán ahogy hogy haladunk beljebb, úgy lesz egyre elegánsabb, bisztrósabb hangulatú a tér.

Én az ebédidő végén érkeztem, így még láttam a bejárathoz közeli pulton elhelyezett péksüteményeket is, és körülöttem többen még a business lunch ételei közül válogattak.

Ha valamiért, ezért egyszer biztosan visszatérek majd, mert a heti ajánlatban egy előétel, egy leves, három főétel és két desszert közül is lehet szabadon válogatni, és az ár-érték arány is jónak tűnik.

2 fogás 3630 forint, 3 fogás pedig 4240 forint.

Ha korábban érkeztem volna, akkor a villásreggeli ajánlataiba is belevethettem volna magam. A bécsi roppanós virsli mellett a lazac bowl, a gofriszendvics és a sült banán is izgalmasan hangzik.

De tekintve azt, hogy a séf Bíró Dániel, az első benyomást az à la carte vacsora alapján akartam meghozni.

Dani beleszületett a gasztronómiába. De nem elégedett meg annyival, hogy csak Bíró Lajos fiaként emlegessék.

Elvégezte Svájcban a Culinary Arts képzést, majd Zürichbe, egy nápolyi olasz étterembe került. Később megfordult a Bocknál, majd a Borkonyhában, aztán a londoni, egy Michelin-csillagos The Arts Clubban. Dolgozott Ausztriában, egy két Michelin-csillagos étteremben Konstantin Filippounál, majd a Park Hyatt Viennában. Hazatérése után pedig a Vendéglő a KisBíróhoz séfje lett, majd az Anantara New York Palace luxushotelben került executive chef pozícióba.

Daninak fiatal kora ellenére jól körvonalazható stílusa van. Büszke a családi hagyatékára, és ételei sok esetben még gyerekkori emlékeiből ihletődnek, ugyanakkor a francia konyhatechnikát tekinti alapnak. Kreációin érezni, hogy több ország esszenciáját szívta már magába. Nem riad vissza a fúziótól, vagy hogy egy alap fogást a saját szájízére igazítson.

Mer karakteresen fűszerezni, magyar ételt ázsiai alapanyagokkal kombinálni, de a végén mégsem érzi azt az ember, hogy az étel meg lett erőszakolva, vagy hogy teljesen ki lett tekerve.

Általánosságban elmondható, hogy szebb, frissebb, izgalmasabb lesz egy klasszikus, magyar étel is a keze alatt.

Négy fogást kóstoltam az étlapról, amit amúgy adagok tekintetében túlzás lenne másnak is ajánlanom. Itt egy klasszikus előétel-főétel-desszert hármassal tökéletesen tele is leszünk.

Erdélyi pisztrángtatár, hajtogatott karalábé, citrusok

A hal karalábéval, salottahagymával, olívaolajjal, lime-mal és egy kis rizsecettel van bekeverve. Mellette található dashi (azaz japán alaplé), citrom - lime gél, kaporolaj, friss kapor és fermentált karalábé korong.

Ez az étel tökéletes példa arra, hogy hogyan jelennek meg úgy az ázsiai ízek a tányéron, hogy közben ismerős marad az összkép, egy magyar ember számára is.

(4580 Ft)

A palacsinta abszolút tradicionális, paprikás szósszal van tálalva, meg olívaolajas tejfölhabbal, és piros olajjal. A tetejére jönnek még paprikák és petrezselyem. És a különlegesség, hogy a töltelékébe és a palacsinta tetejére is kerül egy kis csirketepertő.

A hortobágyi egy remek étel, de több buktatója is van. Az egyik, amivel párszor szembetaláltam már magam, a lapos, vagy egyenesen csúf tálalás. Mondhatnánk, hogy nem könnyű vele, de nézzük csak meg ezt a palacsintát. Ezek szerint így is lehet.

Ízében mindent hoz, amit a klasszikus hortobágyiban is imádunk, de kapunk még egy kicsit mélyebb, csirkésebb ízt, és egy kis extra textúrát.

(3420 Ft)

Préselt csirkecombfilé, krémes burgonyapüré és uborkasaláta

A szuvidált, préselt csirkecomb le van rotírozva egy kis vajjal, kakukkfűvel és fokhagymával. Ezután egy kis csirke jus-vel meg van kenve, és utána kap egy fűszeres - törökmogyorós szórást és friss snidlinget. Mellé érkezik egy barnavajas burgonyapüré és egy üvegesített uborkasaláta.

Csak annyit mondanék, hogy: nem mertem szólni, hogy nem szeretem a csirkecombfilét. Aztán kiderült, hogy így nagyon is szeretem.

Ez az étel talán azt az embert is ki tudja mozdítani a komfortzónájából, aki a vasárnapi hús-köret-savanyú háromszögben gondolkodik, csak kicsit egyszerűbb verzióban. Neki üzenem: Ne félj az újtól, ez ízleni fog!

(4280 Ft)

Vattacukorfészek, madártej, madártoll

Vaníliás vattacukor fészekben bújnak meg a tojásfehérje habból formázott tojások. A tojásokon pihen még egy csokoládéból készült madártoll, kerül rá egy kis sós karamellel, és erre öntik rá az aszalnál a hagyományos madártejet.

A madártej Nagy Gergő cukrászséf nevét dicséri, és természetesen nem csak a szemnek esik jól ez a desszertköltemény.

(1940 Ft)

Ki merem jelenteni, hogy a Zazie-ban van most a város egyik legjobb bisztró konyhája. Ráadásul ár-érték arányban is abszolút top. Kár lenne kihagyni!

Ha pedig arra jártok, mindenképpen nézzetek fel a SkyDeck Kilátóteraszra is. A mesés látvány már most is garantált, de nemsokára még egy új helyjel bővül a komplexum...

Cím: 1117, Dombóvári út 28.

zaziebistro.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kutyabarát helyek Budapesten: 4 szuper terasz, ahová a kedvenceddel is betérhetsz
Friss limonádé, árnyékos teraszok és nyugodt zöld környezet – ezek a budapesti helyek tökéletesek egy közös nyári pihenéshez.


Kevés dolog esik jobban nyáron, mint egy hosszú séta után beülni valahová a kutyáddal – legyen szó egy hideg limonádéról vagy egy jó ebédről. És mennyivel könnyebb úgy leülni, hogy nem kell azon izgulnod, vajon szívesen látják-e a négylábú társadat is. Szerencsére Budapesten egyre több hely van, ahol nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják a kutyákat is: friss víz, árnyékos terasz, kedves vendéglátás – sőt, néhol még kutyafagyi is jár.

A Városliget Café & Restaurant a park szívében, a Csónakázótó partján kínál békés menedéket – itt a madárcsicsergés, az élő gitárzene és a nyári koktélok garantálják a nyugalmat, miközben kutyusod is vendégként van jelen. A Centrál Grand Café & Bar elegáns belvárosi brunch-helyszín, ahol a századfordulós irodalmi kávéház hangulata friss reggelikkel és különleges kávékülönlegességekkel találkozik – és ahol a kutyáknak is kijár egy kis figyelem. A Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely egy barátságos, növényekkel teli terasz a Római-part közelében, ahol a klasszikus sütemények és reggelik mellé kutyabarát hangulat társul, így egy rövid kitérővel is megéri beugrani. Végül ott az Evezős Sörkert, a Római-part ikonikus nyári közösségi tere, ahol a hekk, a zene és a Duna-parti szellő mellett hypoallergén jutifalat és kutyafagyi is várja a négylábúakat.

Ha olyan helyet keresel, ahol tényleg együtt pihenhettek – olvass tovább!

Evezős Sörkert – Árnyas menedék a Római-parton

Ha szívesen sétáltok nagyokat a Római-parton, vagy a kutyád imád a Dunában pancsolni, akkor van egy hely, ahol a közös kalandok után mindketten megpihenhettek: irány az Evezős Sörkert! Több mint 40 éve a környék egyik legismertebb találkozóhelye, ahol a hatalmas platánfák árnyékában, a Duna-parti szellőben kortyolhatsz bele a nyári esték hangulatába. Az egykor bádogbódéként induló sörkertet Farkas Lajos álmodta meg még 1983-ban, azóta pedig igazi közösségi térré nőtte ki magát, ahol a gasztronómia, a zene és a baráti beszélgetések adják a program lelkét.

A hangulatos, színes terasz hívogatóan vár mindenkit – és tényleg mindenkit, mert a kutyák is külön figyelmet kapnak.

A négylábú vendégek friss vizet, hypoallergén jutifalatot és kifejezetten számukra készült fagyit kapnak, miközben gazdáik elmerülhetnek a hűsítő italok, a finom street food fogások (mint a smash burger, a mac&cheese vagy a rántott kovászos uborka), és a nyári életérzés örömeiben.

Az Evezős nem csak a felnőtteké és a kutyáké: a gyerekeket animátorok várják kreatív programokkal, a nagyobbakat pedig élő zenés estek – például a Cats Trio vagy a Party Dance Band fellépései – szórakoztatják.

Akár egy spontán sörözésre ugrotok be, akár egy hosszabb családi délutánt vagy baráti vacsorát terveztek, itt nem kell sietni – csak hátradőlni, kortyolni, és élvezni a nyarat. A kutyád sem fog panaszkodni!

Városliget Café & Restaurant – Kutyabarát oázis a főváros szívében

Ha a Városliget a kedvenc úticélotok a közös sétára, futkározásra vagy csak egy kis levegőzésre, akkor van egy jó hírünk: a Városliget Café & Restaurant nemcsak téged, de kutyusodat is szeretettel várja! A park szívében, a Műjégpálya impozáns épületében működő étterem tökéletes megálló, ha megpihennétek egy kör után – és közben finomat ennétek, innátok vagy csak élveznétek a Liget csendes nyugalmát.

A tágas, árnyékos teraszon friss víz és barátságos mosoly jár a négylábú vendégeknek, míg te frissítő limonádék, ínycsiklandó fogások vagy egy jegeskávé társaságában töltődhetsz fel.

A szezonális étlap különleges koktélokat kínál, mint az Ananász Spritz vagy a Melone Daiquiri, a limonádék között pedig olyan különlegességeket találsz, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy a gyömbéres-uborkás kombináció. És ha valami édesre vágysz, ott a pisztácia affogato vagy egy hűsítő fagyikehely.

Szerdától vasárnapig élő gitárzene gondoskodik az aláfestésről a teraszon, vasárnaponként pedig a gyerekek sem maradnak élmények nélkül: animátorok várják őket kézműves programokkal és játszósarokkal a Tavirózsa teremben. A gyerekbarát ételeknek köszönhetően az egész család jól érezheti magát – kutyástul.

Legyen szó egy gyors fagyizásról, egy családi ebédről, vagy egy romantikus vacsoráról a park szélén: itt minden adott egy tökéletes nyári pihenőhöz. És a legjobb az egészben? Négylábú társadat sem kell otthon hagynod.

Cziniel Cukrászda és Találkozóhely – Édes pillanatok két (vagy négy) lábon

A Római-parti séták egyik legjobb kitérője a Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely, ahol nemcsak a sütemények illata hívogat, de a kutyádat is örömmel látják.

Ez a barátságos, családias hangulatú hely igazi közösségi tér, ahol két- és négylábú vendégek egyaránt otthon érezhetik magukat.

A Nánási úton található cukrászda idén nyáron egy még hangulatosabb, természetközelibb szabadtéri térrel bővült: stílusos bútorok, árnyas napernyők és gondosan válogatott növények gondoskodnak a pihentető atmoszféráról.

Akár reggeliznétek egy jót, akár délutáni sütizésre vágytok, a Cziniel remek választás. A klasszikus magyar sütemények mellett – mint a dobostorta, a zserbó vagy az isler – francia krémes, Sacher szelet, sőt mentes, vegán és paleo finomságok is várnak. A kínálat naponta frissül, a pult tele van teasüteményekkel, tortaszeletekkel és sós falatokkal, de smoothie-k, szendvicsek, tojásos fogások és forró italok is színesítik a reggelizőélményt.

Bár a Római-parti sétányról egy kis kitérőt igényel, a Cziniel élménye bőven megéri: egy szelet süti, egy csésze kávé és a madárcsicsergés mellett nyugodtan megpihenhettek a megújult teraszon, kiskedvencetek társaságában.

Ráadásul a napokban Budakeszin, a korábbi legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében megnyílt új egységüknek köszönhetően már két helyen is kutyabarát terekkel és kerthelyiséggel várnak benneteket.

A nyári napokon pedig nincs is jobb, mint egy laza brunch a barátokkal, vagy egy kis közös idő a családdal ebben a békés, árnyas helyen.

Centrál Grand Café & Bar – Elegáns megálló a belváros szívében

A Centrál Grand Café & Bar igazi belvárosi klasszikus, ahol nemcsak a kávé és a kultúra találkozik, hanem a kutyabarát szemlélet is természetes része a mindennapoknak.

A Ferenciek tere közelében, a Károlyi Mihály utcában található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont a város szívében, ahol a kutyád is vendégként élvezheti a pillanatot.

A barátságos, növényekkel övezett terasz egy nyüzsgő városi térre néz, mégis kellemesen elszeparált – tökéletes pihenő egy kutyasétáltatás után. A négylábú vendégeket friss vízzel és szeretetteljes figyelemmel fogadják, miközben a gazdik hátradőlhetnek egy jeges kávé, egy különleges cappuccino vagy egy hűsítő limonádé mellett. A kínálatban nemcsak kiváló reggelik és brunch fogások szerepelnek, hanem igazi gasztroélmények is: a Centrál Benedict vagy a Shakshuka egy kis francia és közel-keleti ízt csempésznek a reggelekbe, a Central Brunch Tower pedig látványos tálalásával varázsolja különlegessé a közös étkezéseket.

A desszertpult is megér egy misét: a levendulás krémes, a Centrál képviselőfánk, vagy a rózsavizes „Léda könnye” minden édesszájú vendég szívét megdobogtatja. A különleges ízesítésű kávék – mint a pisztáciás fehércsokoládés vagy a Creme Brulee cappuccino – pedig tovább fokozzák az élményt.

A Centrál nemcsak egy étterem, hanem élmény: élő zene kíséri a reggeleket és estéket, legyen szó nyugodt olvasásról, egy üzleti megbeszélésről vagy egy romantikus vacsoráról. És a legjobb az egészben? Mindezt a kutyád is veled élvezheti.

Akár a városligeti fák alatt pihennél meg, akár a városban vagy a Duna-parti szellőben üldögélnél, jó tudni, hogy egyre több helyen gondolnak kiskedvencedre is. Hiszen a közös élmények nemcsak a gazdit, hanem a kutyust is boldoggá teszik – és nincs is jobb, mint együtt élvezni a nyár legszebb pillanatait.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: