FELFEDEZŐ
A Rovatból

Rémisztő magasan, a levegőben lógva vacsorázott Dubajban egy magyar pilóta és a Fókusz stábja

Egy étteremdarut próbáltak ki. Két óra 52 méter magasan, ott, ahonnan a Pálma-szigetek is jól látszódtak. Lélegzetelállító volt.

Link másolása

Burkus Feri 10 éve repül autogiróval. Azért látogatott el a Fókusz stábja Dubajba, hogy Feri megmutassa, milyen egy ránézésre helikopterhez hasonlító, de annál jóval kisebb járművel repülni. Nem volt szerencsjük, mert a forgatáskor épp légtérzár volt. De így sem maradtak tétlenek,

egy étteremdarut próbáltak ki, természetesen Ferivel. Két óra 52 méter magasan, ott, ahonnan a Pálma-szigetek is jól látszódtak. Lélegzetelállító volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Sokan kiakadtak a videón, amin hagymát készítenek elő egy amerikai Mekiben
A széles körben használt módszer egyébként praktikus és takarékos.
Fotó: justinalbert19/TikTok - szmo.hu
2023. január 30.


Link másolása

Egy TikTok-felhasználó közzétette, hogyan készítik elő a hagymát a helyi Mekiben, a videó megtekintői közül pedig sokan émelyítőnek találták a látványt.

A Justin Albert által készített felvételen azt láthatjuk, hogy jeget és vizet öntenek egy doboz kiszárított hagymára, ami így kevéssé étvágygerjesztő trutyivá alakul.

Ez a módszer egyébként gyakori a gyorséttermeknél: nemcsak időt spórolnak meg, hanem a szárítás által az élelmiszerek tartóssága is kitolható.

„Ez most egy vicc?” - tette fel a kérdést az egyik felhasználó, míg egy másik ironizált: „Nem is tudom, mire számítottam volna”.

Mások elnézőbbek voltak:

„Ugye nem hittétek, hogy a Mekiben friss hagymát vágnak fel?” - kérdezte egyikük. Megint másokat egész egyszerűen nem érdekelt: „Én még többet kérek!”, írta valaki.

@justinalbert19how we make onions at mcdonalds! (comment what you want to see next) ##mcdonalds ##fyp ##foryoupage♬ Mc/Donald's - The Inertia King

A tinédzser gyakran posztol videókat arról, hogy készülnek az ételek a gyorsétteremben, így a burgerek, a sültkrumpli és a burritók létrejöttét is nyomon követhetjük a TikTok-profilján. A Mekit láthatóan nem zavarja a tevékenysége:

„Még mindig nem rúgtak ki” - írta Albert egy videója alá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Közel egymilliárd forintnyi kártérítést követelt munkaadójától egy londoni szakács, mert meghúzta a hátát
Sümegi Ferenc végül a nyaraláson készült családi fotókkal bukott le, ahol a gyerekeit emelgette és a kutyájával játszott.

Link másolása

Elutasította egy szakaács 2,2 millió fontos (975 millió forint) kártérítési igényét a brit Legfelsőbb Bíróság, amit azért követelt, mert megsérült a háta, írja a LADbible. A Heathrow repülőtéren dolgozó Sümegi Ferenc állítása szerint egy halakkal teli láda megemelése után robbant le annyira, hogy csak mankóval és botokkal tudott járni. Nem sokkal később azonban a felesége olyan fotókat posztolt róla a Facebookon, ahol nyaralás közben kajakozik, botot dobál a kutyájának és a gyerekeit emelgeti.

A 49 éves férfi a bíróságon azt állította, hogy a sérülése „elviselhetetlen”, folyamatos fájdalommal járt, napi 18 órát töltött ágyban, amikor pedig lábra állt csak mankókkal tudott közlekedni. Elmondása szerint emiatt nem tudott dolgozni sem, képtelen volt emelni, ahogy a hirtelen mozdulatokat is kerülte, egy szóval derékba tört a karrierje.

A Gate Gourmet ügyvédei elismerték, hogy Sümegi valóban megsérült munka közben, de ragaszkodtak ahhoz, hogy a férfi 18 hónapon belül teljesen tünetmentes lett volna. Az Oxford megyei bíróság végül a családi fotók napvilágra kerülése után ejtette az ügyet, Sümegi Ferencet pedig a 75 ezer fontos (33 millió forint) perköltség megfizetésére kötelezték.

A hátfájós szakács azt állítja, hogy a fotók néhány olyan napon készültek, amikor kevésbé volt rosszul. Az asszony a képeket pozitív megerősítésnek szánta, különben sem tett volna fel olyan képeket róla, amin botokkal járkál.

Az oxfordi bíróság tavaly márciusban kimondta, hogy Sümegi követelése „alapjaiban tisztességtelen”. A szakács a múlt héten a Legfelsőbb Bíróságon támadta meg sikertelenül az ítéletet, ahol kijelentette, hogy nem hazudik a történtekről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Kiakadtak a netezők a gyerekét szoptató transznemű apára
Tanius Posey már évekkel a gyerek születése előtt elkezdte a nemváltást. Később úgy döntött, férfiként is szoptatni akarja a kisfiát.

Link másolása

A 31 éves Tanius Posey nőként született, de már hat éve elkezdte a nemváltó folyamatot. 2021 végén nem érezte jól magát, ezért kórházba ment, ekkor derült ki, hogy három hónapos terhes - derül ki a Truly nevű YouTube csatorna videójából.

A terhesség idejére a tesztoszteron szedését is abba kellett hagynia, amit „pokolinak” írt le.

@transking30 #CapCut ♬ Live Your Life (feat. Rihanna) - T.I.

Fia, Za’nius születése óta pedig az őt elítélő közvéleménnyel is meg kell küzdenie. A TikTokon számolt be arról, mennyi megjegyzést kapott azért, amiért gyereke született, később pedig azért, amiért szoptat is.

„Romlott élete lesz”- írták egyszer a kisfiára vonatkozóan.

„A férfiak nem szoptatják a gyermekeiket” - áll egy másik megjegyzésben.

Mint mondta, sokan már transznemű is elítéli őt.

„Nem vagy elég transz, amiért kihordtad a gyereket” - írták az egyik kommentben.

„Rossz fényt vetsz ránk, többiekre” - olvasható egy másikban.

„A legrosszabb az volt, amikor azt írták, hogy a gyermekem meg fog halni, mert túl sok tesztoszteront kap a szervezete a szoptatás miatt”

- nyilatkozta.

@transking30

I’m low key over it how do y’all go years doing it cause this ain’t it ??‍♂️? ♬ original sound - $$

„Csikóhal apának” nevezi magát, ami a transz közösségben használatos, azért, mert a csikóhalaknál a hímek hordják ki az utódokat. Később úgy döntött, hogy tartalomkészítő lesz, mert meg akarta mutatni, milyen az élete színes bőrű, transz szülőként.

„Folytatom, mert így talán könnyebb lesz a következő transz szülőnek” - mondta.

Arról is beszélt, hogy miért döntött úgy, hogy férfiként is szoptatni akarja a gyermekét.

„Megvannak hozzá a szükséges testrészeim. Csak azért, mert nemet váltok, még táplálni akarom a gyermekemet. Miért ne használjam azt, amim van? A gyermekemnek ennie kell. Nem éheztethetem. Valamit ennie kell, a cumisüveget meg nem fogadja el, szóval nekem kell táplálnom”

- fejtette ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Jó, ha tudod, hogyan trükköznek az éttermek
Mikor fordulj ki egy étteremből, mit ne rendelj, mi történik valójában a konyha lengőajtói mögött? Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be.

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?

Vigyázz a napi ajánlatokkal

Sok étteremben az a „különleges ajánlat”, amit gyorsan el kell adni, mielőtt megromlik. Valószínűleg ez az, amitől próbálnak gyorsan megszabadulni, a napi ajánlatok indokai inkább gazdaságiak, mint kulinárisak. Ha a pincér feltűnően erőlteti, hogy milyen fogást rendeljünk, akkor kezdjünk el gyanakodni.

Hogyan befolyásol az étlap?

Az étlap az éttermek egyik reklámfelülete, ez az egyetlen olyan dolog, amit a vendég biztosan meg fog nézni. Egyre több helyen adnak a látványra, az étlapokat ellátják részletes leírásokkal, profi képekkel az adott fogásról. Gyakori eset, hogy a látvány sokkal szebb, mint amit aztán felszolgálnak nekünk. Legjobb példája ennek a gyorséttermek plakátjain szereplő hatalmas, ínycsiklandozó, telepakolt hamburger, mely köszönő viszonyban sincsenek a valóságban elénk rakott étellel. Sem méretben, sem összetevőkben. Ne tévesszen meg minket a látszat!

A házi készítésű nem mindig azt jelenti, hogy „házi”

Néhány helyen például a salátaönteteket üveges kiszerelésben vásárolják, majd hozzáadnak néhány speciális hozzávalót, például egy kéksajt-morzsát vagy friss fűszernövényeket, és házi készítésűnek nevezik az étlapon. De lehet, hogy házi készítésű egy három kilométernyire lévő cukrászdából érkező termék.

A rántotta általában porból készül

Még a világ legjobb svédasztalos reggelijénél is 100-ból 99-szer a nagy serpenyőben lévő rántotta porból készül.

A legtöbb szakács azt javasolja, hogy olyan ételt rendeljünk, ami annak a helynek a specialitása.

Egy steak house-ban nem érdemes halat választani, egy pizzériában pedig ne a libamájjal kísérletezzünk.

A mosdó árulkodik az étteremről

Ha a mosdó piszkos, elhanyagolt, biztosak lehetünk benne, hogy a konyha sokkal rosszabb. A mosdó állapota csak az egyik jele annak, hogy rossz étterembe tértünk be...

Hacsak nem érzed a tengeri levegő illatát, kerüld az osztrigát

Ami az osztrigát illeti, ha helytelenül kezelik és tárolják, nagyon megbetegíthet. Ez tényleg nagyon kényes étel, csakis olyan étteremben szabad rendelni, ahol tengeri fogásokra specializálódtak.

A világhírű Anthony Bourdain szerint, ha egy húst véletlenül túlságosan megsütnek, akkor vagy a kukába kerül, vagy annak szolgálják fel, aki well-done steak-et rendelt.

Ingyen rágcsálnivaló

Az ingyen ropit nem biztos, hogy hátsó szándék nélkül vetik be az éttermek. Bár amikor az asztalon elénk rakja a pincér a ropival vagy sós mogyoróval teli tálat, kedves gesztusnak tartjuk. Pedig a vendéglátók célja csupán az, hogy szomjassá tegyen bennünket, és több italt fogyasszunk. Ráadásul nem túl higiénikus, hiszen ha ezekből a tálakból nem fogy el a harapni való, akkor megy vissza a többi vendéghez, szó szerint kézről kézre jár.

Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET: