SIKERSZTORIK
A Rovatból

2015-ben ő volt Magyarország legdögösebb testépítője

Kiss Virág, a 2015-ös Európa- és világbajnok testépítő élő bizonyítéka annak, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét.

Link másolása

A kedves, mosolygós szőke lánynak, Kiss Virágnak nem csak az ország van oda a testéért, hanem a fél világ is. Európa- és világbajnok testépítőként azonban egészen más az ő karrierje, mint egy modellé: ugyan az alakjával “keresi a kenyerét” de

ebben óriási munka van.

Ráadásul Virág nem csak a színpadon nyújt átlagon felülit, a politológia után jogot tanul és hamarosan dr. Kiss Virágként lehetünk rá még büszkébbek.

11219370_1009741735727423_5642922704188149131_n

10157223_1109201425781453_217710834146978505_n

12294617_1124210457613883_5558641819802470916_n

- Az emberek fejében van valami a barnítókrémes pózolásról, de aligha tudják teljesen, mit csinálsz minden nap. Tegyük rendbe a fejekben azt, hogy mit takar a te sportod!

- A hétköznapokban egy vékony lánynak tűnök, úgyhogy volt már olyan is, aki megkérdezte, hogy én sportolok-e egyáltalán. Igen, a válasz, hogy testépítéssel foglalkozom. Ebben a sportágban kategóriám a bikini-modell, de ezt a kifejezést én nem szeretem, mert nem adja vissza, hogy mit is csinálok valójában. Az emberek legtöbbször egy fals képet kötnek a modell szóhoz, úgyhogy sokkal jobb a külföldön használt bikini fitness megnevezés. 

Rengeteget dolgozom az alakomért, a felépített izomzatomért. Azért a pár másodpercért, amit a színpadon a zsűri előtt töltünk el, hosszú hónapokig kell borzasztó keményen edzeni. És akkor az még csak az egyik része a sikernek.


- Mit pontoz a zsűri ebben a sportban?


- A lányoknak feszes és formás izomzattal kell rendelkezniük, nem lehetnek túlzottan szálkásak, vagyis nem lehetnek az izmok élesen kirajzoltak, erezettek. Esztétikus, nőies testalkattal kell rendelkezniük, és a nőies kisugárzást, szépséget, a színpadi mozgást is fokozottan figyelembe veszik a bírók a helyezések megítélésében.

 A különbség a mi és az eggyel felettünk lévő bodyfitness kategória elvárásai között, hogy nekik már jelentősebb izomtömeggel, és zsírtalanabb, szálkásabb fizikummal kell rendelkezni. A modell lányok képeit láthatod a legtöbbet az újságokban, vagy a neten, mert csinosak, izmosak, mégis még a nőies határokon belül maradnak, még az átlagember megítélése szerint is.


12299203_1124210487613880_3144007808631323594_n

12278767_1124207967614132_8686367502027243559_n

- Hogy állítod össze a naptárad? Gondolom van versenyidőszak.


- Ez úgy működik, hogy megnézzük a 2016-os versenynaptárt és azt, hogy melyik versenyen szeretnék részt venni. Ahogy a bokszban, itt is több szövetség van, én az IFBB tagja vagyok. Miután kiválasztottuk a versenyeket, Timi, a személyi edzőm felállít egy formaidőzítést. Ha például márciusban van az első verseny, akkor onnan visszafelé egy kb. 12 hetes felkészülést tűzünk ki. A súlyzós- és a kardióedzések mellett az egyik legfontosabb, hogy megtervezzük az étkezésem is. 


- Csak hús és saláta?

Reggel 6-kor kelek, elkészítem és kis dobozba rakom azt, amit aznap ennem kell.

Ilyenkor nincsenek félreevések, nincsenek csalások, mert akkor semmit nem ért, amiért dologozom.

11232387_972180202816910_7014875943969733626_o

10351179_832399966794935_5414896272641329796_n

De tényleg, kis konyhamérlegen mérem ki grammra pontosan a pulykahúst és a zöldségeket, aminek grammra pontosan tudom a szénhidrát- és fehérjetartalmát. 

Tehát kis - többnyire pulykával és salátával teli - dobozokkal elindulok edzésre, általában 8-kor már az edzőteremben vagyok és egy kb. három órás edzésen veszek részt. Ebből egy óra súlyzós tréning, aztán a formától függ, hogy mennyi kardió és mennyi pózolás. Azt is gyakorolni kell, hiába tűnik úgy, hogy ott mi csak állunk és mosolygunk, annak nagyon szigorú szabályai vannak.


- És edzés után egész nap csak pihensz?


- Persze... Azt leszámítva, hogy akkor jönnek az egyetemi órák, a diplomaírás, illetve a szponzori felkérések, ahol helyt kell állni, az edzős videók készítése, stb. Szóval minden nap valami lefoglal. 


- Hogy kezdődött ez el az életedben?


- Ovis koromban tütüben balettoztam a békéscsabai színházban, később hip-hopot nyomtam, ott beállítottak a hátsó sorba, mert nem értékelték a tánctudásom. Egész életemben versenyezni akartam és versenyeztem is.

Minden állomásomon azt akarták nekem bebizonyítani, hogy amit én csinálok, abban nem vagyok jó.

Így volt ez a fitnesszel is, amiért nagyon sokat küzdöttem. Amikor az egyetem miatt felkerültem Pestre, megkerestem az általam legjobbnak gondolt edzőt és egy évig készültem a magyar bajnokságra. De olyan erőbedobással, hogy például kijártam a Fradi tornászaihoz külön akrobatikára.

Aztán az első versenyem előtti színpadpróbán leszakadt a bokaszalagom.

Ez 2011-ben történt és ekkor az élet bebizonyította nekem, hogy lehet másoknak volt igaza és nekem ez az “ugrabugra” (apu hívta így), tényleg nem fekszik. Az edzőm és a saját ötletemre pedig nekivágtam a fitnesz modellkedésnek. 2012 tavaszán azt mondtam, hogy mivel ez egy teljes embert próbáló dolog, a két egyetem mellett csak akkor csinálom, ha az első versenyemen jó helyezést érek el.

Abban az évben világbajnok lettem.

- Melyik versenyeredményedre vagy a legbüszkébb?

- Ebben az évben nagyon sok nemzetközi versenyen vettem részt, kb. kéthetente másik országban, mégis

a 2013-as Arnold Classic győzelmemre vagyok a legbüszkébb.

12038605_1093385450696384_837454527003305537_o

Korábban egy másik szövetségben versenyeztem, de az IFBB a testépítésben a csúcsok csúcsa. Itt versenyeznek a legnagyobbak, ebben a sorozatban állhatsz fel egy Arnold vagy egy Mr. Olympia színpadára. Utóbbi egyébként nagy álmom.

- Akkor ez egy olyan rendszer, ahol a különböző állomásokon pontokat gyűjthetsz és azt egy év végén összesítik?


- Igen. Egyik állomás sem kötelező, különböző súlyozással lehet pontokat szerezni egy-egy versenyen, ezt pedig összesítik év végén.


- 2015-ben hányadik leszel?


- Még nem tudni, mert ezt nem olyan könnyű kiszámolni a rengeteg versenyző és verseny miatt. Viszont sok versenyen indultam el és mindegyiken benne voltam a legjobb 4-6-os mezőnyben, szóval bizakodó vagyok. Az év végén közzétett top 20-as listán bizonyára ott leszek.


11133859_958670740834523_8840432950340840411_o

12027290_1084706664897596_5816651591898356666_o

11942095_1076210025747260_2277071356200563627_o

- Az, hogy eddig eljutottál, az szerinted hány százalékban tudható be az adottságoknak és hány százalékban a munkának és a lemondásoknak?


- Nem voltam őstehetség a sportok terén. Ez egy esztétikai sport, úgyhogy itt számít az is, hogy ki milyen szépséggel, kisugárzással, színpadi jelenléttel bír, de ezek szerintem elenyésző százalék. A legnagyobbaknak komoly sportmúltja van, és ez nem véletlen.

Itt leginkább a test, a belefektetett idő és energia, illetve az önfegyelem számít.

A másik, amit tudni kell, hogy itt senki nem tuningolja magát tiltott szerekkel és izomnövelőkkel. Van doppingszűrés, doppingvizsgálat versenyek előtt, ami azt bizonyítja, hogy a résztvevők saját erejükből érték el a színpadi formát.


- Mi számodra a pihenés, a szórakozás?


- Amikor versenyszezon van, akkor az otthon-egyetem-edzőterem hármasa között mozgok, nincs se időm, se energiám a szórakozásra. Az évnek ebben a szakaszában szociális életet élni sem nagyon tudok, de nem azért, mert nem vagyok százas. Már a barátaim is megértették, hogy nekem ilyenkor egy mozi nem kikapcsolódás. Mindenki rágcsálja körülöttem a popcornt és a nachost, én pedig majd belehalok, mert egyébként imádok enni. Nekem viszont hónapok óta pulykán és salátán kell élnem… Ebben az időszakban egy kis wellness, fürdőzés abszolút ki tud kapcsolni.



Na de az offszezon maga a mennyország! Én gasztromániás vagyok, ez azt jelenti, hogy van a telefonban egy lista azokról a helyekről, ahová nem tudtam elmenni, amikor versenyszezon volt. Ezt ilyenkor szépen előkapom és módszeresen kipróbálom mindet. Imádok enni, a főzőműsorokat nézni, a gasztroblogokat olvasni és főzni is. Ezenkívül, mivel én békéscsabai vagyok, nekem Budapest még mindig egy felfedezetlen hely, amiért rajongok. A nyár pedig a fesztiváloké, azokat is imádom.


1538624_975016499199947_729365464430760141_n

11705378_1023139801054283_2670182999974716459_n

- Hogy juthat el valaki egy ilyen versenyre?


- Eleinte ez rengeteg áldozattal, lemondással jár és nehéz is emiatt elkezdeni. Az, hogy te elutazz egy ilyen versenyre, azt a saját zsebedből kell finanszíroznod.

Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, hogy annak idején lehetővé tették, hogy elkezdjem.

Ma már egy szponzor, a BioTech USA áll mögöttem, ami nagyon ritka Magyarországon. Nekik is nagyon hálás vagyok ezért. 


- Ha jól tudom, ma már te vagy az egyik legnagyobb reklámarcuk.


- Igen. 2013-ban vittek ki az első expóra, ahol kiderült, hogy tök jól tudunk együtt dolgozni. De mivel akkor nem volt IFBB eredményem, ezért nem tudtuk még olyan szorosra fűzni a viszonyt. Ezután kimentem az őszi Arnoldra és megnyertem. Azóta edzésvideókat készítek, szakértő válaszol blogot vezetek, expókra járok velük.


Soha nem gondoltam volna, hogy amikor 56 lány között állok a madridi Arnold színpadán, akkor a nézőtérre lesve látom a BioTech csapatát izgatottan drukkolni, majd jobbra pillantok és a színpad melletti első stand a miénk... ahol saját magamat látom giga méretben visszamosolyogni. Óriási érzés, hihetetlenül felemelő!

12291191_1123123344389261_3236476523117863188_o

12250173_1123123881055874_6538512865027339552_n

- A közösségi médiában való szereplésed is miattuk van?


- Nem. Azt magamtól kezdtem el és nagyon büszke voltam, amikor elértem a 800 lájkot az oldalammal. Ma már 38 ezer Facebook- és 25 ezer Instagram követőm van. Persze a nagy lendületet a BioTech hozta, emlékszem, amikor az első képemet megosztották, hívogattam anyut, hogy több mint százan lájkolták a képem. Most már ez odáig jutott, hogy tegnap egy Ausztráliából küldött köszönőcsomagot nyitottam ki, amit egy olyan lány küldött, akinek online segítettünk egy házi bajnokságra felkészülni.


Rengetegen írnak nekem hálás üzenetet, hogy motiválom őket és példaképnek tartanak.


36DF2C53-4E49-4B32-A86D-69B2761327D90DCB586D-9179-4E16-9E2B-B6D26CDA9FF7

11217540_1039491889419074_2154283337083358792_n

- Azt gondolnám, hogy két negatív kommentelő azért az oldaladra téved: az irigy lány és az, aki nem lát az egész mögé és szerinte te csak pózolsz és pénzt kapsz érte.


- Nincsenek ilyenek, hála az égnek. Azért nem törlöm őket, mert nincs mit törölni. Hihetetlen néha nekem is, de csupa kedves, hálás ember vesz körül. Fiúk, lányok, tinik, anyukák vegyesen követik munkásságom és nagyon megtisztelő, hogy sokan példaképnek tekintenek.


- Hova jársz egyetemre?


- Amikor felkerültem Pestre, akkor elkezdtem angolul politológiát tanulni. Ez azért történt, mert cserediákként én egy évet az USA-ban töltöttem és elterveztem, hogy visszamegyek oda. Ez megváltozott, amikor beleszerettem Pestbe és rájöttem, hogy itt vannak a szüleim és a barátaim. Történelemmániás voltam mindig, már gimiben eldöntöttem, hogy jogot fogok tanulni, ezért úgy döntöttem, hogy beiratkozom a Pázmányra. Párhuzamosan végeztem a kettőt, most vagyok végzős a jogon, szeretem csinálni, egyedül a versenyekkel nehéz összeegyeztetni. 


- És mi lesz belőled?


"
Dr. Kiss Virág, védőügyvéd. 
 


- Aki a hétvégén a színpadon pózol?


- Szerencsére ez egy kortalan sport, úgyhogy egy jó ideig szeretném csinálni. Tavasszal azonban majd döntenem kell, hogy folytatom a versenyzést, vagy ügyvédi pályám építgetem. Hiszen képzeljünk csak el egy ügyvédet, aki a hétvégén bikiniben pózol… Az egy kicsit necces talán. Arról nem beszélve, hogy mindkét munka 0-24-es, teljes embert kíván.

Ha tetszett az interjú, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
„A minőségi csokoládéhoz elég három alapanyag” – Gyöngyvér a világ legjobb ültetvényein leste el a kakaóbab feldolgozásának trükkjeit
Hobbinak indult Sára-Gulyás Gyöngyvérnél a csokikészítés, azóta viszont csak ebből él. Extrém bonbonjaival világversenyeken szerzett érmei neki csak a hitelességhez kellettek, és igazán a csokikészítő workshopok éltetik.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. február 17.


Link másolása

– Mikor és miért kezdtél komolyabban foglalkozni a csokoládékészítéssel?

– 2011-ben kezdődött ez a történet, amikor karácsonyra készítettem a rokonoknak és barátoknak kézműves csokoládékat, majd szájhagyomány útján elkezdtek az ismerősök ismerősei is rendelni tőlem. Pár hónappal később már annyi rendelésem volt, hogy egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy ebbe komolyan belevágok, felmondtam az akkori munkahelyemen és pont annyi félretett pénzem volt, amennyiből el tudtam kezdeni. Ráadásul akkoriban ment férjhez a húgom, akinek a szobája megüresedett, úgyhogy mondtam a szüleimnek, hogy mit szólnának, ha műhely lenne belőle, és szerencsére ők megengedték, sőt, támogatták is az ötletemet. Így lett a hobbiból megélhetés a csokoládékészítés. Mindig érdekelt a csokoládé, bár tinikoromban inkább a fogyasztása, hiszen hazafelé a suliból mindig vettem egy táblával, és egy álomképként bennem is volt, hogy de jó lenne ezzel foglalkozni, de amikor szakmát kellett választani, eszembe se jutott, hogy ezt is választhatnám. Viszont olyan papírokat szereztem, amelyek jó kiindulópontként szolgáltak ehhez, hiszen az egyik az idegenforgalom-szállodamenedzsment volt, amivel bármilyen vendéglátóhelyet nyithatok, a másik pedig egy szakácssuli.

– Mitől jó egy csokoládé?

– Minél kevesebb az összetevő, annál jobb. Ami kell bele, az kakaómassza, kakaóvaj és nádcukor vagy más édesítés, illetve tejcsoki esetén plusz tejpor. Ezen túl nagy mértékben meghatározza egy csoki minőségét, hogy milyen fajtájú kakaóbabból készült. Rengeteg típus van az ízesebb-aromásabbtól a kevésbé karakteres, semlegesebb változatokig, és az sem mindegy, hogy hol termesztették azokat. Általánosságban elmondható, hogy Latin-Amerikából származik a legjobb minőség (pl. Mexikó, Karib-térség, Costa Rica, Kolumbia, Peru), és a Criollo típus a legjobb kakaóbab. A fairtrade jelölés is fontos, hogy fenntartható gazdaságból származzon, és tisztességesen megfizessék a farmereket. A jó minőségű csokik csomagolásán ezeket az információkat – azaz a termőterületet, a kakaóbab típusát, sőt, néha még azt is, hogy hány órán át és hány fokon pörkölték – mind fel is tüntetik.

– Úgy látom a falon lévő vidám fotókból, hogy sok helyen voltál már a világban, ahol foglalkoznak kakaóbabbal: hol milyen tudással gazdagodtál?

– Az első ültetvény, ahol jártam, 2016-ban Vietnamban volt, és itt találkoztam azzal, hogy milyen lépésekből áll a kakaó feldolgozása. Persze már hallottam róla sokat, de ott láttam először, ahogy fermentálják, szárítják, őrlik vagy éppen préselik ki belőle a kakaóvajat – és ott kóstoltam először nyers kakaóbabot is. Hatalmas nagy tudást azért nem itt szereztem a témában, viszont első találkozásnak szuper volt.

A Karib-térségben jártam utána jópár szigeten és ültevényen, de a legkedvesebb élményem Martinique szigetén volt, ahol a szállásadónk kakaóval foglalkozott, és a dzsungelben lakott, ahol minden megtermett nála a kakaóbabtól a kókuszon át a papayáig, és a saját portáján készítette el a csokoládéit. Ő részletesen elmagyarázta a dolgokat, és itatott velem egy kakaóbab gyümölcséből készített, erjesztett alkoholt is, amely finom, licsis-citrusos aromájú volt. Mivel ő meg azt nem tudta, hogyan kell bonbont és trüffelt készíteni, arra meg én tanítottam meg, szintén helyben termett alapanyagokból.

Guadeloupe szigetén is rengeteget tanultam egy férfitól, aki workshopot tartott a csokoládékészítés folyamatairól, például a pörkölésről és őrölésről, saját tábla csokit is készítettünk, és megkóstoltatott minket autentikus kakaóitalokkal is. Tőle rengeteget tanultam, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy itthon is meg lehetne csinálni egy ilyen tanfolyamot.

Santa Lucia szigetén pedig többek között teljesült egy álmom, hiszen megszállhattam a Hotel Chocolatban, ahol az étterem minden ételében van valamilyen módon csokoládé, és valami isteniek azok a kombinációk – illetve természetesen itt is volt workshop arról, hogyan kell a nulláról elkészíteni a csokoládét. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam ezekre a helyekre!

– És végül meg is valósítottad a csokoládékészítő tanfolyamokat itthon, Lady Lavender néven! Mi inspirált még ebben az utazáson felül, és milyen az összetétele a csoportjaidnak?

– Ez úgy jött, hogy jártam tánciskolába, és ott megismertem egy gourmet házaspárt, és egyszer megkérdezték, hogy eljöhetnek-e megnézni, hogyan készítem a csokoládéimat. Úgyhogy nekik tartottam meg életem első tanfolyamát, de nem azért csináltam, hogy hasznom legyen belőle, csak poénból, azért az alapanyagárat persze odaadták. Amikor a csokoládéjukat bevitték a munkahelyükre, a férj egy olyan cégnél volt, ahol több ezer ember dolgozik, és ott szájról-szájra terjedt, hogy létezik ilyen tanfolyam, és erre lehet jönni. Onnantól hetente jött egy négyfős csoport onnan, én meg közben rájöttem, hogy mennyire szeretem ezt csinálni, és jó látni a lelkesedésüket, hogy nahát, mennyire finom és szép már elsőre is a végeredmény. Nem magamtól találtam tehát ki, hanem az igények alapján alakult így, hogy ez érdekli az embereket: mostanra már a vállalkozásom harmadát teszi ki a nagyjából a tanfolyamok tartása. Nem csak az óbudai műhelyben tartom őket, hanem országosan is kitelepülünk, ha van megkeresés.

Ami a csoportok összetételét illeti, a feltételezéssel ellentétben nem csak csajok jönnek, sok a fiú is, akik általában a párjuknak készítenek valamit. Sokszor nekik még jobb érzékük is van az ízekhez, örömmel díszítgetnek és néha tovább is maradnak, mint a lányok, de persze 75-80%-ban azért valóban nők vesznek részt, és sok a gyerek is. Szóval 10-70 éves korig vegyes az összetétel.

– Melyek a legérdekesebb ízű csokoládék, amelyeket valaha készítettél és kóstoltál?

– Sok érdekes ízesítést készítettem már, mert régen meg voltam róla győződve, hogy csak olyat akarok készíteni, amit más nem. Ezért elkezdtem egyből meghökkentő párosításokat kitalálni sajtokkal, és a gorgonzolással több elismerést is begyűjtöttem. De szeretek különféle gombákkal is dolgozni, abból az egyik legizgalmasabb az volt, amikor karamellizált hagymára dobtam pöfeteg gombát és fehércsokival párosítottam, de medvehagymás és zöldségpárlatos kreációkat is megálmodtam. Húsokkal is dolgoztam már, azaz libamájas, vadpástétomos, füstölt kolbászos és baconös variációkkal. Virágos kombinációkat is kipróbáltam egyébként, szóval az a rövidebb lista, hogy milyen csokit nem készítettem még.

Ezeket az extrém ízeket csak a legbevállalósabbak szokták megkóstolni, ebből nem lehetne megélni, de fesztiválon a vagány látogatók szerették ezeket, csak ugye ők nem akartak ezekből húszat hazavinni. De a vásározást már abbahagytam, a céges partnerek meg biztosra mennek, és nem akarnak megosztó ízeket rendelni, úgyhogy most már kevésbé ez az irányvonal nálam.

A legizgalmasabb csokoládé, amit valaha kóstoltam, az egy vietnami úton a pho leveses csoki azzal az egyedi fűszerezéssel: igazán emlékezetes és finom volt! Egyébként szeretem tesztelgetni a konkurenciát, és ahogy járok a világ minden táján, sok érdekességgel találkozom.

– Milyen elismeréseket gyűjtöttél be eddig a csokikészítő szakmában, és milyen céljaid vannak még?

– Nem neveztem sok termékemet, és csak 2-3 évig vettem részt aktívan versenyeken, amelyeken meglepő módon nagy arányban szereztem érmeket, főleg bonbonokkal (Great Taste 2016 egy csillag gorgonzola bonbon és két csillag pipadohányos bonbon; Academy of Chocolate 2016 masala chai tejcsokoládé; International Chocolate Awards bronz 2016 gorgonzola bonbon és sajmeggy pálinka-zöldbors bonbon, illetve ezüst 2017 zölddiólikőrös bonbon; Az év pálinkás bonbonja két db bronz 2023 vadcseresznye bonbon és sajmeggy pálinka bonbon).

De nem vagyok alapvetően versengő típus, csak érdekelt, hogy világszinten hol tartanak a csokoládéim. Szerintem ez inkább hiteleséget ad, ha már tanítom, hogy lássák, akik jönnek hozzám, hogy van mögöttem tudás. De nem tervezek a jövőben versenyekre járni, és nem is a gyártásban látom a jövőmet, hanem inkább a rendezvényekben és a tanfolyamokban: emberekkel szívesebben foglalkozom.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szinte csoda: közel 30 év után találták meg a Forma-1-es versenyző ellopott Ferrariját
Mint kiderült, Gerhard Berger 1995-ben eltűnt autója Japánba került, majd onnan Nagy-Britanniába, ahol most találta meg a Scotland Yard.

Link másolása

Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott Ferrariját.

Az osztrák expilóta Ferrari F512M típusú személyautóját 1995 áprilisában, a San Marino-i Nagydíj első időmérő edzése után lopták el ismeretlen tettesek Berger imolai szállodájának parkolójából, a Ferrari-istálló akkori másik versenyzője, Jean Alesi ugyancsak Ferrari típusú autójával együtt.

A Scotland Yard hétfőn bejelentette, hogy Berger Ferrariját az autókhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya 29 évvel az eset után Nagy-Britanniában megtalálta.

A beszámoló szerint a londoni rendőrség januárban értesítést kapott a Ferrari autógyártól arról, hogy egy amerikai vásárló tavaly egy brit közvetítő révén kívánt megvásárolni egy Ferrari személyautót, ám a cég vizsgálatai kiderítették, hogy lopott kocsiról van szó.

A Scotland Yard ilyen ügyekre szakosodott részlege kiterjedt vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy Berger ellopott autójáról van szó. Az ügyosztály kiderítette azt is, hogy a kocsit a 29 évvel ezelőtti lopás után nem sokkal Japánba szállítottak, és onnan érkezett 2023 végén Nagy-Britanniába.

Az ügyosztály négynapi vizsgálattal feltárta a kocsi múltját, és a Scotland Yard ezután lefoglalta a járművet, megakadályozva elszállítását Nagy-Britanniából – áll a londoni rendőrség hétfői beszámolójában.

A vizsgálatot vezető nyomozó, Mike Pilbeam közölte: szakértői becslések szerint a kocsi értéke megközelíti a 350 ezer fontot (162 millió forint).

Pilbeam közölte azt is, hogy Alesi ellopott Ferrarija továbbra sem került elő.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
TikTok-videókban mutatja be Balázs, hogyan varázsoltak át egy romos parasztházat álmaik otthonává
Teljesen laikusként, szinte nulláról kellett felújítaniuk az etyeki házat, a három évig tartó munkát részletesen dokumentálták. A videókban szó esik sitthordásról, flexelésről, de még az építkezési alkoholizmusról is.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. február 18.


Link másolása

Vidékre Házasodtunk címmel október elején indult Tarnóczi Balázs TikTok-csatornája, amelyen elmeséli, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie friss házasként és apukaként egy házfelújítás levezénylése során. Arról beszélgettünk, mennyire tette próbára a projekt a kapcsolatukat a feleségével, előfordult-e, hogy besokalltak, és hogyan érintette őket az építőanyagok óriási áremelkedése.

– Sokan a gondolatától is fáznak annak, hogy felújítandó ingatlant vásároljanak. Számotokra mi szólt mellette?

– Épp nemrég készült egy kétrészes videóm arról, milyen előnyei vannak a romos, vagy legalábbis erősen felújítandó állapotú házaknak. A leglényegesebb szempont az ár, jóval olcsóbban meg lehet venni, mint egy kulcsrakész ingatlant. Emellett egy látszólag felújított ház is rejthet csapdákat: lehet, hogy amikor megveszi az ember, tök jónak tűnik, de pár hónap múlva mondjuk kiderül, hogy azért húztak fel gipszkarton falat, mert mögötte durván penészedik a valódi fal. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint visszabontani az egészet, akkor pedig máris ugyanott tartunk.

Ha a problémák előre láthatóak, az összességében sokkal ideálisabb helyzet, mint amikor ránézésre minden rendben, majd szép lassan kiderül, hogy valójában nagyon nem.

– Ha a fő indokotok az ár volt, akkor valójában kényszerből döntöttetek így, és mondjuk háromszor-négyszer annyi pénz birtokában inkább maradtatok volna Budapest belvárosában?

– Biztos, hogy nem. Én Salgótarjánban nőttem fel, aztán 12 évet éltem Budapesten, egyetemistaként és közvetlenül utána még kiélvezve ennek minden előnyét. Alapítottam stand up comedy társulatot, játszottam kilenc zenekarban, és még sorolhatnám. De ahogy elcsitultak bennem a kozmopolita ingerek, valahogy sokkal inkább a természetközeliség és a nyugalom kezdett vonzani.

Egyértelmű volt, hogy Budapestről el kell jönnünk, viszont a munkáim miatt valamennyire azért közel kellett maradnunk hozzá. Így végül a mindössze félórányira lévő Etyekre esett a választásunk. Egyéb szempontok is szóltak mellette, arról szintén készítettem egy videót, hogy mit érdemes mérlegelni, amikor az ember lakóhelyet választ.

– Mekkora személyes jelenlétet igényel egy ilyen projekt? Tudtatok-e dolgozni mellette?

– Amikor elkezdtük, hétvégente jártunk ki, már csak azért is, mert akkoriban olyan munkahelyem volt, ami állandó városi jelenlétet igényelt. Viszont apósom a távollétünkben is egyengette a dolgokat. Négy és fél hónapunk volt arra, hogy befejezzük az első szobát és a fürdőszobát, mivel addig tartott at albérleti szerződésünk, amit csak nagyon előnytelen feltételekkel tudtunk volna meghosszabbítani. Emiatt az első 4 hónap, 2020 decemberétől 2021 áprilisáig rettentően feszített tempóban zajlott.

Ráadásul ez pont a karantén idejére esett, ami abból a szempontból jó volt, hogy nem is vágyakoztunk elmenetelre, hiszen lehetőségünk se lett volna rá. Emiatt az összes szabadidőnket ebbe öltük. Az áprilisi beköltözést követően pedig már hétköznapokon is tudtunk haladni.

A munkám addigra jórészt otthonról végezhetővé vált, szóval két feladat között „pihenésként” nem megittam egy teát, hanem mondjuk elhordtam pár vödör sittet, kiástam egy négyzetmétert a terasz előkészítéséhez, esetleg leszedtem pár kiló mészkövet a disznóólról, hogy szét tudjuk bontani.

Amiatt is sietnünk kellett, mert augusztusban összeházasodtunk, és az esküvőnk után már itt nálunk szerettünk volna egy összejövetelt tartani, tehát addigra vendégfogadásra alkalmas állapotba kellett hozni a helyet. Nem egyszer fordult elő, hogy felkeltünk egy órával hamarabb hajnalban, hogy felvihessünk még egy réteg meszet valamelyik szobára, mert akkor az napközben tud száradni, és este mehet rá egy újabb réteg.

– Volt olyan, hogy besokalltatok?

– Inkább a feleségemnek volt olyan érzése néha, hogy jó volna szünetet tartani, elmenni kirándulni, vagy bárhogyan kikapcsolódni. De annyira hajtott bennünket a határidő és az előre lefektetett ütemterv, hogy nem éreztem szükségét a pihenésnek. Ez konfliktusokhoz is vezetett köztünk, úgyhogy meg kellett tanulnom kikapcsolni. Ahhoz képest, hogy ez a fajta munkavégzés addig totálisan távol állt tőlem, egy egészen új dimenzióját ismertem meg a flow érzésnek.

– Hárman csináltátok az egészet az apósoddal, senki mást nem vontatok be?

– Kezdetben még próbálkoztunk barátok elhívásával, hogy egyfajta közösségi élményt nyújtva őket is részesévé tegyük a történetnek, de ez nem mindig sült el jól. Ment rá emberi kapcsolatunk arra, hogy aki segíteni jött, nem tudta felvenni azt a tempót, amihez mi hozzáedződtünk a hónapok során.

Ilyenkor egy idő után óhatatlanul fellép egy olyan rossz érzés, hogy „mégse voltam jó segítség”, és ha sikerélmény helyett ezzel tér haza az adott barát, az sajnos súrlódáshoz vezethet. Egyébként készült arról a témáról is egy videóm, hogyan lehet elkerülni az ilyesmit.

Volt egy egyszemélyes kőműves segítségünk is egy idős mester bácsi személyében, aki például a vakolást és az ablakok cseréjét végezte, közben pedig folyamatosan tanított bennünket. Rengeteget köszönhetünk neki, de mivel korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, csak időnként bíztuk meg őt. És persze ott voltak szüleim is, akik amikor tudtak, bekapcsolódtak az aktuális folyamatokba, de Salgótarjánból nekik ez bonyolultabb volt azért, úgyhogy távmunkában végezhető feladatokat vittek, mint például a 100 éves tálaló szekrényünk kipofozása.

– A kapcsolatotokat mennyire tette próbára a projekt?

– Próbára tette, de kiállta a próbát. Amikor tavaly nyáron, a terhessége hetedik hónapjában nekiláttam a pince felújításának, és egy héten keresztül napi 12 órát ott töltöttem a pincében, amit ő akkor megközelíteni se tudott, érthető módon nem volt boldog. De fantasztikus megbocsátó- és megértőkészsége van, szóval ezen és a hasonló helyzetekben szerencsére túl tudtunk lendülni.

– Az építőanyagok ára óriásit nőtt az elmúlt pár évben. Ezt ti mennyire éreztétek meg?

– Abszolút mértékig. Épp most tervezek egy videót arról, mikor érdemes anyagot venni az építkezéshez, a válasz erre nagyon röviden annyi, hogy amint pénze van az embernek. Attól jobb ajánlatot ugyanis, amit ma kap, később biztos nem fog kapni, valószínűleg már másnap se. Rosszabbat viszont annál inkább kaphat. Az építkezés három éve alatt a faanyagtól a cementen át a sóderig mindennek az ára hatalmasat drágult.

@videkrehazasodtunk Első meglepetések a felújítában Pt.1 #vidékreházasodtunk #költözzvidékre #vidékiélet #vidék #etyek #csináldmagad #diy #diyproject #felújítás #házfelújítás #házasélet #házépítés #házilag #hajópadló #homok #építkezünk #építkezés #parketta #vizesedés #falak #fal #tippek #tippeknektek #tippekneked #fyp #tippektrükkök #mész #mészkő #festék ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– Milyen váratlan akadályok merültek még fel?

– Rögtön az építkezés elején volt egy olyan bakim, hogy meg kellett néznem, milyen mélyen van a ház alapja. Soha nem csináltam előtte ilyet, szóval bementem a szoba közepére és ott kezdtem el ásni. Már egy egész nagy kupacot kiástam, amikor bejött a feleségem, majd nevetve közölte, hogy az alapot a fal mellett kell megnézni, nem a szoba közepén. Hasonló, a szaktudás hiányából fakadó felesleges feladatvégzések több alkalommal adódtak, de a ház állapota is okozott meglepetéseket.

– Hogy jött a TikTok-csatorna ötlete, ki a célközönség?

– Magával a csatornával többféle célom is volt. A fő szempont mindenképpen az oktatás, hiszen én pusztán gyakorlat útján el tudtam jutni a teljesen laikus szintről egy olyan fokra, amikor már magabiztosnak mondhatom magam az építkezéssel összefüggő kérdésekben. Szerettem volna a megszerzett tudást minél többeknek átadni, hiszen ha a munka elején is rendelkeztem volna vele, biztosan rengeteget tudtunk volna spórolni. Egyben azt a nézetet is népszerűsítem, hogy nyugodtan vágjunk bele olyan dolgokba, amelyekhez látszólag egyáltalán nem értünk, mert minden tanulható.

A harmadik szempont pedig, hogy teljesen beleszerettem a vidéki életbe, ami egykori városiként komoly tanulási folyamat volt. Ennek része például, hogy igen, itt előfordul, hogy hétvégén is kaszálnak az emberek a telkükön, de valamikor le kell vágniuk a füvet, és mivel hétköznap dolgoznak, máskor nem tudják. Empatikusnak kell lenni mások felé. Az is teljesen természetes dolog, hogy az út közepén sétálnak az emberek, mert itt nincs járda, városiként viszont ez is nagyon furcsa lehet.

Rengeteg olyan vidékre települő van, aki pontosan azt a városi kultúrát hozza magával, amit hátra akart hagyni. Szerintem ha szórakoztató formában mutatjuk be az itteni tipikus élethelyzeteket, az nekik is segít az átállásban. Most már 53 videó közül lehet válogatni, emellett a YouTube-csatornán elindítottam egy podcast-sorozatot is, amelyben a miénkhez hasonló történeteket mutatok be olyan emberekkel beszélgetve, akik városból költöztek vidékre.

@videkrehazasodtunk Miket kell elfogadj vidéken? 3: Ne flexelj! #vidékreházasodtunk #vidék #vidékiélet #vidékiéletszépségei #vidékvagyváros #vidéki #közösség #tanács #tanácsadás #tanácsok #gondoldújra #tipp #tippek #tippeknektek #tippekneked #tippektrükkök #flex #flexelés #társadalom #társadalomkritika #fy #fyp #foryou #foryourpage #ingyen #jótékonyság #felajánlás #szerénység #bmw #porsche #maserati #balenciaga ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– A ház már teljesen készen van, vagy akad még feladat?

– Egy ház soha nem lesz kész… (nevet) Egyelőre ami látható feladat, az a falak külső lemeszelése, ugyanakkor a gyerekünknek a cseresznyefára elképzelt lombháztól kezdve az udvarban kialakítandó járófelületig folyamatosan jutnak eszünkbe olyan dolgokat, amiket meg lehetne valósítani, és ami persze tartalmat is biztosítana a csatornára. Egyelőre még visszamenőleg dolgozom fel az elmúlt 3 év eseményeit, de miután azzal végeztem, jöhetnek az újabb témák.


Link másolása
KÖVESS MINKET: