hirdetés
foldkerules-cim.jpg

Fél év alatt kerülte meg a Földet a magyar jegyespár: 38 ezer kilométert autóztak, két óceán felett repültek át

Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

János: Műszaki gondok voltak, például Kazahsztánban, ahol nagyon rossz minőségű az üzemanyag, többször is cserélni kellett az üzemanyagpumpát. Szerencsére mindig el tudtunk gurulni a legközelebbi szervizig, köszönhetően az autó megfelelő felkészítésének.

Olyan is előfordult, hogy leszakadt a fék a rossz utak miatt, Mongóliában pedig elsüllyedtünk egy folyóban. Szerencsére gyorsan jött a segítség: Zsófi elszaladt keresni valakit, és végül egy UAZ húzott ki bennünket egy acélsodronnyal.

Utána teljesen szétszereltem az autót, kiszedtem belőle mindent, amit meg kellett szárítani, aztán tudtunk továbbmenni. Így sem úsztuk meg elektronikai következmény nélkül: nagyjából 1000 kilométer után elszállt az indítómotor, utána külsőleg, egy bikakábel segítségével tudtuk csak elindítani a kocsit.

Zsófi: Feltörés szerencsére nem fordult elő, mindig figyeltünk rá, hogy csak biztonságos környéken parkoljunk le. Ami a betegségeket illeti, fogászaton mindketten jártunk, de szerencsére ezt fedezte a biztosításunk, ellenkező esetben kicsivel többe került volna az út… Volt még pár meg- és felfázás, de semmi komolyabb, amivel mondjuk kórházba kellett volna menni.

A teljes útvonal:

– Esténként csak megálltatok valahol az út mellett, vagy autós kempingeket kerestetek?

János: Nem mentünk kempingekbe, Ázsiában nem is nagyon léteznek ilyenek. Leggyakrabban csak megálltunk ott, ahol épp voltunk a nap végén: akár egy város közepén, akár egy erdő vagy az út szélén. Amerikában vannak nem hivatalos kempingek, maximum néhány paddal, szemetessel és tűzrakóhellyel, ezeket többször is használtuk. A Walmart üzletek parkolóit is sokszor választottuk, szerencsére ott is engedélyezett az éjszakázás.

– A komfortérzetetekre mennyire volt negatív hatással, hogy fél évig autóban laktatok, utak mentén zuhanyoztatok és főztetek?

Zsófi: Nem mondjuk, hogy nem voltak nehezebb pillanatok, például a hideg vízben zuhanyzás miatt, de amikor eleve fagyos volt az idő, néha egyszerűen kihagytuk.

János: Az autót sosem indítottuk be éjszakára a fűtés miatt, inkább magunkra vettük minden ruhánkat és jól összebújtunk. Nehezítette a helyzetet, hogy az ablakot nem lehetett teljesen felhúzni, különben elfogy az oxigén.

Zsófi: Előfordult, reggel arra ébredtünk, hogy belepte az autót a hó.

János: Összességében viszont teljesen jól megvoltunk.

Nekem például kényelmetlenebb volt az egyszeri, 15 órás repülőút Dél-Koreából Amerikába, mint az autóban alvás hónapokig.

– A helyiekkel mennyire teremtettetek kapcsolatot?

János: Viszonylag gyakran, Ázsiában leginkább a műszaki problémák vagy útbaigazitás miatt.

– Meg tudtátok értetni magatokat?

Zsófi: Igen, simán magyarul beszéltünk és kézzel-lábbal mutogattunk. Az angolnak sem lett volna több értelme, mert egy szót sem értettek belőle, ezt alapul véve akkor már jobb volt az anyanyelvünket használni. A végén mindent sikerült elintézni, amit akartunk, Amerikába átérve pedig már adott volt az angol, ráadásul nagyon közvetlenek is ott az emberek. Ázsiában inkább kíváncsiságból jöttek oda, nem konkrét segítő szándékkal, a törökök viszont rendkívül vendégszeretőek voltak. Egy srác például meghívott bennünket ebédelni, vele azóta is jóban vagyunk.

– Mi volt a legjobb város, vagy táj, ahol megfordultatok?

János: Várost nem is említenék, talán csak New York és Isztambul volt olyan, ami nem okozott csalódást.

De mondjuk Közép-Ázsiában azért ne számíts olyan lélegzetelállító látnivalókra és építészeti megoldásokra.

Zsófi: Ha rangsorolni kellene a helyeket, biztosan a városok kerülnének legalulra. A természeti kincsek sokkal többet adtak nekünk, eleve nagyon szeretünk kirándulni, így ott voltunk igazán elemünkben. Említhetném például az Óriások erdőjét a kaliforniai Sequoia nemzeti parkban, tele mamutfenyőkkel, az óriási élmény volt.

János: Mongólia pedig a hihetetlen vadságával fogott meg, ezt mindenkinek meg kellene tapasztalnia legalább egyszer az életben.

– Alaposan dokumentáltátok is az utat.

János: Igen, én végigfotóztam az egészet, Zsófi pedig videózott. Van YouTube-csatornánk, és blogot is írtunk. Összesen 32, 15-20 perc közötti videó készült, ami a teljes útvonalat lefedi, és nagyjából 3000 szerkesztett fotó lett a vége.

– Milyen jó sztori jut még eszetekbe?

János: Rengeteg van, nehéz lenne bármelyiket kiemelni.

Mongóliában a szemünk előtt próbáltak lasszóval befogni egy megvadult lovat, Kazahsztánban pedig láttuk, ahogy felküldenek egy űrhajót pont a holdra szállás 50. évfordulóján.

Zsófi: Egyik éjszaka szokás szerint leparkoltunk egy puszta közepén, elkezdtünk fürdeni, amikor egy hatalmas fényesség beborította az egész eget. Kicsit aggódtunk is, mi lehet, és végül csak másnap derült ki, amikor internethez jutottunk.

– Hogyan tovább? Vannak még hasonló terveitek?

János: A következő nagyobb szabású úton egyelőre nem gondolkodunk, de biztos, hogy fogunk még ilyesmit csinálni. Időnként bevillan egy-egy kép mondjuk Mongóliából, amikor 100-zal száguldottunk a puszta közepén, és hihetetlenül jó érzés visszagondolni rá, de most jó itthon lenni kicsit.

– Mi az, amivel többek lettetek, mit adott nektek ez a fél év?

János: Szerintem azt, hogy ha kitűzünk magunk elé egy célt, tűnjön elsőre bármilyen elérhetetlennek is, ha eleget teszünk érte, akkor megvalósítható. Csak nagyon kell akarni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
piliscsev_harmath-9-1.jpg

Mint egy festmény, olyan a nógrádi kamillaföld

Már a virágmező is fantasztikus látvány, erre pont belefut a képbe egy őz...
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Mekkora esélye van annak, hogy egy illatozó kamillamezőn egyszer csak "átrepül" egy őz. Kecsesen, és pont akkor, amikor a fotós elmerülten koncentrálva készíti a virágmezős képet.

Magyarország csodás tájakat rejt, és nem is kell messzire utazni érte. Fedezzétek fel ti is! Ehhez adunk egy kis kedvcsinálót most:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyit-5.jpg

Festői táj, gazdag élővilág, látványos vidék: ez Tápiószentmárton és környéke, amely felfedezésre vár

Itt született Kincsem, egy mítosz szerint itt állt Attila hun király fából készült palotája, és innen került elő a híres szkíta aranyszarvas is. Egy videóban most ezt a varázslatos vidéket ismerheted meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Pest megye egyik szépséges vidékét talán kevesebben ismerik, ritkábban jut eszünkbe, hogy ezt a tájat is fel kéne fedezni. Pedig rengeteg gyönyörű hely, gazdag természeti látnivaló várja az idelátogatót.

Scheffer János természetfilmjében elkalauzol Tápiószentmártonra és környékére. Ráadásul a tavaszi hónapokat örökítette meg, amikor minden virágzik, ezer színben tündököl, az állatok is sokkal aktívabbak.

A számára legszebb pillanatokat mutatja meg a Hársas-völgyben, a Bereg-völgyben, a Tápió-mentén, a Nagy-Nádasban és a Homok-erdőkben.

VIDEÓ: Tápiószentmárton és környéke tavasszal

Tápiószentmárton nevéhez több különlegesség is kapcsolódik. A település az őskor óta lakott hely volt, ezt a határában 1923-ban feltárt fejedelmi sírból származó pajzsdísz, a szkíta aranyszarvas is tanúsítja. A település első ismert okleveles említése a 15. század derekáról származik. A területet akkor a Pányi-Gáldi család és Werbőczy István birtokolta. Későbbi birtokosai közül a legnagyobb hírnevet a Blaskovich família szerezte. A jó nevű család tagjai közül is kitűnt Blaskovich Bertalan, aki a 19. század első évtizedeiben részt vett a Kisfaludy Károly által szerkesztett Aurora című folyóirat megindításában (1822), és jelentősen támogatta a hazai lóversenyzést. Fia, ebecki Blaskovich Ernő mezőgazdász alapította azt a híres ménest, amelyben a Kincsem nevű versenykancát is nevelték.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Jonathermal2.jpg

Sok termálfürdőben árcsökkenéssel indult a szezon

A legtöbb helyen kevesebb medencét lehet használni és a vendégek száma is korlátozott, ezért sokan kedvezményekkel várják a látogatókat. De nem mindenki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

A termálfürdők jelentős része megnyitott május folyamán, viszont a megszokotthoz képest általában kevesebb medencét használhatnak a vendégek. Nagyon sok fürdő emiatt csökkentette az árait, de a belépőárak emelésére is találni példákat.

A koronavírus-járvány alaposan keresztülhúzta a hazai termálfürdők idei terveit. A fürdők többsége 2-2,5 hónap zárva tartást követően május folyamán megnyitott, ugyanakkor az új szabályok jelentős korlátokat jelentenek a járványhelyzet előtti időszakhoz képest. Zárva maradtak a fedett fürdőegységek, valamint a legtöbb helyen a gyógyvizes medencék is. Az utóbbiakat csak azokban a fürdőkben tudták megnyitni, ahol hatósági engedéllyel rendelkeznek a gyógyvíz fertőtlenítőszeres kezeléséhez.

A termalonline.hu megvizsgálta, hogy mindez milyen hatást gyakorolt az újranyitó fürdők árazására. A jelenlegi helyzetben ugyanis az áremelés és az árcsökkentés is indokolható.

A belépőjegyárak mérséklése felé hat, hogy a legtöbb fürdőben a korábbi strandszezonokhoz képest kevesebb medencét nyitottak ki. Ugyanakkor az áremelést indokolhatta, hogy a fürdők területére a megszokott vendégszámnak csak a fele engedhető be. Ráadásul a szigorú higiéniai szabályok, a folyamatos fertőtlenítés többletköltséget jelent. Azaz egyszerre kell a forgalmuk csökkenésére és a kiadásaik emelkedésére számítani.

Ez a kettősség az egyes termálfürdők árazási gyakorlatában is látszik. Sok fürdő mérsékelte a belépők árát, de a korábbi jegyárak tartására és áremelésre is akadnak példákat.

hirdetés

Árcsökkentő termálfürdők

A belépőjegyárak csökkentése terén a Gyulai Várfürdő az éllovas, de ez indokolt is. A május 30. óta újra látogatható fürdőben ugyanis csak három szabadtéri medence áll a vendégek rendelkezésére, ami június folyamán az úszómedencével bővül. Ennek megfelelően egységes, 990 forintos jegyárat vezettek be, 6 év alatt pedig ingyenes a belépés. Ez jelentős engedmény, hiszen korábban egy felnőtt belépő 2600, a diák és nyugdíjas napijegy pedig 2200 forintba került.

Időleges akciót hirdetett a kehidakustányi Kehida Termál. Náluk maradtak az árak, viszont június 5-ig 20 százalékos kedvezményt kínálnak. Viszont sok más fürdővel ellentétben szinte mindegyik medencét beüzemelték.

Az Egri Termálfürdőben jelenleg csak négy szabadtéri medence és jó időben a csúszdák működnek, emiatt csökkentették az áraikat. A szezon előtt egy felnőtt belépő 1900 forintba került, most viszont 1500 forint. A gyermek, diák és nyugdíjas jegyek árát pedig 1600-ról 1300 forintra mérsékelték.

Hasonló döntést hozott a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő. Náluk hat szabadtéri medence érhető el és a gyógyvizes medencék egyelőre nem üzemelnek. Az előszezonban egy felnőtt belépő 2400, a nyugdíjas napijegy 2200 forintba került. Ehhez képest a strandidény áremelkedést szokott hozni, most viszont a két említett jegytípus árát 1900 és 1600 forintra csökkentették.

A kiskunmajsai Jonathermál fürdőben is még nélkülözni kell a gyógyvizes medencéket. Ezt úgy kompenzálták, hogy a délutáni jegyárak vannak érvényben. Ez egy teljes árú napijegy esetében 2600 helyett 2200 forintos, a nyugdíjas belépőknél 2200 helyett 2000 forintos árat jelent.

A Zalakarosi Fürdő már korábban meghirdette a nyári belépőárait. Igaz, akkor még nem tudták, hogy a beltéri medencéket, illetve a gyógyvizes medencéket nem tudják megnyitni. Ettől függetlenül egész széles a strandi medenceválaszték, de azért az árakat is mérsékelték. Egy felnőtt napijegy 3900 forint helyett 3700 forintba, a 3 órás jegy 2950 helyett 2800 forintba, a diák belépő pedig 2800 helyett 2650 forintba kerül.

Áremelésre is akadnak példák

A hajdúszoboszlói Hungarospa még a járványhelyzet előtt publikálta a nyári jegyárait. A strandon az előszezonban egy teljes árú belépő 2200 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 1800 forintba került volna. Júliusban és augusztusban ez 500, illetve 400 forinttal lett volna drágább. A május 29-én megnyitott fürdőben végül egységes és a fentieknél egy kicsit magasabb árat határoztak meg egészen szeptember 30-ig. A felnőtt belépő 2800, a nyugdíjas és diák jegy pedig 2300 forintba kerül. Igaz, a 15 szabadtéri medencéből 14-et lehet használni.

Akik utoljára a járványhelyzet előtt jártak az Igali Gyógyfürdőben, azok most magasabb árakkal találkozhatnak. Ez a felnőtt belépőnél 2350 helyett 2600 forintos árat, a 60 év felettieknél pedig az 1950 forintos ár helyett 2200 forintos belépőt jelent. Ugyanakkor náluk minden szabadtéri medencét megnyitottak, köztük még a gyógyvizes medencéket is. Ráadásul Igalon évek óta változatlanok voltak az árak, a 10 százalék körüli idei emelést még jóval a koronavírus érkezése előtt határozták el.

A budapesti fürdők közül a Palatinus jegyárai nem változtak a tavalyi szezonhoz képest, azaz egy teljes árú jegy hétköznap 3200, hétvégén 3600 forintba kerül. Kisebb áremelést látni a Paskál fürdőnél, ahol a hétköznapi 2800 forintos felnőtt jegyár idén 2900 forintra, a hétvégi 3000 forintos ár 3200 forintra nőtt. A Pesterzsébeten található fürdő esetében a tavalyi nyitáskor egy alapzónás teljes árú jegy hétköznap 2800, hétvégén 3000 forintba került. Ezt idén 2900, illetve 3200 forintra emelték.

Címkép illusztráció, fotós: Okolicsányi Zoltán

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gorogorszag.jpg

Hivatalos: Görögországba is mehetnek a magyarok nyaralni június 15-től

Most 29 országból várnak utazókat, de később továbbiak is felkerülhetnek a listára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Újra megindulhatnak a turisták Görögországba.

Június 15-től 29 országból fogadnak látogatókat

- ezt pénteken jelentették be Athénban. A kormány ezzel is enyhíteni szeretné a koronavírus világjárvány okozta pénzügyi károkat.

A görög turisztikai minisztérium szerint az engedélyezett országokból érkező utazók közvetlen járatokkal léphetnek be Görögországba, Athénba és Thesszalonikiba. A miniszter szerint a listát július 1-jén kiterjesztik más országokra is.

"Célunk, hogy minden turistát fogadjunk, aki legyőzte félelmét és szeretne elutazni országunkba" - mondta Harry Theoharis idegenforgalmi miniszter a tévében.

hirdetés

A bejelentett 29 ország: Albánia, Ausztrália, Ausztria, Észak-Macedónia, Bulgária, Németország, Dánia, Svájc, Észtország, Japán, Izrael, Kína, Horvátország, Ciprus, Lettország, Libanon, Új-Zéland, Litvánia, Málta, Montenegró, Norvégia, Dél-Korea, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Finnország - írta az apnews.com.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!