Egy nagybetűs vendéglő Zugló szívében: a Szaletlyben jártunk
A Szaletly igazi vendéglő a szó legnemesebb értelmében, ahol a békebeli magyar vendéglátást ötvözik a 21. század gasztronómiájával.
akkor még Stefánia Korzó volt a neve. Az évek alatt többször változott a koncepciója és a hangulata is. A Szaletly előtt, Thököly Vendéglő néven működött.
Az éttermet három régi jóbarát, Szalontay Tamás, Szabó Dániel és Nikoletti Petra alapították a karantén kezdetekor, 2020-ban.
Az enteriőr kialakítása a múlt és jelen találkozására épül, romantikus, nosztalgikus elemekkel, de friss, fiatalos hangulattal.
Engem határozottan meglepett, hogy ez a komoly belmagassággal bíró tér milyen kellemes hangulatot áraszt. A óriási csillár és a régi bútorok tökéletesen illenek az indusztriális elemek mellé.




A Szaletly alapvetően a modern magyaros konyha képviselője, de a nemzetközi ízek és hatások is finoman jelen vannak az étlapon.
Az ételek sok esetben abszolút hagyományos gyökerekkel rendelkeznek, de mindig kapnak egy kis Szaletly-csavart:
Bernát Dániel séf és csapata kiemelt figyelmet fordít a szezonális, minőségi alapanyagokra. Minden ételt frissen készítenek, saját alapokból, késztermékek nélkül dolgoznak.
Én ez alkalommal ebédelni érkeztem a Szaletlybe, és mivel a hely híres a borairól, rögtön felmerült a kérdés, hogy koccintok-e egy buborékossal. Ha este lett volna, talán igent is mondok, de ebédhez inkább valami alkoholmentes alternatívát kerestem: így került elém a DIVIN Sauvignon Blanc alkoholmentes pezsgője. Innen pedig gyorsan az itallapra terelődött a szó.
Bár eredetileg a vacsorára helyezték a hangsúlyt, a környék üzletemberei és irodistái hamar felfedezték maguknak ebédidőben is a helyet. Részben emiatt is kerültek előtérbe az alkoholmentes italok:
A szezonalitás itt is kulcsszerepet játszik: télen főként fűszeres, melengető ízekkel találkozhatunk.
De a borok is fontos szerepet töltenek be a Szaletly életében.



Az étlap is szezonálisan változik: tavasszal és nyáron könnyedebb, ősszel és télen tartalmasabb fogások kerülnek a középpontba. De hogy pontosan mi kerül be a menübe, azt több tényező is befolyásolja.
A séf rendszeresen egyeztet a termelőkkel (például a Farm2Forkkal), hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésre olyan mennyiségben, hogy egy-egy fogás állandó étlapelem lehessen.
Emellett a táblás ajánlatok afféle tesztzónaként működnek.
Így történt például a gyümölcslevessel is, amely tavaly még csak táblás ajánlatként szerepelt, idén nyáron pedig már állandó fogás lesz. És a tavaszi-nyári étlapra visszatér a szintén közönségkedvenc rakott krumpli is.
Bár én az à la carte étlapról választottam, fontos megjegyezni, hogy a Szaletly kóstolósor vagy a Vegetáriánus kóstolósor is egy remek opció. Az ételsor 12:00 és 20:00 óra között, foglalás nélkül rendelhető, és választható alkoholos vagy alkoholmentes italpárosítással is.
Az új étlap már tesztelés alatt van, de mutatom, hogy én milyen klasszikusokat kóstoltam. Ezek az ételek pár hétig még biztosan elérhetőek lesznek:
Ha keresi az ember, akkor biztos lehet valami hibát találni ezekben az ételekben is, de nekem nem sikerült.
A legegyszerűbb étel, mint a gulyás, is mennybe megy náluk. A MI TOPLISTÁNKON is foglalt helye van!
És bár a hidegebb napokon is igazi élmény behúzódni hozzájuk, nem csak az új menü, hanem a teraszuk nyitása miatt is érdemes várni a tavaszt!
Ezekről legegyszerűbben a Facebook-oldalukon tudtok értesülni. Ha pedig élő zene mellett falatoznátok, ITT találjátok az aktuális menetrendet.
A Szaletly Vendéglő és Kert elérhetőségei:
Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.
Weboldal: szaletly.hu