News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Tények és tévhitek: milyen nőt keres egy veszélyes támadó?

Mivel tudod elkerülni idegenek rád leselkedő támadásait? A 7köznapi pszichológia blog szerzője segít,

Link másolása

hirdetés
Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Ragadozó az, aki les, megfigyel, és támad. Ragadozó az is, aki máson vezeti le a benne felgyülemlő dühöt. Aki nem empatizál, így nem is gondol arra, hogy árt másnak a viselkedésével, mert számára csak az fontos, hogy neki jó legyen. Akkor is, ha ehhez mást kell bántani.

Ragadozó az arrogáns és egocentrikus cégvezető, a mindenkin átlépő nárcisztikus társ, de ugyanilyen mérgező egy indulatos, irányításmániás családtag, szomszéd, de akár munkatárs is. Bennük az a közös, hogy bár érzelmi labilitásuk, elnyomó viselkedésük sérülések forrása lehet, és nyilvánvalóan nehéz az ellenük való küzedelem, legalább fel tudunk rájuk készülni, el tudjuk őket kerülni, munkahelyet tudunk váltani, el tudjuk őket hagyni, egyszóval van velük szemben esélyünk.

De mit tudunk tenni azokkal a ragadozókkal, akik a sötétben várják a megfelelő pillanatot, hogy támadhassanak? Hogyan vértezzük fel magunkat olyanok ellen, akik ismeretlenek (vagy legalábbis nem ismerjük a ragadozó arcukat)?

Míg a cikket olvassuk, pár percre tegyük félre naivitásunkat, amely nélkül rideg és fekete-fehér lenne az amúgy alapjaiban színes és barátságos világunk. Koncentráljunk a tényekre, arra, hogy csak Budapesten évente közel 16 000 közterületen elkövetett bűntényt regisztrálnak, ebből pedig több száz a nők sérelme elleni erőszak. Amit mi tehetünk most, hogy felhasználjuk a pszichológiát eszközként, ugyanis az erkölcstelen támadók gondolkozása egy tőről fakad, ami modellezhető, összegezhető. Ugyan aszerint választotta ki 4 áldozatát a martfűi rém, 7 ártatlan, női elszenvedőjét a cinkotai bádogos, és ugyanaz motiválta mind a 4 gyilkossága során a százhalombattai gonoszt. Amit tehetünk mi, hogy felkészülünk, így esélyt adhatunk magunknak ahhoz, hogy elkerüljük a bajt. Ebben a cikkben olyan kutatások és szakértők eredményeit, véleményeit gyűjtöttem össze, amelyek segítséget nyújthatnak önmagunk megóvásában. A cikk némileg egyoldalúnak és helyenként ijesztőnek hathat, mivel nem titkolt szándékom az ördög ügyvédjét játszani az olvasó érdekében.tamadas5

Hogyan választ az emberi ragadozó?

hirdetés

Agresszor, támadó, predátor, mind-mind állatias viselkedésből fakadó szavak. Ha elképzelünk egy oroszlánt, amint éppen egy zebracsordát próbál becserkészni, mit gondolunk, melyik prédát fogja kiszemelni magának? Nyilván nem a legerősebbet, leggyorsabbat, sokkal inkább a gyengét, a legbiztosabban megszerezhetőt, a legkevesebb kockázattal járót. Ugyanígy gondolkodik az emberi ragadozó is. Agyában tudat alatt lefuttatja sajátos algoritmusát, amellyel legnagyobb valószínűséggel vihet végbe sikeres támadást. Mi, egészséges emberek nem érzünk rá erre az algorimusra, mivel máshogyan, normálisan működünk, emiatt egy veszélyes szituációban legtöbbször pont ellenkezően, sajnos tévesen reagálunk az agresszorra.

Lássuk, és fordítsuk át ezeket a hibás mechanizmusokat! A cikkben főként nőket érő támadásokat említek, mivel az esetek többségében ők vannak kitéve erőszaknak sebezhetőségük révén. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a következő instrukciók férfiak esetében nem lennének alkalmazhatók.

1. Ne öltözz kihívóan, mert úgy magadnak keresed a bajt!

Tévedés.

Kutatók azt bizonyították, hogy nem csak a véletlenen múlik az, hogy egy agresszor kit próbál megtámadni. Az erőszakra készülő ember gondosan felméri, hogy kit, milyen esélyekkel győzhet le. Úgy tűnik, nem az a lényeg, hogy ki, hogyan öltözködik, vagy ki, milyen mértékű szexualitást sugároz. Egy kistermetű, miniszoknyás, kihívóan öltözködő nőn jobban átnéz egy támadó, ha az magabiztosságot sugároz, mint egy kabátot, bő nadrágot viselő, de félénken mozgó lányon.

A közvélemény úgy tartja, hogy a nőiesen, netán szexin öltözködő nők elébe mennek a bajnak. Tényleg így lenne? Kutatások azt igazolják, hogy koránt sincs szignifikáns összefüggés a vonzó öltözködés és támadás valószínűsége között. Az igazság az, hogy a támadó férfiak sokkal gyakrabban csapnak le olyan nőkre, akik konzervatív ruhát viselnek. A támadó szemében az a nő, aki provokatív ruhát visel, nagyobb valószínűséggel magabiztos. A magabiztosság azonban egy potenciális erőszaktevőnek egyenlő egy óriási STOP táblával. Ezzel ellentétben a visszafogott ruházkodású nőt megpillantva, az agresszor belső algoritmusában a szubmisszív, azaz alárendelhető felirat jelenik meg.tamadas4

2. Lassan járj, tovább érsz?

Tévedés.

Egy lebilincselő, 80’-as években készült tanulmányban elítélteknek mutattak videó felvételeket nőkről, akik ugyanabban a metrómegállóban sétálnak. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyiküket, és miért pont a kiválasztott nőt támadnák meg legszívesebben. A videón szereplő hölgyek járási stílusát megfigyelő csoport szinte kizárólag olyan nőket választott potenciális áldozatnak, akik lassabban sétáltak, mint az átlag. Hogy miért? Feltehetően azért, mert stílusukban így nem látszott, hogy sietnének valamerre, a céltalanság pedig bizonytalanságot sejtet. Érdekes módon a túl kicsiket vagy a hosszan elnyújtva, túl nagyokat lépő nők ugyanannyira vonzóak a kegyetlen férfiak számára, mivel a csoszogás, húzott járás azt az érzetet keltik, hogy az illető nem alfa típus, azaz nem irányító, így nagy valószínűséggel alárendelhető, elnyomható egyén.

3. Ne nézz a veszélyes emberre, mert felhívod magadra a figyelmet!

Tévedés.

Képtalálat a következőre: „lesüti a szemét”Sok nő azt gondolja, hogy a szemkontaktus felvétele egy férfival, mindenképp azt sugallja, hogy kontaktust szeretne az illetővel létesíteni. Emiatt ha valakit észrevesznek, hogy őket bámulja, akkor ösztönösen elfordulnak. És ez persze működik is abban az esetben, ha egy szimpla ismerkedést szeretnénk csírájában elfojtani, de sajnos éppen az ellenkező hatást váltja ki abból a férfiból, aki rossz szándékkal akar közeledni. Ha egy ilyen férfinak belenézünk a szemébe, az illető ebből azt az üzenetet kapja: látlak, és figyellek, erős vagyok. És pontosan ez az a figyelem, amit a támadó nem akar, mivel a legtöbb agresszor a váratlanság erejével szeret lecsapni, támadását pedig meg akarja úszni.

Ha úgy érzed, valaki ártani akar neked, emeld fel a fejed, és vedd fel a szemkontaktust. Húzd ki magad, és sugározz magabiztosságot. Érthető, ha ez nehéz feladat, mivel a helyzet kényelmetlen. Többünk ilyenkor legszívesebben összehúzná magát, elfordulna, és elosonna, mintha láthatatlan lenne. De vegyük észre, ilyenkor úgy viselkedünk, mint egy ragadozó elől elsurranni készülő, gyenge és törékeny préda.tamadas3

4. Ne állj szóba idegenekkel!

Igaz.

Képtalálat a következőre: „magabiztos járás”A támadó tisztában van azzal, hogy egy nő ösztönös reakciója a bajban, hogy sikít, és elfut. Ő pont ezek valószínűségét szeretné minimalizálni, ezért olyan helyzetet keres, ahol a legkisebb lehetősége lehet annak, hogy valaki észreveszi. Félrehívja az illetőt, megállítja, mindezt lehetőleg sötét vagy kietlen területen. Éppen ezért ha tehetjük, inkább tegyünk meg hosszabb útvonalat, de válasszuk a sűrűbben járt, kivilágított területeket. Ha már mindenképp muszáj a veszélyesebb utat választanunk, akkor várjunk be valakit, aki szintén egy irányba megy velünk. Ha megszólítanak, ne álljunk meg, hanem sétálás közben válaszoljunk, hogy sohase csökkenjen a fizikai távolság az illető és mi közöttünk. Ha egy rossz szándékkal közeledő ember minket szemel ki, akkor azzal, hogy úgy érzi, nem tud megállítani, fel is hagy nagy valószínűséggel a próbálkozással.

5. A hatodik érzék kamu, ne adj a megérzéseidre!

Tévedés.

Sohase kérdőjelezd meg az intuícióidat, ha egy idegenről van szó. A támadást átélő nők többnyire arról számolnak be, hogy bár észlelték, hogy valami nincsen rendben, elnyomták ezt az érzést, és így váltak támadhatóvá. Egyszer egy 30 éves nő (nevezzük Évának) elmesélte nekem, hogyan úszott meg egy veszélyes helyzetet. Éva autója lerobbant, de egy idegen férfi hamar megállt az úton, és azonnal felajánlotta neki, hogy hazaviszi.

Éva eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy megvárja az ismerősét, de a férfi kedvességével meggyőzte őt. Bár azt mesélte nekem utólag, hogy minden porcikájában érezte, helytelen döntést hozott, és a férfi szemében is érzett valami természetelleneset, mégis elnyomta ezt az érzést. Rosszul tette. Éva úgy menekült meg, hogy kiugrott a mozgó járműből, miután a férfi egy erdei útra fordult félreérthetetlen szándékkal.tamadas2

6. Törekedjünk a biztonságra, kerüljük a veszélyes helyzeteket!

Igaz.

Amit kutatók tanulmányok, elemzések ereményeként kaptak, Joe Navarro, az FBI különleges ügynöke élesben tapasztalta meg sok-sok eset kivizsgálása során. Veszélyes személyiségek című könyvében többek között az alábbi gyakorlati tanácsokat adja.

- Ha valaki ismerkedni próbál veled, mindig légy körültekintő! Ha nem érzed magad egészen biztonságban, jelezd ezt, ne távolodj el a többi embertől. Egy egészséges felfogással rendelkező férfi megérti, ha nyilvánosan szeretnél vele találkozni, randizni.

- Soha, de soha ne szálljon be senki egy idegen kocsijába, mert ott vészesen lecsökken a menekülés esélye. Akkor se, ha fegyverrel kényszerítik, vagy fenyegetik, kiabáljon és próbáljon elszakadni, mivel még így is nagyobb valószínűséggel szabadul el, mintha engedelmeskedne, és bezárná magát egy térbe a támadóval.

- Amikor az utcán járunk, ne a földet nézzük, ne telefonunkat bújjuk, hanem nézzünk az emberek szemébe, lássák, hogy látunk.

- Határozottan és tudatosan járjunk, mert a figyelmetlen járókelő potenciális áldozat.

- Amikor az autónkhoz megyünk, mindig legyen egy kezünk szabad, és ha beszálltunk, lehetőleg zárjuk be az autónkat.tamadas1

+1 praktikus tanács

Töltsünk le egy biztonsági applikációt, mint például a KEZEDBEN A BIZTONSÁGOD alkalmazást, amely segítségével előre megadott személyeket vagy a rendőrséget egy gombnyomással vagy gyors mozdulattal riaszthatjuk vészhelyzetben.

Ahogy a cikk elején is említettem, a világ nem fekete-fehér, nem csak jó, és nem csak rossz. Nem szükséges állandóan árnyak után leselkednünk, ismerkedhetünk bátran új emberekkel, mert környezetünk alapvetően biztonságos, a bűnözés évről-évre csökkenő tendenciát mutat, és ha nyitott szemmel járunk, a legtöbb baj elkerülhető. Azonban arra kérem a kedves olvasót, hogy nyisson egy kis rekeszt agyában, és raktározza el az itt kapott információkat, hogy elő tudjuk kapni őket akkor, ha szükséges, mert olyankor saját biztonságunk lehet a tét.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
Azt hitte, valami belement a szemébe, erre kiderült..

Link másolása

hirdetés

..hogy csak száraz a szeme! Gondolta volna, hogy rengeteg ember küzd szemszárazsággal anélkül, hogy bármilyen szembetegség állna a hátterében? Szemviszketés, idegentest érzése a szemben, szúró vagy égető érzés sőt, a homályos látás mind-mind jelei a szemszárazságnak, azaz a nem megfelelő mennyiségű könnytermelésnek. Rövid távon „csak” rendkívül fájdalmas vagy bosszantó lehet, hosszú távon azonban komoly látási nehézségekhez is vezethet a szemszárazság. Ha kizártuk orvosi vizsgálattal is a szembetegségeket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen élethelyzetünk vagy rendszeres tevékenységünk az, amely a szemszárazság rémes tüneteihez vezet.

A szemszárazságnak fokozottan ki vannak téve az 55 év felettiek, nemtől függetlenül, ugyanis a szem öregedésével a könnytermelési nehézségek is együtt járnak, a kontaktlencsét viselők, a monitor előtt vagy szabadtéren, esetleg erős fényben, porral szennyezett területen dolgozók, illetve azok, akik egész nap megfeszített figyelemmel erőltetik a szemüket: sofőrök, műtős orvosok, vagy kézimunkát végzők például.

A napi tevékenységeken túl hat a könnytermelésre az, iszunk-e elég folyadékot naponta, űzünk-e vízi sportokat, sokat járunk-e uszodába, strandra, de az elegendő alvás fontosságát is érdemes megemlíteni, ugyanis a szemünk pihentetésének mennyisége is sokat számít a szemünk jó közérzetében. Ezenkívül a változatos szembetegségeken átesettek is sokan szenvednek a szemszárazság kínzó tüneteitől, ahogy néhány gyógyszer mellékhatásaként is megjelenhet.

A szemszárazság bántó tüneteinek orvoslásában sokat segíthet, ha változtatunk azon a néhány tényezőn, amelyre van közvetlen hatásunk (vízfogyasztás, alvás például), ezenkívül bátran használjunk a természetes könnyel kémiailag szinte megegyező műkönnyeket! Kisméretű kiszerelésük és szobahőmérsékleten való tárolhatóságuk miatt bármilyen táskában magunkkal vihetjük munkába vagy nyaralásra és azonnal segíthetünk magunkon, ha érezzük a fenti tünetek egyikét. Ha rendszeresek a tünetek, akkor válasszunk olyan összetételű szemcseppet (azaz műkönnyet), amelyet jól tolerál a szemünk rendszeres használat esetén, ennek kiválasztásában szívesen segítenek a hozzáértő gyógyszerészek.

A VIZULIZE termékcsalád olyan műkönnyeket tartalmaz, amely bármely okból fakadó szemszárazságon segít. A kék jelzésű Vizulize Hypromellose 0,3% Eye Drops azonnali megkönnyebbülést hoz a száraz és irritált szemnek váratlanul fellépő tünetek esetén. A lilával jelölt Vizulize Dry Eyes Eye Drops hatékonyan enyhíti a száraz, fáradt és érzékeny szemeket, csökkenti az időnként jelentkező irritációt és kellemetlen érzést, míg a piros jelzéssel ellátott Vizulize Intensive Dry Eyes Eye Drops-ot a tartós szemszárazság okozta folyamatosan fellépő kellemetlen tünetek enyhítésére fejlesztették ki. Mindhárom szemcsepp bátran használható kontaktlencse-viselés közben is, további részletekről tájékozódjon gyógyszerészénél!

hirdetés

A Vizulize termékeket keresse bevezető áron országszerte a Kulcs Patikákban!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
5 dolog, amit ne felejts el, ha hosszú kocsiútra indulsz
Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni!

Link másolása

hirdetés

Itt a nyár, a szabadság és a pihenés időszaka! Annak érdekében, hogy csak pozitív izgalmakban legyen részed a családi nyaraláson, érdemes pár ellenőrzést elvégezni a kocsin és a pakolási listán is indulás előtt.

1. Aludd ki magad az út előtt!

A kimerültségre az utazás megkezdése előtt gondolj, – ne közben vagy utána. Hosszabb vezetés előtt legalább két egymást követő napon aludj hét órát energiatartalékod felépítése érdekében. A legjobb, ha egy kipihent éjszaka, nem pedig egy végigdolgozott nap után indulsz útnak. Tarts rendszeres szünetet a vezetésben, hogy friss és éber maradj. Állj meg legalább 150 km-enként, vagy 2 óránként. Egyes tanulmányok szerint 13 és 15 óra között, mikor a test hőmérséklete lecsökken és elálmosodunk, érdemes megszakítani a vezetést.

2. Vizsgáltasd át a kocsid!

Ellenőrizni a fékrendszer és a futómű állapotát, a guminyomást, szükség esetén pótolni vagy cserélni a hűtővizet és a motorolajat, megvizsgálni a klíma hatékonyságát – néhány a legfontosabb teendők közül, melyeket mindenképp el kell végezni autós utazás előtt. Egy szervizben akár fél óra alatt is elvégzik ezt a szemlét, így nem az úton derül majd ki, hogy valami nincs rendben a kocsival.

3. Figyelj a biztosításra!

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében utazások előtt ne felejts el utas- vagy indokolt esetben kiterjesztett biztosítást kötni. Ha például nagy értékű felszereléssel indulsz útnak, mindenképpen gondoskodj poggyászbiztosításról. Előtte vizsgáld meg, hogy az autódhoz kapcsolódó, meglévő szerződéseidben vannak-e kiegészítő biztosítások. Például üzemanyagkártya esetében a trélerbiztosítással vagy cascobiztosításnál poggyászra is kiterjedő védelemmel jelentős összegeket spórolhatsz. Külföldi utazás előtt azt is ellenőrizd, hogy az autó rendelkezik-e a határátlépéshez szükséges érvényes nemzetközi zöldkártyával.

4. Tervezd meg az útvonalat!

Ha már teljesen átvizsgáltad az autót műszaki szempontból, és a megfelelő biztosításokkal is rendelkezel, készülj fel az utadat befolyásoló többi tényezőre is. Tervezd meg előzetesen az útvonalat, és nézd meg az esetleges alternatív útvonalakat is arra az esetre, ha az időjárás vagy a forgalom miatt módosítani kellene az irányon. Mindig tele tankkal indulj el, emellett célszerű a töltőállomásoknak is utánanézni, hiszen bármikor szükség lehet üzemanyag pótlásra vagy pár falatra az utazáshoz.

hirdetés
TIPP:

Hazatérve a hosszú utazásból biztosan neked is jól esne, ha nem üres hűtő várna otthon. Jó hír, hogy a hét minden napján bevásárolhatsz az országszerte 23 db Tesco mini shopban a Shellnél, ahol élelmiszerek színes választékával várnak, így a hazaérkezés napján is gyorsan összedobható az aznapi vacsora.A polcokon a különböző pékáruk, tejtermékek, előre csomagolt felvágottak, fagyasztott és félkész termékek mellett, alkoholos és alkoholmentes italok is megtalálhatók. Az egészségtudatos vásárlók pedig bátran válogathatnak egészséges élelmiszerek közül. Emellett gondolva a házikedvencekre is, a vásárlók háziállatok ellátásához szükséges termékeket is felfedezhetnek a sorok között. Így legyen szó egy elfelejtett hozzávalóról vagy épp a nagy bevásárlásról, az üzletek lehetőséget kínálnak a felmerülő igények teljesítésére.

Legyen elég folyadék az autóban!

Főleg kánikula idején fontos, hogy legyen nálad elég folyadék, hiszen a napsütésben hamar átmelegszik a kocsi, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. Az átmelegedést akár dugóban ülve, akár egy parkolóban hagyott autó esetében a legegyszerűbb szélvédőtakaróval és különféle árnyékolókkal enyhíteni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Videóban magyarázta el egy tiktoker, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmusa a nőknek
A partner mindkét keze kell a tökéletes női orgazmushoz, ami akár olyan is lehet, mint „a Niagara-vízesés”.

Link másolása

hirdetés

Már majdnem 15 millióan látták azt a videót, amiben egy tiktoker gondosan illusztrálva elmagyarázza, hogyan lehet mindent elárasztó orgazmust elérni a nőknél, írja a Daily Star. Taylah Davies úgy fogalmaz, hogy aki követi tanácsait, egyenesen „a Niagara-vízeséshez” hasonló gyönyört okozhat partnerének.

A nő szerint a technika egyszerű: az egyik kezet az alhasra kell helyezni és enyhén benyomni. Eközben a másik kéz ujjaival a nő vaginájában olyan mozdulatokat kell végezni, mintha éppen odahívnánk valakit. Még hatásosabb lehet a végeredmény, ha mindeközben alulról egy párnával megtámasztjuk a nő derekát.

A konkrét mozdulatsort ebben a néhány másodperces angol nyelvű videóban mutatja be:

@taylahdavies1 Reply to @melstander #bigsisteradvice ♬ original sound - Taylah Davies

A kommentelők közül a nők többsége egyetért a Taylah tanácsaival, bár olyan is akad, aki szerint minden test más, így nem biztos, hogy mindig be fog válni a trükk. Olyan is akad, aki egyenesen rosszul lesz attól, ha a párja így akar örömet szerezni neki, míg másvalakinek rendre megfájdul a hasa a módszertől.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Nyári magányt érzel? Így küzdhetsz meg vele
Sokan érzik magukat egyedül ilyenkor, amikor sok a társas program. Íme pár tipp, ami segíthet túllendülni a magányosságon.

Link másolása

hirdetés

Sokak számára a nyár az év legjobb időszaka, amely egyet jelent a baráti összejövetelekkel, utazásokkal, bulizással, strandolással és minden olyan tevékenységgel, amit kint, a jó időben lehet végezni – általában társaságban. Ugyanakkor a nyár magányos is lehet, sőt ezek a hónapok még jobban felerősíthetik a magányt. Az egyedüllét bármely életkorban és időszakban megjelenhet, de a fiatalok számára talán a nyár az, amikor a legrosszabb ez az érzés. Hiszen azt látják, hogy a barátaik, ismerőseik fesztiválokra járnak, kirándulnak, strandolnak, táboroznak, és új kapcsolatokat építenek. A közösségi média világában, amikor mindenki mindent megoszt másokkal pedig még nehezebb lehet azt látni, hogy míg mások boldogan töltik a nyarat, ők magányosan ülnek otthon.

De nem szabad azt gondolni, hogy ez csak velünk történhet meg, hiszen a nyári magányt nagyon sokan tapasztalják.

A Metro által megszólaltatott Dr. Rina Bajaj pszichológus szerint ez részben azért van, mert társas lények vagyunk, természetes, hogy igényeljük a társaságot. Az internetnek köszönhetően pedig ismeretlenekkel is kapcsolatba tudunk lépni, ugyanakkor a közösségi média hátránya az is, hogy a megosztott képek és videók alapján összehasonlítjuk magunkat és az életünket másokéval. Ráadásul érezzük az elvárások miatti nyomást, és azt, hogy ha nem csinálunk bizonyos dolgokat, akkor lemaradunk valamiről. Ez pedig szomorúságot érzünk, rossz hangulatba kerülünk, és hajlamosak vagyunk olyan negatív gondolatokra, mint pl. „senkit nem érdekel, mi van velem”, vagy „mindenkinek jobb élete van, mint nekem”.

„Ilyenkor azonban fontos észben tartani, hogy az emberek általában önmaguk és az életük legjobb verzióját mutatják az interneten. Csak azért, mert esetleg te nem vagy annyira társasági ember, nem jelenti azt, hogy az életed kevésbé jó, mint másoké”

– mondja a szakember.

Azt is hangsúlyozza, hogy el kell fogadnunk, hogy életünk bizonyos szakaszaiban szembesülünk a magánnyal. Ezt még azok az emberek is megtapasztalják, akik úgy néznek ki, mintha mindig jól éreznék magukat. Az pedig teljesen normális, hogy időnként magányosnak érezzük magunkat. Az a fontos, hogy felismerjük ennek jeleit, így lehetőségünk van kezdeni vele valamit. Hasznos tevékenység lehet ilyenkor a naplóírás, bármilyen művészet vagy egy jó beszélgetés valakivel.

„Emlékeztesd magad arra, hogy oké ezt érezni, és hogy az érzés intenzitása csökkenni fog. Érdemes ilyenkor elterelni a figyelmedet, például hallgass zenét vagy menj ki a természetbe – ez segít javítani a hangulatodon”

– tanácsolja a pszichológus.

hirdetés

Az is hasznos ilyenkor, hogy saját magunkat ostorozása helyett – amiért ebben meg abban nem vagyunk jók –, inkább koncentráljunk az erősségeinkre, arra, mi megy nekünk jól. Akár listát is írhatunk a képességeinkről, ez később is jól jöhet, ha ismét nem vagyunk túl jó passzban. Segíthet az is, ha elképzelünk egy szituációt vagy egy helyet, amiben vagy ahol jól éreznénk magunkat, vagy felidézünk egy korábbi szép emléket. Ez megnyugtató, pozitív hatással lehet ránk.

Szuper "gyógymód" a magányra a mozgás is. Ha társaságban sportolsz, máris kevésbé érzed magad egyedül, a mozgás pedig feltölt.

A szakember azt is javasolja, hogy gondold végig, kikkel beszélgetsz, töltesz időt szívesen. Ha nincs ilyen, vagy nincs számodra elegendő ilyen ember az életedben, a közeledben vagy akár az interneten is kereshetsz támogató csoportokat. Fontos azonban, hogy a kapcsolataid minőségére fókuszálj, ne a mennyiségére. Tartsd észben azt is, hogy ha magaddal rendben vagy, könnyebben tudsz másokhoz is kapcsolódni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: