Íme a világ legdrágább csokoládéja: 4 évig érlelték pácolt fadobozokban
A nemesítő időt kedvenc édességünk esetében is meg kell fizetni. A To’ak cég már tavaly rekordot döntött azzal, hogy egy 18 hónapig érlelt csokoládéjának tábláját 385 dollárért (108 ezer forint) vesztegették. Az idén azonban csaknem megduplázták az árát, igaz, a termék is tovább aszúsodott, hiszen immár négy éven át érlelték, pácolt fadobozokban. Aki erre vágyik, annak már 685 dollárt (192,5 ezer forint) kell leperkálnia – írta a Foxbusiness.
Mitől ilyen különleges ez a csokoládé? A To’ak néhány évvel ezelőtt kezdett korlátozott mennyiségben olyan csokoládét gyártani, amely egy már csaknem kihalt, ecuadori eredetű Nacional kakaóbab-fajtából készült, és amelynek még fellelhető cserjéit a cég saját ültetvényein kezdte termeszteni. Évente mindössze 200 növény hoz termést, ez már önmagában indokolja a magas árat. A ritkaság híre felverte az iránta való érdeklődést, amelynek nyomán most már két hónapig kell várni egy rendelés teljesítéséhez.
A gyűjteménybe való ritkaság értékét azzal is növelték, hogy a csokoládé első művészi kiadását Oswaldo Guayasamínnak, a 20 év elhunyt legendás ecuadori festő- és szobrászművésznek ajánlották, aki egész életében az élet ellentéteit állította alkotásainak középpontjába. Ahogy Guayasamínnál élet és halál, remény és kétségbeesés, szerelem és fájdalom együtt járt, úgy a gyártók szerint a Nacional kakaó is egyszerre lágy, erős és nyers és ezt a kettősséget erősítik a művész rajzaival a forgalomba került díszdobozok is.