GASZTRO
A Rovatból

A környék legfinomabb ízei Zalaegerszeg szívében május 15-től 17-ig – mutatjuk a Grill Mustra helyszíneit

Zalaegerszeg belvárosának sokszínű és izgalmas gasztronómiai szcénája most a Grill Mustra keretében egyesül.
Vass Adrienn - szmo.hu
2025. május 13.



A zalaegerszegi belváros idén május 15. és 17. között ismét a gasztronómia szerelmeseinek paradicsomává változik a Mustra alkalmával.

A belvárosi vendéglátósok összefogásának köszönhetően immár negyedik éve kerül megrendezésre ez a nagyszerű esemény, mely évente kétszer (májusban a grillételek, szeptemberben pedig a borok jegyében) kínál felejthetetlen élményeket.

A koncepció egyszerű, mégis nagyszerű: a résztvevő helyszíneken különleges ételekkel, italokkal és sokszor egyedi menüsorokkal várják a látogatókat élő zene kíséretében.

Pár héttel a rendezvény előtt lehetőségem nyílt bepillantást nyerni a kulisszák mögé. Egy exkluzív sajtóesemény keretében járhattam végig hat izgalmas vendéglátóhelyet, ahol két napon keresztül ízelítőt kaptam abból a sokszínű gasztronómiai kínálatból, ami most hétvégén várja majd a látogatókat.

Ami pedig különösen megkönnyítette a felfedezést, az az, hogy a helyszínek mind sétatávolságra helyezkednek el egymástól.

Így egy vagy két nap alatt tényleg kényelmesen bejárható a belváros krémje.

A fővárosból érkezve Zalaegerszeg minimum 3 órás utazást jelent, ezért érdemes legalább egy éjszakás tartózkodással számolni. A helyi gasztronómiai szereplők bőségesen kínálnak 2-4 napnyi élményt, a köztes időben pedig a város és környéke is számos lehetőséget nyújt kirándulásra, a természeti szépségek felfedezésére, múzeumlátogatásra vagy akár fürdőzésre is.

Mivel életemben először volt alkalmam ilyen módon felfedezni a várost, kifejezetten meglepett a gasztronómiai kínálat sokszínűsége, és az, hogy több olyan hely is van, amely a fővárosban is megállná a helyét.

Contrast Bistro

A zalaegerszegi barangolásom első napját egy igazán kellemes élménnyel indítottam. A Contrast Bistro hangulatos, modern, kissé indusztriális stílusú, nekem abszolút az esetem.

Ez az a fajta hely, ami sokoldalúságával tűnik ki: tökéletes a reggeli kávéhoz, az irodán kívüli munkához, egy gyors ebédhez, de akár egy esti koktél vagy egy baráti vacsora helyszínéül is szolgálhat.

Külön öröm, hogy a bejárat előtti teraszon, és a hátul egy privát kertben is helyet lehet foglalni, így jó időben igazi nyüzsgő központtá változik az egész hely.

Az itt töltött idő alatt a Superfood-saláta lett az abszolút kedvencem, de a kávéjukért is többször visszatértem a kétnapos felfedezőutam során.

Program a Grill Mustra alatt:

A látogatók mindhárom napon kóstolhatnak Smash burgert, BBQ csirkeszárnyat coleslaw salátával és Portói vaddisznópofát Pödör szarvasgombaolajos dödöllével. Mellé signature cocktailok, valamint Figula, Dúzsi és Feind borok közül lehet válogatni. A hangulatról pedig élő zene gondoskodik: csütörtökön Jakab Milán tangóharmonikájával, pénteken Angyal József zenevirtuóz előadásával, szombaton pedig Berkes Adél szaxofonjátékával várják a vendégeket.

Cím: Kisfaludy Sándor út 7-11.

Parázs Bisztro

A Parázs Bisztro a zalaegerszegi piactér szomszédságában található, és ez a közelség a konyhájukban is visszaköszön. Nagyon tetszett, hogy előszeretettel használnak válogatott termelői alapanyagokat, ami érezhetően hozzájárul az ételek frissességéhez és ízgazdagságához.

Az általuk kreált ízkombinációk elképesztően finomak, jó érzékkel frissítik fel a klasszikusokat.

Minden fogásban van egy apró, izgalmas csavar, de sosem mennek el egy túlságosan elvont irányba. Bár a húsételek láthatóan a szívügyük, a desszertjeik is kiemelkedőek. A túrógombóc és a somlói galuska formában tálalt répatorta is telitalálat. És ami óriási pozitívum, hogy a top minőség mellett kiadós adagokkal mennek. (A fotón látható ételek csak FÉL adagok!)

Program a Grill Mustra alatt:

A látogatók mindhárom napon élvezhetik a Parázs Prósza Variációkat, emellett olyan különleges csapolt sörökkel is készülnek, amelyekkel eddig még nem találkozhattunk, valamint frissítő csajos spritzekkel. A hangulatról itt is élőzene gondoskodik: csütörtökön Veiger Csaba akusztikus előadásával, pénteken a Domi & Peti Acoustic duóval, szombaton pedig DJ Bősze szettjével szórakoztatják a közönséget.

Cím: Piac tér 3.

Csáó Béla

A Csáó Béla igazán modern, laza, mégis stílusos színfoltja a zalaegerszegi belvárosnak. Ez a hely a pizza és a tészta szerelmeseinek paradicsoma.

Különösen tetszett, hogy a friss pizzák mellett a tészták is házi készítésűek, és hogy az étlapjukon egyszerre képviselteti magát a magyaros és az olaszos ízvilág.

A római stílusú, vastagabb tésztájú pizzáikból akár egy szelet is tökéletes, könnyű ebéd lehet, de jól passzol az esti, teraszos italozáshoz is. A kínálatukban sokféle ízvariáció található, és engem meglepő módon egy padlizsános alapú pizza nyert meg a legjobban.

Program a Grill Mustra alatt:

Mindhárom napon kóstolható lesz a Pizza fritta, vagyis az "olasz lángos". Mellé pedig a Peroni és barátai néven futó italkínálatból lehet válogatni. Csütörtökön Kanta Judit jazz estjével, pénteken és szombaton pedig a Golden Citizens and the Music Truck zenekarral szórakozhatnak a látogatók.

Cím: Dísz tér

Spájz Eco Gourmet

A Spájz egy olyan deli üzlet, ahol mielőtt hazavinnénk az új kedvenceinket, bátran lehet kóstolni is. Van jó kávé, van remek hűtőpult sajtókkal, felvágottakkal és gondosan válogatott borok. Valamint közeli kistermelőktől származó, minőségi áruk, és ínyenceknek szánt kulináris alapanyagok.

Valószínűleg az emberek többsége ide alapanyagokért jön, pedig beülni vagy a teraszra kiülni is élmény.

Mi egy hidegtálon rengeteg terméküket megkóstoltuk. Hasonló tálat a Mustra alatt is lehet rendelni.

Program a Grill Mustra alatt:

Csütörtökön olasz, francia és spanyol grillkolbászok érkeznek a FERKO Kolbászműhelytől, emellett tavaszi fullos minestrone levest és mediterrán italokat kínálnak Prosecco-tól Riojáig, a hangulatról pedig Jazz-Funk bakelit by JointDeep gondoskodik. Pénteken szintén elérhetők a grillkolbászok, valamint cassoulet (francia sólet) is lesz. Az estét pedig Acoustic Flow koncert teszi teljessé. Szombaton a grillkolbászok pisto manchego andalúz lecsóval egészülne ki. Az estét Ibiza lounge party Dj Smilo-val zárja. Legyen fehér vagy vörös, esetleg bubis, biztosan megtalálod a kedvenced!

Cím: Európa tér 2.

Alibi Pub & Pizza

Az Alibi Pub & Pizza első ránézésre megőrizte a pubok klasszikus hangulatát, éppen ezért még meglepőbb és üdítőbb a tény, hogy milyen kiváló pizzát kínálnak. Ez az a hely, ahova sokan talán még mindig csak egy italra térnek be, de biztosan nem távoznak éhesen.

Nagyon pozitív látni, amikor egy hely ilyen jól tud reagálni a piaci igényekre:

A vendégek kocsma helyett (vagy mellett) minőségi alapanyagokból készült, finom pizzára vágytak, és az Alibi magas színvonalon ki tudja szolgálni ezt az igényt is.

Program a Grill Mustra alatt:

Mindhárom napra Tacoval, valamint egy különleges Festiválpizzával készülnek. Az ételek mellé a Zalai borok válogatásából és egy Jack Daniels kínálósorból is lehet választani. A zenei élményről pedig esténként ők is gondoskodnak: csütörtökön a Gida Blue’s Band, pénteken és szombaton pedig a MegaTasi Nagyzenekar lép fel.

Cím: Rákóczi Ferenc u. 10.

Piccolo Panzió Vendéglő Vinoteca

A kétnapos zalaegerszegi látogatásom gasztronómiai szempontból igazán intenzívre sikerült, így sajnos nem maradt időm a Piccolo Panzió vendéglőjének kipróbálására, pedig itt szálltunk meg.

Ami a panziót illeti, tökéletes választás azok számára, akik a belvárosban szeretnének mozogni és értékelik a könnyű megközelíthetőséget.

A szobák modern berendezésűek, kifogástalanul tiszták és kellemes illatúak voltak, így a kényelmes pihenés tényleg garantált volt.

Program a Grill Mustra alatt:

Csütörtökön sous vide csirkemellet fekete olíva kéregben, gránátalma tabbouleh-val és Pödör magolajjal kínálnak, mellé pedig méthode traditionelle pezsgőket a Nagyvilágból. Pénteken BBQ sweet apple (Pödör szósszal) tépett sertést, amerikai káposztasalátát és parázsburgonyát kóstolhatnak a látogatók, a csapon pedig Hacker-Pschorr, Paulaner és belga kézműves meggyes sörök közül választhatnak. Szombaton mustáros marhafartő szendvicset pirított chiabattával és égetett coleslaw-val kínálnak, mellé pedig Maison Aux Pois és Tokaji borokat. Ezen felül egy Fesztivál Étlappal is készülnek, amelyen olyan különlegességek szerepelnek, mint a bárányburger kovászos cipóban tzatzikivel, mentával és fetával, édesburgonyával, a füge saláta pikáns garnélarákkal (Pödör füge gyümölcsecettel), a roston sült tokhalfilé avrugával és sauvignon-beurre blanc-kal, grill zöldségekkel, valamint a rosé kacsamell meggy chutney-val, mángolddal és házi nudlival.

A hangulatot mindegyik este élő zene fokozza.

Cím: Petőfi Sándor u. 16.

További információk és részletes program: mustrazeg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó
Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Több nap, több íz, több élmény: Gourmet Fesztivál 2025
Ha érdekel, hol tart most a hazai gasztronómia, vagy csak mennél egy jót enni, inni, tanulni, nevetni, ez lesz a te hétvégéd!


Egy nappal hosszabb programmal, több mint harminc új kiállítóval és kétszáz fogással jön az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál. A helyszín és az időpont a megszokott, a szervezők május utolsó hétvégéjén a Millenárison várják a gasztronómia szerelmeseit, az újdonságokra kíváncsiakat és a tudatos hedonistákat.

Ezúttal már május 22-én, csütörtök délután megnyitja kapuit a rendezvény, így akár már aznap elmerülhetünk a rengeteg új ételt és italt magába foglaló szabadtéri sétáló kóstolóban, ahol idén minden a “kedvencekről” fog szólni.

“A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet adjon az ország aktuális gasztronómiájáról, amely évről évre változik, fejlődik, ennek megfelelően alakul a kínálatunk is. A fő szempont a sokszínűség és a minőség megőrzése, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen a rendezvényünk. Idén sem volt nehéz dolgunk, hiszen számtalan izgalmas hely nyílt a közelmúltban, közülük sokan ott lesznek a fesztiválon is” - mondta Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

Új kiállítók

Többek között kiállít a világhírű Dani García jegyezte BiBo Budapest, a kreatív, laza fine bistro irányzatot képviselő Bilanx, Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Ypsilon, az étel és bor párosításokban utazó Fiktív, a szentendrei Teyföl, újra ott lesz a Michelin-csillagos Essencia és a modern magyaros fogásairól ismert Szaletly. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo, a Tokio, valamint az Arquitecto Pitpit budai testvére, a Garai Ádám séffel éppen most debütáló Monokini Kantin. Autentikus libanoni konyhát hoz a Leila’s, klasszikus tésztaételeket a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. Ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, csúcsminőségű érlelt húsokkal érkezik az idei Gourmet nagykövete, Tóth Szilárd séf által alapított Szatmár Dry Cured, világhírű japán marhahúsokból készít ételeket az Original Wagyu, egzotikus és különleges gyümölcsöket kóstoltat a Pilpel Hungary, nemzetközi finomságokat a BOCCA gourmet stories, a desszert kínálatot erősíti a debreceni Jardin és a bean to bar koncepciójáról ismert chocoMe, valamint a Gelateria Pomo d’Oro. Lesznek új borászatok, a Zenta Kraft jóvoltából bővül a sörkínálat, de az alkoholmentes irány is fejlődik: ott lesz a Mayer prémium szörp, a Gourmet idei nagykövete, Farkas Fruzsina, the Green Sommelier által készített fermentált italokat is megkóstolhatjuk, és a HERZ Coffee Roasters jóvoltából a finom kávét sem kell majd sokáig keresnünk.

Az újakkal együtt közel 100 kiállító kínálja majd kedvenceit, a több mint 200 tételből álló fesztivál menüt megszámlálhatatlan féle itallal kísérhetjük. A menüben idén is helyet kapnak a pénztárcabarát ételek, amelyek legfeljebb 2.500Ft-ba kerülnek majd.
Gourmet Fesztivál nagykövetek: Szabadfi Szabolcs, Farkas Fruzsina, Tóth Szilárd

Gourmet Akadémia

A sokszínűség a programkínálatban is megmutatkozik. Péntek délutántól vasárnap estig a Gourmet Akadémia várja a tanulni és szórakozni is vágyó nagyérdeműt, ahol ingyenes előadások és workshopok követik egymást, amelyek eredményét meg is lehet kóstolni. A többi közt főz majd Akács István (Pajta, 1 Michelin-csillag), Rózsa Dávid (1910 Gourmet by Hausers, Svájc, 1 Michelin-csillag), Tóth Szilárd (SALT, 1 Michelin-csillag), Pesti István (Platán, 2 Michelin-csillag), és a fesztivál történetében eddig még nem látott, rendhagyó program keretében találkozhatunk Dani García-val, Spanyolország és a világ egyik legismertebb séfjével, aki korábban rövid idő alatt 3 Michelin-csillagot szerzett marbella-i éttermének. A teljes program itt olvasható.

Gyereknap

Május 25-én, vasárnap a családoké és a gyerekeké lesz a főszerep: Harrer-Abosi Beatrix, Gianni és idei nagykövetünk, Szabi a Pék gyerekeknek tartanak jobbnál jobb workshopokat. A program Stahl Judit tavaly nagy sikert aratott Flódni improvizációs gasztroszínházával zárul, amelyben Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit színművészek csinálják a fesztivált. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyenesen léphetnek be a Gourmet-ra, a családosokat pedig külön gyerekfoglalkoztató és játszótér, valamint tucatnyi cukrászda várja grátisz meglepetésekkel.

“Nagy öröm az MBH Bank számára, hogy immár harmadik alkalommal állhatunk támogatóként a Gourmet Fesztivál mellett, ahol tehetséges séfek és gasztronómiai szakemberek mutatják be alkotásaikat és kedvenc ételeiket a látogatóknak. A Gourmet-n évről évre a hagyományok tisztelete, az innováció iránti nyitottság, a kreativitás és a közösségi élmények kapják a főszerepet, amely értékek hozzánk is közel állnak. Ahogy a klasszikus ízek új köntösben születnek újjá a konyhákban, úgy hisszük, hogy erős alapokra épülő hagyományaink és a folyamatos megújulás együtt vezethet a sikerhez – a saját utunkon, a gazdaságban vagy akár egy közösség jövőjében is. Izgatottan várjuk, hogy a látogatókkal ismét egy olyan világba léphessünk, ahonnan mindenki új kedvencekkel, élményekkel gazdagabban és inspirációval térhet haza” – fogalmazott Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A jegyárak tavalyhoz képest nem változtak, elővételben kedvezményesen megvásárolhatóak a gourmetfesztival.hu oldalon.

Link másolása
KÖVESS MINKET: