GASZTRO

9 furcsa tény a tejről, ami után másképp iszod majd

Tudtad például, hogy létezik sertéstej? És azt, hogy a macskádnak semmiképp se szabad tejet adnod?
Forrás: Listverse - szmo.hu
2017. február 06.


Link másolása

A tejről azt tartják, hogy az egyik legfontosabb ital a világon. Ezt isszuk már kisbabaként is, és később sem hagyunk fel vele, mikor felnövünk, hiszen rengeteg mindenbe beletesszük, a fagyitól a kávéig. A legtöbben olyan gyakran fogyasztják, hogy szinte magától értetődőnek gondolják egészséges mivoltát. De vessünk egy közelebbi pillantást erre az italra, és lehet, hogy kiderül: a tej furcsább, mint gondolnánk.

9. Ne adj a cicádnak tejet!

Hatalmas tévhit, hogy a cicának jó a tej. A macskák többsége laktózérzékeny, így az emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejtermékeket. A tej fogyasztása hasmenéshez és más emésztési gondokhoz vezet.

8. Kannibalizmus

Íme, egyből egy undorító kérdés: ha látnál egy tehenet megenni egy másik tehenet, akkor is meginnád a tejét? Következő alkalommal, amikor elmész a boltba, jusson eszedbe a tej részlegnél, hogy amit vennél, lehet, hogy egy kannibáltól van.

A tejtermelők minél olcsóbban akarják elérni azt, hogy a teheneik egészségesek és boldogok legyenek, valamint jó sok tejet adjanak. Ehhez a tehénnek sok energiára van szüksége. És itt lép be a kiolvasztott zsír a képletbe.

Sokszor az elhullott állatok zsírját használják a takarmányhoz. Szóval, amikor egy tehén épp eszik, lehet, hogy pont az unokatesóját fogyasztja el.

Ez persze most szörnyen hangzik, de valójában nem is olyan rossz dolog, mert ha másféle fehérjét vinnének be, attól könnyen kergemarhakórt kaphatnának.tej4

7. A tehenek szeretnek lassú dallamokat hallgatni

Ha legközelebb tejet veszel, köszönd meg Lou Reed-nek. A Leicester Egyetem 2001-es tanulmánya szerint a zenész leghíresebb dala, a Perfect day hallgatásakor (amit te valószínűleg inkább a Trainspotting című filmből ismersz) azonnal elkezdenek tejet adni az állatok. A lassú ütemű dalok növelhetik a tejtermelést 3 százalékkal, a tudósok szerint azért, mert megnyugtatják az állatokat. Ilyen hasznos dalnak találták még egyébként az Everybody Hurts-t az R.E.M.-től.

Lou Reed: Perfect Day

Persze attól függ, kit kérdezünk. A leicesteriek kiállnak a tanulmányuk mellett, de a kanadai Mezőgazdasági és Agrár-élelmiszeripari Minisztériumban szkeptikusak, mivel érvelésük szerint ezt a kísérletet 2001 óta senki sem ismételte meg, így becsapós. Sőt: ők egyenesen azt állítják, hogy a zene zavaró lehet az állatoknak tejadás közben.

6. A fiúk és a lányok más tejet isznak

Mostanra már biztosak lehetünk benne, hogy a nők és férfiak különböznek. A nők tovább élnek, a férfiak jobban kezelik az alváshiányt, a nők jobbak a színek érzékelésében, és így tovább.

De tudtad, hogy bébiként az anya teje változik attól függően, hogy fia vagy lánya született?

Egy tanulmány szerint, amit makákókon végeztek, kiderült, hogy az anyamakákó teje változott attól függően, hogy hímnek vagy nősténynek adott életet. Annak, amelyiknek fia lett, a teje 35 százalékkal több zsírt termelt, mint annak, amelyiknek lánya született. Azt gondolják, ez azért van, mert a hím makákók sokkal aktívabbak, és szükségük van a plusz energiára. Viszont a lányos anyamaki teje több kalciumot tartalmaz, hogy erősebb csontjai legyenek a kicsinek. Emiatt úgy tűnik, a lánymakik jobb minőségű tejet isznak.

Ez persze nem csak náluk van így, hanem máshol is megfigyelhető. Például a teheneknél, fókáknál, rénszarvasoknál - na és az embereknél. A Michigan Állami Egyetemen futtattak egy vizsgálatot 72 kenyai nővel, és az eredmény ugyanaz lett, mint az állatoknál: a fiúk zsírban gazdagabb tejet kaptak.

A kutatások alapján nemsokára lehet, hogy a tejgyárak is különböző tejet adnak majd felnőtt férfiaknak és nőknek.tej2

5. A legtöbb ember nem tudja megemészteni a tejet

Tölts magadnak egy pohár tejet, idd meg, és ha nem lesz semmilyen mellékhatása, gratulálunk! Te egy mutáns vagy.

Amíg sokan alapvetőnek tartják a tejivást, addig a világ lakosságának 60%-a nem tudja megemészteni ezt a fehér italt. Nagyon sok ember szenved laktóz-intoleranciával. A másik 40%-nak, akik legtöbbször Európából, Afrikából és Indiából származnak, genetikai rendellenessége van.

Egy ősi mutációnak köszönhetően az ő testük még mindig termel laktózt, ezért tudnak a csecsemőkor után is tejet inni.

Persze nem új dologról van szó: ez a mutáció Kr. e. 10 000 környékén bukkant fel, a mai Törökország területén.

4. Az online anyatej furcsa világa

Mivel az anyatej ételnek számít, sokfelé eladhatod annak, akinek akarod, és amikor csak akarod. Van, ahol kész tejbankok vannak; lassan egy egész üzletág alakul ki belőle. Nem csoda, hiszen rengeteg pénz van ebben.

A hirdetésekben az anyák feltüntetik, mit esznek, mennyit sportolnak, és úgy általában milyen az életvitelük. Ebben az egészben egyébként semmi rossz nincs, hiszen sokan vannak, akik valamiért nem tudnak tejet adni a babájuknak, ezért nekik ez jól jön. Kórházaknak is fel lehet ajánlani az anyatejet.

3. Madártej

Nemcsak az emlősök tudnak tejet termelni, néhány madár is ugyanúgy képes rá. Ott vannak például a galambok, akik kis fiókáik étrendjében biztosítják ezt a nedűt is. Mind a hím galamb, mind a tojó termeli ezt a tejet, amely a begy belső falán képződik, apró folyadékgolyók formájában. A galambtej 60 százalékban fehérjéből, 32-36 százalékban zsírból áll, csekély hányada pedig szénhidrát.

A galambok mellett a flamingók is képesek erre, sőt ha nem tér haza időben a halászatból a pingvinanyuka, akkor az apa is képes tejet adni a fiókának.tej6

2. Miért van a tej mindig valahol hátul a boltban?

Felkelsz reggel, megennéd a szokásos gabonapelyhedet, csakhogy nincs otthon tej. Azonnal lefutsz a boltba vagy a szupermarketbe, de először végig kell menned az egészen. Ennek két oka van.

Az első, ami inkább talán csak összeesküvés-elmélet, hogy mivel a tej alapvető élelmiszer, ezért azt mindenképpen veszel, de előtte el kell haladnod rengeteg más termék mellett, amelyekre hirtelen vágyat fogsz érezni, hogy megvedd.

A másik, hogy amikor szállítják a tejet, azt végig hűtik, és a boltba érkezés után is folyamatosan ügyelnek rá, hogy hidegen maradjon (tekintsünk most el a tartós tejektől). A boltok hátsó részeit szokás hűvösebben tartani, így ott van jó helye az árunak.

1. Disznótej

Amikor az ember a tejre gondol, legtöbbször a tehén jut eszébe, de a világ számos részén kísérleteznek mással is. Abu Dhabiban például van tevetejből készített tejturmix, Olaszországban bivalyokat használnak néhány mozzarella típushoz. Közép-Ázsiában van egy kumis nevű ital, ami erjesztett lótejből áll össze, de van, ahol jak- vagy épp jávorszarvastejet isznak.

A tej talán legfurcsább forrása viszont a házi sertés.

Nem sokan iszunk disznótejes kakaót, pláne, hogy ezt az állatot eleve nehéz már megfogni és nyugalomra bírni is. Edward Leet azonban ez sem tartja vissza. Ő egy elismert séf, aki többször készített már például ricottát disznótejből.

A módszere hagyott némi kívánnivalót maga után, mert olyankor úgy szerzett tejet, hogy lefogta az alvó állatokat és megfejte őket, amikor felébredtek. Ma már új módszere van: úgy gondolja, ha a disznók bizalmába férkőzik, akkor könnyebben adnak neki tejet, ezért rengeteg időt tölt velük. Körberakja az ólat a ruháival, hogy szokják a szagát, mert úgy gondolja, ha a barátjuknak fogadják, akkor egyszerűbb lesz a dolga.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Megnéztük, mennyibe kerül jóllakni a 2024-es Gourmet Fesztiválon
A Millenáris Parkban idén május 24. és 26. között szervezték meg a fesztivált, amelyre lapunk is ellátogatott. Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is.

Link másolása

Az idei Gourmet Fesztiválon a női energiák kerültek a középpont. A kiállítók és a színpadi programok között is sok női séffel, cukrásszal, pékkel, bartenderrel és kistermelővel lehetett találkozni. A fesztivál 2024. május 24. és 26. között látogatható a Millenáris Parkban.

A helyszínen 9500 forintért lehet jegyet váltani (telefonon keresztül 8500 forintért), azonban vasárnap, a gyereknap alkalmából a 18 év alattiak ingyenesen mehetnek be a fesztivál területére.

Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is, amelyeket legfeljebb 2500 forintos lehet megvásárolni. Az ételek legtöbb helyen kisebb adagok, hiszen a fesztivál lényege az, hogy többféle ételt is meg lehessen kóstolni.

Az idei Gourmet Fesztiválról készült rövid videónkat ITT nézhető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukortól is mentes.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Balatonfüredi cukrászda készítette idén az év fagylaltját
A tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel a Bergmann Cukrászdában készül. Az év mentes fagyiját Nagykőrösön lehet megkóstolni.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 24.


Link másolása

A balatonfüredi Bergmann Cukrászda fagyija nyerte idén az év fagylaltjának járó vándorkupát, derül ki a Magyar Cukrász Ipartestület péntek esti posztjából. A legendás Bergmann tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel névre keresztelt kreálmányánál senki nem készített ebben az évben finomabbat.

A második helyet a balatongyöröki Promenád Kávéház meggyes pekuccinója érdemelte ki, míg a bronzérmet a székesfehérvári Damniczki Cukrászda Szerenád (karamellás mogyoró tonkababbal) nevű fagyija kapta.

A mentes kategória győztese a nagykőrösi Vanília & Gelarto sárgabarack lime maracuja fagyija lett.

A sárgabarack kategória legjobbja egy másik balatonfüredi fagyizó lett. A Bagaméri Fagylaltozó Mámoros Marillenje mindenkit maga mögé utasított a versenyben.

A díjazottak teljes listáját a posztban lehet elolvasni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Autentikus, mégis újszerű olasz konyha a budai gesztenyefák alatt - Giulia elrabolta a szívünket
A 2024-es év egyik legizgalmasabb nyitása a Széll Kálmán tér szomszédságában.

Link másolása

Giulia nevét már azelőtt suttogni kezdték a budapesti ínyencek, hogy kitárta volna kapuit. A hivatalosan megnyitó csak május 10-én lesz, de az elmúlt napokban a soft openingnek köszönhetően már bőven teltházközeli állapotok uralkodtak az édeni kertben. És amikor azt mondom, hogy édeni, akkor azt valóban úgy is gondolom.

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

A névválasztás oka egészen egyszerű. Modern, olasz éttermet álmodtak meg a tulajdonosok, az ingatlan pedig határozottan nőnek mutatta magát, így lett a neve a rövid de dallamos, és nem utolsó sorban leírva is remek Giulia.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

Régi kert, vadiúj formában

A Giulia helyén Buda egyik legrégebbi étterme, a Trombitás és annak kertje állt. Ezen a helyen egyes források szerint már 1686 óta vendéglátóegység üzemelt. A Trombitásnak a koronavírus-járvány vetett véget, előtte klasszikus magyar fogásokkal mentek. A hely szerény berendezésű volt, és az árak is ehhez igazodtak. Aztán az Il treno egyik egysége üzemelt itt egy rövid ideig, de 2023-ban ők is bezártak.

Így jött képbe az új tulajdonosi kör, akik meglátták a fantáziát a lokációban és a csodaszép gesztenyefákkal tarkított udvarban.

A hely mögött álló gasztro-szupercsapat

A tulajdonosok, Csókay Gergely és Boros Dániel nevéhez olyan helyek köthetőek mint a Tereza, a Mazel Tov vagy a Zsiráf Buda és Pest. Ezekből kiindulva természetesen megvolt a tapasztalati tőke és azt innovatív gondolkodás.

De ahhoz, hogy az egész koncepció összeálljon, szükség volt arra az olasz és magyar felmenőkkel is rendelkező Galeotti Álmosra, aki az elmúlt 4 évben Olaszországban élt, és feleségével, Galeotti Dórával mélyen belevetette magát az ottani gasztronómiába. Egy neves szakácsiskola elvégzése után két évet az Uliassinál töltött.

Nem fogok túl sokat áradozni erről, de azért itt említsük meg, hogy az Uliassi egy három Michelin-csillagos étterem az Adriai-tenger partján, ami jelenleg a 34. a The World’s 50 Best Restaurants listáján.

Szóval Álmosék itt ismerkedtek meg Giuseppe Merlinóval, aki már 10 éve az Uliassiban dolgozik, és januárban sikeresen elcsábították Magyarországra, hogy adjon egy különleges vacsorát a Vakok Intézetének különtermében. A vacsora és az együttműködés pedig láthatóan jól sikerült, hiszen Giuseppe most executive chefként szállt be a Giuliába.

A konyhafőnök szerepkörét Kardos Dániel tölti be, aki dolgozott már együtt Pesti Istvánnal, de nemrég a LUA Resortban tűnt fel, és aki azért, hogy autentikus élményeket szívjon magába, már szintén megjárta Olaszországot is.

Tradicionális olasz ízek, kis csavarral

Olaszországban a fiatal séfek ugyanúgy igyekeznek újragondolni a tradicionális fogásaikat, mint idehaza a magyarok. A Giulia is ezt a modernebb vonalat igyekszik erősíteni.

Alapanyagok tekintetében próbálkoztak magyar összetevőkkel is, de a várt harmóniához végül több Olaszországból importált termék is elengedhetetlennek bizonyult. Rögtön az étvágygerjesztő, olajjal sült, sajttal meghintett kápia is ilyen volt. A magyar egyszerűen nem működött elég jól.

Én már csak ezt a sikeres verziót kóstoltam, és határozottan meglepett, hogy egy ropogós paprika ennyire kívánatos is tud lenni.

Jelenleg még nincs étlapon, de ha lesz, ki ne hagyjátok!

Az előételekből amúgy nyugodtan be lehet kérni akár többet is, ha nagyon éhesen érkezünk. Nem mondom, hogy egy az egyben "small plate" rendszer akar ez lenni, de valami nagyon hasonló.

Mondjuk a mortadellával és stracciatellával töltött focaccia (2950 Ft) , vagy a burrata alla puttanesca (3400 Ft) abszolút korrekt adag.

A kóstolással csak azért érdemes vigyázni, mert ha egyszer egy ilyen burrata kerül eléd, már nem biztos, hogy legközelebb ugyanolyan finomnak tűnik a szupermarketben kapható.

Kiemelném még a polipsalátát (3400 Ft), ami igazán friss és üde, és egyáltalán nem nehezíti el sem a burgonya, sem a fehér szósz.

A kedvencem pedig (a gigantikus olívabogyók mellett) a füstölt stracciatella peperonátával (2950 Ft) lett. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, ez egyfajta hideg lecsó, krémes lágy sajttal.

ropogósra sült kápia
Burrata alla puttanesca
Polipsaláta
Cikóriasaláta

A főételek listája nem túl hosszú, inkább csak ízelítőt ad abból, hogy mit lehet majd az étteremtől várni.

A két tészta közül nekem egyértelműen a "pici pasta alla carrettiera" (2950 Ft) jött be. Ezt a tésztát nevezhetjük akár toszkánaiak spagettinek is, a carrettiera pedig a klasszikus "aglio, olio e peperoncino" étel szicíliai változata. Elképesztően krémes az egész, és a tetején a sajt helyett kenyérmorzsa ad ropogós textúrát neki.

Számomra külön öröm volt, hogy tésztafronton ki kellett mozdulnom a komfortzónámból, és nem tudtam berendelni a biztos, paradicsomos, darált húsos, carbonarás verziót. Merthogy ilyen nincs is.

Húsimádóknak van még itt báránynyárs (3850 Ft) és rántott sertésborda (4250 Ft). Nagyétkűeknek az utóbbit feltétlenül ajánlom.

Pici pasta alla carrettiera
Rántott sertésborda

A desszert sincs túlhúzva. Egy cannolo ricotta mousse-szal, valamint egy sós karamellás és egy erdei gyümölcsös semifreddo közül választhatunk (2250 Ft).

Nekem az olaszok parféja amúgy is szimpatikus lezárás, de ezzel a karamellás öntettel tényleg hibátlan édesség született.

Én egy könnyű ebédre érkeztem, de a Giulia abszolút alkalmas italozásra is. Csapról csak olasz sörök közül válogathatunk, vannak remek natúr borok, és a különböző koktélok is rendkívül izgalmasra sikerültek.

A mai napig rettentően sajnálom, hogy a fügelikőrös - parmezános - gines italba nem kóstoltam bele... De gondolom ez csak még eggyel több ok, amiért érdemes lesz visszamenni.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Cannolo és ricotta mousse
Sós karamellás semifreddo

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk