hirdetés

FELFEDEZŐ

20 dolog, ami egészen másképp működne, ha lapos Földön élnénk

Nem léteznének évszakok. És nem alakult volna ki a domborzat sem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.

hirdetés

A Föld lapos - ez az elképzelés már az ókori görög gondolkodók idején elavultnak számított.

"A püthagoreus csillagászok minden égitestet, így a Földet is, gömb alakúnak vettek, mert szerintük – nyilván teljes szimmetriája miatt – a legtökéletesebb mértani test a gömb. Nézetüket alátámasztotta az az észrevételük, hogy a Hold világos oldalának határvonala mindig körív, tehát a Hold gömb alakú. Ha pedig ez így van, akkor a többi égitest és a Föld is ilyen lehet" - írja az MTA az erről szóló cikkében.

A gömb alakú, pontosabban GEOID Föld másik bizonyítéka a Sarkcsillag: "Mivel a Föld–Nap távolsághoz képest igen messze van tőlünk, az év minden szakában és az északi félteke minden pontjából a Föld forgástengelyének irányában látszik. A Föld görbülete miatt azonban ez az irány más és más szöget zár be a horizont síkjával, ha különböző földrajzi szélességekről nézünk fel az éjszakai égboltra."

Egészen a XIX. századig nem volt semmilyen gond azzal hogy a Föld geoid, míg egy Samuel Rowbotham nevű vallási vezető és feltaláló le nem írta Earth Not a Globe, vagyis A Föld nem gömb című művében, hogy

márpedig a Föld lapos, középpontjában az Északi-Sark található, és amit mi Antarktisznak hiszünk, az az egész Földet körülvevő, 150 láb magas jégfal.

hirdetés

Az 1950-es években jött létre a Lapos Föld Társaság. Majd a 2000-es években az internet, a weboldalaknak, majd a közösségi oldalaknak és videómegosztóknak - például a 2005-ben indult Youtube-nak - köszönhetően szélsebesen újra terjedni kezdett az elmélet, és ma már világszerte több millió követője van. A különféle összeesküvés elméletek is a reneszánszukat élik, ez is segített az elmélet elterjedésében.

A lapos Föld hívei szerint - leegyszerűsítve és nagy vonalakban: bolygónk valójában korong, közepén az "Északi-sarkkal", a Nap és a Hold is csak korong, amely a Föld felett hasonló magasságban kering, csak a Hold kisebb, viszont saját fényével világít, az évszakokat pedig a pályájuk változása okozza. A csillagok kicsik, fényük gyenge, csak közelről látszanak, ezért van az, hogy más-más hosszúsági fokokról más csillagképek láthatók. Ha valaki körbejárja a Földet, egy kör mentén halad, és az utat egyenesnek érzékeli. Az iránytű mindig a Föld közepe felé fog mutatni, ezért ehhez igazodnak a járművek is. Sőt. Ausztrália nem létezik, Ausztrália egy átverés - erről poszt is megjelent a Flat Earth Hungary Facebook-oldalon.

Milyen volna az élet, ha tényleg lapos lenne föld?

1. A gravitáció a lapos Föld közepén található "Északi-sark" húzna bennünket. Most a Föld középpontja felé "húz" a geoid formájú bolygónkon.

2. A gravitáció annál erősebb volna, minél jobban el akarnál távolodni a középpontból.

3. A víz is a központ felé folyna.

2. Nem működnének a navigációs eszközök - mivel ezekhez az északi pólus és a Föld mágnesessége szükséges.

A Föld belsejében a fémtartalmú, olvadt magma kavargása mágneses mezőt hoz létre a bolygó körül, ami megvéd bennünket a Nap halálos sugaraitól. A lapos föld hívei szerint nem keringünk a Nap körül. A valóságban pont a keringés hozza mozgásba a magmát. Ha a gravitáció valóban egy lapos korong közepe felé húzná a tárgyakat, a magmában a fémek is véletlenszerűen rendeződnének el.

3. Nem változnának a csillagképek, így azok sem adnának tájékoztatást.

Egy lapos korongon mindenki ugyanazt az égbolt-részletet látná.

4. Nem volna atmoszféra.

5. Nem keringhetnének műholdak a Föld körül

Így nem használhatnánk mobiltelefonokat, nem működnének a bankautomaták.

6. "Végtelen" lenne a horizont, és ha hegyek nem állnák az utunkat, bármeddig ellátnánk. (Jelenleg a Föld görbületének köszönhetően körülbelül 5 kilométeres távolságig látunk el.

7. Nem lennének évszakok - ez most a Föld tengelyferdesége és a Föld Nap körüli keringése miatt lehetséges.

8. Valójában a napszakok sem váltakozhatnának.

9. Nem létezne napfogyatkozás, holdfogyatkozás.

10. Elviselhetetlen lenne a forróság - nem védene bennünket az atmoszféra a Naptól.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Egy hatéves kislányra hagyta mindenét egy angol nyugdíjas, a gyerek életét tönkretette az örökség

Sokan hiszik, hogy a férfi gyerekként szexuálisan bántalmazta a nőt, de ő azt állítja, olyan volt a viszonyuk, mintha nagypapa és unoka lettek volna.
Fotó: klimkin/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Katie Loveridge neve azt követően vált ismertté, hogy egy 72 éves férfi, Wilfred Lamb minden vagyonát az akkor hatéves kislányra hagyta a saját családja helyett. Az eset még 2000-ben történt, Katie azóta felnőtt, és elmesélte, hogyan keserítette meg az életét az örökség - írja a Daily Star.

A 27 éves nő elmondta, az emberek még mindig azt hiszik, hogy szexuális bántalmazás érte Wilfred részéről. Az idős ember felháborodott családja hiába próbálta visszaszerezni a pénzt, 5 év után egy legfelsőbb bírósági ítélet is kimondta, hogy az Katie-t illeti meg.

Katie négyévesen ismerkedett meg a nyugdíjas mérnökkel, apja egyik barátjával, akivel elválaszthatatlanok lettek. A különös duóra a férfi halála után figyeltek fel, amikor Wilfred saját lánya, Josephine helyett mindenét, még 27 hektár földjét is a kislányra hagyta.

“Úgy szeretett, mint egy nagypapa, és én is úgy szerettem őt, mint egy nagypapát. Ennyi volt az egész” - mondja a Worcestershire megyében élő, négygyermekes Katie. Utólag már azt kívánja, bárcsak ne is örökölt volna semmit, mert annyi baja származott belőle.

“Egy kislány voltam, aki soha nem kért ilyesmit. Nem derült ki számomra, milyen a normális élet, és ez kínoz engem. Nem érte meg, mert annyi mindentől megfosztott. Szégyellek utcára lépni, mert az emberek folyamatosan pénzt kunyerálnak tőlem, még olyan férfiak is voltak az életemben, akik loptak a pénztárcámból. Undorítónak és értéktelennek érzem magam, mert sokan azt hiszik, szexuális viszonyért cserébe kaptam a pénzt. De mostanra besokalltam, és szeretném véglegesen tisztázni magam”

- mondja.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Szó szerint csoda: hat lábbal és két farokkal született egy kiskutya Amerikában

Az ilyen rendellenességekkel született kutyák nem szoktak életben maradni.
Fotó: Skippers Journey/Facebook - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

A tudósokat is lenyűgözte az a különleges kiskutya, amelyik hat lábbal és két farokkal látott napvilágot az Egyesült Államokban- írja a Daily Star.

Skipper az első olyan kutyus, amelyik ilyen adottságokkal született, és életben is maradt.

“Ő itt a Skipper nevű csoda, szó szerint. Tovább maradt életben, mint a gyanúnk szerint bármelyik kutya, amelyik ilyen jellegű eltérésekkel született. Habár Skipper még csak 4 napos, az ilyen állatok nem is szoktak élve születni”

- tette közzé az oklahomai Neel Állatkórház személyzete.

“Feltűnő lehet, hogy kicsit más, mint a többi kutya - 6 lába van! Több örökletes rendellenességgel jött világra, így egy feje és mellürege, de 2 csípőtájéka, 2 alsó húgyúti traktusa és 2 reproduciós rendszere van, emellett 2 farka és 6 lába” - írják.

hirdetés

A border collie és ausztrál juhászkutya-keverék azért születhetett így, mert a megtermékenyült petesejt ikrekre osztódott volna, de nem vált szét teljesen. Nyolc másik, egészséges testvérrel jött világra.

Skipper gerincoszlopa nem záródott le teljesen a fejlődése során, ez néha izomgyengeséghez és bénuláshoz vezethet. Jó hír viszont, hogy a kiskutya minden lába mozog, ezért akár a fizioterápia is elég lehet majd neki idősebb korában.

“A szervei remek formában vannak, nincs gond az emésztésével és nagyon erős” - tették hozzá az állatorvosok, akik továbbra is megfigyelés alatt tartják a nőstény kölyköt, figyelve az esetleges fájdalom jeleire.

Skippert az anyakutya elutasította, ezért jelenleg cumiból táplálják, és adománygyűjtést is indítottak a későbbi állatorvosi költségeire.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Hitler-bajuszban parodizálja Orbán Viktort Sárosdi Lilla

Az Orbánt játszó színésznő egy adag kínai vakcinával koccint Szájer Józseffel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Orbán Viktorról készített paródiát Sárosdi Lilla annak kapcsán, hogy a Fidesz kilépett Néppártból .

A Facebookra feltöltött videóban Sárosdi Orbán szerepében látható, amint éppen Szájer Józsefhez beszél, és eldönti, kilépteti a Fideszt a Néppártból. Sokáig csak a színésznő szemeit látjuk közelről, ám később távolabb megy a kamerától, és látszik, hogy Hitler-bajuszt festett magára. A videóban többek közt beszél arról is, hogy nem érdekli az egészségügy helyzete, megemlíti, hogy le kéne fogynia, és a pszichiáter is túl sok gyógyszert írt fel. A végén egy adag kínai vakcinával koccint Szájerrel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Háromból két orosz szerint a koronavírus egy mesterségesen létrehozott biológiai fegyver

A felmérést a Levada Center nevű orosz, független közvéleménykutató végezte.
Címkép: MTI/Bús Csaba - szmo.hu
2021. március 01.

hirdetés

Az oroszok közel kétharmada hisz abban az összeesküvés-elméletben, miszerint a koronavírus egy emberek által mesterségesen létrehozott biológiai fegyver – írja a Moscow Times.

A kutatást a Levada Center nevű orosz, független közvéleménykutató végezte. A megkérdezettek 64 százaléka vélte úgy, hogy a koronavírust mesterségesen állították elő, hogy új típusú biológiai fegyverként használják. Az emberek 23 százaléka válaszolta azt, hogy a vírus természetes módon terjedt, 13 százalék pedig nem szerette volna, vagy nem tudta eldönteni.

A megkérdezettek 56 százaléka ugyanakkor nem fél attól, hogy elkapja a koronavírust, ami rekord, 2020 októberében még csak 46 százaléknyian vallottak így.

A felmérés szerint az oroszok csupán 30 százaléka oltatná be magát a Szputnyik V orosz vakcinával. Különösen a fiatalok elutasítóak az orosz vakcinával szemben, 74 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem adatná be magának. Az idősebbek nyitottabbak az orosz oltóanyag felé, de köztük is többségben vannak azok, akik nem oltatnák be magukat vele.

A leggyakoribb okok között volt a mellékhatásoktól való félelem, valamint az oltóanyag hiányos teszteredményei is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: