hirdetés
palkovics_laszlo-2.jpg

Ellenzék: megkésett és sovány a kormány gazdaságélénkítő programja

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

A kormány bérkiegészítő támogatását az állami hivataloknál kell igényelni, nem jár automatikusan, ahogy Németországban és Ausztriában. Az elmúlt évek tapasztalataiból valószínűsíthető, hogy sok kis- és középvállalkozás várhatóan nem kap majd segítséget - mondta.

MSZP: a kormány folyamatosan 2-3 hetes késésben van

A kormány folyamatosan 2-3 hetes késéssel reagál a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra, ami miatt már mintegy 100 ezer magyar munkavállaló vesztette el állását - mondta Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke. Úgy véli, a kormány nem ad segítséget az árbevételüket elvesztő vállalkozásoknak és a munkájukból elbocsátott munkavállalóknak. Az MSZP továbbra is követeli, hogy a jelenlegi 3 hónapról hosszabbítsák 6 hónapra az álláskeresési járadék folyósítását, annak legkisebb összegét pedig állapítsák meg 100 ezer forintban. Kevésnek tartják a járvány elleni védekezési csomagban található forrásokat, mivel abba szerintük csak az "önkormányzatok megsarcolása" és a különadók kerültek a már meglévő tartalékok mellé.

A kormány most is a kiválasztott keveseket támogatja és nem minden magyar embert. Példaként említette, hogy szerintük a Fidesz egyértelműen "saját oligarcháit" akarja segíteni a vendéglátásra szánt összesen 600 milliárd forintos kamatmentes állami hitellel.

A párt a nyugdíjasoknak az idei évre összesen 6,5 százalékos nyugdíjemelést szeretnének, valamint a gyermekgondozási táppénz kiterjesztését a 14 év alatti gyermekekre otthon vigyázó szülőkre.

Az LMP soványnak tartja a kormány mentőcsomagját

Az LMP szerint sovány a kormány mentőcsomagja, nem jelent megoldást sem a munkanélküli embereknek, sem a nyugdíjasoknak, sem a szociálisan rászorulóknak - mondta az ellenzéki párt társelnöke, Schmuck Erzsébet. A mostani kritikus helyzetben ismét magára hagyta a nyugdíjasokat, a 70 százalékos munkabértámogatással pedig egy hónapot késlekedett, aminek eredményeként több egyébként megmenthető munkahely szűnhetett meg. Kiemelkedően fontosnak nevezte a magyarországi élelmiszerellátás biztosítását. Szerinte

nem a "hűbérbirtokokat", hanem az őstermelőket, családi- és kisgazdálkodókat kellene támogatni a bio- és tájgazdálkodás ösztönzése mellett. Kezdeményezte továbbá egy szolidaritási adó kivetését azokra, akik az elmúlt években állami megrendelésekből szereztek nagy bevételeket.

Egy ilyen "osztalék különadó" több milliárd forintos tételt jelentene például Mészáros Lőrinc esetében - mondta.

Jobbik: fékezett habzású a kormány intézkedéscsomagja

Fékezett habzásúnak nevezte a kormány intézkedéscsomagját keddi online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A csomag konkrétumainak egy része hiányzik, a látható elemek alapján pedig "a bajba került emberek egy szűk szeletének munkabéréből egy kis részt próbál kipótolni" a kormányzat, miközben nem gondol azokra, akik már elvesztették állásukat.

Minden magyar munkavállaló bérének 80 százalékát garantálni kell és a költségvetési befizetések, a leállítható kormányzati beruházások, "értelmetlen piramisépítések" mellett bővítenék a közteherviselést is

- mondta. Ezrét nagyobb befizetéseket kellene tenniük a tavaly 600 milliárd forintnál nagyobb profitot elérő bankszektor cégeinek és azoknak a multinacionális vállalatoknak, amelyek "ezermilliárdos nagyságrendben viszik ki Magyarországról a profitot".


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ormeny-jegeso.jpg

Döbbenetes felvételek: méteres jégeső bénította meg Örményország második legnagyobb városát

Brutális, majdnem két órán át tartó felhőszakadás és jégeső csapott le a városra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Heves zivatar csapott le hétfőn Örményország második legnagyobb városára, az ország északnyugati részén fekvő Gjumri-ra. A majdnem 2 órán át tartó felhőszakadás mellett kiadós jégeső is sújtotta a várost, ami jeges árvizet idézett elő - írja az Időkép.hu.

A vihar után helyenként méteres vastagságú jég borította az utcákat, megbénítva a közlekedést is, autókat ejtve fogságba. Kotrógépeket is segítségül hívtak az utak megtisztítására.

Videók is készültek az esetről:

Severe Hail and Floods Hit Gyumri, Armenia - Jul. 13, 2020

կարկուտ #ջրհեղեղներ #Գյումրի

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
iskolaor-illusztracio.jpg

Ezekben az iskolákban lesz iskolaőrség szeptembertől

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre; feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van - áll a közleményben.

A tárca tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség.

Az intézmények nevét és címét az alábbi linken letölthető táblázat tartalmazza.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola - amennyiben kéri - bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe - tudatták.

hirdetés

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között - emlékeztet a közleményben a minisztérium.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kaleta-gabor-1.jpg

HVG: Kaleta Gábor ügyvédje kilép a szexuális abúzust átélt gyerekeket segítő egyesületből

Sokan érezték összeférhetetlennek az ügyvéd két tevékenységét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Mester Csaba, Kaleta Gábor ügyvédje kilép a Fehér Liliom Egyesületből - értesült a HVG.

Kaleta Gábor, volt perui nagykövet egy év börtönbüntetést kapott, 2,5 évre felfüggesztve, valamint 540 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, amiért 19 ezernél több pedofil képet tartott a számítógépén. Az ítélet azonban nem jogerős, mert Kaleta Gábor enyhítésért fellebbezett.

A Kaleta-ügyben az indulatokat tovább tüzelte az a tény, hogy a volt nagykövet ügyvédje, Mester Csaba épp egy olyan civil szervezetnek, a Fehér Liliom Egyesületnek a tagja, amely a szexuális abúzust átélt gyerekeket segíti. A HVG megtudta, Mester Csaba már bejelentette, hogy kilép onnan.

Az egyesület vezetője, Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológus a lapnak azt mondta, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy az abuzált gyerekeket segítő alapítvány egyik munkatársa gyermekpornográfia miatti ügyben az elkövető védőjeként is eljár.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szamitogep-tanulas-diakok-pixabay.jpg

Új tantárgy jön az iskolákban: digitális kultúra lesz az informatika helyett

Már szeptemberben bekerül az órarendbe, és új tankönyvsorozat is készül hozzá.
Illusztráció: Tomasz_Mikolajczyk/Pixabay - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Új tantárgyat vezetnek be szeptembertől az általános és középiskolákban. Az informatika helyett digitális kultúrát tanulhatnak majd a diákok - írja a Magyar Nemzet.

Nemcsak a tantárgy elnevezése lett más, ugyanis teljesen új tankönyvsorozat készül a digitális kultúra tananyagához az általános iskola 3. osztályától a gimnáziumok 11. évfolyamáig.

Ebből eddig az ötödikes és a kilencedikes tankönyv készült el, de már megkezdődött a hatodikos és tizedikes tankönyvek tervezése is - árulta el a lapnak Farkas Csaba tananyagfejlesztő.

Az új tananyag három fő témakör köré épül:

digitális írástudás (szöveges, rajzos, táblázatos dokumentumok készítése, internetes kommunikáció)

hirdetés

problémamegoldás (algoritmusok, adatmodellek, adatbázisok, táblázatkezelés)

információs technológiák (robotika, webes és mobiltechnológiák).

A szakember szerint a legfontosabb változás az új tankönyvekben az algoritmizálás-kódolás témakörének megerősítése és az információs technológiák hangsúlyosabb megjelenítése, a cél pedig az, hogy fejlesszék a diákok kreatív gondolkodásását.

Példaként említette, hogy az ötödik osztályosok már megtaníthatnak egy robotot arra, hogyan találjon ki a labirintusból, vagy vezérlőeszközöket taníthatnak meg a kő-papír-olló játékra, de azt is megtanulhatják, mit tegyenek internetes zaklatás esetén. Kilencedikben a gyerekek már videót állíthatnak össze, optikai csalódásokat ábrázolhatnak, logót és weblapot készíthetnek, statisztikai adatokat elemezhetnek és programot írhatnak.

A digitális kultúra órán a tanulóknak már nem lesz szükségük füzetre és tollra, a tananyagot pedig a hétköznapi környezetükből vett vagy iskolai problémákhoz kapcsolódó feladatokkal sajátíthatják el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!