FELFEDEZŐ
A Rovatból

10 leggyakoribb bekiabálás a kosárpálya széléről

Ahogy minden kosármeccsen úgy az utcai meccseken is mindig jönnek okos vagy kevésbé okos jó tanácsok a pálya széléről...

Link másolása

A BIKÁS PARK kosárlabdapályája egy zarándokhely, ahová nem csak a sport szeretete vonz ki évről évre, hanem tudod, hogy a legjobb spanod is üvöltve fog elküldeni fenébe, ha nem hajtasz rendesen!

Ahol minden héten háború van. Ahol, ha nem tudsz játszani kockásra ülöd a feneked a kispadon, és ahol hiába vagy nagy király, ha nem passzolsz, nem fogsz labdát kapni. És ahol sosincs himi-humi cselezgetés előrehaladás nélkül.

Kummert Krisztián Gonzales olyan feltétellel tanítgatja a srácokat, hogy a tudást csak kölcsön kapták, és tovább kell adniuk, ha valaki még kezdőbb náluk.

A pályaszéli bekiabálások között vannak olyan kifejezések, amik akár egy nap 100x is el tudnak hangozni. Gondoltam, most picit rendet teszek a fejekben, hátha marad belőle kintre is, mikor kijöttök játszani.

Végül is senki se úgy kezdte ezt a sportot, hogy ezeket már tudta... nem? A fényképek ahogy mindig, most is csak illusztrációk, semmi célzási szándék nem áll mögöttük a képeken szereplő személyekre!

1. Indulóóó!!!

Ezt legtöbbször akkor kiáltjuk be, amikor megszerezte az ellenfél a labdát és van elől induló ember. Akinél épp a labda található, képtelen felnézni, hogy neki is feltűnjön az elől hiába futó csapattársa, hanem notórikusan pumpálja a labdát lefelé nézve. De frankón! Mintha kötelező lenne minden passz előtt minimum háromszor leverni, akár 2-3 védő ostroma között is azt a fránya lasztit...

2. Nézz már fel!

Ez tulajdonképpen az első eset azon verziója, amikor szintén képtelen a labdás szabadulni a labdától 2-3 védővel, de nem veszi észre a mellette jobbról és balról is található üresen álló csapattársait, mert ahogy az első pontban is írtam. Pumpálni ugye feelinges, meg menő. Felnézni úgy tűnik kevésbé.

Ja, nem! Ez mindig képzetlenségből jön, mert az adott játékos még nem elég gyakorlott ahhoz, hogy lefelé nézés nélkül is biztosan uralja a lasztit. Sosem tudom eldönteni, hogy az a szomorúbb hogy képzetlen, vagy az, hogy sosem látom az ilyen figurákat egy-egy hasonló helyzet beégése vagy eladott labdája után se gyakorolni, így ez a 22-es csapdája marad. Védőként álom egy ilyen játékos higgyétek el!

Van még egy ennél is gyakoribb idegesítő szituáció, mikor előszeretettel kiabáljuk be az "Indulóóó!" kifejezést. Mikor kaptatok egy pontot, és a labdához legközelebbi ember bánatosan komótosan megy az alapvonal felé mélázva. Mondván hogy megint szarabb helyzetben a csapat, ahelyett, hogy gyorsan kiugrana a labdával az alapvonalra felnézve előre és indítva az egyik gyors embert, aki egy pontos passzal könnyű pontot szerezhetne indításból és rögtön minden gond elszállhatna egy szempillantás alatt.

A kosárlabda ebben is az életre nevel én ezt vallom. Sosem vezet sehová az önsajnálat. A gyors helyzetfelismerés viszont a legtöbbször sikerhez vezet. Ne feledjétek, az életben mindig felfelé kell tekinteni. A kosárlabdában sincs ez másként. Már ha boldogok szeretnétek lenni. (az életben is nem csak a pályán... nálam a kettő amúgy sem elválasztható!)

3. Kizárááás?!

Adott a szituáció, amikor a lepattanóért küzdenek optimális esetben a támadó és védő játékosok. Az megvan? Nos, ilyenkor lenne kardinális jelentőségű, ha tudnák a játékosok, hogy mi is a kizárás: egy laza mozdulattal tedd magad mögé az ellenfeled és akkor pontosan a kezedbe fog esni a labda.

Fura nem? Csak ki kéne próbálni párszor, nem? Már csak azért is érdemes, mert ha védő vagy a szituban akkor rögtön indulhatsz vele... Sőt indíthatsz is belőle! (már ha a 2. pont szerint felnézel és tudsz is pontosan indítani, mert gyakoroltad azt is) Ha viszont támadó vagy, akkor újabb esélyed nyílik a támadásra. Ez ilyen egyszerű!

Lehet, hogy azt hiszed, sok pattanóval nem lehet meccset nyerni, de ha sok pattanót szedsz sokkal több az esélyed, ha az aktuális napon pl. a csapatod gyengébb dobóteljesítményt hoz, hogy 2x annyi lehetőségből mégis több pontot dobhasson mintha fele annyi pattanót szedtetek volna. Tehát, ha szigorúan vesszük, sok pattanóval nagyobb esélye a győzelmeteknek is. Érdemes megfontolni, hogy az ember csináljon a dobások után közvetlenül kizárást is. Sokszor még NB1-es meccseken is szomorúan látom, hogy erre még mindig nem fektettek az edzők elég hangsúlyt. Ti viszont még mindig megtehetitek edzői utasítás nélkül is, ugyanis ez kosársuli első osztályos tananyag. Sosem késő elsajátítani.

4. Dobd már rá!

Üresben van a csapattárs, van is bent ember a lepattanóért, de a forma valami ismeretlen okból mégse dobja rá amit ugye rá kéne. Nem is ragozom tovább! Ennek lehet oka túlzott önbizalomhiány, vagy a csapattársak által a játékosra tett nyomás a folyamatos [email protected]ások által. 1000 oka lehet. Ebből a tanulság micsoda?

Sose [email protected] a csapattársad, inkább mindig biztasd! Gyakran használom még a "Suhintsd meg!" vagy a "Lőtáv!" kifejezéseket is ugyanerre.

5. Ne dobj már rá minden szart!

Megvan amikor a span 10/2-es dobószázaléknál még ráveri a 11. kinti dobást is két emberről ami a gyűrűt se éri?

Van az a pillanat, amikor rá kéne jönni, hogy hasznosabb lehetsz a csapatodnak, ha inkább nem egy újabb ezredik homállyal próbálod a saját magad által aznapra lerombolt és megsemmisített önbizalmad egy újabb szerencsétlen próbálkozással felépíteni. Tudni illik ilyenkor dobásról-dobásra hibáról-hibára egyre kevesebb lesz az önbizalmad, és egyre kevésbé lesz esélyed pont emiatt, hogy javítsd a dobószázalékod. Hogy hogy tudsz ebből a lelki 22-es csapdából kijönni?

Ha nem dobsz egy darabig, és addig inkább a védekezésre használod fel a hibákból felgyülemlett adrenalinod (ami szintén csak rontaná a dobószázalékod, mert ha adrenalin dús állapotban van a tested akkor alap hogy jobban megremeg a kéz). Védekezésnél minden adrenalin ajándék, hisz kevésbé fáradsz olyankor és jobban tudod űzni emiatt a támadót.

De mondok egy másik tippet. Már úgy is mindenki tudja, hogy dobni fogod, nem is véletlenül dupláznak rád, mert tudják hogy bizonyításkényszerben vagy és úgyis rá fogod hányni a gyűrűre a labdát, hogy megmutasd magadnak, hogy képes vagy még rá. LEPD MEG ŐKET! PASSZOLJ!

Törj be, és amikor rádmozdulnak ketten, játszd ki annak a csapattársnak, akiről elmozdult a védő rád és így üresen maradt. Egyszerű nem?

Hidd el ha 1-2x elsütöd ezt, újra visszajön az önbizalmad is, ráadásul nem fognak 2-en 3-an rádváltani folyton, így duplán könnyebb lesz már támadnod. Szerintem érdemes megfogadni! Már csak azért is, mert bármilyen hihetetlen, de ez egy CSAPATJÁTÉK!

Egy egyszerű ökörszabályt találtam ki arra mikor mit kell tenni ha nálad a labda:

* Ha üresen állsz és van bent védő (és nagy gyakorlatod van a kinti dobásokban), akkor bizony rádobhatod a hármast. Nem kötelező, de javallott! Ez a te döntésed, akkor épp mennyire érzed magadban a herot.

* Ha üresen állsz, de nincs bent senki pattanóért, akkor tilos rádobni, mert nem lesz ugye aki szedje. Ne is vitatkozzatok ezen, hogy bedobjátok... Itt a statisztika dönt. Egyszerűen nem nyerhettek a számokkal szemben.

* Ha védő van rajtad és vannak bent. (max. meccset eldöntő szituációban emelheted rá) Ez tök logikus. Hacsak nem vagy Curry... Akkor ugye minden emberi logika felborulhat. De! Mikor is néztél utoljára tükörbe? Na! Láttál ott Curryt? Nem? Akkor ezt megbeszéltük!

* Vannak rajtad és nincsen bent saját ember lepattanón. Szigorúan tilos rádobni! Várd meg a csapattársakat amíg felértek, passzolgassatok (tudom, hogy furán hangzik, de van ilyen lehetőség a játékban). És várjátok meg, ameddig valaki üres lesz, és azt dobassátok. Ehhez persze nem árt, ha pontosan tud a csapat minden játékosa passzolni is. Tehát a passzokat is érdemes üres játékidőben gyakorolni!

6. Lépj már be!

Ez is az előző pontból jön. Az egyik leggyakrabban bekiabált kifejezés.

Végre az önzősködő csapattársnak leesik, hogy egy betörés után kiossza oldalra, de hiába teszi meg, ha a többiek nem lépnek be, így csak eladott labda lesz belőle. Ennek mi szokott a leggyakoribb oka lenni?

Vagy annyiszor önzőzött a delikvens ezt megelőzően, hogy már a saját csapattársai se hiszik el hogy ki fogja passzolni. Vagy lusta (de inkább mondjuk elegánsabban fáradt) a csapat többi tagja, és csak szvrik belépni. Pedig üres ziccerük lehetne, aminél kevés könnyebb kosár létezik.

7. Fent a kéééz!

Igen gyakori kifejezés ez is, mikor egy csapat zónát védekezik. Nem kell nagy ész hozzá, hogy egy rásegítésre alapuló védekezésnél mennyivel zavaróbb úgy támadni, ha a védőnek az égben vannak a csápjai. Ráadásul lepattanót is könnyebb úgy szerezni, hogy eleve fent volt a kezetek. mintha lógattátok volna, nem is beszélve a blokkokról.

8. Több láb!Nem is gondolnátok, hogy a Bikáson hányszor kell ezt bekiabálnom 1-1 rövid hárompontos homály dobás után... Ugyanis, ha nem tesztek a kinti dobásokba elég lábat, akkor bizony rövidek vagy ívetlenek lesznek a dobásaitok.

9. Az szedőőő!

Ezt legtöbbször azért kiabálom be, hogy megtörténjen a kizárás. De ha már ez el is marad sajnos gyakran, az a másik ok, hogy rájöjjön a labdának háttal álló védő, hogy teperhet a lepattanóért.

10. Fordulj meg!

Mikor zónavédekezésnél visszafutunk védekezni, de máris jön az indítás. Arra kell buzdítani a védőtársakat, hogy felvegyék a zóna védekezés alakzatát úgy, hogy már szembe legyenek a támadókkal. Nem is hinnétek ez is milyen gyakori kifejezés a pályán. A bambaság oxigénhiányos állapotban ugye nagy úr, és egy-egy sprint után nem is várható el a kevésbé edzett csapattársaktól, hogy ha épp nem is tudják hol vannak, de legalább ne háttal legyenek ott.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Hatalmas műmellekkel, ágaskodó mellbimbókkal ment az iskolába – fizetés nélküli szabadságra küldték a tanárt
A transznemű Kayla Lemieux tagadja, hogy mellei ne lennének igaziak, és szerinte minden vonatkozó szabályt betart a munkahelyén.

Link másolása

Fizetett szabadságra küldték kedden azt a transznemű gimnáziumi tanárt Kanadában, aki hatalmas műmellekkel és ágaskodó mellbimbókkal tanít, írja a New York Post. Kayla Lemieux kereskedelmet oktat egy ontariói középiskolában.

A Toronto Sun értesülése szerint Lemieux-t azután függesztették fel, hogy az oktatási miniszter és a régió parlamenti képviselői felemelték hangjukat a közösségi médiában nagy port kavaró fotók és videók miatt. A politikusok szerint az iskola üzemeltetője nem járt el kellő körültekintéssel az ügyben, amikor „nem a tanulók érdekeit és biztonságát helyezte előtérbe”.

Az iskolaszék hónapok óta védelmébe vette a transznemű tanárt, aki még 2021-ben kezdte meg a nővé alakulást. A szülők ugyanakkor teljesen kiakadtak, amiért Lemieux a gyerekek előtt mutatkozott a gigantikus mellprotézisekkel és a felsőjét szinte átszúró mellbimbókkal.

Az extravagáns külsejű tanár ügyét akkor kapta fel a nemzetközi sajtó, amikor a New York Post kiderítette, hogy a férfi iskolán kívül alig hordja feltűnő parókáját és mellprotézisét, valamint sminket sem visel. Ráadásul egy szomszédja elmondása szerint a többnyire teljesen hétköznapi tornacipőben, pulóverben és farmerben mászkáló férfi „rendkívül ritkán” viseli a botrányt kiváltó kiegészítőket a civil életében.

Lemieux akkor tagadta, hogy a lap fotóin szereplő férfi ő lenne, ahogy azt is, hogy a hatalmas mellei ne lennének igaziak. Kayla Lemieux szerint a szomszédai is hazudnak, amikor azt mondják, hogy másképp néz ki, mint ahogy az iskolában is lefotózták.

Lemieux azt mondta, hogy a hatalmas mellek nem protézisek, hanem a rendkívül ritka gigantomastia nevű betegség eredményei. A kórban szenvedőknél a mellszövetek gyors és túlzott növekedést okoznak.

A tanárt azután küldték fizetett szabdságra, hogy a felháborodott szülők januárban olyan szabályzat kidolgozását javasolták, mely megköveteli a „megfelelő és professzionális” megjelenést. Lemieux a New York Postnak azt mondta, hogy be fogja tartani a szabályzatban szereplő előírásokat, ugyanakkor nem gondolta azt, hogy bármi gond lett volna az öltözködésével.

Kayla Lemieux egyik korábbi iskolaszéki meghallgatásáról ebben a videóban közöltek részleteket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
Eljátszotta mobilon a családja teljes vagyonát egy 13 éves lány, miután véletlenül megtalálta anyja bankkártyáját
A fizetős online játékok rabjává vált kínai kislány nem volt irigy: osztálytársainak is utalt a családi pénzből, hogy ők se unatkozzanak.

Link másolása

Megtalálta anyja bankkártyáját, majd azt a saját telefonjához hozzáadva öt hónap alatt elköltötte mobiljátékokra a családja minden megtakarítását egy 13 éves diáklány Kínában.

Az édesanya csak akkor vette észre, hogy eltűnt a bankszámlájáról a család összekuporgatott vagyona, amikor lánya bentlakásos iskolájából jelezték neki, hogy gyereke túl sok időt tölt fizetős mobiljátékokkal.

A 13 éves kislány év elején találhatta meg anyja bankkártyáját, majd miután hozzáadta a saját mobiljához, májusig több mint húszmillió forintnak megfelelő összeget költött el róla online telefonos játékokra. A fiatal lány tíz osztálytársának is utalt át összesen négymillió forintnyi összeget, hogy ők is játszhassanak.

Az öt hónapnyi mobiljáték-maraton nyomán a család bankszámlája teljesen kiürült. A lány a helyi sajtónak azt mondta, nem tudta, honnan jön a játékokra elköltött pénz, és azt sem vette észre, hogy mekkora összeget játszott el.

Forrás: RTL, Insider


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Újabb rendőrnő döntött a vetkőzés mellett – A 41 éves ex-tiszt sokkal jobban keres képeivel az OnlyFansen
A brit nőnek minden szinten jobban megéri ez a karrier, mint a rendőrtiszti. Szerinte előző munkahelyén egyáltalán nem becsülték meg.

Link másolása

Felhagy a bűnüldözéssel, és OnlyFans-modellnek áll Kerri Andrews, alias Nyssa Valentina brit rendőr – írja a Daily Mail. A 41 éves tiszt azt mondja: bár munkája során sokszor az életét kockáztatja, mégsem érzi úgy, hogy főnökei részéről megbecsülés érné, így azonnali hatállyal felmond 8 éve meglévő munkahelyén, és az online erotikus oldalak világában kezd új karrierbe.

„Ez egy teljesen más irány számomra, de újra kell élnem az életemet, mert annyira kiábrándultam a rendőri szolgálatból” – nyilatkozta a lapnak Andrews. Hozzátette:

„Izgatott vagyok, hogy az OnlyFans-szel dolgozhatok, és fogalmam sincs, hogyan fog alakulni az egész. De nem akarok valahol megragadni, csak azért, mert bizonyos szintű megélhetést biztosít. Bármi is történik, most én irányítom a saját jövőmet”.

Nyssa Valentina oldalára havi 11 fontért lehet feliratkozni, és mivel igen szép számmal kedvelik (természetesen nem szabvány szerinti) "egyenruhás" fotóit, egyelőre nem küzd anyagi nehézségekkel a váltás miatt.

A tiszt szerint a kilépés egyik fő oka, hogy a Szakmai Szabványügyi Igazgatóság vizsgálatot indított ellene két évvel ezelőtt, miután egy kollégája jogtalanul vádolta meg azzal, hogy dominaként keresett mellékvállalkozást. Szerinte ez teljes hazugság, és csak besározni akarták ezzel. Mint mondta: régen abban hitt, hogy rendőrként az igazság oldalán harcol, nagyon kiábrándította, hogy ennek ellenére irodai pletykák alapján fel lehetett menteni pozíciójából.

Kerri Andrews nem az első a brit rendőrségen, aki az utóbbi időben erotikus karrierváltásba kezdett. Néhány hete egy Samantha Lee nevű rendőrtisztről derült ki, hogy erotikus fotóival keres pénzt. Őt végül a rendőrségtől azért távolították el, mert súlyos mulasztást követett el, amikor nem tartóztatott le egy Wayne Couzens nevű férfit, aki aznap gyilkolta meg áldozatát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Bizarr tengeri lényt videóztak le, senki nem tudja, milyen állat lehet
A dél-karolinai Pawleys-szigetnél készült a felvétel, amin egy tintahalszerű lény látható. De az is lehet, hogy egy tengeri csiga, vagy egy tengeri nyúl van a videón.

Link másolása

Egy furcsa külsejű tengeri lényről készült videó Dél-Karolinában, a kutatók nem tudják, hogy milyen állat lehet a felvételen.

A videó a Pawleys-szigetnél készült egy híd közelében. A felvételen szereplő lénynek mintha szárnyai és csőre lenne, de a formája nem hasonlít egy madárra. A Dél-Karolinai Természeti Erőforrások Minisztériumának tisztviselői nem tudják milyen állatról lehet szó. A felvételt elküldték a charlestoni Tengeri Erőforrások Kutatóintézetének is, hátha ők megoldják a rejtélyt.

Brad Panovich meteorológus azt mondta, neki

elsőre tintahalnak tűnt a lény, de most már inkább azt gondolja, hogy egy tengeri csigáról, vagy egy tengeri nyúlról lehet szó.

Ezek a fajok azonban Florida és nyugati part melegebb vizeiben élnek.

(Forrás: indy100.com)


Link másolása
KÖVESS MINKET: