BUDAPEST
A Rovatból

Extrém helyszínen jártunk: a kénköves pokol várt bennünket a Gellért fürdő mélyén

Nézd meg velünk a Szent Gellért Gyógyfürdő alatt rejtőző titkos járatokat, a Karfiol-barlangot és a rejtett Ősforrást!


A Budapestiek és a turisták több mint egy évszázada élvezik a város egyik legcsodálatosabb szecessziós épületében a fürdőzést. De mi teszi mindezt lehetővé? Honnan jön a gyógyvíz, ami feltölti a medencéket, és hogyan lehetséges, hogy egy olyan régi fürdő, mint a Gellért, az év minden napján leállás nélkül üzemel?

Válaszokat keresve leereszkedtünk a gépházon túlra, és a párás melegben a kénköves pokol felé vettük az irányt.

Sétánk során a gyógyfürdő műszaki vezetőjével, Veres Györggyel bejártuk a Gellért fürdő alatti alagútrendszert, megnéztük a gépházat, a csodálatos Karfiol-barlangot, és lejuthattunk az Ősforráshoz is.

A területen fakadó hőforrásokat már a rómaiak is felfedezték, akik előszeretettel használták a termálvizeket. Később az Árpádok korában és a törökök idején is élvezték gyógyító hatásait. I. Lipót idején a Szüzek fürdője volt itt, később a Sárosfürdő, majd ennek helyére 1914-1918-ban épült meg a Sebestyén Artúr, Hegedűs Ármin és Sterk Izidor által tervezett gyönyörű szecessziós Gellért fürdő.

Éles váltás volt, amikor az ólmozott üvegablakokkal és türkizkék Zsolnay csempékkel díszített előcsarnokból egy nyitott udvaron át leereszkedtünk a fürdő pincerészébe.

Itt rögtön megcsapott bennünket a termálvizek jellegzetes, nosztalgikus, záptojásra emlékeztető illata, ami szellőzőkön keresztül jut a légtérbe. Ettől a ponttól azonban teljesen zárt rendszerben áramlik a termálvíz, hogy megóvják a minőségét.

György felhívta rá a figyelmünket, hogy épp a fürdő négy tartálya fölött állunk. Az építkezés során ezek készültek el először, és tulajdonképpen köréjük húzták fel az egész fürdőhotel komplexumot. A tartályok összesen 800 köbméter termálvizet tudnak eltárolni és pihentetni. Erre azért van szükség, mert a víznek van egy minimális iszaptartalma amit itt ülepítenek le.

Lementünk a fürdő gépházába is, ami három szinttel a panoráma étterem terasza alatt helyezkedik el. Itt dolgozik a három feladó szivattyú, amik eljuttatják a 44°C-os termálvizet a fürdő medencéibe, zuhanyzóiba.

Ezt követően leereszkedtünk a Gellért táróba, a fürdő alagútrendszerébe. Itt már igencsak melegünk lett, hiszen a sziklában lévő termálvíz fűti. Közepén rozsdás sínpár fut végig és beleveszik a kivilágítatlan sötétségbe. Egyetlen csille árválkodik rajta, amit olykor a fürdő üzemeltetői használnak különböző felszerelések szállítására.

A Gellért táró egy 1100 méter hosszú összekötő alagút a Gellért, a Rudas és a Rácz fürdő között.

A 70-es évekre az Ősforrásnak már sem a vízhozama, sem a hőmérséklete nem felelt meg arra, hogy kiszolgálja a fürdőt. Alternatívát kezdtek keresni. A Gellért táró területén összesen 17 kutat fúrtak, egy kalap alatt pedig elkészült az összekötő alagút is.

A táróból nyílik az a két fúrt kút is, ami ma a Gellért fürdőt látja el.

Ezek 20 méteres mélységbe nyúlnak, de akkor se látnánk beléjük, ha közelebb merészkedhetnénk. A termálvízet semmilyen külső hatás nem érheti, ezért itt is zárt a rendszer: a kutak le vannak fedve felülről.

Csak két-két cső vezet ki belőlük és halad a tartályok irányába. Alapesetben mindkét töltőcső működik. Azonban karbantartás vagy

javítás eseten egy csővel is biztonságosan tudják üzemeltetni a rendszert, ezért a Gellért fürdő az év minden napján nyitva tarthat.

Megnéztünk egy a táróból nyíló szellőzőalagutat is. Izzasztóan meleg sétánk során itt végre egy kis levegőhöz jutottunk, miközben a ventillátoron túl a forgalmas felső rakpartra láttunk rá.

A ventillátor elsődleges feladata, hogy 0-24 szellőztesse az alagutat. Másodlagos funkciója pedig, hogy szükség esetén a helyén tudjanak bevezetni csöveket a pincerészbe, ezt ugyanis a fürdő felől nem tudnák megoldani.

A Gellért fürdő mélye azonban nem csak ipari érdekességeket rejt. A táróból egy fémlépcsőn felmászva csodálatos természeti képződmény, egy aragonit-barlang tárult a szemünk elé, amelyet 1963-ban lemélyített fúrás során fedeztek fel. A Karfiol terem becenevet kapta, nem véletlenül.

A barlang mennyezetén lévő 34 - 35 millió éves borsókövek nagyon hasonlítanak egy hatalmas karfiolra.

A Karfiol-terem a Gellért-hegy gyomrában húzódó barlangrendszerhez tartozik. Biztos nektek is feltűnt már a Sziklakápolna alatt, az a boltíves rész, amit mindig graffitik díszítenek. Meglepetésemre kiderült, hogy az a rejtélyes befalazott bejárat pont ide, a Karfiol-barlangba vezetne.

Sétánk végén egy szűk járaton áthaladva ellátogathattunk a Gellért fürdő ősforrásához is.

Olyan élmény volt, mintha egy alvilági istenség szentélyébe léptünk volna be.

A gyér világítás és a meleg pára miatt szinte alig láttunk, a víz feketének tűnt. A teret néha félelmetes dübörgés hangja töltötte be, ahogy elrobogtak fölöttünk a Szabadság hídról lekanyarodó villamosok. A hatalmas belmagasság, a középen emelkedő nedves támasztó pillér és a visszhangok pedig csak fokozták a misztikus, egyben hátborzongató hangulatot.

Ha kedvet kaptál egy kiránduláshoz a Gellért fürdő mélyére, akkor jelentkezz te is az Imagine Budapest által szervezett sétára és nézd meg a hangulatos TikTok videónkat is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk