FELFEDEZŐ

Így kell felrobbantani egy lótetemet az amerikai kormány 1995-ös útmutatója szerint

Az erdészeknek publikált hiánypótló leírás meglehetősen részletes. Egyesek számára felkavaró lehet!

Link másolása

Ismétlés a tudás anyja, így újból előkerült az útmutató, ami azt hivatott bemutatni, hogy miként robbantsunk fel egy lovat.

Az Egyesült Államok kormányának Mezőgazdasági Osztályának Erdészeti Szolgálata mindenre gondolt 1995-ben, így kiadtak egy dokumentumot alapos illusztrációkkal tűzdelve, arra az esetre, ha valamilyen folytán felmerülne egy ló levegőbe repítése.

Az erdészeknek publikált hiánypótló leírás hallatán arra is gondolhatnánk, hogy a készítők esze elment, de az útmutató már rögtön az elején megmagyarázza létjogosultságát.

Vagyis a távoli és nehezen megközelíthető helyeken, ahol az elhullott állat tetemének eltávolítása lehetetlen, az erdészeknek érdemes egy praktikus megoldást bevetniük, mivel az állatok tetemei könnyen odavonzzák magukhoz a ragadozókat, mint amilyen a medve

– írja a ladbible.com.

Az „állati tetemek eltávolítása robbanóanyagokkal” című oktatóanyag szerint két módon is robbanthatunk lovat. Ha időnk, mint a tenger, akkor elég két 0,45 kilós robbanószert rakni az állat hátsó és mellső lábai közé, illetve nagyobbakat helyezni a fej és a test alá. A detonációt követően az útmutató azt ígéri, hogy a „részlegesen eltüntetett” lovak másnap általában „nem mutatják a létezésük nyomát”, a szétszórt darabjaik pedig néhány napon belül teljesen eltűnnek.

Illusztráció: United States Forest Service

Azonban ha sürget az idő, nincs más választásunk, mint teljes egészében eltüntetni az egykoron fenséges teremtményt. Mondanunk sem kell: ez a látványosabb módszer, ugyanis ehhez jóval több, az ajánlás szerint 18-25 kilogrammnyi robbanószerre van szükség.

De olyan szituációkra is gondolt az erdészeti szolgálat, amikor nem lehet a tetem alá robbanóanyagot helyezni. Ekkor sem kell pánikba esni, rögtön felcsapjuk az útmutatót, és két, homlokon jelentkező izzadságcsepp között kikeressük a javaslatot, mely szerint ha alá nem tudjuk bepasszírozni, egyszerűen pakoljuk tele vele a ló felső részét. Valahogy így:

Illusztráció:United States Forest Service

Köszönjük a hasznos információkat a Mezőgazdasági Osztály Erdészeti Szolgálatának!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Brutális fejfájása lett egy korty bortól, ledöbbent, amikor kiderült, hogy súlyos beteg
Korábban nem gondolta volna, hogy 23 évesen bárki rákos lehet. Most arra biztat másokat, hogy ha problémájuk van, azonnal vizsgáltassák ki magukat.

Link másolása

A 23 éves Izzy Fletcher az angliai Derbyben él. Tavaly egyik nap munka után beült valahova inni egy pohár bort, de annyira megfájdult a feje, hogy azonnal el is indult haza - írja a LADBible.

"Valamilyen bort rendeltem, de ahogy beleittam, azonnal megfájdult a fejem. Nagyon furcsa volt. A mellkasom összeszűkült, és azt hittem, fel fog robbanni a fejem"

- mesélte a lány. Az is megfordult a fejében, hogy az ital valamelyik összetevőjére, vagy egyenesen az alkoholra lett allergiás.

Miután megállíthatatlanul köhögni kezdett, azonnal orvoshoz ment, ahol több vizsgálat után kiderült, hogy kettes stádiumú Hodgkin-limpfómában szenved.

A Hodgkin-limpfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedését jelenti.

Először 2022 márciusában fordult orvoshoz, mióta pedig kiderült, mi a baja, kemoterápiával kezeik.

"Most már hat hónapja tart a kemó. Nagyon-nagy esélyem van arra, hogy meggyógyuljak" - nyilatkozta.

Azóta többször is megosztotta a történetét, mivel arra szeretne inspirálni másokat, hogy ne várjanak, ha valami problémájuk van, hanem azonnal menjenek orvoshoz.

"Számomra a legnagyobb tanulság az, hogy ha valami aggaszt, akkor azt azonnal ki kell vizsgáltatni. 23 évesen persze nem gondoltam arra, hogy azonnal mennem kell a háziorvosomhoz, hiszen az ember azt hiszi, hogy ebben a korban úgysem lehet komoly problémája. Arra senki sem számít, hogy 23 éves korában rákos lesz"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Mi történik, ha 10 000 liter kólába szódabikarbónát dobunk? Egy orosz youtuber bemutatta
Kipróbálta, hogy senki másnak ne kelljen.

Link másolása

Elég nagyban próbálta ki a kóla-mentos kísérletet egy orosz youtuber, aki tízezer liter kólát változtatott több méter magas gejzírré.

Maxim Monakhov, aki Mamix néven vezeti Oroszországban elég sikeres vlogját, két évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy kipróbálja a híres kólás-mentosos kísérletet, csak épp nem egy üveggel, hanem több ezerrel.

Csapatával egy mezőn állította fel a szerkezetet, amely egy összetákolt fémtartály volt. A 10 ezer liter kóla kamionnal érkezett a helyszínre, ezt öntötték bele a tartályba, amelynek a tetejére mintegy kupakként került a szódabikarbónát tároló kisebb edény. Egy kar segítségével engedték bele az anyagot a kólába, hogy aztán pár másodperc múlva kitörjön a több méter magas barna gejzír.

Maxim a videóban elmondja, hogy azért használt mentos helyett szódabikarbónát, mert sokkal olcsóbb, igaz, a hatás is más egy kicsit - sokkal látványosabb.

Volt is oka min spórolni, a kísérletre ugyanis 700 ezer rubelt, azaz nagyjából 3,5 millió forintot költött.

Szerencsére úgy látszik, hogy Youtuber-szemmel mérve nem volt felesleges pénzkidobás, a videója már 27 milliós nézettséggel büszkélkedhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET: