Hogyan lett egy nagy hadvezér ötletéből esküvői torta?
Minden lagzi, esküvői parti csúcspontja, mikor behozzák az ifjú pár elé az esküvői tortát, amit aztán közösen szelnek fel a vendégek részére. E kedves és látványos esemény azonban nem volt mindig a szertartás része. Meglepő múltja van a tortának... Semmi köze sincs a néphagyományhoz, vagy bármilyen egyházi vagy családi tradícióhoz. Sőt!
Az esküvői tortát a hadseregnek köszönhetjük
Az első sütemények ugyanis a katonáknak készültek. Bizony nem tévedés… Az ünnepi eledelt elsőnek Nagy Sándor korában sütötték meg. Perzsiában tízezer makedón katona házasított össze tízezer perzsa hölggyel, és ebből az alkalomból találta ki a nagy mennyiségben is előállítható esküvői tortát a híres hadúr. Az ötletet a katonáknak készített napi cipó adta, amely egy hatvandekás lapos kenyérféleség volt.
Az első torták alapja tehát egy kenyértészta volt, amit a rendelkezésre álló gabonából, rozsból, búzából vagy árpából sütöttek, és az ünnepre való tekintettel tettek hozzá mézet, mandulát, diót, asztalt gyümölcsöt. A töltelék kecsketúróból készült ánizs és méz ízesítéssel, a tetejét pedig mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették fel.
Nagy Sándor, azaz III. Alexandrosz az ókori történelem egyik legismertebb alakja volt (i.e. 356-323). Makedónia királyáról azt tartották, hogy kiváló hadvezér volt, aki az akkor ismert világ nagy részét elfoglalta. Uralkodása alatt egy új időszak, a hellenizmus kezdődött el. Napóleon tündökléséig ő volt a leghíresebb hadvezér, de kultusza máig igen nagy.
Az ókorban Rómában is divat volt az esküvői torta
Ám ott nem a násznép etetése volt az elsődleges cél, hanem a menyasszony termékenységének megsegítése. A házasságkötés része volt ugyanis, hogy egy kisebb tortát az ifjú ara fején “törtek” szét, ezzel biztosítva sok ki utód eljövetelét. A tortamorzsákat aztán szépen összeszedték és a násznép között szétosztották, mert szerintük ez szerencsét hoz.
Az első emeletes torta már a középkor szülötte
Angliában “épültek” az első ilyen remekek. Akkoriban ugyanis a vendégek tortát vittek az ifjú párnak, és ezeket a finomságokat egymásra rakták, így keletkezett a mára oly divatos torta-torony őse. A tortákat nem csupán helytakarékosság miatt pakolták egymásra, hanem az volt a párocska feladata, hogy az építmény fölött cuppanjon el az első hitvesi csók. Ha mindeközben nem dőlt el a süteményhalom, akkor biztosak lehettek benne, hogy frigyük hosszú és boldog lesz. Egy másik elképzelés szerint a tortákat át kellett ugrani a párnak úgy, hogy a torony ne dőljön el, ezzel biztosítva a boldog házasságot és a bőséges utódlást.
Később egy cukrász fejéből pattant ki a zseniális ötlet, hogy ha már így összepakoltak egy csomó tortát, akkor az egészet bevonja cukormázzal. Nyilván látványosra sikeredhetett a mű, hiszen a mai napig megmaradt ez a tortafajta.
A cukormáz a gazdagságot mutatta
A fehér szín ugyebár a menyasszony szűziességét, tisztaságát jelképezte. A fehér cukorbevonat is ezt erősítette, de volt még egy célja, mégpedig a hivalkodás. Ugyanis a valóban fehér cukor nagyon drága volt, így azt csak az igen tehetős családok engedhették meg maguknak.
A tortaszelés az első házifeladata volt
A múlt század elejéig a tortaszelés és osztás az új asszonyka első háziasszonyi kötelessége volt. Ám a násznép létszámának növekedése, az egyre nagyobb családi lagzik és az egyre nagyobb és cifrább torták olyan mennyiségű torta-munkát adtak az arának, hogy az ifjú férj kénytelen volt besegíteni, hacsak nem akarta az egész éjszakát tortaszeletelő párja nézegetésével tölteni. Így aztán szép lassan férj-feleség közös mókája lett a torták darabolása.
Ma bármi lehetséges
Mára a menyasszonyi torták elképesztő variációja lehetséges. Nincs akadály a cukrászmesterek előtt, lehet bármilyen szín, méret, forma, dísz, szinte minden megvalósítható.
Fotók: a modern tortafotók az esküvő kiállításon készültek
Érdekességek a múltból:
A 17. században kétféle torta készült az esküvőre. Egy kisebb, általában sötétebb színű a vőlegénytorta és egy nagyobb a mennyasszonyi torta. A hagyomány később elhalt és maradt az egy nagy torta.
A világ legmagasabb esküvői tortáját Angliában egy esküvő kiállításon láthatták és kóstolhatták meg. A hét emeletes, öt méteres finomságot 59 000 vendég pusztította el.
A világ egyik legdrágább esküvői tortája 80 000 dollárba került. A minden bizonnyal isteni finom tortacsoda Vilmos herceg és Kate Middleton házasságkötésére készült el. A nyolcemeletes tortát 900 cukormáz-virág díszítette, jellegzetes nagy-britanniai növényeket formázva. A süteményből 650 embernek jutott egy-egy szelet.
A torták divatja is változó. Minden korszaknak megvan az éppen aktuális trendi színe, dísze, ám azért egy dolog állandó: impozáns, nagyméretű, és jó esetben igazodik a szertartás hangulatához, dizájnjához. A 2014-es legszebb tortáiból itt láthattok egy válogatást.
Ha érdekes volt az összeállítás, nyomj egy lájkot!