hirdetés

FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

10 leggyakoribb bekiabálás a kosárpálya széléről

Ahogy minden kosármeccsen úgy az utcai meccseken is mindig jönnek okos vagy kevésbé okos jó tanácsok a pálya széléről...

Link másolása

hirdetés
A BIKÁS PARK kosárlabdapályája egy zarándokhely, ahová nem csak a sport szeretete vonz ki évről évre, hanem tudod, hogy a legjobb spanod is üvöltve fog elküldeni fenébe, ha nem hajtasz rendesen!

Ahol minden héten háború van. Ahol, ha nem tudsz játszani kockásra ülöd a feneked a kispadon, és ahol hiába vagy nagy király, ha nem passzolsz, nem fogsz labdát kapni. És ahol sosincs himi-humi cselezgetés előrehaladás nélkül.

Kummert Krisztián Gonzales olyan feltétellel tanítgatja a srácokat, hogy a tudást csak kölcsön kapták, és tovább kell adniuk, ha valaki még kezdőbb náluk.

A pályaszéli bekiabálások között vannak olyan kifejezések, amik akár egy nap 100x is el tudnak hangozni. Gondoltam, most picit rendet teszek a fejekben, hátha marad belőle kintre is, mikor kijöttök játszani.

Végül is senki se úgy kezdte ezt a sportot, hogy ezeket már tudta... nem? A fényképek ahogy mindig, most is csak illusztrációk, semmi célzási szándék nem áll mögöttük a képeken szereplő személyekre!

1. Indulóóó!!!

hirdetés

Ezt legtöbbször akkor kiáltjuk be, amikor megszerezte az ellenfél a labdát és van elől induló ember. Akinél épp a labda található, képtelen felnézni, hogy neki is feltűnjön az elől hiába futó csapattársa, hanem notórikusan pumpálja a labdát lefelé nézve. De frankón! Mintha kötelező lenne minden passz előtt minimum háromszor leverni, akár 2-3 védő ostroma között is azt a fránya lasztit...

2. Nézz már fel!

Ez tulajdonképpen az első eset azon verziója, amikor szintén képtelen a labdás szabadulni a labdától 2-3 védővel, de nem veszi észre a mellette jobbról és balról is található üresen álló csapattársait, mert ahogy az első pontban is írtam. Pumpálni ugye feelinges, meg menő. Felnézni úgy tűnik kevésbé.

Ja, nem! Ez mindig képzetlenségből jön, mert az adott játékos még nem elég gyakorlott ahhoz, hogy lefelé nézés nélkül is biztosan uralja a lasztit. Sosem tudom eldönteni, hogy az a szomorúbb hogy képzetlen, vagy az, hogy sosem látom az ilyen figurákat egy-egy hasonló helyzet beégése vagy eladott labdája után se gyakorolni, így ez a 22-es csapdája marad. Védőként álom egy ilyen játékos higgyétek el!

Van még egy ennél is gyakoribb idegesítő szituáció, mikor előszeretettel kiabáljuk be az "Indulóóó!" kifejezést. Mikor kaptatok egy pontot, és a labdához legközelebbi ember bánatosan komótosan megy az alapvonal felé mélázva. Mondván hogy megint szarabb helyzetben a csapat, ahelyett, hogy gyorsan kiugrana a labdával az alapvonalra felnézve előre és indítva az egyik gyors embert, aki egy pontos passzal könnyű pontot szerezhetne indításból és rögtön minden gond elszállhatna egy szempillantás alatt.

A kosárlabda ebben is az életre nevel én ezt vallom. Sosem vezet sehová az önsajnálat. A gyors helyzetfelismerés viszont a legtöbbször sikerhez vezet. Ne feledjétek, az életben mindig felfelé kell tekinteni. A kosárlabdában sincs ez másként. Már ha boldogok szeretnétek lenni. (az életben is nem csak a pályán... nálam a kettő amúgy sem elválasztható!)

3. Kizárááás?!

Adott a szituáció, amikor a lepattanóért küzdenek optimális esetben a támadó és védő játékosok. Az megvan? Nos, ilyenkor lenne kardinális jelentőségű, ha tudnák a játékosok, hogy mi is a kizárás: egy laza mozdulattal tedd magad mögé az ellenfeled és akkor pontosan a kezedbe fog esni a labda.

Fura nem? Csak ki kéne próbálni párszor, nem? Már csak azért is érdemes, mert ha védő vagy a szituban akkor rögtön indulhatsz vele... Sőt indíthatsz is belőle! (már ha a 2. pont szerint felnézel és tudsz is pontosan indítani, mert gyakoroltad azt is) Ha viszont támadó vagy, akkor újabb esélyed nyílik a támadásra. Ez ilyen egyszerű!

Lehet, hogy azt hiszed, sok pattanóval nem lehet meccset nyerni, de ha sok pattanót szedsz sokkal több az esélyed, ha az aktuális napon pl. a csapatod gyengébb dobóteljesítményt hoz, hogy 2x annyi lehetőségből mégis több pontot dobhasson mintha fele annyi pattanót szedtetek volna. Tehát, ha szigorúan vesszük, sok pattanóval nagyobb esélye a győzelmeteknek is. Érdemes megfontolni, hogy az ember csináljon a dobások után közvetlenül kizárást is. Sokszor még NB1-es meccseken is szomorúan látom, hogy erre még mindig nem fektettek az edzők elég hangsúlyt. Ti viszont még mindig megtehetitek edzői utasítás nélkül is, ugyanis ez kosársuli első osztályos tananyag. Sosem késő elsajátítani.

4. Dobd már rá!

Üresben van a csapattárs, van is bent ember a lepattanóért, de a forma valami ismeretlen okból mégse dobja rá amit ugye rá kéne. Nem is ragozom tovább! Ennek lehet oka túlzott önbizalomhiány, vagy a csapattársak által a játékosra tett nyomás a folyamatos [email protected]ások által. 1000 oka lehet. Ebből a tanulság micsoda?

Sose [email protected] a csapattársad, inkább mindig biztasd! Gyakran használom még a "Suhintsd meg!" vagy a "Lőtáv!" kifejezéseket is ugyanerre.

5. Ne dobj már rá minden szart!

Megvan amikor a span 10/2-es dobószázaléknál még ráveri a 11. kinti dobást is két emberről ami a gyűrűt se éri?

Van az a pillanat, amikor rá kéne jönni, hogy hasznosabb lehetsz a csapatodnak, ha inkább nem egy újabb ezredik homállyal próbálod a saját magad által aznapra lerombolt és megsemmisített önbizalmad egy újabb szerencsétlen próbálkozással felépíteni. Tudni illik ilyenkor dobásról-dobásra hibáról-hibára egyre kevesebb lesz az önbizalmad, és egyre kevésbé lesz esélyed pont emiatt, hogy javítsd a dobószázalékod. Hogy hogy tudsz ebből a lelki 22-es csapdából kijönni?

Ha nem dobsz egy darabig, és addig inkább a védekezésre használod fel a hibákból felgyülemlett adrenalinod (ami szintén csak rontaná a dobószázalékod, mert ha adrenalin dús állapotban van a tested akkor alap hogy jobban megremeg a kéz). Védekezésnél minden adrenalin ajándék, hisz kevésbé fáradsz olyankor és jobban tudod űzni emiatt a támadót.

De mondok egy másik tippet. Már úgy is mindenki tudja, hogy dobni fogod, nem is véletlenül dupláznak rád, mert tudják hogy bizonyításkényszerben vagy és úgyis rá fogod hányni a gyűrűre a labdát, hogy megmutasd magadnak, hogy képes vagy még rá. LEPD MEG ŐKET! PASSZOLJ!

Törj be, és amikor rádmozdulnak ketten, játszd ki annak a csapattársnak, akiről elmozdult a védő rád és így üresen maradt. Egyszerű nem?

Hidd el ha 1-2x elsütöd ezt, újra visszajön az önbizalmad is, ráadásul nem fognak 2-en 3-an rádváltani folyton, így duplán könnyebb lesz már támadnod. Szerintem érdemes megfogadni! Már csak azért is, mert bármilyen hihetetlen, de ez egy CSAPATJÁTÉK!

Egy egyszerű ökörszabályt találtam ki arra mikor mit kell tenni ha nálad a labda:

* Ha üresen állsz és van bent védő (és nagy gyakorlatod van a kinti dobásokban), akkor bizony rádobhatod a hármast. Nem kötelező, de javallott! Ez a te döntésed, akkor épp mennyire érzed magadban a herot.

* Ha üresen állsz, de nincs bent senki pattanóért, akkor tilos rádobni, mert nem lesz ugye aki szedje. Ne is vitatkozzatok ezen, hogy bedobjátok... Itt a statisztika dönt. Egyszerűen nem nyerhettek a számokkal szemben.

* Ha védő van rajtad és vannak bent. (max. meccset eldöntő szituációban emelheted rá) Ez tök logikus. Hacsak nem vagy Curry... Akkor ugye minden emberi logika felborulhat. De! Mikor is néztél utoljára tükörbe? Na! Láttál ott Curryt? Nem? Akkor ezt megbeszéltük!

* Vannak rajtad és nincsen bent saját ember lepattanón. Szigorúan tilos rádobni! Várd meg a csapattársakat amíg felértek, passzolgassatok (tudom, hogy furán hangzik, de van ilyen lehetőség a játékban). És várjátok meg, ameddig valaki üres lesz, és azt dobassátok. Ehhez persze nem árt, ha pontosan tud a csapat minden játékosa passzolni is. Tehát a passzokat is érdemes üres játékidőben gyakorolni!

6. Lépj már be!

Ez is az előző pontból jön. Az egyik leggyakrabban bekiabált kifejezés.

Végre az önzősködő csapattársnak leesik, hogy egy betörés után kiossza oldalra, de hiába teszi meg, ha a többiek nem lépnek be, így csak eladott labda lesz belőle. Ennek mi szokott a leggyakoribb oka lenni?

Vagy annyiszor önzőzött a delikvens ezt megelőzően, hogy már a saját csapattársai se hiszik el hogy ki fogja passzolni. Vagy lusta (de inkább mondjuk elegánsabban fáradt) a csapat többi tagja, és csak szvrik belépni. Pedig üres ziccerük lehetne, aminél kevés könnyebb kosár létezik.

7. Fent a kéééz!

Igen gyakori kifejezés ez is, mikor egy csapat zónát védekezik. Nem kell nagy ész hozzá, hogy egy rásegítésre alapuló védekezésnél mennyivel zavaróbb úgy támadni, ha a védőnek az égben vannak a csápjai. Ráadásul lepattanót is könnyebb úgy szerezni, hogy eleve fent volt a kezetek. mintha lógattátok volna, nem is beszélve a blokkokról.

8. Több láb!Nem is gondolnátok, hogy a Bikáson hányszor kell ezt bekiabálnom 1-1 rövid hárompontos homály dobás után... Ugyanis, ha nem tesztek a kinti dobásokba elég lábat, akkor bizony rövidek vagy ívetlenek lesznek a dobásaitok.

9. Az szedőőő!

Ezt legtöbbször azért kiabálom be, hogy megtörténjen a kizárás. De ha már ez el is marad sajnos gyakran, az a másik ok, hogy rájöjjön a labdának háttal álló védő, hogy teperhet a lepattanóért.

10. Fordulj meg!

Mikor zónavédekezésnél visszafutunk védekezni, de máris jön az indítás. Arra kell buzdítani a védőtársakat, hogy felvegyék a zóna védekezés alakzatát úgy, hogy már szembe legyenek a támadókkal. Nem is hinnétek ez is milyen gyakori kifejezés a pályán. A bambaság oxigénhiányos állapotban ugye nagy úr, és egy-egy sprint után nem is várható el a kevésbé edzett csapattársaktól, hogy ha épp nem is tudják hol vannak, de legalább ne háttal legyenek ott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Orvosi hiba miatt érzéstelenítés és altatás nélkül esett át szívműtétjén egy idős brit asszony

Előbb az altatóból kapott túl keveset, majd az értéstelenítőt cserélték össze. Orvosai szerint csoda, hogy él.

Link másolása

hirdetés

Műtétje óta rémálmai vannak annak az idős brit asszonynak, akit egy orvosi hiba miatt nem altattak el a beavatkozás alatt, ám nem tudott szólni az orvosoknak, így az egész műtét alatt ébren volt - írja a The Sun.

A most 77 éves Patricia Otty szívbántalmakkal küzdött, amikor 2017-ben beutalták egy szívbillentyű-cserére az angliai Plymouth egyik kórházában. Az altatáshoz 125 milligramm thiopentált kapott, amely feleannyi, mint amennyit egy hozzá hasonló korú és testtömegű nőnek kapnia kéne.

A mulasztások azonban itt nem értek véget:

a fájdalomcsillapító hatású fentanil helyett véletlenül kálium-kloridot kapott, amelyet a méreginjekció általi kivégzéseknél szoktak használni. Az utóbbi miatt a nőnek leállt a szíve, és újra kellett éleszteni.

Az izmok elernyedésének elősegítéséhez rokurónium-bromidot kapott, amelytől mozdulatlanná vált.

hirdetés

A hatványozott hibázás végül azt eredményezte, hogy nem aludt el, érzéstelenítve sem volt, viszont nem tudott mozogni és beszélni, hogy elmondja mindezt az orvosoknak - az egész műtét alatt a tudatánál volt.

A hibát akkor fedezte fel az egyik asszisztens, amikor megtalálta kikészítve a fel nem használt fentalint. A szakvélemény szerint kész csoda, hogy az idős asszony életben maradt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Többszáz rejtélyes csomagot kapott egy nő, a mai napig nem derült ki, honnan

Naponta érkeztek az újabb teherautók, és elhalmozták dobozokkal a bejáratot.

Link másolása

hirdetés

Még mindig nem világos, ki és miért küldött több száz csomagnyi szilikonbetétet egy amerikai nőnek, ám végül jótékonykodás lett a bizarr történet vége - írja az NBC News.

Jillian Cannan nem lepődött meg, amikor több doboz várta őt az amerikai Buffalóban található házuk portáján, mivel saját vállalkozása számára gyakran rendel nagyobb tételben különböző dolgokat. A csomagok mindegyikében olyan szilikonbetétek voltak, amelyeket a maszkokhoz lehet használni, hogy ne érjen hozzá az anyag az illető szájához. Ekkor még azt hitte, hogy biztosan a cégtársa rendelte őket valamilyen projekthez, azonban néhány nappal és 100 dobozzal később már biztos volt abban, hogy valaki szórakozik vele. A csomagokat az Amazon szállította ki, akikkel kapcsolatba lépett, mindez azonban nem vezetett eredményre. A cégnél ugyanis azt mondták, hogy nem visszakereshető a feladó, és mivel csak a címzett elérhetősége volt megadva, így a nőé az összes csomag.

A dobozcunami tovább folytatódott, voltak olyan napok, amikor teljesen eltorlaszolták az ajtót a dobozok, Cannan pedig már szinte naponta konzultált az Amazon ügyfélszolgálatával, hogy az áldatlan helyzet megoldódjon.

Többszáz csomag után végül sikerült lenyomozniuk az eredeti rendelést, és törölniük belőle a címet, így nem jött több csomag, azonban továbbra is rejtély, hogy ki és miért küldött ennyi szilikonbetétet a nőnek.

Cannan pedig ott állt több tízezer maszkbetéttel, végül úgy döntött, hogy

igyekszik a pozitívumot kihozni a történtekből, és vállalkozásával olyan kis maszkcsomagokat állít össze a kórházban levő gyerekeknek, amelyben a gyerekek maguk dekorálhatják ki az eszközt.

Ehhez az Amazon segítségét is kérte, mégpedig abban, hogy adományozzanak még hozzávalókat a kis csomaghoz. A cég először visszautasította a nő ajánlatát, később azonban mégis rábólintott, így meglesz a megfelelő helye a tengernyi szilikonbetétnek.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

6 hétig feküdt holtan a hajón az olasz kapitány, mert nem engedték kikötni a járművet

A kapitány vélhetően a koronavírusba halt bele, amely a család szerint elkerülhető lett volna.

Link másolása

hirdetés

Hat hétig feküdt a kapitány holtteste a hajó egyik kabinjában, miután a járványhelyzet miatt egy kikötő sem engedte kikötni a hajót. A 61 éves olasz férfi családja igazságot követel - írja a CNN.

Angelo Capurro márciusban indult Olaszországból újabb megbízatásra, egy 25 napos ázsiai útra az Ital Libera nevű olasz teherhajóval. A 61 éves kapitány március 27-én indult Triesztből, ahol előtte negatív koronavírus-tesztet produkált. Onnan Dohába majd Johannesburgba repült, végül Durban kikötőjéből indult útra a hajójával Szingapúr felé április elsején.

Capurro másnap rosszul lett: köhögni kezdett, mellkasi fájdalmai és légzési nehézségei voltak.

Családja telefonon tartotta vele a kapcsolatot, elmondásuk szerint a férfi képtelen volt köhögés nélkül beszélni, és állapota gyorsan romlott. Néhány nappal később már ki sem tudott szállni az ágyából, a szobájában különítették el a többiektől, ahová az egyik kijelölt matróz vitt neki gyógyszert és élelmet. A kezelést az is nehezítette, hogy a járművön nem utazott hajóorvos, a kijelölt egészségügyi felelős pedig éppen Capurro volt. A kapitány paracetamollal próbálta kezelni magát, valamint oxigént is talált a hajón. A család jelezte a hajót birtokló cégnek, az Italia Marittimának - amely épp annak az Evergreen Marine Corporationnek az olasz hajóosztaga, amely a Szuezi-csatornában elakadt Ever Givent is birtokolja -, hogy a kapitány állapota rohamosan romlik, és orvosi segítségre van szüksége. A feleség kérését állítása szerint elutasították. Capurro közben a hajón elvégzett egy gyorstesztet, amely negatív eredményt mutatott. A kapitány két nappal később meghalt.

A hajó ekkor három napnyira volt Szingapúrtól, a feleség pedig ismét telefonálgatásba kezdett, hogy férje holttestét hazajuttassa.

"Ezzel kezdetét vette egy groteszk és embertelen kálvária"

- mondta el a lapnak Raffaella Lorgna, a család ügyvédje.

hirdetés

A hajót ugyanis a járványügyi helyzet miatt egy kikötő sem akarta fogadni. Az Italia Marittima közleménye szerint az olasz külügyminisztérium és több olasz nagykövetség is megpróbálta elintézni, hogy valamely közeli ország kikötője fogadja a hajót, ám a szigorú járványügyi előírásokra hivatkozva egyik kikötő sem engedte partra szállni a 20 fős legénységet. Indonézia, Szingapúr, Malajzia, Thaiföld, Vietnam, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és a Dél-afrikai Köztársaság sem engedte be a legénységet. A hajó Malajzia fővárosában, Jakartában horgonyozott, ám a legénység itt sem szállhatott partra, és a kapitány teste is a hajón maradt. További bizonytalanságra adott okot, hogy nem volt ismert, hányan kapták el a kapitánytól a hajón a betegséget. A cég közleménye szerint végül 14 napos karanténba került az egész legénység, mivel többen pozitív tesztet produkáltak. A karantén leteltekor a kapitány holtteste már hatodik hete feküdt egy raktárhelyiségben, mivel a hajón nem volt más módja a holttest elhelyezésének.

A család tudomása szerint a holttest nagyon rossz állapotban volt, és előfordulhat, hogy emiatt a boncolás sem fogja tudni kideríteni, miben is halt meg pontosan a kapitány.

Ezt követően tudták átvenni a holttestet, amelyet aztán vissza kellett juttatni Olaszországba. A hajó új kapitányára azonban szintén egyhetes izoláció várt, így végül csak május 26-án indulhattak vissza. A hajó a kapitány holttestével június 14-én futott be az olasz Tarantóba, ahol már a család is várta érkezését.

"Megéltük ezeket a megpróbáltatásokat, két hónapot vártunk erre a pillanatra, és végre hazai földön tudhatjuk őt, miután partra szállhatott a teste arról a hajóról, amely az élete volt, és végül ez vált a halála helyszínévé is"

- mondta el Ezio Succa olasz lelkész beszédében, amikor a kapitányt a hajókürt szavára ünnepélyesen leszállították a hajóról.

A család most jogi útra tereli az ügyet, és kivizsgálást kérnek, úgy vélik ugyanis, hogy egyrészt orvosi segítséggel elkerülhető lett volna a tragédia, másrészt a cég egyáltalán nem kezelte megfelelően az esetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

Megszökött egy angliai vágóhídról a vemhes malac, petíció indult, hogy ne kerüljön vissza

Mathilda kiharcolta magának és kicsinyeinek a szabadságot.

Link másolása

hirdetés

Hatezren írták alá azt a petíciót, amellyel megmentettek egy szökött malacot és kilenc kölykét a vágóhídtól - írja a Daily Star.

A Mathilda nevű malac az állatvilág új szabadságharcosa azt követően, hogy

a vemhes malac kitört a vágóhídról, ahol a biztos halál várt volna rá és kismalacaira, és elszökött.

Az angliai Ollerton közelében található erdős részen aztán megszülte kicsinyeit, ekkor talált rá egy döbbent kutyasétáltató a kilenc kismalacot szoptató anyadisznóra a természet közepén.

Azonnal értesítette az állatmentőket, akik be is fogták a malaccsaládot. Hamar kiderült, hogy egy vágóhídi szökevényről van szó, akit a gazdái érthető módon vissza akartak kapni, így a hirtelen jött szabadságnak vége is szakadt, amikor az állatokat visszavitték a vágóhídra. Az állatmenhely azonban az internet erejét hívta segítségül, és petíciót indítottak a malacok megmentésért, mely nagyon rövid idő alatt lett hihetetlenül sikeres:

több mint hatezren írták alá a világ minden részéről, amellyel végül elérték, hogy a malaccsalád megmeneküljön a vágóhídtól.

Mathildát és a kilenc kismalacot visszaszállították a menhelyre, és amint a kicsinyek nagyobbak lesznek, böllérmentes, boldog családot keresnek nekik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: