ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Ezekre figyelj, hogy ne csaljanak ki tőled pénzt a neten - 5 tipp, hogy biztonságban tudhasd magad

Van néhány tippünk, amelyekkel nem lőhetsz mellé. Ha még nem estél a csalók csapdájába, akkor azért, ha már megtörtént a baj, akkor azért olvasd el cikkünket.

Link másolása

Felmérések bizonyítják, hogy egyre inkább a kényelmes online rendelést és vásárlást választjuk, akár előre online fizetve a megrendelt termékért, amit aztán házhoz hoz a futár. Nincs is gond azzal, ha haladunk a korral, a baj csak az, hogy a bűnözők sok esetben kihasználják figyelmetlenségünket, így könnyen pórul járhatunk. Egyértelmű növekedés látható a csalási kísérletek számában, az utóbbi években pedig a megtévesztésen, pszichológiai manipuláláson alapuló visszaélések kerültek előtérbe.

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy nem igazán manipulálhatók, velük biztosan nem történhet meg ilyen. Szinte mindenki hallott már olyan sztorit, amikor egy ismerőse gyanútlanul rákattintott egy linkre, vagy egy magát banki ügyintézőnek kiadó telefonálónak árulta el netbankos hozzáférésének adatait.

A csalók sokszor az egyedi ajándékok iránti fogékonyságunkat és az idő rövidsége miatti sietséget használják ki,

és szereznek meg érzékeny információkat. Reméljük, sokunknak sikerült problémamentesen vásárolni karácsonyra, de még mindig nem egyedi az az eset, amikor valakit nagy pénzügyi kár ér, mert egyszerű, könnyen kitalálható jelszava miatt beléptek a fiókjába, vagy mert ráklikkelt egy ál-linkre.

Az OTP Bank és a Visa közös kampányában pont az ilyen esetekre igyekszik felhívni a figyelmet. Korábbi cikkünkben egy kvíz segítségével fényt deríthettünk arra, mennyire vagyunk elővigyázatosak ezen a téren. Az eredményekből az látszik, hogy csak nagyon kevesen tudták az összes kérdésre a helyes választ, ezért

nem árt felfrissíteni, hogyan védhetjük magunkat az internetes csalókkal szemben.

Már pár alapszabály betartásával nagyobb biztonságban lehetünk, úgyhogy most jöjjön is az öt legfontosabb tipp!

1. A bankkártyaadat és a netbankos jelszó hétpecsétes titok

Soha, senkinek, semmilyen körülmény között ne mondd el. A bank úgyis tudja, mi az, ami a mindenkori ügyintézéshez szükséges, de másoknál sosem lesznek biztonságban ezek az információk. Tehát még akkor se add meg a netbank fiókod belépési adatait, vagy a bankkártyaadataidat, ha a telefon túlsó végén valaki azt állítja, hogy a banki azonosításodhoz kell. A bankod soha nem fogja ezeket az adatokat kérni tőled, amennyiben valaki mégis ezzel próbálkozik, legyen gyanús.

2. Ha mégis megtörténne a baj...

Ha beállítasz egy vásárlási limitet, és értesítést kérsz a kártyádat érintő tranzakciókról, azonnal cselekedhetsz, ha valamilyen gyanús dolgot tapasztalsz - jelezheted a banknak a visszaélést, és letilthatod a kártyádat. Így jó eséllyel nem tudják többször is használni.

3. Ne dőlj be a gyanús weboldalaknak!

Attól még, hogy egy webshop külföldi és nincs magyar nyelvű változata, lehet biztonságos. Ellenben, ha olyan szöveggel találkozol, amit esetleg a Google Translate fordított, de legalábbis helyesírási hibák, magyartalan kifejezések tűnnek szembe, az ügyfélszolgálatnak és egyéb elérhetőségnek pedig nyoma sincs, akkor légy gyanakvó! Csak olyan helyről szabad vásárolni, ami megbízhatónak mondható: egyértelmű, ki a webshop üzemeltetője, hova fordulhatsz panasszal, milyen módon működik a termékek cseréje, és hogyan érhető el az ügyfélszolgálat.

4. Furcsa SMS értesítések

Mostanában nagyon gyakori, hogy az internetes csalók futárszolgálatok nevében küldenek értesítéseket, és így próbálnak fizetésre, kártyaadataid megadására rávenni. Sokszor már a szöveg is magyartalan, a feladó, vagy a megadott link is gyanús lehet. Még akkor is legyél szkeptikus, ha épp csomagot vársz - nézd meg alaposan, mi is az a link, amire kattintanod kellene. Általában nagyon hasonlít a lemásolni kívánt futárszolgálat, vagy más szolgáltató nevéhez, de mégis eltér a webcím - legtöbbször nem is .hu-ra végződik. Ez már legyen egy árulkodó jel!

5. A tökéletes jelszó titka

Különböző, lehetőleg eltérő karaktereket, kis és nagybetűket, számokat egyaránt tartalmazó jelszót használj, amire nem lehet rájönni a személyes adataidból. Ugyanakkor ne használd ugyanazt a jelszót mindenhol – praktikusnak tűnik, de kockázatos. Ha egy helyen valamiért hozzáférnek adathalászok a jelszavadhoz, első dolguk lesz kipróbálni, máshol is működik-e.

A Visa a világ egyik vezető digitális fizetési szolgáltatójaként úttörő szerepet játszik a mesterséges intelligencia alkalmazásában, hogy valós időben észlelje a fizetési műveleteket érintő csalásokat. A Visa és OTP Bank olyan biztonsági funkciókkal támogatja ügyfeleit, amelyek a kártyabirtokosok minimális odafigyelésével maximális biztonságot nyújthatnak, amennyiben tudatosan használják őket. Ilyen funkciók például a 3D Secure és a Push értesítés lehetősége, valamint a bankkártya limitek változtatása (alacsony kártyalimit mellett nincs lehetőség nagy összeg leemelésére).

Fontos azonban, hogy mindez csak a fogyasztók tudatos és aktív szerepvállalásával tudja kifejteni védelmező hatását.

Bővebb információ: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Bankkartyak/Biztonsag


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: